HABERLER>POLİTİKA
10 Mart 2022 Perşembe - 10:35

Tarihi zirve sonrası taraflardan açıklamalar!

Dünyanın gözü bugün Türkiye'de, Antalya'da yapılacak olan Rusya ve Ukrayna zirvesinde. Savaşın başlamasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki en üst düzey görüşme bugün Antalya'da yapılıyor. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiğini görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılımıyla başladı.

Tarihi zirve sonrası taraflardan açıklamalar!

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal operasyonu başlatmasının 15. gününde, Antalya'da tarafların görüşeceği kritik zirve Antalya'da gerçekleştirildi.

Savaşın başlangıcından bu yana ilk kez bugün, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov masaya oturdu. Savaştaki tarafların bakanlarına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik etti.

Türkiye'nin arabuluculuğu ile Antalya'da düzenlenen Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı yaklaşık 1 saat 25 dakika sürdü.

KULEBA: ATEŞKES KONUSUNDA İLERLEME KAYDEDEMEDİK
Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, görüşmenin ardından basın açıklaması düzenliyor. Kuleba, ilk açıklamasında "Görüşmeler ne kolaydı, ne zordu" dedi. Kuleba, ateşkes konusunda herhangi bir ilerleme kaydetmediklerini söyledi.

Kuleba şöyle devam etti:

"Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de ilgili yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını belirtti. "Yine böyle (Antalya'daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım."

LAVROV: MÜZAKERELERİN YERİNİ ALACAK HİÇBİR ŞEY YOKTUR
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "İnsani konuları ele aldık" dedi. "Herhangi bir şekilde gerçek müzakere yolunun yanlış yere kullanılmamasını istiyoruz" ifadelerini kullanan Lavrov, "Bugün şu anlaşıldı müzakerelerin yerini alacak hiçbir şey yoktur" diye konuştu.

ZİRVE ÖNCESİ İKİLİ GÖRÜŞMELER
Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında yapılacak Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü dışişleri bakanları toplantısı öncesi Antalya'da ikili görüşme gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile üçlü toplantı öncesi ikili görüşmemizi gerçekleştirdik" ifadesini kullandı.

lavrov-ve-kuleba-antalya-da-uclu-gorusme-basladi-989793-1.

Çavuşoğlu, Kuleba ile yaptığı yaklaşık 1 saatlik görüşmenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

lavrov-ve-kuleba-antalya-da-uclu-gorusme-basladi-989794-1.

TARAFLAR NE BEKLİYOR?
Ukrayna’daki savaş tüm şiddetiyle devam ederken Antalya’daki buluşma, 24 Şubat’ta başlayan savaşta taraflar arasında hükümet düzeyinde ilk resmi görüşme olma niteliği taşıyor. Şimdiye kadar Rus ve Ukrayna heyetleri üç kez Belarus’un sınır bölgesindebir araya geldi. Müzakerelerde siviller için kaçış koridorları oluşturulması kararı alındı ancak bunların hayata geçirilmesi sırasında da sıkıntılar yaşandı.

Görüşme öncesi bir video mesaj yayınlayan Kuleba, müzakerelerin sonucu sadece Ukrayna tarafına değil, Lavrov’un Türkiye’ye hangi talimat ve direktiflerle geleceğine bağlı olduğunu söyledi. Kuleba, “Umarım bu müzakerelere propaganda perspektifinden değil, iyi niyetle ve Rusya’nın başlattığı bu savaşın nasıl sona erdirileceğine bir çözüm bulma göreviyle yaklaşır” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Ukrayna'daki hedeflerimizin müzakere yoluyla gerçekleşmesi daha iyi olur denildi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, görüşmenin çok önemli olduğunu söyledi. "Görüşme müzakere sürecinin sürdürülmesidir ki bu da çok önemli" diyen Peskov "Önceden davranmayalım. Görüşmeleri bekleyelim" diye konuştu.

 
Dün sert düşen petrol bugün yüzde 5 yükselişte
 
İl Başkanı Ösen'den kongre değerlendirmesi: Bizim için duygusal bir an!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Sındır: Yeşil altın üreticisi yalnız bırakıldı!
CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Antep fıstığı ve ...
CHP'li Purçu akaryakıt zamlarını TBMM'ye taşıdı
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, akaryakıt fiyatlarına sürekli zam ...
CHP'li vekil bu kez Ankara'dan sordu: Vicdanınız rahat mı?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, İzmir Karaburun ...
 
CHP'li Kılıç'tan 'villa' iddialarına yanıt: Kuyruk acınızı biliyoruz!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
MHP İzmir 2023'e hazır!
Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) altı hafta sürecek “Adım Adım 2023, ...
Kaçak villa iddiasına yanıt: Tazminatla zeytinlik alacağım!
CHP Grup Başkanvekili  İstanbul Milletvekili Engin Altay İzmir’in Karaburun’da ...
 
Erdoğan: Enflasyon küresel bir sorun
Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısında yaptığı konuşmada ekonomiye ...
Sürekli’den Büyükşehir’e Karşıyaka Stadı tepkisi: Daha neyi bekliyorsunuz?
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın protokol ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ...
Bakan: Öğrenci jandarmalar inşaatta mı çalıştırılıyor?
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi’ndeki ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva