HABERLER>GÜNCEL
25 Mart 2016 Cuma - 11:53

Sur’da 6300 parsel için acil kamulaştırma!

Diyarbakır’da, hendek ve barikatların kapatılması PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için 5 mahallesinde sokağa çıkma yasağının sürdüğü merkez Sur İlçesi'nde 6 bin 300 parsel için 'acele kamulaştırma' kararı alındı.

Sur’da 6300 parsel için acil kamulaştırma!

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'nde hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için 2 Aralık'ta 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güvenlik güçleri operasyonları 9 Mart'ta sona erdirirken, ilçenin 5 mahallesinde halen sokağa çıkma yasağı devam ediyor. Özellikle yasağın uygulandığı 6 mahallede çatışmalar ve operasyon sonrası oluşan ağır hasardan sonra Sur'un bundan sonra ne olacağı tartışılıyordu.

Bakanlar Kurulu'nun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararı ile Sur'da 'acele kamulaştırma' kararı alındı. Kararla, ilçedeki 15 mahallede bulunan toplam 368 adadaki 6 bin 300 parselin acele kamulaştırılmasını karar verildi. Bakanlar Kurulu'nun bugünkü Resmi Gazete'de yer alan kararından şöyle denildi: "Diyarbakır ili Sur İlçesi'nde ilan edilen riskli alan sınırları içerisinde bulunan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması, adı geçen bakanlığın 16.03.2016 tarihli ve 2988 sayılı yazısı üzerine 2942 sayılı kamulaştırma kanunun 27'nci maddesine göre Bakanlar Kurulu'nca 21.03.2016 tarihinde kararlaştırılmıştır."

UNESCO Uluslararası Kültür Mirası Listesi'nde de yer alan tarihi Sur İlçesi'nde Bakanlar Kurulu'nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talebi ile aldığı kararla kamulaştırılacak parseller üzerinde Sur Belediyesi binası, bazı oteller, Cemil Paşa Konağı gibi binaların da bulunduğu belirtildi.

ANLI: AMAÇ, SUR'U TECRİT EDİLMİŞ ALAN HALİNE GETİRMEK
Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan Sur ile ilgili kamulaştırma kararını değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı DBP'li Fırat Anlı, hükümetin Sur ile ilgili yaklaşımına baştan beri kuşku ile yaklaştıklarını ve alınan karar ile haklı olduklarının ortaya çıktığını anlattı. Sur'un 'tecrit edilmiş alan' haline getirilmek istendiğini ileri süren Fırat Anlı, şunları söyledi: "Kamulaştırılan yerler arasında Belediyeye ait binalar ve kamusal alanlar da var. Hükümetin derdi Sur’da insanların yaşayabileceği alanlar yaratmak değil, bölgeyi insansızlaştırmaktır. Bu halkın iradesine yapılmış sivil bir darbedir. Alınan kararda ne kent dinamikleri, ne Belediyeler ne de STK’ların görüşü var. Başka bir niyet ve kastın olduğu bu karar ile bir kez daha ortaya çıktı. Amaç, Sur’u yeniden yaşanabilir bir alan haline getirmek değil, güvenlik ve tecrit edilmiş bir alan haline getirmektir. Başbakan Toledo örneğini vermişti. Oranın açık hava müzesi değil, yarı açık cezaevi projesine dönüştürmek olduğu bu karar ile bir kez daha ortaya çıktı." (dha)

 
IŞİD bir sonraki hedefi için anket yaptı!
 
Adliyede ambulansa yol yok!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taş ocağı mücadelesinde Akalan Köyü’ne 2.müjde!
Kemalpaşa’nın Akalan Köyü’nde kurulmak istenen taş ocağına karşı vatandaşların ...
TSK açıkladı: O hedefler vuruldu!
Türk Silahlı Kuvvetleri, Kuzey Irak'taki PKK terör örgütüne ait hedeflere ...
Süper güvenlik: İZBAN, metro ve iskelelere X-Ray geliyor!
Adnan Menderes Havalimanı’nda 9 ay süren pilot uygulamanın ardından çift ...
 
Kanada tarih vererek uyardı: Uzak durun!
Kanada hükümeti resmi internet sitesinden 24-25 Mart tarihleri için Ankara'daki ...
Mezdeke'nin dansçısı öldürüldü!
Ünlü dans grubu 'Mezdeke'nin dansçılarından Aynur Kanbur (49), Fulya'daki ...
Can Dündar ve Erdem Gül davasında ilk karar!
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci ...
 
İstanbul'da sokak ortasında kadın cinayeti!
Fatih’te İran uyruklu sevgilisi Akram Naghızdeh’i tabancayla vurarak ağır ...
Flaş! YGS sonuçları açıklandı: Tıklayın, öğrenin
ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (2016-YGS) sonuçlarını açıkladı.
Diyarbakır'da karakola bombalı saldırı: 3 şehit
Diyarbakır- Lice karayolundaki Mermer Jandarma Karakoluna PKK'lı teröristlerce ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva