HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Ocak 2023 Çarşamba - 10:45

Soyer’den hükümete ‘metro’ tepkisi: İzmir'e şaşı bakıyorlar!

Halkapınar-Otogar metro hattı için ayrılan sembolik yatırım miktarına tepki gösteren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bunu yapmayın. Yüz yüze gelebilsek nedenini sormak isterim. Biz randevu da talep ettik ancak şunu görüyoruz; Şaşı bir bakış açısı var. Objektif olamayan, siyasi tercihlerle şekillenen ve İzmir'in cezalandırıldığı bir tablo bu” ifadelerini kullandı.

Soyer’den hükümete ‘metro’ tepkisi: İzmir e şaşı bakıyorlar!

EGEDESONSÖZ  -İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, FOX TV’de yayımlanan Çalar Saat Programı’nda İlker Karagöz’ün konuğu oldu.

Kent gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Soyer, gündem de yer alan Halkapınar-Otogar Metrosu için ayrılan sembolik ödeneğe tepki gösterdi.

BİZ BUNA ALIŞIĞIZ!
İzmir’in cezalandırıldığını belirten Soyer, “Biz buna alışığız. Cumhurbaşkanlığı yatırım ve bütçe başkanlığı var. Buraya kent ile ilgili projeler gönderiliyor ve o başkanlıkta bunların yapılıp yapılmayacağına karar veriliyor. Bu metro hattı 2014 yılında programa alınmış. 9 yıldır programda duruyor. Ancak her sene bütçe ayrılmadan pas geçiliyor. Bunu ilk gördüğümde şaka sanmıştım ancak sonra anladık ki gerçek bu. 2022'nin bütçesi açıklandığında yine 3 bin TL ile geçiştirildi. Bu sene yatırım programından pay ayrılır mı diye bekledik ancak ayrılmadığını gördük. Bunu paylaştığımızda şaka mı diye paylaşmıştım ancak çok üzücü bir şey. Bu İzmir halkına reva görülen çok üzücü bir şey… Bütçeler bir tercihler manzumesidir. Bunun adil olması lazım. Siz 9 yıl önce önemli tespit ettiğiniz bir yatırımı erteleyerek bütçe ayırmayarak bir noktada tutarsanız insanların 'bize niye bunu reva görüyorsunuz' diye sorma hakkı var. Ben bunun cevabını bulamıyorum. Kararı verenlere sormak lazım. Bunu yapmayın. Yüz yüze gelebilsek de bunun nedenini sormak isterim. Biz randevu da talep ettik ancak şunu görüyoruz; şaşı bir bakış açısı var. Objektif olamayan, siyasi tercihlerle şekillenen ve İzmir'in cezalandırıldığı bir tablo bu” dedi.

PARAYI BANKALAR NEDEN VERDİ?
Buca metrosu üzerinden örnekler veren Soyer, “Siyaseten ders vermek istersiniz, bir çok enstrüman bulabilirsiniz. Ancak İzmir’i mağdur etmek kabul edilebilir bir şey değil. Çok yazık. Olması gereken rakam 8 milyar TL. Buca Metrosu için bu yıl ayıracağımız para 1,4 milyar euro. Biz bunun kaynağını bulduk. 490 milyon Euro uluslararası bir konsorsiyum kredisi bulduk. Buca Metrosu, İzmir'in en büyük yatırımı. Bizim aldığımız finansman ile 4 yıl geri ödemesiz dönem ile inşaatı bitireceğiz. Metro hattı işleme girene kadar bir geri ödeme yapılmayacak. Günde 400 bin yolcuyu taşıyacağımız, senede 45 milyon Euro gelir elde etmeyi planladığımız proje. Buca, İzmir'in en kalabalık ilçelerinden biri ve çok betona sıkışmış bir ilçemiz. Yer üstünde trafik rahatlayacak ve konforlu yolculuk yapılacak. Kimsenin cebinden 1 TL çıkmadan kendi kendini ödeyecek bir proje. Bu parayı niye verdi bankalar? Çünkü İzmir’in çok olağanüstü bir güvenilirliği var. İzmir'e herkes büyük bir güven duyuyor. O proje bizim projemiz değil. Bakanlığın projesi. Bizim sürdürdüğümüz 2 milyar TL’lik Çiğli Tramvayı var. Narlıdere Metrosu var. Bu yıl 30 Ağustos'a yetiştirmeyi planlıyoruz. Milyon Euro’ları harcadığımız yatırım yaptığımız bir şehirden bahsediyoruz” şeklinde konuştu.

İzmir’in kendi kendine yetebilecek bir şehir olma özelliğinde olduğunu kaydeden Başkan Soyer, “İzmir kendi ayakları üstünde durmayı başaran bir şehir. Bunu depremden biliyoruz. Depremden sonra binlerce insanın çadırda kaldığı süreçte bizler 1 ay içinde herkesi çadırdan çıkartarak geçici konutlara yerleştirdik. İzmir olağanüstü bir şehir ve birbiriyle dayanışma içinde olan ve dışarıdan 'gölge etmesinler başka bir şey istemem' diyen bir şehir. Engel olmasınlar İzmir kendi ayakları üstünde durmaya devam edecek. Çok az kaldı aslında. Bu değişiyor, değişecek” açıklamasını yaptı.

ELEKTRİKLİ FERİBOTA ONAY VERİLMEDİ
Elektrikli feribot alımı taleplerinin Cumhurbaşkanlığı Yatırım Daire Başkanlığı tarafından program listesine alınmamasına dikkat çeken Soyer, “Biz elektrikli feribot almaya karar verdik. Bizim elektrik feribotlar kullanmamız hem tasarruf yapmamıza hem karbon salınımını azaltacağı için iklim krizinde önemli bir destek sağlayacak.6 elektrikli feribot almak için 38 milyon Euro’luk bir kaynağa ihtiyaç var. Bunun 23 milyon Euro'sunu uluslararası finans kuruluşlarından bulduk, 10 milyon Euro hibe bulduk. Büyükşehir'e yükü sadece 5 milyon Euro. Ancak Cumhurbaşkanlığı yatırım bütçe başkanlığı buna onay vermedi. Ben 4 yıldır elektrikli araçla işe gidip geliyorum, mümkün olduğunca bisiklete biniyorum. Neden yapıyoruz bunu? Bir farkındalık yaratmak için. Dünyamız büyük bir iklim krizi ile karşı karşıya. Bu hikaye çok daha can yakacak” diye konuştu.

EN BÜYÜK BARAJIMIZDAN DAHA FAZLA
İzmir’de başlatılan yağmur suyu hasadı projesine de vurgu yapan Soyer, “Sünger kent diye bir proje başlattık. 5 bin binaya yağmur suyunu depolama imkanı veriyoruz ve 10 bin yağmur suyu bahçeleri yapıyoruz. Türkiye'de ilk kez bunu başlattık. Her şehrimizin yağmur suyunu toplama ile ilgili derdi olması gerekir. İzmir'de bir yılda yağan yağmur suyu miktarı en büyük barajımızdan aldığımız ve tükettiğimiz sudan daha fazla. Bunu toplamamız lazım” ifadelerini kullandı.

 
Rekabet Kurulu'ndan o firmalara soruşturma
 
Altınordu zorlu virajlarda
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bülent Işık 19 Ocak 2023 Perşembe 09:04

Yandaş yorum yazmış birde sonuna komikmiş gibi emoji koymuş. Senin 20 senede bitmeyen Ankara İzmir hızlı tren hattından haberin yok mu? Ankara ve Istanbul'da 25 senede AKP li belediyelerin 1 metre bile yaptıgı metro hattı yok.Izmir 'de Ulaştırma bakanlığının yaptığı 1 metre metro hattı var mı? Gerçi fiyat artışlarına sebep olanların marketler olduğuna inanan kişilere ne anlatacaksın.

Yorumu oyla      2      9  
Yazık! 18 Ocak 2023 Çarşamba 23:34

hiç yapılmamasından 50 senede bitmesi daha iyi. Bir kere de şu şehrin arkasında durun, trollük yapmayın. Adamlar dalga geçer gibi her sene 3 bin TL koyuyorlar, troller de savunuyor. Bu şehre bu kadar mı düşmansınız? Oy zamanı daha çok kapı kapı gezip, oy dilenirsiniz.

Yorumu oyla      3      7  
tuna 18 Ocak 2023 Çarşamba 15:30

otogar metro yapım işini belediye üstlenemez cunku üstlenirse 50 senede ancak bitirir:))

Yorumu oyla      8      6  
Tayyar ÖNDER 18 Ocak 2023 Çarşamba 14:20

Kendinizi Tarif Etmişsiniz... Şaşı Olanlar Karşısındakini Şaşı Görür...

Yorumu oyla      6      5  
Skandal! 18 Ocak 2023 Çarşamba 14:20

TOGG yerli pil mi kullanacak? Toplama PC gibi araba. Milli araba markası olabilir ama kullanılan parçalar ithal. 6 adet elektrikli feribot almak istiyoruz demiş, yerli üretici ihaleye giremez dememiş. 10 milyon euro hibe alınmış projeye hangi sebeple onay verilmemiş? Tarkan konserine az para vereydin de alaydın diye yazanlar olmuş. Beyni yok ama fikri var. Sanki para yok, para istenmiş. Yatırım programına alınmayan projeyi yapamazsın ama boş konuşan çok. Aynı durum otogar metrosu için de geçerli. Belediye para bekliyormuş, hükümet 3 bin TL vermiş de belediye projeyi yapamıyor şeklinde anlayan çok. Projeyi yapacak olan bizzat bakanlık ama yapmaya niyet yok.

Yorumu oyla      5      6  
Lombak-Retina yırtığı 18 Ocak 2023 Çarşamba 11:45

Siz TOGG'a sordunuz mu? Kardeş biz feribotları elektrikli yapmak istiyoruz. Bunun yerli bir hal çaresi var mıdir diye?

Yorumu oyla      4      5  
18 Ocak 2023 Çarşamba 11:29

Otogar metro hattının yapım işini tekrardan belediye üstlensin. Bakanlığın yapmaya niyeti olsaydı 9 yıldır yapardı. Ayrıca hat otogardan sonra ikiye ayrılıp, bir kolu kemelpaşa, diğer kolu İkea'nin arkadasından şehir içinde uzarsa daha iyi olur. İkea'nin arkasında, sağında kalan bölgeyi de toplar. Otogar-halkapınar arası çok verimli olmaz.

Yorumu oyla      6      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Havagazı'nda vefa buluşması
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, kentte geçmiş yıllarda görev ...
Zehirsiz kent için imza
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme ...
Bornova'dan tarıma destek rekoru!
Bornova Belediyesi’nin yerelde kalkınma çalışmaları kapsamında Bornovalı ...
 
Selçuk Belediyesi'nden yardım raporu!
Selçuk Belediyesi 2022 yılında da kentte dayanışmayı sürdürdü. Sosyal ...
Torbalı’nın belediye binası kız yurdu oluyor!
Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, AK Parti döneminde yapımı yarıda ...
Menderes'e 'elektrik' piyangosu!
Elektrik tedarik şirketlerinin yılda ödediği 1,5 milyon liralık 'Elektrik ...
 
Planları askıda… Aliağa, Midilli’ye bağlanacak!
Aliağa ile Midilli'yi deniz yoluyla birbirine bağlayacak liman projesinin ...
İZBAN'a yeni durak geliyor!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çocukların sosyal gelişimlerine ...
Başkan Soyer'den Menemen mesaisi ve hükümete tarım salvosu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Menemen ve çevresindeki ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva