HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
13 Temmuz 2022 Çarşamba - 07:51

Soyer'den Bosna-Hersek değerlendirmesi: Kardeşlik tek taraflı olmaz

Bosna Hersek'te yaşanan Srebrenica Soykırımı için Saraybosna’ya gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, üç günün sonunda basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Soyer den Bosna-Hersek değerlendirmesi: Kardeşlik tek taraflı olmaz

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Srebrenica Soykırımı’nın 27’nci yıl dönümü yıl dönümü kapsamında beraberindeki yaklaşık 40 kişilik kafile ile Bosna-Hersek'in başkenti Sraybosna’yı ziyaret İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 3 günlük programın son gününde açıklamalarda bulundu.

Kent izlenimleri ve yaşananlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Soyer, birbirinden çarpıcı yanıtlara verdi.

BUNDAN SONRA ÇOK DAHA GÜÇLÜ İLİŞKİLERİMİZ OLACAK
Programı değerlendiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Son derece önemli bir ziyaret oldu. Çünkü Saray Bosna Türkiye’nin doğrudan doğruya hem güvenliği hem geleceği ile çok ilgili ülke Bosna-Hersek ve Saraybosna... İzmir'in bundan sonra Saraybosna ile çok daha üçlü ilişkiler içinde olması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü biliyoruz ki bölgedeki barış bizim ülkemiz içinde çok önemli. Bölgedeki barışı sağlamanın yöntemi yerelde kurulan güçlü bağlardan geçiyor. Eğer spor, eğitim, turizm, tarım gibi alanlarda güçlü bağlar kurabilirsek bölgedeki barışı da güçlendirmiş olacağız. Saraybosna belediye başkanımız ile bugün yapılan protokol sıradan kardeşlik protokolü gibi değil. Bu onlar açısından da böyle. Saraybosna belediye başkanı da bizimle aynı hassasiyeti taşıyor.

Sosyal Demokrat Parti Genel Başkanı ile konuştuk. Onla da aynı kaygılarımızı ve heyecanımız paylaştık. Onlar da biz de konuşulanlardan memnun kaldık. Kardeş kent konusunda bir tarafın niyeti ile olmuyor. Mutlaka karşılık olması lazım. Büyükelçimizi ziyaret ettik. Hepsi son derece verimli geçti. En önemli ziyaretlerimizden biri Srebrenica anma törenine katılma fırsatımız oldu. Gidiş dönüş süreleri açısında ağır bir program olmasına rağmen oradaki tören hepimiz derinden etkiledi. 20’nci yüzyılda Avrupa'nın göbeğinde böyle bir soykırım yaşandıysa kimse felaketlerden muaf değil. Son derece yararlı bir gezi oldu. Tabi bu gezi sözcüğü yanlış anlaşılıyor ve ‘ballı gezi’ gibi söylemler oldu... Bizim burada yaşadığımız yoğun duyguyu İzmir’e aktarma düşüncemiz var sadece. Hiçbir gezimiz turistik değildir. Yaptığımız tüm geziler İzmir’e ne katkı sağlarım düşüncesi ile oldu” dedi.

İZMİR’E GETİRİP GÖSTERECEĞİZ
Saraybosna ile İzmir arasında kurulmak istenen ulaşım ağı hakkında bir adım atılıp atılmayacağı anlamındaki soruya da yanıt veren Soyer, “Bir çok şeyi konuştuk başkanla. Turizm konusunda yapacağımız ilk iş, İzmir’deki tur operatörlerini buraya getireceğiz ve buranın pazarlanması için ön çalışma yapacağız. Aynı şeyi buradaki seyahat acenteleri ile de yapacağız. Onları İzmir’e getirip göstereceğiz. Tüm bunlar direkt seyahat konusunu güçlendirecek. Biz bağlantıyı kuracağız ve doğrudan uçuşu sağlayacağız” diye konuştu.

DİREKT İZMİR İLE MONTE EDECEĞİZ
Anlaşmanın karşılıklı olması gerektiğini vurgulayan Soyer, “Buradaki tur operatörlerini İzmir’e getireceğiz ve onlara tanıtacağız. Bizim buraya daha çok gelmemiz ile olacak iş değil. Onların da bize gelmesi lazım. Böylece turizmi desteklemek mümkün olabilir. Buranın bir diğer avantajı da kış turizmi. Yapacağımız bağlantılar ile bu 12 aya yayılabilir. Bunu dönünce Direkt İzmir ile monte edeceğiz” ifadelerini kullandı.

BALKAN NÜFUSUNUN YAYGIN OLDUĞU ENDER ŞEHİRLERDEN BİRİ İZMİR
İzmir’in Balkan şehri olduğuna vurgu yapan Soyer, “Turizmde önce en yakından başlar. En yakından potansiyel yakalarsanız büyütüp geliştirebilirsiniz. Mostar ile de bağlantımız var. Üsküp ile ilişkimizi canlandıracağız. Balkan şehri İzmir... Balkan nüfusunun yaygın olduğu ender şehirlerden bir tanesidir İzmir” dedi.

SÜRECİ DEĞİŞTİRMEK BİZLERİN ELİNDE
Çok kültürlü yapının kutuplaşma açısından da sorun teşkil edebileceğini ifade eden Soyer, “Bu çok kültürlülük, çok renkliliğin bir arada olması bir açıdan barışı çok güçlendirecek yapı demektir. Diğer açıdan da kutuplaştırmayı güçlendirecek bir durumdur. Balkanlar genel olarak bu tuzağa düştüler. Bu nedenle sık sık çatışmaların yaşandığı bir coğrafya. Barışı güçlendirecek bir manivela olacak, bu çok çeşitliliği güçlendirmek olacak. Ben bu coğrafyanın bir barış coğrafyasına dönüşeceğine inanıyorum. Yaşanan süreci değiştirmek bizlerin elinde. Diliyorum ki bir daha bu kutuplaştırma oyununa düşmeyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

SUNİ TENEFFÜS YAPMAK NİYETİNDE DEĞİLİZ
Kentte yer alan hasarlı binaların dönüşümü için Büyükşehir Belediyesi’nin destek verip vermeyeceği yönündeki soruya ise, “Bu sürdürülebilir olmaz... Biz organik bir büyüme istiyoruz. Kardeşliğimiz organik büyütmek istiyoruz. Karşılıklı çıkarlarımız üzerinden ilişki kurmak istiyoruz. Tabii ki biz büyük ağabeyleriyiz. Nüfus oranlarımıza baktığınız zaman bu belli oluyor. Büyük ağabeyleri olarak daha çok destek olacağız. Ancak bir suni teneffüs yapma niyetinde değiliz” açıklamasında bulundu.

BİR DAHA YAŞANMAMASI İÇİN GAYRET EDECEĞİZ
Süreç içindeki gözlemlerini ve hissettiği duygularını da aktaran  Başkan Soyer, “Bütün dünya seyirci kalmış: Bu çok zor anlaşılır bir şey... BM, Avrupa seyirci kalmış. Bu kadar göstere göstere gelen bir katliam.... Bebeklerin, kadınlar bir gün içinde 8 bin 300 canın katledildiği bir soykırımdan bahsediyoruz. Bunlardan ders çıkarmak lazım. Yalnız bırakmamak, korumak lazım. Çatışmaya izin vermemek lazım. Barışı korumak lazım. Katliamın yarattığı acı o kadar büyük ki acısını anlatmak mümkün değil. Bu neden oluyor sorusunu sormak bana en çok bunu düşündürdü. Biz de en çok bunun bir daha yaşanmamasına gayret edeceğiz” diye konuştu.

ÜRETİCİMİZİN EL ATMASI LAZIM
İzmir ile Saraybosna arasındaki mevcut turizm sayısı hakkında ise ‘Sıfır olarak kabul ediyoruz’ diyen Soyer, “Şu anki rakamlar ölçüt değil. Biz bugünkü rakamları sıfır olarak kabul ediliyoruz ve 1 yıl sonra bunu yeniden konuşacağız. Aramızda spor olacak... Burada basketbol kültürünün büyük bir geçmişi var. Burada bu çocukların başka bir ekol ile öğrendiğini biliyoruz. Bizim çocuklarımız ile bu çocukları buluşturacağız. Eğitimde mutlaka bir birliktelik kurmalıyız. Dönüşte üzerinde çalışacağımız konularında biri de mobilya sektörü. Burası kişi başına ormanlık alan sayısında  ilk sırada. Ancak ağacı sadece kereste olarak kullanıyorlar Bizim üreticimizin bu konuya el atması lazım. Hem buranın hem de bizim üreticimizin yararlanabileceği bir süreç olabilir” dedi.

 
COVID-19 'küresel acil durum' olarak nitelendirilmeye devam edecek
 
Avrupa hayalleri İzmir sularına düştü!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 13 Temmuz 2022 Çarşamba 09:50

Barış her zaman insanların temel ihtiyacıdır,önemli olan barışı bozanlara tepki göstermektir,Avrupa birliği insan hakları bu katliamı başlatan ülkeleri birliğe kabul ediyorlar ama bizi kapıda bekletiyorlar,neden Avrupa birliği toplantılarında bunları yüzlerine söylemiyorlar ya da söyleyemiyorler lütfen göstermelik showları yaparken bunları unutmayın,ayrıca geçen hafta Erzincan Başbağlar da bir süre önce 35 vatandaşımız canice katlettiler,b yazılı basında iki satır çıktı,medyatik haberlerin sadece göstermelik olup seçim yatırımı olarak kamuoyuna şirinlik maskesi ile deklare ediyorlar,elbette giden canların yeri dolmaz ama bunları yapanları da her zaman protesto ve lanetlemek lazım...

Yorumu oyla      9      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'e bir kardeş daha geldi!
Srebrenitsa Soykırımı’nın 27’nci yıl anma etkinliği için Bosna Hersek’e ...
Aydınlı çocuklar bayram coşkusunu Aquaparkta yaşadı
Aydın’da hava sıcaklığı 40 dereceleri bulurken Aydın Büyükşehir Belediyesi ...
Başkan Tugay, Egedesonsöz’e hedeflerini anlattı: Sağlık Bakanlığı gibi bir teklif gelirse…
Başkan Tugay, Egedesonsöz’e hedeflerini anlattı: Sağlık Bakanlığı gibi bir teklif gelirse…
 
Öğrenciler dikkat: Bayraklı'da kayıtlar başladı!
Bayraklı Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi’nde ücretsiz lise ve üniversite ...
İZSU bir arıtma tesisini daha hizmete soktu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kentin her bölgesine ...
İZBETON'dan 100 milyonluk yatırım!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki İZBETON A.Ş. İzmir genelindeki ...
 
Konak'ta vandallar işbaşında!
Birlik, Aydın Erten ve Kılıç Reis parkalarına saldıran vandallar, parklara ...
Bornova'da sahne kadınların!
Bornova Belediyesi’nin Açıkhava etkinlikleri kapsamında düzenlediği ‘Ege ...
Modern parklara yenisi ekleniyor... Güzelbahçe nefes alacak!
Güzelbahçe Belediyesi, ilçedeki yeşil alanlara bir yenisini daha ekleyerek ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP’nin ‘sancak gemisi’ bunları neden yaşıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva