HABERLER>EKONOMİ
27 Ekim 2015 Salı - 18:09

SOCAR Başkanı Yavuz’dan yeni liman mesajı ve ‘travma’ çıkışı!

DTO’ya konuk olan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz yatırımları anlatırken önemli mesajlar verdi. Alsancak Limanı konusunda bu kez farklı yönde bir görüş bildiren Yavuz, “Türkiye’de özellikle meslek liselerine karşı bir kat sayı engeli olmuştu. O dönemden kalma bir travma yaşıyoruz. Ailelerimiz ‘Bu çocuktan bir şey olmaz, meslek lisesine gitsin’ diyor. Bu tramvayı atlatmamız lazım...” dedi.

SOCAR Başkanı Yavuz’dan yeni liman mesajı ve ‘travma’ çıkışı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Ekim ayı meclis toplantısı, SOCAR Türkiye Başkanı ve PETKİM Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz’un katılımı ile gerçekleşti. Türkiye’nin 3’üncü, bölgenin en büyük limanı PETİM ve Ege’nin lojistik potansiyeli gibi konularda bir sunum gerçekleştirdi.


 
PETKİM’in yatırımlarıyla ilgili bilgiler veren SOCAR Başkanı Kenan Yavuz, yatırımların tamamlanmasıyla Türkiye ve İzmir’in kalkınmasında önemli adımlar atılacağını söyledi. Yatırımlarla ilgili Yavuz, “Gerçekleşecek petro kimya yatırımlarıyla Türkiye’nin şah damarında önemli değişim sağlayacak, ithalatı azaltacak çalışmaları sürdürüyoruz. Bu alanda yatırımlarla ilerlemek için çalışıyoruz. Yaklaşık 6 milyon dolarlık yatırımınız devam ediyor” dedi.
 
PROJELERİ ANLATTI
PETKİM Rafinerisi, TANAP doğalgaz hattı ve Aliağa limanı hakkında bilgi veren Yavuz, “Yatırımımız bugün itibariyle yüzde 35 oranında tamamlandı. 40 yıl aradan sonra Türkiye’de ilk rafineriyi biz yapmış oluyoruz. Son derece önemli bir yatırı projesidir. Bugün Türkiye’de ithal edilen dizel, jet yakıtı ve LPG rafinerisini ilerletiyoruz. 2018 yılında tamamlanmayı planlıyoruz. İkinci projemiz TANAP projesidir. Bu proje ile Hazar Denizi’nden alınan doğalgazın İtalya’ya kadar uzanmasını sağlayacak bir projedir. Bu proje Türkiye’nin cumhuriyet döneminden beri yapılan en önemli enerji projesidir. Bu proje Türkiye’nin arz güvenliğine ve dışa bağımlılığını azaltacaktır. Azerbaycan’dan gelen gaz dışa bağımlılık olarak görülemez. Çünkü iki ülke kardeştir. PETKİM limanı ise gizli bir potansiyelin açığa çıkarılması olarak değerlendirilebilir.  Bu liman bütün detaylarıyla dünyanın en yüksek standartlarına sahip limanlarına sahip oldu. Tek rıhtımla 16 bin TEU’luk kapasiteye sahip. Lojistik alanımıza tren yolu bağlantılarını da sağlayacağız” diye konuştu.
 
İZMİR GÖMLEK DEĞİŞİRECEK
Yavuz, “PETKİM Limanı’nın dışında doğal limanlarımızın kullanılmasıyla ilgili gerekli çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aliağa sanayi alanında Türkiye’nin gözbebeği... Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesi... Böyle bakıldığında göz kamaştıran bir yapıya dönüşüyor. Aliağa’nın bugünkü konumu dünya ligine çıkacak bir bölge olacak. İzmir bu projelerin tamamlanmasıyla gömlek değiştirecek ve bir üst sınıfa geçecek. Sadece İstanbul’la değil Avrupa’nın diğer şehirleriyle de rekabet edecek bir hale geçecek” ifadelerini kullandı.
 
TARİH ALT YAPI DEVRİMİNİ YAZACAK
Türkiye’nin son dönemde gerçekleştirdiği en önemli projenin ulaşım faaliyetlerinde gerçekleştirilen alt yapı çalışmaları olduğunu söyleyen Kenan Yavuz, “İzmir’in son yıllarda gerçekleştirdiği en büyük yatırım alt yapı devrimlerdir. Son yıllarda kara, deniz, hava ve demir yollarında çok önemli adımlar attı. Lojistik merkez olma yolunda çok önemli yatırımlar gerçekleşti. Tarihi İpek Yolu’nun en önemli merkezlerinden biri olan İzmir, şimdi bu projelerle tekrar eski önemini kazanıyor. İzmir’de yapılacak çalışmalar Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücüne önemli katkı sağlayacak. Biz bilgi üreten bir toplum olmuş değiliz. Bilgi sektöründeki gelimleri kaçırdık. Şu an elimizde olan rekabet unsurlarını çok iyi değerlendirmemiz lazım. Elimizdeki en büyük güç, konumumuzdan kaynaklanan lojistik güçtür. İzmir bu lojistik güçte en merkezi olacaktır. Bunun için Türkiye’de alt yapı çalışmalarında önemli adımlar attı.  İleride tarih Türkiye’nin yükselişinde alt yapı devriminin tamamlanmasını yazacaktır. İzmir hem Türkiye’nin hem Doğu Akdeniz’in en önemli merkezleri olma yolunda ilerliyor” şeklinde konuştu.


 
MESLEK LİSESİ TRAVMASINI ATMAMIZ LAZIM
Mesleki eğitim konusuna ilişkin soruları yanıtlayan Yavuz, “Türkiye’de özellikle meslek liselerine karşı bir kat sayı engeli olmuştu. O dönemden kalma bir travma yaşıyoruz. Ailelerimiz ‘Bu çocuktan bir şey olmaz, meslek lisesine gitsin’ diyor. Bu tramvayı atlatmamız lazım... Bizim yatırımlarımızda 10 bin çalışanımız var. Bunların yaklaşık bin tanesi üniversite mezunu. Diğerleri ara iş gücü…  Demek ki nitelikli ara iş gücüne daha fazla ihtiyacımız var. Bir üniversite mezunu gelse, ‘Ben kaynak bölümünde çalışmak istiyorum’ dese ben o işi ona vermem. Bu adam yarın ‘Ben bu işi yapmak için mi bu okulu okudum’ diyecek. Ailelerde gençlere yönelik bir mahalle baskısı var. Mezun oldun hemen ‘İş, ev, araba, telefonun nerede? Yönetici oldun mu?’ diyorlar...  Bu da çocuklarımızda bir tramvaya dönüşüyor. Ama nitelikli meslek lisesindeki eğitim kalitesinin artması lazım. Japonya, Kore, Almanya devrimlerinin en büyük gücü nitelikli ara gücü. Bu konuda başarılı olduğumuz söylenemez. Yüzlerce öğrenciye staj vermek yeterli değildir. Eğitim alanındaki bu sorunlara eğilmemiz gerekmektedir” diye konuştu.
 
ALSANCAK LİMANI TARTIŞMASINDA GERİ ADIM
PETKİM Limanı’nın yapımı sırasında Alsancak Limanı’nın kaderiyle ilgili Yavuz’un limana yönelik konteynır faaliyetinin durdurularak sadece kruvaziyer limanı olarak kullanılmasına ilişkin görüşü tartışmalara neden olmuştu. DTO meclisinde konunun tekrar gündeme gelmesi üzerine konuşan Yavuz, farklı bir rota çizdi.
 
Konu ile ilgili Yavuz,  “Ben Alsancak Limanı’nın kapatılmasını değil, konteynerin son bulması gerektiğini söylemiştim. Bunu bir İzmir şapkasıyla savunmuştum. Bunun liman sahibi olarak algılanması çok doğal. Liman yaptığı için böyle konuşuyor eleştirisi geldi. Bu eleştiriyi yöneltenleri anlayışla karşılıyorum. Çok haklıdırlar. Çünkü öyle görünüyor. Böyle bir algının olmasından da çok rahatsız değilim. Farklı ortamlarda, bilimsel ortamlarda hangi fonksiyonun uygun olması gerektiği çalışmalarında konteynır limanı olması kararı çıktıysa bizde o karara saygı duymak mecburiyetindeyiz. Zaten projeleri bir biriyle yarıştırmamak lazım... Projeler birbirlerini tamamlayıcıdır.  Potansiyelimiz artıyor ilerleyen yıllarda hepsine ihtiyacımız olacak. Ben tekrar o tartışmalara dönmek istemiyorum. İzmir’in ekonomik kalkınmasında en etkili olan neyse onun olması gerekir. Bu tartışmayı PETKİM veya SOCAR şapkasıyla yapma niyetinde değilim” ifadelerini kullandı.   
 


LİMANLARIMIZIN KARAR VERMESİ LAZIM
Meclis oturumunda gündeme konuşmasını gerçekleştiren DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, sözlerine PETKİM’in İzmir’de yaptığı yatırımlara teşekkür ederek başladı. Öztürk, liman konusuyla ilgili, “Limanlarımız artık bir karar vermek zorunda. Çağdaş olan limanlar ayakta kalır. Limanlar hepimizin limanları. Biz bugünü değil, 2023’ü, 2030’ları düşünüyoruz” diye konuştu.
 
TARİHİ İPEK YOLU PROJESİ
Lojistik projelerle ilgili konuşan Öztürk, “Türkiye, coğrafi konumu ve boğazları ile enerji ve taşımacılık açısından dünyanın en stratejik bölgesinde yer alıyor. Geleceğini lojistik maliyetleri azaltmakta gören Çin, tarihi İpek Yolu güzergahını demiryolu yatırımlarıyla ve bu hatta yer alan limanlarla canlandırmayı hedefliyor. 21. Yüzyılın İpek Yolu’nda en önemli halka İzmir. Demiryolu ve karayolu bağlantıları ile İzmir’in doğal lojistik merkez konumu öne çıkacak. İşte bölgemizin en büyük limanı Petlim, İzmir’in bu hedefine ulaşmasında en büyük yatırım özelliğini taşıyor” dedi. 
 

 
Rusya Suriye'de ilk kaybını verdi
 
Ankara'daki katliamında şüpheli sayısı 14'e yükseldi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
poyraz 28 Ekim 2015 Çarşamba 12:00

Günde ortalama 5 kişinin iş kazasında öldüğü ve dünya iş güvenliği sıralamasında 80.sırada olan bir ülkede hangi anne,baba çocuğunun mecbur kalmadıkça işçi olması ister.

Yorumu oyla      11      5  
Bornovalı 28 Ekim 2015 Çarşamba 10:49

Kenan Yavuz meslek liselerine ihtiyacımız var diyor ve ülkenin en önemli sorunlarından birini dile getiriyor. Eskiden fabrikalarda çalışan ustalar ilk-orta okul mezunlarıydı. Nasıl ki artık üniversite mezunu olmak yeterli olmuyor ve yükseği de okunuyor- usta ve üzeri olarak çalışacakların da meslek lisesini bitirmiş olması şart. Fabrikalar eğitim değil çalışma yeridir. İşe giren elemanın işe hazır olması gerek. Hatta tüm ülkelerin gemilerine tayfa yetiştiren eğitimleri verelim.Çok iyi İngilizce öğrenen hemşireleri mezun edelim- İrlanda hastahanelerinde çalışan hemşirelerin çoğu Hong Kong'lu.vs vs vs

Yorumu oyla      14      6  
bülent ışık 28 Ekim 2015 Çarşamba 09:20

Bir meslek lisesi mezunu olarak bana hiç kimse bundan birşey olmaz meslek lisesine gitsin demedi.TEOG sınavına girip yüksek bir puan alan bir öğrenci Fen lisesi yerine meslek lisesine mi gitsin istiyor ? Merak ettim kendi çocukları hangi meslek lisesini bitirdi.

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İTB rekolte tahminleri hazır: ‘Beyaz altın’ yere çakıldı!
İTB koordinatörlüğünde yürütülen 2015-16 rekolte tahminleri tamamlandı. ...
EBSO’da Kotil’e sordu: Sözcü ve Cumhuriyet neden yok?
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, İzmir'in 2016 yılının Haziran ...
Zeytinyağı bilmecesinde Başkan konuştu: Fiyatlar ne olacak?
Yeni sezonun ilk zeytinyağları raflara çıkmaya hazırlanırken, piyasalarda ...
 
O arazi da AK Partili müteahhidin oldu!
Ankara Doğalgaz Elektrik Üretim A.Ş’nin İzmir Gaziemir’de satışa çıkarttığı ...
İzmir Ticaret Borsası'nda aile günü
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve personeli Çeşme’de düzenlenen ...
Koza-İpek Holding'ten yargıya büyük sitem!
Koza - İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, Bugün TV'de açıklamalarda bulundu.
 
Valilikten AK Partili iş adamına jeotermal vizesi
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü AK Partili İşadamı Selim Gökdemir’in ...
Kredi kartlarında taksit sınırı değişiyor
BDDK Başkanı Akben, eğitim, mobilya ve beyaz eşyada kredi kartı ile yapılan ...
Turizmcilerden tatil çıkışı: Seçmen sandık dedi
Yaklaşan 1 Kasım genel seçimleri öncesinde en çok tartışılan konulardan ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva