HABERLER>DÜNYADAN
16 Ekim 2015 Cuma - 14:25

Skandal: ABD İHA’ları yüzlerce sivili vurmuş

ABD'nin deniz aşırı ülkelerde insansız hava araçlarıyla (İHA) gerçekleştirdiği saldırılarında hayatını kaybedenlerin yüzde 90'a yakınının hedeflenen kişiler olmadığı öne sürüldü.

Skandal: ABD İHA’ları yüzlerce sivili vurmuş

ABD'de, 11 Eylül saldırılarından sonra terörle mücadele amacıyla eski Başkan George W. Bush döneminde başlatılan ve Başkan Barack Obama döneminde ağırlık verilen İHA programının, hedeflenen kişilerden daha çok masum sivillere zarar verdiği iddia edildi.
 
The Intercept adlı internet sitesinin isimsiz bir kaynağa dayanarak yayımladığı habere göre, ABD ordusunun İHA'larla yaptığı saldırılarda, Beyaz Saray'ın ve ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'un bildirdiğinden daha fazla sivil hayatını kaybetti. Intercept, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) eski uzmanı Edward Snowden tarafından sızdırılan istihbarat raporlarının İngiliz Guardian gazetesinde yayımlanmasıyla adından söz ettiren gazeteci Glenn Greenwald tarafından kurulmuştu.
 
Obama'nın, İHA savaşında "ölümcül bürokrasisi"nin listelendiği haberde, bazı belgelerin İHA'larla yapılan özel operasyonun ilk 5 ayında hayatını kaybedenlerin yaklaşık yüzde 90'ının hedeflenen kişiler olmadığını gösterdiği savunuldu.
 
SADECE 35'İ
Haberde, İHA'larla gerçekleştirilen özel operasyonlarda öldürülen 200 kişiden sadece 35'inin hedeflenen kişi olduğu iddia edildi.
 
Aralık 2013'te Yemen'deki bir İHA saldırısında 14 kişinin düğün sırasında öldürüldüğü hatırlatılan söz konusu haberde, Pakistan'da ailelerin İHA saldırısı ihtimali nedeniyle çocuklarını okula göndermediği bilgisine yer verildi.
 
Saldırılardaki her bir hedefin bizzat Başkan Obama tarafından onaylandığı, program için en büyük ilham kaynağının "coğrafya" olduğu ileri sürüldü.
 
EN AZ 2500 SİVİL CAN KAYBI
Dünya genelinde insansız uçaklarla düzenlenen saldırıda en az 2 bin 500 sivilin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Pakistan, Somali ve Yemen'le Afganistan ve Irak gibi savaş bölgelerinde istihbarat desteği de sağlayan İHA programıyla ilgili Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre, ABD halkının büyük çoğunluğu bunu desteklerken, insan hakları, sivil özgürlükler ve birçok sivil toplum kuruluşunun ise büyük tepkisini çekiyor. Haziran 2015'te ABD ordusundan 45 gazi, İHA operatörlerinden faaliyetlerini durdurmalarını ve "ruhlarını kurtarmalarını" isteyen açık mektup yazmıştı.
 
Nevada'daki Creech hava üssünde İHA operasyonlarını yöneten Albay James Cluff, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ordusunda İHA kullanma eğitimi görmüş bin pilot bulunduğunu ifade ederek, her yıl bunların 240'ının işi bıraktığını ve yılda sadece 180 kişinin yetiştirildiğini bildirmişti.
 
AF ÖRGÜTÜ’NDEN KONGRE’YE ÇAĞRI
Söz konusu haberin ardından Uluslararası Af Örgütü, Kongre'den Başkan Barack Obama'nın İHA programının soruşturulmasını istedi.
 
Uluslararası Af Örgütü'nün Güvenlik ve İnsan Hakları Program Direktörü Naureen Shah yaptığı açıklamada, "Bu dokümanlar, tanımlanamayan insanların cinayetlerini meşrulaştırmak için onları 'savaşçı' olarak sınıflandırmak dahil, ABD'nin sistemli bir şekilde uluslararası hukuku ihlal edip etmediği konusunda ciddi kaygılara yol açıyor" ifadelerini kullandı.
 
Shah ayrıca bu ifşaların kongre soruşturması gerektirdiğini vurgulayarak, İHA saldırılarının gerçek etkisinin halktan gizlendiğini ve hızlı şekilde genişleyen programın yanlış karakterize edildiğini belirtti.
 
Stanford Üniversitesi Anayasal Haklar Merkezi avukatı ve "İHA'lar Altında Yaşamak" adlı çalışmanın yazarlarından Omar Shakir de "Yeni yayınlanan dokümanlar, İHA programıyla ilgili ne oranda kasıtlı yanıldığımızı gösteriyor" dedi.

 
Emekli büyükelçilerden 'Saygı Anıtı' ziyareti
 
Soma davasında lüks cip gerginliği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Boko Haram dehşeti: Bir günde 6 canlı bomba
Nijerya'da bir camiye düzenlenen "çifte canlı bombalı" saldırıdan saatler ...
İnsanlık yine sahile vurdu: 2.Aylan vakası
Savaş bölgelerinden kaçan sığınmacıların Avrupa'ya tehlikeli yolculuğu ...
New York polisinden Türkçe bilgilendirme!
New York Polis Departmanı'nca (NYPD) Türkçe hazırlanan "kamu bilgilendirme ...
 
AB'den gece yarısı sürprizleri: Kıran kırana pazarlık
AB liderleri dün Brüksel’deki zirvede, mülteci krizinin çözümü konusunda ...
ABD açıkladı: Türkiye IŞİD'i vurdu
Beyaz Saray, "Türk güçleri Suriye'de IŞİD'e ait bir aracı vurdu" şeklinde açıklama yapıldı.
Rusya'dan flaş açıklama: Suriye'deki Kürtlere...
Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı Mihail Bogdanov ülkesinin Suriyeli Kürtlere ...
 
AB Türkiye'ye 4 maddelik eylem planı!
AB liderleri Brüksel'de sığınmacı krizini görüşmek üzere toplanıyor. Zirvenin ...
Fransa'dan Türkler'e vize müjdesi
A Milli Takımımız'ın da mücadele edeceği 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ...
AHİM'de soykırım inkar davasını Perinçek kazandı
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, ‘Perinçek-İsviçre’ ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva