HABERLER>POLİTİKA
3 Eylül 2018 Pazartesi - 12:52

Siyasi partilerde rota yerel seçim… Başkan Kocaoğlu kararını verdi mi?

Seçimden 6 ay önce kararını açıklayacağını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu 1 Ekim’de basın toplantısı düzenleyecek. Kocaoğlu’nun vereceği olumlu ya da olumsuz kararın parti içinde dengeleri etkilemesi beklenirken, rakip partiler de bu duruma göre pozisyon alacak.

Siyasi partilerde rota yerel seçim… Başkan Kocaoğlu kararını verdi mi?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ-  Türkiye’de siyasi partiler rotayı yavaş yavaş 2019 yılının Mart ayında gerçekleşmesi planlanan yerel seçime doğru çevirdi. Merkezi hükümet olarak 16 yıllık iktidarı elinde tutan AK Parti ve yerelde egemenliğini sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İzmir’de hareketli bir süreç geçirmesi bekleniyor. 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçiminde iktidar partisiyle birlikte Cumhur İttifakı’nda yer alan ve kentte tek kamu koltuğuna (Aliağa Belediyesi) sahip olan Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) mahalli idareler seçiminin yapılacağı süreçte göstereceği refleksin çok önemli olduğu biliniyor. Tüm bunlarla beraber son seçimde yeni bir hareket olarak Türkiye siyasetinde sahneye çıkan İYİ Parti de dikkat edilmesi gereken bir denge unsuru olarak ön plana çıkıyor.

DÜĞÜM 1 EKİM’DE ÇÖZÜLECEK
4 partinin arasında kıyasıya bir rekabet yaşanması bekleniyor. Özellikle ilçe belediyeleri noktasında 4 partinin il başkanı da oldukça iddialı… Fakat hem siyasilerin, hem seçmenlerin pür dikkat takip edeceği sandık İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı olacak. Bu konuda Başkan Kocaoğlu’nun kararının en belirleyici nokta olacağı öngörülüyor. Gerek parti içi, gerek de diğer parti mensupları tarafından doğal olarak muhalefetle karşılaşan Kocaoğlu, 15 yıllık kırılması güç bir rekorla koltukta oturuyor. Her dönem 6 ay kuralını uygulayan Kocaoğlu için düğüm 1 Ekim’de çözülecek. Kocaoğlu düzenleyeceği basın toplantısıyla ya ‘tamam’ ya da ‘devam’ diyecek.

MUHALİFLERE GÖRE ‘KESİNLİKLE YOK’, YAKINLARINA GÖRE ‘İSTERSE DEVAM EDER’!
Kocaoğlu’nun muhaliflerine göre artık yeni dönemde Büyükşehir Belediyesi’nin koltuğunda kesinlikle başka bir isim oturacak. Kocaoğlu’na yakın olan siyasiler ise, ‘Başkan isterse devam eder’ görüşünde birleşiyor. Başkan Kocaoğlu olağan kurultay sürecinde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan yana refleks göstermiş, İl Başkanı Deniz Yücel’i desteklemiş ve kongreyi kazanmıştı. İstanbul ile birlikte İzmir Kılıçdaroğlu’ndan yana tavır sergileyince CHP Lideri’nin eli güçlenmiş ve kurultayda Muharrem İnce’ye karşı galip gelmişti.

Fakat 24 Haziran seçimlerinin geride kalmasıyla birlikte Başkan Kocaoğlu’nun tutumu dikkat çekmişti. Olağanüstü kurultay talebiyle imza toplama hareketine destek veren Kocaoğlu 3 kez yinelediği ‘değişim’ çıkışıyla radikal bir tavır sergileyen pozisyon almıştı. Kongreler sürecinde İzmir’deki belediye başkanları Kocaoğlu’nun önderliğinde birlikte prensip kararı alarak kurultay delegesi olmamışlardı. Oy hakkı olmamasına karşın Kocaoğlu’nun net bir şekilde eğilimini kamuoyuyla paylaşması sonrasında parti içinde Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’a yakın olarak siyaset yapan muhaliflerin harekete geçtiği iddia ediliyor. Bu sürece kadar aklının bir köşesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı adaylığını gizli tutan Genel Başkan Yardımcısı Özkan’ın adının artık açık bir şekilde telaffuz edilir hale geldiği öne sürüldü.

‘KILIÇDAROĞLU ÖZKAN’A SICAK BAKMAZ’ İDDİASI!
Kocaoğlu’nun, Özkan’ın İzmir’i dizayn etme noktasında gösterdiği reflekse karşı bir duruş sergilediği 2 yıl önce gerçekleşen il kongresinde kürsüden yaptığı konuşmayla açık bir hale gelmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı adaylığı noktasında sadece CHP’de onlarca isimden söz edilebilir. Fakat Kılıçdaroğlu’nun Kocaoğlu dışında değerlendirebileceği isimler masaya yatırıldığında Özkan’ın şansının yok denecek kadar az olduğu parti kulislerinde konuşuluyor. Özkan ekibi dışındaki muhaliflerden olan, eski Genel Sekreter ve İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, eski Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir Milletvekili Bedri Serter, İzmir Milletvekili Mahir Polat yeni dönem için ismi geçenler arasında… Ayrıca ön seçim vurgusu yapan Musa Çam ve Atila Sertel de olası bir gelişmede yarışta olacak gibi görünüyor. Fakat genel merkezin ön seçime pek sıcak bakmadığı ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye meclis üyeliği noktasında partililerin önüne sandık koyabileceği fakat başkan adaylarını kendisinin belirleyeceği kulislere yansıyan bilgiler arasında.

KAOS OLUR MU?
Başkan Kocaoğlu’nun devam etmek istememesi de ciddi bir seçenek olarak bir kenarda duruyor. Başkan bu durumda 1 Ekim tarihinde düzenleyeceği basın açıklamasıyla ‘tamam’ diyebilir. ‘Böyle bir gelişmede süreç nasıl olacak?’ sorusu çok sayıda partilinin kafasında…  İzmir Örgütü’nde kaos yaşanacağını ifade eden de, ‘CHP büyük bir partidir, bu partide herkeste büyükşehir başkanı da milletvekili de olacak kapasite vardır, kimse vazgeçilmez değildir’ görüşünde olan da mevcut.

KOCAOĞLU ‘YOKUM’ DERSE KAFASINDA HANGİ İSİMLER VAR?
Diğer yandan Kocaoğlu ‘yokum’ derse ‘kesinlikle kendisine yakın birini koltuğa oturtmak isteyecektir’ iddiası da partide hakim görüş durumunda. Kocaoğlu’nun masasının bir köşesinde Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila olduğu öne sürüldü. ‘Efsane Belediye Başkanı’ sıfatı taşıyan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı merhum Ahmet Piriştina’nın oğlu Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, 4’üncü dönemini geride bırakacak olan Narlıdere Belediyesi’nin tecrübeli Başkanı Abdül Batur, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın da kendileri lehine bir gelişme olduğu takdirde göreve ‘hayır’ demeyecek isimler arasında yer aldığı belirtiliyor. 

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, muhaliflere yakın olan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ ve tıpkı Başkan Batur gibi 4’üncü dönemi bitirecek olan tecrübeli siyasetçi Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin’in de Büyükşehir Belediyesi için adı kulislerde dillendiriliyor. Parti dışı bir isim olarak Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın da bu noktada ismi kulislere yansıyor. Yogancılar’ın bu iddiayla ilgili bir açıklaması bulunmuyor. 2014 yılında aday olmayı düşünmeyen ve AK Parti güçlü bir isim olarak dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı aday gösterince jet bir kararla ‘varım’ diyen Kocaoğlu yeni dönemde de rakiplerine karşı böyle bir hamle yapabilir. Fakat 1 Ekim tarihini verdiği için Kocaoğlu için böyle bir seçenek düşük ihtimal olarak görünüyor.

KİMLERİN ADI GEÇİYOR?
Öte yandan AK Parti’de adaylık için İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir Milletvekili Atilla Kaya, İYİ Parti için Genel Başkan Yardımcıları Aytun Çıray, Müsavat Dervişoğlu, Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi Yıldırım Ulupınar’ın isimleri ön plana çıkıyor.  CHP’nin bu isimler karşısında kimi sahaya süreceği bir kat daha önem kazanıyor.  AK Parti ve MHP arasında genel seçimde gerçekleşen Cumhur İttifakı’nın yerel seçimde devam edeceği yönündeki sinyallerin gelmesi dengeler açısından çok önemli görülüyor. Bu nedenle MHP’de şu an İzmir Büyükşehir Belediyesi adaylığı noktasında herhangi bir gelişme ve hareketlilikten söz edilmiyor.

 
İzmir turizminin ağır topundan acı örnek: Şarap şişesini bile açamıyorlar!
 
Yunan Dışişleri Bakanı İzmir'e geliyor
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mahmut 4 Eylül 2018 Salı 10:02

oyumu iyipartinin adayına atacagım. chp ne yaptı 15 senedir. ulasımın hali ortada. neden oy vereyim ben enayimiyim.

Yorumu oyla      11      7  
Lombak 4 Eylül 2018 Salı 02:35

İzmir için konuşmak istemiyorum. Doğu ''da hdp. Orta''da mhp batıda iyi. Trakya''da "başka" bir partiyle birlikte olacaksın ve oy alacaksın öyle mi? Sana demezler mi yanar döner. Kurulsun pkk''ñın istediği demokratik bölgeler. Param parça olsun memleket. Galiba bazıları bunu ister. Bu kafaya akıl fikir değil. Akıl hastanesi ister.

Yorumu oyla      9      6  
gürkan 3 Eylül 2018 Pazartesi 18:55

Yerel seçimlerde CHP' yi protesto ediyorum diye propaganda yapanların CHP'li olmaması ne kadar tesadüf değil mi? Trollere dikkat etmek lazım. Protesto yapacağız diye göz göre göre şehri AKP' ye mi teslim edeceğiz? Aziz Kocaoğlu da aday olmaz ise Tunç Soyer aday gösterilmelidir. diğerlerinden olmaz. hak edene işi vereceksin, seçim sonrası duruşu olana değil.

Yorumu oyla      10      6  
Vatandaş 3 Eylül 2018 Pazartesi 18:50

Oylar Özgener e

Yorumu oyla      9      6  
bahtiyar 3 Eylül 2018 Pazartesi 17:33

çok fazla aday toto oynamaya gerek yok, yüzde 60 abdül batur, yüzde 40 tunç soyer; diğerleri çeldirici. batur birkaç adım önde görünüyor, gerek seçim sonrası duruşu gerek sağ seçmen üzerindeki popülaritesi nedeniyle. soyer de iyi aday ama ibb başkanı olursa partisini tanımaz, ayrıca son süreçte orta yolcu duruşuyla güven kaybetti...

Yorumu oyla      12      8  
deniz mahir 3 Eylül 2018 Pazartesi 16:53

chp izmir büyükşehir belediye başkan adayı hasan karabağ olmalı. 9 yılda mahalleyi şehir merkezi ilçe yaptı.

Yorumu oyla      10      16  
sezarın hakkı sezara 3 Eylül 2018 Pazartesi 16:46

Mahmut Özgener daha yeni İTO başkanı oldu nereye belediye başkanı adayı olacak? Hem kendisi ilk önce İTO daki temizlik ve güvenlik işçilerine kadro versin. yazık memurları 3100TL maaş alırken güvenlik işçilerine 1600TL verip taşeron çalıştırıyorlar.

Yorumu oyla      13      5  
Basın dünyası 3 Eylül 2018 Pazartesi 16:46

Kocaoğlu bırakmaz. Ama bız oy vermeyeceğimiz için zaten seçilemeyecek. Olgun Atila mı? Tam komedi.

Yorumu oyla      19      12  
3 Eylül 2018 Pazartesi 15:32

Kocaoğlu aday olmasa neden kaos çıksınki mutlaka devam edecek siyasetçi vardır .kocaoğlu bulunulmayacak bir siyasetçide değil boşluklar her zaman doldurulur nokta

Yorumu oyla      20      10  
İzmirli 3 Eylül 2018 Pazartesi 14:10

1 Ekim' de başkan adaylığını açıklıyormuş. Hayırlı olsun. Son dakikaya bırakmama sebebi de malum. Topu genel merkeze atıyor. AKP' de de büyük ihtimal sayın Atilla Kaya aday gösterilir ama kazanma ihtimali yüzde 0 :)

Yorumu oyla      13      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kılıç'tan Bakan'a 6 kritik soru: Ne olacak okul servislerinin hali?
CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, okul ...
CHP'li Sarıbal'dan Dikili mesajları: AK Parti'ye sert sözler!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, AK Parti'ye yüklendi. Sarıbal, ...
CHP'li Polat'tan Foça çıkışı: Şovu bırakın!
Foça'da meydana gelen çevre felaketinin ardından bölgeyi ziyaret eden ...
 
AK Parti'de parti dışı aday sürprizi!
Yerel seçim çalışmalarına hız veren AK Parti'de aday belirleme süreci ...
CHP İzmir’in mutlu günü: Dava arkadaşlığından hayat arkadaşlığına…
İl Gençlik Kolları eski Başkanı Sinan Sarıküse ve Ezgi Becek, dünya evine ...
'Kendi para birimlerimizle ticareti öneriyoruz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası ticarette dolara bağımlılığa ilişkin, ...
 
İYİ Parti milletvekili istifa etti!
İkinci Olağanüstü Kurultay’da liste dışında kalan İYİ Parti İstanbul Milletvekili ...
CHP'den hükümete Foça eleştirisi: Hafife alınıyor!
İzmir Foça’da denizde meydana gelen ve hala kaynağı belli olmayan petrol ...
AK Parti İzmir'den Büyükşehir'e 'ihale' çıkışı!
AK Parti İzmir Yerel Yönetimlerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Fikret ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva