HABERLER>POLİTİKA
13 Şubat 2021 Cumartesi - 08:50

Siyaset Bilimci Prof. Tosun'dan İnce yorumu: Memnuniyetsizler bile destek vermez!

Memleket Hareketi'ni başlatan, CHP'den istifa ederken parti kuracağını açıklayan Muharrem İnce'nin işinin zor olduğunu öngören ünlü siyaset bilimçi Prof. Dr. Tanju Tosun, "CHP'den memnuniyetsizler bile, önümüzdeki kritik seçimde taşıdıkları sorumluluk nedeniyle, İnce'nin hareketinden uzak duracaktır. CHP'nin yüzde 75-80 oranında sadık seçmeni olduğu unutulmamalı. Baraj yüzde 7'ye düşürülse bile İnce'nin partisi, barajı aşamaz" dedi.

Siyaset Bilimci Prof. Tosun dan İnce yorumu: Memnuniyetsizler bile destek vermez!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmirli ünlü siyaset bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, CHP'den istifa eden ve parti kuracağını açıklayan Muharrem İnce'nin Memleket Hareketi'ni değerlendirdi. İnce'nin sergileyeceği tavır ve izleyeceği stratejinin, sürecin evrimleşmesinde rol oynayacağına dikkat çeken Prof. Tasun, "Başta CHP’liler olmak üzere, partilerinden memnuniyetsizler, önümüzdeki kritik seçim sürecinde bunu ağır bir sorumluluk, hatta ihanet olarak görüp, İnce’nin hareketine, İnce’nin beklediği toplumsal destek ve karşılığı vermeyeceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı.

SEÇİMDEN SONRA İSTİFA ETSEYDİ, SEÇMENE KENDİNİ ANLATMASI DAHA KOLAY OLURDU
Muharrem İnce'nin "Memleket Hareketi"nin, yurt genelinde nasıl bir karşılık görebileceği konusunu yorumlayan Prof. Dr. Tanju Tosun, "Muharrem İnce’nin CHP’den istifasıyla başlayan bu sürecin gelecekte nasıl evrimleşeceği, kurulacak partiden ziyade, İnce’nin önümüzdeki ilk seçimlerde gerek Cumhurbaşkanlığı, gerekse genel seçim örneğinde izleyeceği tavır ve stratejiyle ilgili" dedi ve şunları söyledi:

"Özellikle parti demiyorum; İnce’nin tavrı ve stratejisi diyorum. Çünkü, parti olarak düşünüldüğünde, ideolojik, sosyolojik ve sınıfsal olarak Türkiye, parti sistemi bagajını doldurmuş durumda. Hareketin geleceği, hareketin ve partileşmesinden sonra partinin kimliğinden ziyade, rekabet edeceği aday ve partilerin seçim performansıyla ilgili olacaktır diye düşünüyorum. İnce, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından hemen istifa edip, parti kursaydı, seçmene kendisini anlatması daha kolay olurdu. Seçmen cephesinde ise o dönemde başta CHP olmak üzere, partilerinden ayrılabilme olasılığı olan seçmenler için rasyonel bir gerekçe (İnce’nin seçim sürecindeki performansı, CHP’ye yönelik seçim sürecine ilişkin eleştirileri) olabilirdi. Aradan uzun bir zaman geçtikten sonra İnce’nin böyle bir tercihte bulunması ve partileşme çabaları, seçmenle hareket/partinin aidiyet ilişkisi kurmasını zorlaştırmaktadır. Başta CHP’liler olmak üzere, partilerinden memnuniyetsizler, önümüzdeki kritik seçim sürecinde bunu ağır bir sorumluluk, hatta ihanet olarak görüp, İnce’nin hareketine İnce’nin beklediği toplumsal destek ve karşılığı vermeyeceğini düşünüyorum."

İZMİR'DE, TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE KABUL GÖREBİLİR, ANCAK...
Muharrem İnce'nin İzmir özelinde kabul görüp görmeyeceği konusunu da irdeleyen Prof. Dr. Tanju Tosun, "İzmir'in siyasi yapısı, İnce'nin hareketine katılma düşüncesini hareketlendirir mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

" Muharrem İnce’ye yönelik kabulün İzmir’de Türkiye ortalamasının üzerinde olacağı öngörülebilir. Fakat bu demek değildir ki bu kentten İnce’nin hareketi/partisine seçmenler akın akın koşacaklar! Bu tür bir yönelim politik-sosyolojik kanunlara aykırı olduğu gibi, bunun pragmatik/sonuca odaklı bir temeli de yok. İzmir, Türkiye’de politik kutuplaşma ve parti seçmenlerinin konsolide olması bağlamında diğer kentlerle karşılaştırıldığında, kutuplaşma ve konsolidasyonun oldukça yüksek olduğu kentlerden biri. Bu durum doğaldır ki parti seçmenleri arasında sosyal mesafeyi artırdığı gibi, partililerin kendi partileriyle özdeşlik duygusunu da pekiştirmekte. Bu anlamda hangi kesimde olursa olsun, seçmenlerin yeni partilere yönelmesinde bir bariyer işlevi görmektedir. Bunun yanı sıra, özellikle kentte AK Parti karşıtlığı, CHP seçmeninde olası bir partiden uzaklaşmanın maliyetinin yüksek olacağı ve AK Parti iktidarının sürdürülebilirliğine ilişkin bir katkı yapacağı endişesi hakimdir. Bu nedenle, CHP’den memnuniyet düzeyi düşük olan, fakat geçmişte CHP’ye oy vermiş seçmenlerin, en azından önümüzdeki ilk seçimlerin sonucunu görene dek bu eğilimlerini devam ettirecekleri kanaatindeyim."

CHP, YÜZDE 75-80 ORANINDA SADIK SEÇMENE SAHİP
Adı henüz belli olmayan Muharrem İnce'nin kuracağı partinin, CHP'yi ne kadar bozabileceği, ülke siyasetinde dengeleri ne kadar etkileyeceği konusunda Prof. Dr. Tanju Tosun'un görüşleri şöyle:

"Muharrem İnce’nin veri koşullarda oyun kurucu bir politik aktör ve partisinin böyle bir parti olabilmesi çok zor. CHP’nin seçmen tabanı Türkiye parti sisteminde en yüksek sadık seçmenlerden oluşurken, CHP bu anlamda en fazla kemikleşmiş seçmene sahip partilerden biri. Neredeyse güvenilir tüm kamuoyu araştırmalarında CHP’nin yüzde 75-80 sadık seçmene sahip olduğu tespit ediliyor. Bunun anlamı; partinin sadece markasıyla dahi her 4 seçmeninden 1’inin oyunu her koşulda alabilmesidir. Lider, program, kadrolardan bağımsız olarak, bu ölçüde sadık seçmene sahip olan bir partinin, ülkenin siyasi koşullarını, siyasi dengelerini dikkate aldığımızda yeni kurulacak bir partinin CHP kalesinin surlarında gedik açmasının mümkün olmadığı düşüncesindeyim. Tabii şunu da unutmamak gerekir ki, Başkanlık seçiminde kazanan yüzde 50 artı 1 oyla belirlendiği için, CHP’den kopacak her oyun maliyetinin dar anlamda CHP’ye, geniş anlamda Millet İttifakına yüksek olacağı muhakkak. Seçim sistemindeki ulusal baraj, kamuoyunda dillendirildiği şekliyle yüzde 7’ye bile düşürülse, İnce’nin partisinin barajı aşma imkanı bulunmayacak gibi görünüyor. Geriye bu partinin herhangi bir ittifak içinde yer alması kalır ki, bu da Millet İttifakı olur. CHP’ye yönelik İnce’nin ağır eleştirilerden sonra, ittifak sürecinde pazarlık gücünün sınırlarının da çok daraldığı açıktır.

 
Rusya'ya domates sevkiyatı 10 gün içinde başlayacak
 
26 büyükelçiliğe yeni atama kararnamesi
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 14 Şubat 2021 Pazar 23:09

Valla ben bile heyecanlandım profcuğum!

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet79 13 Şubat 2021 Cumartesi 19:23

Sn. Tosun, taraflı yazmışsınız. Memnuniyetsizler neden vermesin? Herkes memnun olmak zorunda mı? Yenilmeye devam mı yani?

Yorumu oyla      2      3  
Vatandaş 13 Şubat 2021 Cumartesi 19:05

Sayın Tanju hoca bu konuda görüşleriniz olabilir ama bir yanda bu partiye CHP gönülden bağlı olanlar ve milletvekili ve belediye başkanları tepeden atama adaylar gönderiliyor tıpış tıpış oy oy vereceksiniz diyorlar ön seçim yok liyakata ve kıdem bakılmadan genel merkez yöneticilerinin eş dost yakınlarını aday olarak görev veriliyor seçmen ve üyeleri yutkunarak oy veriyor bu partide ne zaman ön seçim olacak? Kontenjan milletvekili adayları ne zaman kaldırılacak? il başkanları tek aday olarak atanacak delegelerde buna protesto ederek oy vermeyecek elbette duyarlı üyeler şimdi tepkisini verecektir CHP gönülden bağlı olanlar ise seçimde tepkisini verecektir artık tıpış tıpış oy vermek düştü artık bu dönem geçti parti dışı dostları ile yürüsün yolları açık olsun olur mu acaba görülecek 2023 te

Yorumu oyla      3      4  
TC misafir 13 Şubat 2021 Cumartesi 18:25

2002 Kasımdan bu güne hep aynı iktidar ve aynı muhalefet var. Ne ülkeyi iyiye götüren bir iktidar ne de iktidarı etkin bir şekilde yönlendirebilecek muhalefet var. 2002 Kasım ayında doğanlar reşit oldular ve oy kullanacaklar, hayatları boyunca ülke siyasetinde ne gibi bir umut gördüler? ne gibi bir değişiklik gördüler? Koca bir hiç! Bizler ne gördük? İktidarın ülkeyi düzeltebileceğini mi? Hayır. Peki muhalefetin iktidarı değiştirebileceğini mi? Hayır. Şunu sormak istiyorum: 18 yıldır iktidarı koltuğundan sallamayı başaramamış bir muhalefet bunu 19. yılda başarabilir mi? Bana kimse yerel seçimlerden bahsetmesin. çünkü bu, muhalefetin başarısından çok iktidarın başarısızlığının ağır basmasındandır, seçmenler bıkmıştır. Bu bıkkınlığı muhalefetin ülke sorunlarına gerçekten çare olacağını düşünmek yanlış olur, eğer böyle olsaydı seçimler çok daha önceden kazanılırdı. Ülkenin bir umuda ihtiyacı vardır bunu da eskiler ne yazık ki sağlayamıyor. İktidar ne kadar koltuk sevdalısı ise yaklaşık 11 yıldır genelbaşkanlık koltuğunda oturan Kemal Kılıçdaroğlu da o kadar koltuk sevdalısıdır, bu diğer partiler için de geçerlidir. Korkak olan her zaman kaybeder cesur olan kazanır. İnsanlar alternatif istiyor her gün haberlerde aynı yüzleri görmekten bıktık. 2002 seçimlerinde ne oldu? DYP, ANAP, MHP, DSP, Fazilet Partisi... bu partilerin seçmenleri sadık değiller miydi? Yaşanan ekonomik krizde ne oldu? Genç Parti %8 oy aldı siyasi bir geçmişi olmamasına rağmen, Akp tek başına iktidar oldu henüz 6 ay olmuştu kurulalı, Chp mecliste bile yoktu. Sayın Siyaset Profesörü anlaşılan geçmişi çok çabuk unutmuş ve halkın nabzını yoklamaktan uzak. Tekrar yazıyorum Chp ve Akp önümüzdeki genel seçimde ciddi biçimde oy kaybederse sonraki genel seçimde kesinlikle barajı geçemeyecektir bunu görebilmek için insanın üstün zekalı veya kahin olması gerekmiyor tarafsız ve biraz öngörü sahibi olmanın yeterli olduğunu düşünüyorum zaten ülkenin durumu ortada. Ülkenin bu duruma düşmesi sadece iktidarın değil iktidarı yönlendiremeyen zayıf muhalefetin de suçu vardır. Aksini hiç kimse iddia edemez durumumuz ortada.

Yorumu oyla      2      4  
ahmet tekin 13 Şubat 2021 Cumartesi 17:37

İnce resmen ihanet etti. Küçük bir ilin vekili ve kendi köyünden oy alamamış birisi. Ak partiye yandaş

Yorumu oyla      3      4  
Metin Eriş 13 Şubat 2021 Cumartesi 15:12

"CHP'li" Yorumcu, Senin kafan İstanbul'da Tayyip Erdoğan'ı belediye başkanı yaptı. Ülkenin geleceğini kararttı. Senin kafan Ankara'da Melih Gökçek'in 20 yıl belediye başkanı olmasını sağladı. Ankara Ankara olmaktan çıktı. Yine senin kafanla giderse bu millet "Yeni Kuruluş" anayasasına kavuşur ve uygar dünyaya ebediyyen elveda der. Bu kafayı değiştir.

Yorumu oyla      2      3  
CHP’li 13 Şubat 2021 Cumartesi 12:37

Bilimsellikten uzak, kişisel görüşlerini sunmuş hoca. Sürekli korku pompalayarak demokrasiyi güçlendiremeyiz. akpden bıkmış iyi partiyi yavru kurt gören ve kendine çıkış yolu arayan Atatürkçü, Cumhuriyetçi, Muhafazakar, Demokrat CHP seçmeni ve umutsuz olan tüm vatandaşları heyecanlandırmıştır İnce ve hareketi!

Yorumu oyla      7      12  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL sordu, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda KAYA ÖSEN yanıtladı... Türkiye'nin yelpazesiyiz
Muhittin AKBEL sordu, DEVA Partisi İzmir İl Başkanı Seda KAYA ÖSEN yanıtladı... ...
Resmi gazete duyurdu: Erdoğan'a yeni danışman
Atama kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Danışmanlığına, ...
CHP'li Torun'dan İnce'ye 'Gizli Tayyipçi' yanıtı
CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Memleket ...
 
Erdoğan gençlere seslendi: Sizler başaracaksınız
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 ilin gençlik kongrelerinde açıklamalarda bulundu
Enis Berberoğlu'nun yeni fezleke talebine ret
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Kadri Enis Berberoğlu'nun avukatlarının, ...
Erdoğan: Takoz olmaya izin vermeyiz
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Recep Tayyip ...
 
CHP Tire'de istifacıların sayısı 329 değil, 29 çıktı!
CHP İlçe Başkanı Hakan Şenoyar, Muharrem İnce'nin "Memleket Hareketi"ne ...
Kemal Kılıçdaroğlu, korona aşısı oldu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Covid-19 aşısının ilk dozunu yaptırdı.
CHP'li Kılıç'tan 'çocuklar için adalet' çağrısı
Rabia Naz Vatan Başta Olmak Üzere Şüpheli Çocuk Ölümlerinin Araştırılması ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva