HABERLER>GÜNCEL
5 Mayıs 2022 Perşembe - 08:32

Şirket bakanlığın kapısını yeniden çaldı... Üniversitelerden çarpıcı 'zeytinlik' yorumu!

Bergama’da halkın itirazlarına rağmen açılmak istenen mermer ocağı ikinci kez bakanlık önünde. ÇED alanının etrafında zeytinlikler yer alırken söz konusu maden için proje tanıtım dosyasında Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden akademisyenlerin ‘zeytinliklere zararı yok’ görüşünün olması dikkat çekti.

Şirket bakanlığın kapısını yeniden çaldı... Üniversitelerden çarpıcı  zeytinlik  yorumu!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Bergama’nın Cevaplı Mahallesi sınırlarındaki  2013 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle kalker ocağı açan Demircioğlu Beton Şirketi 2 yıl önce kapasite arttırmak için tekrar bakanlığın kapısını çalmıştı.

Şirket, ocağın 24 hektar olan ÇED sahasını 75 hektara, yıllık 390 bin ton olan kapasitesini de 1 miyon 920 bin tona çıkarmayı ve ayrıca 19,95 hektarlık alanda mermer ocağı çıkarılmasını da talep etti.  Şirketin düzenlediği ÇED toplantısına katılan bölge halkı ve Bergamalı çevreciler kapasite artırımına karşı çıkmıştı.

İLK TALEP BAKANLIKTAN GEÇEMEDİ

Ancak şirketin bu talebi ilk olarak İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden geçemedi. Müdürlük, büyütülmek istenen ocak alanının yakın mesafesinde bulunan tarım arazilerinin ve zeytinliklerinin zarar görebileceğini belirterek proje alanının revize edilmesini istedi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen bakanlığın İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na (İDK) da proje için ‘ÇED İzin Alanı ve Kalker Ocağı alanının yeniden değerlendirilmesi gerektiği’ değerlendirilmesinde bulunuldu. Komisyon proje tanıtım dosyasını iade etti.

ŞİRKET PROJEYİ REVİZE ETTİ

Proje tanıtım dosyasını yenileyen şirket kalker ocağının kapasitesinin artışı talebinden vazgeçti ve sadece saha içerisinde 4,41 hektarlık  alanda yıllık 50 bin ton kapasiteli sulu sistem tel kesme yöntemi ile mermer ocağı açmak için İDK’ye dosyayı tekrar sundu. İDK, 31 Mayıs 2022 tarihinde yapacağı toplantıda projeyi tekrar ele alacak.

KÖYÜN İÇME SUYUNA 840 METRE MESAFEDE

Proje alanının en yakın yerleşim alanına uzaklığı 1 kilometre uzaklıktayken 840 metre uzaklıkta Cevaplı Mahallesi’nin içme suyu ihtiyacının karşılandığı içme suyu kaynağı da bulunuyor. Proje alanı 3 endemik bitki türünün de yaşam alanı olarak geçiyor. Ayrıca ÇED alanında 3 günde bir patlatma, yılda ise 100 patlatma işlemi uygulanacak. Her patlatma işlemi sırasında 83 dinamit aynı anda ateşlenecek. Ek olarak madenin hayata geçmesi durumunda saatte 10 kilogramdan fazla toz havaya karışacak.

‘ZEYTİNLİKLERE 430 METRE MESAFEDE’

Projenin son haline göre ÇED sahasına en yakın zeytinlikler 430 metre uzaklıkta yer alıyor. Proje tanıtım dosyasında yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi’nden akademisyenlerin etraftaki zeytinliklere yönelik raporu ise dikkat çekti. Şirketin talebi üzerine hazırlanan raporda mermer ocağının zeytin bahçeleri ve diğer tarımsal alanlara zarar vermeyeceği ileri sürüldü.

‘OLUMSUZ BİR ETKİSİ OLMAYACAK’

Raporda “Rüzgar yönü, coğrafi konum, topoğrafik durum, sahanın etrafındaki doğal ve yapay bariyerler, zeytin bahçelerinin sahaya göre konumu ve uzaklıkları dikkate alındığında, firmaca da taahhüt edilen çalışma prensiplerine ve gerekli tüm önleyici uygulamalara sadık kalınması koşuluyla, söz konusu kalker ocağı, mermer ocağı ve kırma – eleme tesisinin, çevresinde bulunan zeytin bahçeleri ve diğer tarımsal alanlara zarar vermeyeceği saptanmıştır. 3573 Sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması” hakkındaki Kanun “Madde 20 – (Değişik: 28/2/1995-4086/5 md.)’sine göre söz konusu proje sahası faaliyetinin bölgedeki zeytin ağaçlarının vejetatif ve generatif gelişimine olumsuz bir etkisinin olmayacağı kanısına varılmıştır.” ifadeleri yer aldı.

 
Paylaşımları nedeniyle 4 öğretmen açığa alındı
 
Bayram tatilinin ardından gözler dolarda!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
5 Mayıs 2022 Perşembe 10:23

Bölgeyi biliyorum. Yakınındaki köylerin arasına,ÇED Olumlu Kararı verilmişti. İptal davamızda, maalesef yine kentimizin üniversitelerindeki akademisyenler zeytinlikler zarar görmez dediler.Buna rağmen mahkeme iptal etmişti. Zeytin mevzuatı emredici ve bağlayıcı düzenleme getirmiştir. Yorumla olduramazsınız.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Paylaşımları nedeniyle 4 öğretmen açığa alındı
Erzurum Karayazı ilçe giriş tabelası önündeki sosyal medya paylaşımları ...
Sokak denetimlerinde 120 kaçak göçmen yakalandı
İstiklal Caddesi ve çevresinde yabancı uyruklu kişilere yönelik uygulama ...
Mehmet KARABEL yazdı... Buraya kadar!
Mehmet KARABEL yazdı... Buraya kadar!
 
OBM yetkilileri açıkladı… İzmir yangınlara ne kadar hazırlıklı?
Havaların ısınması ile gündeme gelen orman yangınları hakkında İzmir Orman ...
Komşu kavgasında kan aktı... Pompalıyla dehşet saçtı!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde komşular arasında çıkan kavgada pompalı tüfekle ...
Erdoğan'dan liderlere bayram tebriği
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ve Libya Millî ...
 
Erdoğan'dan şehit ailesine başsağlığı mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zeytin Dalı Harekat Bölgesi'nde şehit olan Teğmen ...
Şehit oğlunun cenaze namazını kıldırdı!
Şehit Teğmen Talha Bahadır’ın cenaze namazını babası Hakkı Bahadır kıldırdı
Bayramda kardeş kanı döküldü... Önce barıştı sonra öldürdü
Menderes'te tartıştığı kardeşini bıçakla öldüren şüpheli, tutuklandı.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva