HABERLER>EGE
13 Temmuz 2015 Pazartesi - 11:10

Şeytan Sorfrası'na büyük ilgi

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'ndeki büyük kayalıklar üzerindeki Şeytan Sofrası, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Rivayete göre, şeytanın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın ise madeni para atıp kurdele bağlayarak dilekte bulunduğu bir lav birikintisi olan alanda turizm sezonun açılmasıyla birlikte yoğunluk yaşanmaya başladı.

Şeytan Sorfrası na büyük ilgi

Ayvalık'ta önemli bir turizm merkezi haline gelen Şeytan Sofrası, yerli ve yabancı binlerce turistin uğradığı yerlerden biri oldu. Ünü duyuldukça, ziyaretçi sayısının da giderek arttığı alanda, kimi Şeytan'ın ayak izini görmeye, kimi ayak izi şeklindeki çukura para atıp, demir kafese kurdele bağlayarak dilekte bulunmaya, kimi de Şeytan Sofrası'ndaki restoranda bir akşam yemeği eşliğinde günbatımını izlemeye geliyor.

Kocaeli'den geçen yıl Şeytan Sofrası'na gelerek dilekte bulunan yeni evli çift Tuğba Türkkan Çıkrıkcı ve Ramazan Çıkrıkcı, bir kez daha ziyaret ettikleri mekanda özçekim yapmayı ihmal etmedi. Çıkrıkçı çifti, geçen yıl geldiklerinde bulundukları dileğin gerçekleştiğini ve bugünlerde bir erkek bebek beklediklerini söyledi.
 
ŞEYTANIN KUMBARASI HALİNE DÖNÜŞTÜ
Özellikle yaz aylarında akşam günbatımı saati yaklaştığında Şeytan Sofrası'nın otoparkında dahi yer bulabilmek mümkün olmayabiliyor. Turistlerin adeta sırada beklediği Şeytan Sofrası'nda kimi fotoğraf çektirirken, kimi de ayak izi şeklindeki çukura para atıyor.
 
İstanbul'dan ailesiyle birlikte Şeytan Sofrası'nı görmeye gelen Şaban Karagöz, "Şeytan Sofrası'nı duymuştum ve ne olduğunu merak ettim. Baktım ama pek ayak izine benzetemedim. Tabi dilek tutma olayı halkın inandığı bir şey. Ama benim için pek bir önem arz etmiyor" dedi.
 http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_07/2015_07_12/1beb9ca69e0a37862a8cecf6ff82251f.jpg
HARİKA BİR MANZARASI VAR
Şeytan Sofrası'ndaki hediyelik eşya satıcısı Oktay Toplu ise, bölgede turizm sezonunun hiç bitmediğini belirterek, "Mart ayından itibaren yabancı turistlere hizmet veriyoruz. Daha sonra Haziran ayından itibaren yerli turistlerimiz başlıyor. Mitolojiden gelen tarihinden dolayı çok ziyaretçi çekiyor. Bu yörenin en yüksek tepesi. Hemen yan tarafımızda Midilli Adası, yanında Assos'tan itibaren Kazdağları'na uzanan manzarası, döndüğünüzde Edremit Körfezi ve Kaplan Dağları görünüyor" diye konuştu.

http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_07/2015_07_12/5a6df22acaf560addaf8dbe90b2a94b3.jpg

NEDEN ŞEYTAN SOFRASI?
Bölge; sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintisiyle oluşmuş bir tepe olmasına rağmen yuvarlak sofra biçimini andıran görüntüsü ve demir kafes içine alınan ayak izine benzeyen şekil nedeniyle Şeytan Sofrası olarak biliniyor. En büyük özelliklerinden birisi de hakim bir tepe olması nedeniyle Ayvalık Adaları ile Midilli Adası'na kuşbakışı manzarası ve müthiş bir günbatımı manzarasına sahip olması. Rivayetlere göre ise Şeytan Sofrası; Ayvalık civarında Rumların yaşamış olduğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü dönemde bu tepede Panolepe adında (şeytan lakaplı) kendini halktan soyutlamış, mistik bir yaşam süren şahıs yaşamaktaymış. Ayvalık ve civarında kıtlık baş göstermeye başlayınca, din adamları ve papazlar, kıtlığın sebebi olarak Panolepe gösterilmiş ve halkı galeyana getirerek onu linç etmesini istemişler. Bunun haberini bir keçi çobanından alan Panolepe, çözümü burada kuş sütü dahi eksik olmayan bir sofra hazırlamakta bulmuş, kendisini linç etmek için buraya gelen halk sofranın cazibesine kapılıp Panolepe'yi unutmuş, o da buradan kaçarak kurtulmuş. O tarihten beri de bu tepenin adı Şeytan Sofrası olarak anılmaya başlamış.

BİR ADIMI BURADA BİR ADIMI MİDİLLİ'DE
Rivayete göre ayak izinin hikayesi ise; Edremit Körfezi'ne tam hakim dağların Adı Kazdağları'dır (İda Dağları). Yani Yunan mitolojisinin yaşandığı dağlardır. Gerek tek tanrılı, gerekse pagan dinlerin tek bir ortak özelliği vardır. O da Şeytan'ın cennetten kovulduğudur. Yunan mitolojisinde ise tanrılar kralı Zeus tarafından bu görev Ay Işığı Tanrıçası Selene'ye verilir. Selene tarafından cennetten kovulan Şeytan'ın bir adımını buraya, diğer bir adımını ise Midilli Adası'na atıp kaçtığı rivayet edilir.(dha)

 
Güzelbahçe’nin hastane sorunu Meclis’e taşındı: Bakan’a 5 soru
 
Kabataş iddiasını yazan gazetede 2 yıl sonra ilginç tespitler!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Arkadaşlarıyla bulduğu yaralı köpeği sahiplendi
Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde otomobil çarpması sonucu yaralanan ...
Olmayan gözaltı için polise saldırdılar!
Aydın’da, iki grup arasındaki sözlü tartışma sonrası şikayetçi olmak için ...
Vahşet: Cesedi çöplükte bulundu
Balıkesir’in Savaştepe İlçesi'nde, 27 yaşındaki Hakan Y., Savaştepe çöplüğü ...
 
Bodrum koylarında 'milyon dolarlık' misafirler
Türkiye'nin gözde tatil merkezlerinden Bodrum'daki koylar yaz aylarında pek çok lüks yatı ağırlıyor.
Fethiye'de çürümüş erkek cesedi bulundu
Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde çevre sakinlerinin kötü kokudan şikayet ettiği ...
Tarladan geçme tartışması cinayetle bitti!
Muğla'nın Seydikemer İlçesi'nde tarladan araçla geçme yüzünden tartışıp ...
 
Norveçli çift hırsız yakalanıncaya kadar Türkiye'de!
Marmaris'te ilk kez tatile gelen Norveçli bir çiftin otelde uyurken odalarına ...
Marmaris'te korkutan deprem
Muğla'nın Marmaris ilçesinde, 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Bodrum'un 2 bin yıllık zeytinleri görücüye çıkıyor!
Bodrum'a bağlı Bitez Mahallesi'nde yer alan, yaşları 800 ile 2 bin arasında ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva