HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2021 Perşembe - 12:00

Sel sonrası Kemeraltı’nda 'sigorta' isyanı!

İzmir'de yaşanan sel felaketi sonrası dükkânlarına sigorta yaptıramamalarından dolayı sigorta şirketlerine isyan eden Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin " Birçok sigorta şirketi, yapısından ve sit alanı olmasından dolayı bu tarihi çarşıya sigorta yapmıyor. Bizim asıl sorunumuz bu… Böyle bir sistem olabilir mi? " diye konuştu.

Sel sonrası Kemeraltı’nda  sigorta  isyanı!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 1 Şubat'ta başlayan ve yaklaşık 24 saat süren sağanak yağmur sonrası İzmir'de birçok dere taşarken, deniz seviyesinde de yükselme yaşanmıştı. 2 vatandaş selden kaynaklı olarak hayatını kaybederken, birçok işyeri ve ev de sular altında kalmıştı.

İzmir'in en gözde çarşılarından biri olan ve tarihi özellikler yaşayan Kemeraltı Çarşısı da, yaşanan yağmur felaketinden etkilenen alanlar içerisinde yer aldı.

Yüzlerce esnafın bulunduğu ve her gün binlerce vatandaşın alışveriş yaptığı çarşıda, altyapının eski olmasından kaynaklı sık sık su baskınları yaşanırken, gözler yağışlar sonrası yeniden tarihi çarşıya çevrilmişti.

Yağışlar sonrası Kemeraltı'ndaki son durumu gazetemize değerlendiren Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin korkulan felaketin yaşanmadığına dikkat çekti.

 "YAŞANAN SEL İLE BİRLİKTE ÜZÜNTÜYE BOĞULDUK"
Yollardan akan sular haricinde deniz taşmasından kaynaklı olarak giderlerin geri teptiğini ve bundan kaynaklı olarak bazı dükkanlara su bastığını belirten Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin,  gece boyunca çalışmaların sürdüğünü söyledi. Girgin, "Biz ilk önce ekonomik kriz, arkasından pandemi, onun arkasından deprem ve son olarak yaşanan sel ile birlikte üzüntüye boğulduk. İzmir'de yaşanan  yağmur tabii ki bir afet haline dönüştü. Kemeraltı sabah saatlerinde suların akıp denizin yükselmesi ve artık mazgalların suyu çekemez hale gelmesiyle birlikte bölgede taşmalar yaşandı. Esnafımızın çoğunun kepenkleri kapalı olduğu için çoğu dükkân korunmuş oldu. Deniz seviyesinin düşmesi ile birlikte de sular çekilmeye başladı. Ancak alt katlarda olan iş yerleri ve iş hanlarında maalesef ki su basmalar yaşadık. Buralarda da gerek işletme sahipleri, gerekse belediye ekipleri ve itfaiye ile suları gece boyunca tahliye etti. Kemeraltı'nın tamamını düşünürsek bize gelen ilk bilgiler doğrultusunda zarar gören dükkan sayısının çok yüksek seviyelere ulaşmadığı yönünde. Ama su giderlerinin tepmesinden dolayı dükkan içine su girmesi durumu yaşadı esnafımız" dedi.

EN BÜYÜK SORUN 'SİGORTA'
Kemeraltı esnafının yaşadığı en büyük sorunun sigorta şirketlerinin tutumu olduğunu ifade eden Girgin, "Bunu da tabii ki seli bertaraf etti esnafımız. Ancak tarihi çarşımızın en önemli sıkıntısı burada sigorta... Birçok sigorta şirketi, yapısından ve sit alanı olmasından dolayı bu tarihi çarşıya sigorta yapmıyor. Bizim asıl sorunumuz bu. Bunu bir şekilde bizim gündeme taşıyabilmemiz gerekiyor. Düşünün Kemeraltı'nda esnafsınız ve buradan para kazanıyorsunuz. Yıllarınız orada geçmiş ve oradaki kazancınız ile evinizi, arabanızı, yazlığınızı sigorta ettiriyorsunuz. Yani oradan kazandığınız para ile sigorta şirketlerine gidip sigorta yaptırabiliyorsunuz ancak asıl sizin için risk olan para kazandığınız işyerini sigorta yaptıramıyorsunuz. Böyle bir sistem olabilir mi? Benim iş yerim ayakta duruyorsa diğer alanlarda da sigorta yaptırabilecek parayı kazanabilirim. Ancak 'Kemeraltı riskli alan' diye sigorta yapılmıyor. Esnaf itfaiyeden kendi önlemini almış ve durumu yasaldır diye rapor alıyor. Sen buna rağmen riskli alan nasıl dersin" diye sordu.

 TRAFOLAR ZEMİNİN ALTINA YERLEŞTİRİLMİŞ
Geçmiş yıllarda yapılan çalışmalardan kaynaklı olarak trafoların yanlış konumlandırıldığını belirten Girgin, "Kötü bir yağmurda Kemeraltı olabileceğinin en iyisini yaşadı. Tabii ki biz kesinlikle tek bir esnafımız bile mağdur olsun istemeyiz. Ancak gelin görün ki Kemeraltı'nda koca hanlarda, Gediz nasıl yapmışsa trafoları zemin katın altına yerleştirmiş. Bir afet ve sel durumunda bu trafolar zeminin altında olur mu?  Bir plazada örneğin trafo altta olduğu için su basması ile birlikte trafo atmış ve oranın kendi tahliye pompası da çalışmamış. İtfaiye ekiplerinden de bu konuda Allah razı olsun sabah 5 de boşalttırabildik orayı. Bunun da gündeme getirilip trafonun yüksek kesimlere yerleştirilmesi lazım ki, elektrik kesintileri yaşanmasın ve esnaf kepenklerini açıp kapatabilirsin" diye konuştu.

 İKİ BAŞKAN POZİTİF AYRIMCILIK YAPIYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi'nin Kemeraltı için büyük bir çaba harcadığını da belirten Girgin, pozitif bir ayrımcılığın söz konusu olduğunu belirtti. Girgin, "İki başkanımızda Kemeraltı'na pozitif bir ayrımcılık yapıyorlar. Hiçbir belediye başkanının siyasi riski alarak Kemeraltı'nı gündeme taşıdığını görmedim. Bu konuda kimse nankör olmasın. Mart ayı itibari ile inşallah Kemeraltı'nın altyapısına gireceğiz dendi, İZBETON ihaleyi kazandı ve bölgede 3-4 katlı yerini tuttu ve 3 yıllık çalışma başlayacak. Hiçbir belediye bu riske girmemişti. Aynı zamanda Konak Belediyesi de kendi üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Konak sorumluluğunu her zaman gösterdi. Biz gece 23'de dahil belediyenin üst düzey bir yöneticisini arayıp, 'burasının aciliyeti var' dediğimizde herkes telefonu açtı" diye konuştu.

 
AK Partili Dağ’dan Soyer’e ‘sloganlı’ gönderme: Başka bir İzmir mümkün!
 
'Çakarlar' çetesine operasyon!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nakdi ücret desteğinde tarih belli oldu
Bakan Selçuk, "Ocak ayına ilişkin nakdi ücret desteği ödemelerini 9 Şubat’ta yapacağız" dedi.
Damacanalara kare kodla takip dönemi
Pandemi sürecinde damacana su satışının yüzde 70 civarında artmasıyla ...
Esnaf ve sanatkarların borçları ertelendi
Esnaf ve sanatkarlara 31 Aralık 2020 ve öncesi tarihlerde Halkbank tarafından ...
 
Hesabına yatırılan parayı harcadığı için ceza aldı
Kayseri'de O.A., hesabına tanımadığı biri tarafından yanlışlıkla yatırılan ...
TCMB bünyesinde 3 yeni müdürlük kurulacak
Merkez Bankası, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın organizasyon şemasına ...
Bakan Elvan: Enflasyon hedefinin uzağındayız
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, ...
 
TÜİK, enflasyon sepetinde pandemi değişimi yaptı
Pandemi ile değişen tüketim alışkanlıkları TÜİK’in enflasyon sepetine ...
Yılın ilk enflasyon rakamları açıklandı
Yeni yılın ilk ayında enflasyon beklentilerin hafif üzerinde artarak yüzde ...
Gramaj hilesi, 'aldatıcı ticari uygulama' kapsamında
Gramaj hilesini, "aldatıcı ticari uygulama" kapsamına alan karar Resmi ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva