HABERLER>GÜNCEL
23 Aralık 2022 Cuma - 13:01

Şehir Plancıları’ndan açıklama: Bu bir ihbardır!

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, tarım alanlarında yapılaşmanın önünü açan hobi bahçeleri, plan kararları, imar aflarına ilişkin olarak yetkililere çağrıda bulundu. Açıklamada İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile ilgili yerel yönetimler tarafından denetimlerin sıkılaştırılması istenirken "Yetkili İdarelere Sesleniyoruz: Kaçak Yapılara İşlem Yapmanız İçin Şikayet Beklemeyin! Bu da bir ihbardır!” denildi.

Şehir Plancıları’ndan açıklama: Bu bir ihbardır!

EGEDESONSÖZ- ŞPO İzmir Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada tarım arazilerine yapılaşmanın önüne geçilmesi noktasında çağrıda bulunuldu.

Odadan yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi:

“Son yıllarda, ülkemizde tarım topraklarının hisseli satışı ya da bölünerek kiralanması sonucunda oluşan ve rant temelli inşa edilen hobi bahçelerinin, verimli tarım arazilerinin bütünlüklü korunmasını ciddi anlamda zedelediği, tarım topraklarında izinsiz yapılaşmaların oluşmasına, bu sebeple kayıplara neden olduğu, bu tarım alanlarının beslediği su havzaları ise kirlenmektedir. Bu kullanımların özellikle İzmir Kent Merkezine yakın konumda bulunan Menderes, Seferihisar, Torbalı, Kemalpaşa, Buca gibi ilçelerde yoğunlaştığı görülmektedir.

Ayrıca, Karayolu kenarında bulunan verimli tarım arazileri ve zeytinlik alan niteliğindeki taşınmazlar üzerinde de tarımsal amaçlı yapı kapsamı dışında kalan ticaret, üretim ve depolama tesislerinin inşa edilmekte olduğu, tarım arazilerinin amacı dışında kullanıldığı ve ciddi kayıplar yaşandığı izlenmektedir. İzmir İlinde bu amaç dışı izinsiz yapılaşmaların Balçova(İnciraltı), Kemalpaşa, Torbalı ilçeleri ile Menemen ve Aliağa ilçelerindeki İzmir Çanakkale Karayolu kenarında yoğunlaştığı görülmektedir.

Şubemizin yetki sahası içerisinde özellikle tarım alanlarında yapılaşmayı öngören ve artıran, örneğin; İzmir`e ilişkin tarım alanlarında yapı yoğunluğunu artırmaya yönelik plan notu değişiklikleri, doğrudan kentsel kullanımları öngören Manisa ili, Yunusemre ilçesi planları, Uşak ili, Aydın ili, Koçarlı ve Karacasu ilçelerinde onaylanan işlemlere davalar açtığımızı, bir kısmının mahkeme kararıyla iptal edildiğini bir kısmında da süreçlerin devam ettiğini paylaşmak isteriz.

Yukarıda ifade edilen örnekler ne yazık ki yaşadığımız kaybın küçük bir kısmını özetlemektedir.

Yetkili İdarelere Sesleniyoruz: Kaçak Yapılara İşlem Yapmanız İçin Şikayet Beklemeyin! Bu da bir ihbardır!

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve ilgili yönetmelikleri, toprağın korunması, geliştirilmesi, tarım arazilerinin sınıflandırılması, asgari tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin belirlenmesi ve bölünmelerinin önlenmesi, tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerin çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak planlı kullanımını sağlayacak usul ve esasları belirlemek amacıyla çıkarılmış olup, söz konusu Kanunun uygulanmasından Tarım ve Orman Bakanlığı sorumludur.

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve 3194 sayılı İmar Kanunu gereği, Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili belediyelerce ilgili mevzuatlar kapsamında gerekli denetim ve kontrollerin yapılarak, tespit edilen aykırılıklara müdahale edilmesi ve işlem yapılması önem arz etmektedir. Bu kapsamda öncelikle yukarıda belirtilen alanlarda olmak üzere, yetki alanımız içerisinde bulunan İzmir, Aydın, Manisa ve Uşak illerindeki büyük ovalar, tarım arazileri ve zeytinlik alanlardaki izinsiz uygulamalara yönelik gerekli tespitlerin yapılarak, ilgili mevzuat kapsamında gerekli iş ve işlemlerin İl Tarım ve Orman Müdürlükleri ile ilgili yerel yönetimler tarafından ivedilikle gerçekleştirilmesi, bu alanlardaki telafisi mümkün olmayan kayıpların önlenmesi için denetimlerin düzenli ve daha sık yapılması, yaşamsal açıdan büyük önem taşıyan tarım arazilerinin korunması açısından son derece önemlidir.

Kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz”

 
Kafasına yük asansörü çarptı... İşçinin feci sonu!
 
Saadet Partisi, İzmir'de sahada
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
T.C. Vatandaşı 23 Aralık 2022 Cuma 14:09

Kabul edilemez bir durum. NOKTA

Yorumu oyla      6      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kafasına yük asansörü çarptı... İşçinin feci sonu!
İstanbul Güngören'de kafasına yük asansörü çarpan işçi Bekir A., hayatını kaybetti. 
Türk Lirasını klozete atmıştı: Mika hakim karşısında!
Sosyal medya hesabından 100 lirayı klozete attığı anlara ait görüntüleri ...
Hudut hattında 4 kilo uyuşturucu ele geçirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), hudut birliklerince Van'da 4 kilogram uyuşturucu ...
 
İki belediyede grev kapıda!
Konak ve Karabağlar belediyelerinde çalışan 2 bin işçiyi yakından ilgilendiren ...
Devrim şehidi Kubilay unutulmadı
İzmir’in Menemen ilçesinde 92 yıl önce Cumhuriyet karşıtı güçler tarafından ...
Yılbaşında tüm gezegenler ve Ay, aynı anda gökyüzünde!
31 Aralık gecesi beşi çıplak gözle, ikisi ise teleskopla bakılarak yedi ...
 
Şule Çet davasında Yargıtay'dan flaş karar!
Yargıtay, Şule Çet'in ölmesiyle ilgili sanık Çağatay Aksu'ya ve sanık ...
Korkunç kaza... Otomobil ikiye bölündü!
Eskişehir'de, cipin çarpması sonucu ortadan ikiye bölünen otomobilin sürücüsü hafif yaralandı.
9 ilde terör operasyonu: 14 kişi yakalandı
Diyarbakır merkezli terör soruşturması kapsamında DBP'li yöneticilerin ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Toplumsal Bellekte Bir Akdeniz Liman Kenti: İzmir
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sönmeyen yıldız!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva