HABERLER>GÜNCEL
15 Mayıs 2021 Cumartesi - 12:38

Şehadetinin 102. yılı... Hasan Tahsin unutulmadı

15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’in işgali sırasında, işgal kuvvetlerine karşı ilk kurşunu atarak ulusal direnişi başlatan ve şehit edilen Gazeteci Hasan Tahsin ölümünün 102.yılında Konak'taki anıtın önünde anma törenleri gerçekleştirildi.

Şehadetinin 102. yılı... Hasan Tahsin unutulmadı

Konak’ta bulunan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin İlk Kurşun Anıtı önünde gerçekleşen çelenk töreni pandemi kuralları çerçevesinde Valilik özel izniyle düzenlendi.

İlk tören İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından gerçekleştirildi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Yönetim Kurulu Üyeleri, Dokuz Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Attila, Hatice Bülbül ve çok sayıda basın temsilcisi katıldı.

Saygı duruşu ve anıtın önüne çelenk konulmasının ardından konuşma yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen şunları söyledi: “Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken, cumhuriyet mücadelesini bu kentten başlatan kişi; Şehit Gazeteci Hasan Tahsin, aslında bizim mesleğimiz için de en önemli simgelerden biri. Hasan Tahsin Türkiye’de hem kurtuluşun hem ulusal mücadelenin hem gazetecilik mesleğinin hem de aydınlara düşen en önemli görevlerden biri olan vatan savunmasının en önemli temsilcisi. O ilk kurşunla şehit edilirken ardından gelen yıllarda çok sayıda gazeteci mesleğinin gereğini yerine getirdiği için ya aramızdan alındı ya da hepimizin bildiği gibi demir parmaklıklar arkasında baskıya maruz kaldı. Gerçek gazetecilerin asla mücadeleden vazgeçmeyeceğini biliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, İlk kurşunu atan Hasan Tahsin ve ulusal mücadelede can vermiş tüm neferlerimizi saygıyla anıyorum.”

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de şöyle konuştu; “İlk kurşunu atarak milli mücadeleyi başlatan Hasan Tahsin’i ölümünün 102.yılında büyük bir saygı ve minnetle anıyoruz. İçinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle geniş katılımlı törenler yapamıyoruz. Gelecek yıllarda yine eskisi gibi çok büyük kalabalıklarla törenlerimizi yapmayı diliyorum. Başta Şehit Gazeteci Hasan Tahsin olmak üzere vatan toprağının bölünmez bütünlüğü için mücadele etmiş tüm şehitlerimizi, polis ve askerlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.

MHP'DEN TÖREN
MHP İl Başkanlığı, İzmir'in işgali sırasında Yunan askerlerine ilk kurşunu sıkan gazeteci Hasan Tahsin'i, şehit edilişinin 102. yılında andı.

MHP İl Başkanı Veysel Şahin ve parti üyeleri, Hasan Tahsin için İlk Kurşun Anıtı önünde bir araya geldi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle sosyal mesafe kurallarına uyulan törende, anıta çelenk konuldu.

Saygı duruşunun ardından konuşan Veysel Şahin, 102 yıl önce bugün, başta Hasan Tahsin olmak üzere 400 vatanseverin ülkesi ve bayrağı için şehit düştüğünü hatırlattı.

15 Mayıs'ın aynı zamanda Türk'ün emperyalizme karşı başkaldırısının başlangıcı olduğu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"15 Mayıs 1919'da İzmir'den başlayan işgal, Mustafa Kemal Atatürk başkomutanlığında 9 Eylül 1922'de yine İzmir'de düşmanın denize dökülmesiyle son buldu. Mustafa Kemal Atatürk, istiklal meşalesini ateşleyerek Türk milletinin bekasını ve istiklal onurunu ayakta tuttu. Her devrin Kambur İzzet'lerinin, belediye binasındaki Türk bayrağını indiren Hacı Hasan'larının karşısında ne Hasan Tahsinler ne de şehit Albay Süleyman Fethi Beyler biter. Hasan Tahsin ve nice şehitlerimizin kanları ile sulanan vatan toprağı her zaman bu mücadeleyi yeni baştan verecek yiğitler ile doludur."

 
Altınordu'nun kozu Ahmet İlhan
 
'İkinci Beyler' Kemeraltı’na model olacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şampiyonluk kutlamalarına izin yok!
Süper Lig'de şampiyonluk düğümü bugün çözülecek. Kritik maçlar öncesi ...
İzmir'de kaza: İki trafik polisi yaralı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde hafif ticari aracın çarptığı polis aracındaki ...
Drift meydan muharebesi: 3 yaralı
İstanbul'da drift yaparken kaza yapan otomobildekilere mahalle sakinleri ...
 
İzmir'de otomobil şarampole uçtu: Kaza sonrası arkadaş kazığı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil, ...
Pençe-Şimşek Harekatı bölgesinden şehit haberi!
Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Şimşek Harekatı bölgesinde arama/tarama ...
Piknik dönüşü traktör faciası: 4 ölü, 18 yaralı
Ankara'nın Haymana illçesinde üzerinde piknikten dönen ailelerin bulunduğu ...
 
İsrail saldırılarında can kaybı 126'ya yükseldi
İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları sürüyor. İsrail ordusu bölgeyi ...
Altı katlı binada çökme tehlikesi!
İstanbul Şişli'de kolanlarında çatlama ve eğilme olduğu gerekçesiyle 6 ...
Konsolosluğa giden kadın öldüğünü öğrendi
Romanya vatandaşı Delia Simona Türkiye'ye göç ettikten sonra, ailesi tarafından ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva