HABERLER>EKONOMİ
11 Mart 2023 Cumartesi - 10:09

Şap seferberliği… Serbest veterinerler göreve hazır!

Irak’tan ülkemize geçtiği tahmin edilen, Isparta, Burdur ve Aydın’da da görülen şap hastalığı giderek yayılmaya başlayınca, Tarım ve Orman Bakanlığı hayvan hareketlerini durdurdu, aşılamaya hız verdi. İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, serbest veteriner hekimlerin aşılamaya destek vermeye hazır olduğunu, yetki verildiği halde bu yangını söndürmeye hazır olduklarını söyledi.

Şap seferberliği… Serbest veterinerler göreve hazır!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Tarım ve Orman Bakanlığı, son günlerde yayılmaya başlayan şap hastalığı nedeniyle alarma geçti. Tüm yurtta, acil kesim, ihracat ve ithalat dışında hayvan nakillerini ve hareketlerini yasaklarken, SAT 2 sepotipi şap hastalığı nedeniyle hızlı bir aşılama sürecini başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı ulusal Hastalık Kontrol Merkezi’nin aldığı bu kararla birlikte, Şap Enstitüsü Müdürlüğü de çeşitli noktalardan alınan numuneleri değerlendirmeye aldı. Daha önce ülkemizde hiç rastlanmayan SAT 2 seretipi olduğu tespit edilen virüsün yayılmasının ancak aşılamayla durdurulabileceğini belirten İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, serbest veterinerlerin de aşılama kampanyasına dahil edilmesi çağrısında bulundu. Başkan Özkan, “Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü ekiplerinin yurdun dört bir köşesindeki milyonlarca hayvanı aşılamaya ne zamanı yeter, ne personeli yeter. Serbest veteriner hekimler olarak biz de bu seferberlikte görev yapmaya hazırız” açıklamasında bulundu.

Ege Bölgesi’nde Aydın’da görülmesi üzerine bölgedeki hayvan yetiştiricilerinin panik halinde olduğuna vurgu yapan Başkan Selim Özkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’nin pek çok yerinde şap hastalığı salgını var. Burdur, Isparta tarafında daha etkiliymiş ve Aydın’da da görülmüş. Şap çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu nedenle yurt genelinde hayvan hareketlerini, nakillerini durdurdu. Hızlı bir aşılma süreci başlattı. Mecburi kesim, ithalat ve ihracatın dışında hayvan hareketlerine izin verilmiyor. Tarım İl ve İlçe müdürlükleri, hızlı bir şekilde şap aşılaması yapıyor. Şap, viral bir hastalık. İnsanlara bulaşma gibi bir durum söz konusu değil. Şap hastalığı hayvanın verim kaybına yol açıyor, hayvanın iştahını azaltıyor, buzağılarda, yavrularda ölüme sebep olabiliyor.  Zaten ülkemizde ciddi anlamda hayvansal gıda sıkıntısı var. Eğer ülkemizde şap hastalığının yayılması önlemezse, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri bugünkü fiyatların çok çok üzerine çıkması söz konusu. Bu hayvanların ölmesi, imhası veya kesilmesi söz konusu olursa, zaten fiyatlar tavan yapmış durumda, o halde tekrar yükselir.”

HEPİMİZ GÖREV ALMAYA HAZIRIZ
Bu şartlar altında serbest veteriner hekimlerin de sürece dahil edilmesi gerektiğini, bu konuda taleplerini ilgili makamlara ilettiklerini belirten Başkan Selim Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aşılama yapılmadığı takdirde şap hastalığını durdurma şansı yok. Tarım ve İlçe müdürlükleri, ellerindeki elemanlarda bölgedeki tüm hayvanları aşılamaya yetişemez. Aşıları serbest veteriner hekimlere de versinler, süreç daha hızlı tamamlansın, çağrımızı yaptık. Her ilçede, her köyde veteriner hekim var. Serbest veteriner hekimlere de aşılama yetkisi versinler ve hep beraber bu yangını çok çabuk bir şekilde söndürelim, diyoruz. Sokak hayvanlarını kısırlaştırma çalışmasında olduğu gibi şap aşılamasında da görev almaya hazırız. Belediye, 1000 hayvanı kısırlaştırırken, serbest veteriner hekimlerin de kampanyaya dahil olmasıyla bizler 5 bin hayvanı kısırlaştırdık.

Tüm Türkiye genelinde bir karantina var ve aşılamanın çok kısa zamanda yapılması gerekiyor ki, hastalık yayılmasın. Hayvan pazarlarının tamamı kapatıldı. Tüm meslektaşlarımıza, 750 kişinin yer aldığı ortak whatsapp grubumuzdan mesaj gönderdim, çiftliklerde giriş çıkışlarda bulaşları önlemek için dezenfekte konusunda had safhada dikkatli olmalarını istedim. Bir çiftlikten bir başka çiftliğe geçerken, bulaş taşımadığınızdan emin olun, dedik. Bakanlıktan haber bekliyoruz.”

 
Ayda ÖZEREN yazdı... Tutarlı çelişki
 
Merkez Bankası’ndan ihtiyaç kredisi faizlerine sınırlama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de Ramazan pidesine çifte zam!
İzmir’de geçen yıl 350 gram Ramazan pidesi 6 liraya satılırken, bu yıl ...
İzmir Fashion Week'e geri sayım… Gelirler kanser hastası afetzede çocuklara!
Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen İzmir Fashion Week 20-21-22 Mart tarihlerinde ...
'Ekonomimiz kuvvetli görünümünü sürdürmüştür'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Küresel ekonomideki tüm zorluklara ...
 
Güvensiz ürünlere 4,9 milyon lira ceza kesildi
Ticaret Bakanlığı, geçen yıl sorumluluk alanına giren tüketici ürünlerine ...
TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı!
Türkiye'de işsizlik oranı, ocakta bir önceki aya göre 0,5 puan azalarak ...
Karabağlar’da esnafın başı dertte… Unutulan kararname!
Koronavirüs pandemisiyle birlikte alınan kararlar doğrultusunda market ...
 
Merkez Bankası rezervlerinde düşüş!
Merkez Bankası toplam rezervleri 3 Mart ile biten haftada 811 milyon dolar ...
Zam sonrası fiyatı karşılaştırması… Otomobil feribottan daha ucuz!
Geçtiğimiz günlerde İzmir Körfezi’nde ulaşımı sağlayan İZDENİZ’e bağlı ...
Ödemiş Canlı Hayvan Pazarı ikinci emre kadar kapatıldı
Ödemiş’teki Canlı Hayvan Pazarının, ülke genelinde görülen şap hastalığı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli bir tür
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Emek kutsaldır çünkü...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yumuşama mı, oyun kurmak mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bitki kıyameti
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva