Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Tarım ve Orman Bakanlığı, son günlerde yayılmaya başlayan şap hastalığı nedeniyle alarma geçti. Tüm yurtta, acil kesim, ihracat ve ithalat dışında hayvan nakillerini ve hareketlerini yasaklarken, SAT 2 sepotipi şap hastalığı nedeniyle hızlı bir aşılama sürecini başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı ulusal Hastalık Kontrol Merkezi’nin aldığı bu kararla birlikte, Şap Enstitüsü Müdürlüğü de çeşitli noktalardan alınan numuneleri değerlendirmeye aldı. Daha önce ülkemizde hiç rastlanmayan SAT 2 seretipi olduğu tespit edilen virüsün yayılmasının ancak aşılamayla durdurulabileceğini belirten İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Selim Özkan, serbest veterinerlerin de aşılama kampanyasına dahil edilmesi çağrısında bulundu. Başkan Özkan, “Tarım İl ve İlçe Müdürlüğü ekiplerinin yurdun dört bir köşesindeki milyonlarca hayvanı aşılamaya ne zamanı yeter, ne personeli yeter. Serbest veteriner hekimler olarak biz de bu seferberlikte görev yapmaya hazırız” açıklamasında bulundu.
Ege Bölgesi’nde Aydın’da görülmesi üzerine bölgedeki hayvan yetiştiricilerinin panik halinde olduğuna vurgu yapan Başkan Selim Özkan, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Türkiye’nin pek çok yerinde şap hastalığı salgını var. Burdur, Isparta tarafında daha etkiliymiş ve Aydın’da da görülmüş. Şap çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu nedenle yurt genelinde hayvan hareketlerini, nakillerini durdurdu. Hızlı bir aşılma süreci başlattı. Mecburi kesim, ithalat ve ihracatın dışında hayvan hareketlerine izin verilmiyor. Tarım İl ve İlçe müdürlükleri, hızlı bir şekilde şap aşılaması yapıyor. Şap, viral bir hastalık. İnsanlara bulaşma gibi bir durum söz konusu değil. Şap hastalığı hayvanın verim kaybına yol açıyor, hayvanın iştahını azaltıyor, buzağılarda, yavrularda ölüme sebep olabiliyor. Zaten ülkemizde ciddi anlamda hayvansal gıda sıkıntısı var. Eğer ülkemizde şap hastalığının yayılması önlemezse, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri bugünkü fiyatların çok çok üzerine çıkması söz konusu. Bu hayvanların ölmesi, imhası veya kesilmesi söz konusu olursa, zaten fiyatlar tavan yapmış durumda, o halde tekrar yükselir.”
HEPİMİZ GÖREV ALMAYA HAZIRIZ
Bu şartlar altında serbest veteriner hekimlerin de sürece dahil edilmesi gerektiğini, bu konuda taleplerini ilgili makamlara ilettiklerini belirten Başkan Selim Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Aşılama yapılmadığı takdirde şap hastalığını durdurma şansı yok. Tarım ve İlçe müdürlükleri, ellerindeki elemanlarda bölgedeki tüm hayvanları aşılamaya yetişemez. Aşıları serbest veteriner hekimlere de versinler, süreç daha hızlı tamamlansın, çağrımızı yaptık. Her ilçede, her köyde veteriner hekim var. Serbest veteriner hekimlere de aşılama yetkisi versinler ve hep beraber bu yangını çok çabuk bir şekilde söndürelim, diyoruz. Sokak hayvanlarını kısırlaştırma çalışmasında olduğu gibi şap aşılamasında da görev almaya hazırız. Belediye, 1000 hayvanı kısırlaştırırken, serbest veteriner hekimlerin de kampanyaya dahil olmasıyla bizler 5 bin hayvanı kısırlaştırdık.
Tüm Türkiye genelinde bir karantina var ve aşılamanın çok kısa zamanda yapılması gerekiyor ki, hastalık yayılmasın. Hayvan pazarlarının tamamı kapatıldı. Tüm meslektaşlarımıza, 750 kişinin yer aldığı ortak whatsapp grubumuzdan mesaj gönderdim, çiftliklerde giriş çıkışlarda bulaşları önlemek için dezenfekte konusunda had safhada dikkatli olmalarını istedim. Bir çiftlikten bir başka çiftliğe geçerken, bulaş taşımadığınızdan emin olun, dedik. Bakanlıktan haber bekliyoruz.”