HABERLER>POLİTİKA
31 Mart 2019 Pazar - 09:05

Sandık güncesi... İzmir'de neler yaşandı?

İzmir'de 3 milyon 250 bin 780 kayıtlı seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için oy vermek için sandık başına gitti. İzmir'de seçim sakin geçti. Bazı kişiler hakkında yasal işlem yapılırken Avrupa'dan gözlemciler oy kullanma işlemlerini takip etti. Bayraklı'da ise bir sandıkta annenin çocuğuyla kabine girmesi kriz yarattı.

Sandık güncesi... İzmir de neler yaşandı?

31 Mart yerel seçimlerinde oy verme işleminin batı illerinde saat 17.00'de sona ermesinin ardından, İzmir'de sandıklar açıldı ve oy sayımı başladı

İzmir İl Seçim Kurulu’nun verilerine göre, il genelinde toplamda 3 milyon 252 bin 106 seçmen bulunuyor. Kentte seçmenler 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi için saat 08.00'den itibaren 10 bin 200 sandıkta oy kullandı. Büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, belediye meclis üyesi ve mahalle muhtarı seçecek olan vatandaşların seçime ilgisinin yoğun olduğu gözlendi.

İzmir'de sağlık sorunu yaşayan seçmenler için seyyar sandık uygulaması, bu seçimlerde tekrarlanacak. Sağlık sorunu yaşayanlar için 43 seyyar sandık oluşturulacak. Öte yandan, Buca Cezaevi’nde 6, Aliağa Cezaevi’nde 7, Bergama Cezaevi’nde 1, Menemen ve Ödemiş Cezaevlerinde ise 2’şer tane olmak üzere toplamda 18 sandık kurulacak.

- İZMİR’DE SANDIKLARA AMBULANSLI SERVİS



EN FAZLA SANDIK BUCA’DA
İzmir’de en fazla seçmen sayısına sahip ilçe olan Buca'da 364 bin 19 seçmen oy kullandı. Seçmenler için bin 90 sandık kuruldu. Buca’yı 360 bin 903 seçmenle Karabağlar takip ediyor. Burada da toplamda bin 73 sandıkta oy verilecek. Seçmen sayısının en düşük olduğu ilçe Karaburun’da ise 9 bin 62 seçmen 36 sandıkta oy kullandı.

3 KİŞİYE YASAL İŞLEM 
İzmir'de, Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy kullanırken, yasak olmasına rağmen cep telefonu kamerasıyla oy pusulalarının fotoğraflarını çektiği belirlenen 3 kişi hakkında, tutanak tutulup, yasal işlem yapıldı.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN GÖZLEMCİLER GELDİ
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'nden gelen gözlemciler, İzmir'de oy kullanma işlemlerini takip etti. İzmir'in Konak ilçesi Alsancak semtindeki Atatürk Lisesi'ne gelen gözlemci de oy verme sırasında gözlem yaptı, bilgi aldı, notlar tuttu.

Seçmenler ikamet ettikleri mahallelerdeki okullara gidip oylarını verirken, çeşitli engellerinden ötürü okullara gidemeyecek durumda olan bazı vatandaşlar ise oylarını ilçe seçim kurulu görevlilerince evlerine getirilen seyyar sandıklarda kullandı. Konak ilçesinin Eşrefpaşa semtindeki 540 Sokak'ta oturan ve geçirdiği felç nedeniyle hareket kabiliyetini büyük oranda yitiren Müşerref Karahan ile aynı mahallede oturan ileri derecede parkinson hastası İhsan Özgenoğlu da oylarını evlerine getirilen seyyar sandıklarda kullandı. Önüne koyulan paravanın ardında, oğlu Yıldıray Karahan'ın yardımıyla oyunu kullanan Müşerref Karahan, gözyaşlarına hakim olamayarak çok mutlu olduğunu belirtti. Son 3 yıldır, parkinson hastalığı nedeniyle evinden çıkamayan ve yatağa mahkum olan İhsan Özgenoğlu da oyunu evinde kullandı. Eşi Hanife Özgenoğlu'nun yardımıyla, dizlerine koyulan paravanın arkasında oyunu kullanan İhsan Özgenoğlu, görevlilere teşekkür etti.

OY SAYIMINA TEPKİ
Alsancak Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oy verme işleminin ardından oy pusulaları açılmaya başlandı. Okuldaki 1332 No'lu sandıkta, zarfların sayılmadan oy pusulalarının teker teker açılmasına itiraz geldi.

Oy sayımını izleyen müşahitler, önce toplam zarf sayısının tespit edilmesi, daha sonra tümünün açılarak eşleştirilmesi gerektiğini ileri sürdü. O sırada okulda bulunan Konak İlçesi Mimar Sinan Mahallesi Muhtarı Gülay Pekcan da oy sayımına itiraz ederek sayımın sağlıksız olduğunu söyledi. Gelen tepkiler üzerine tüm zarflar açılarak sayıma yeniden başlandı.

ENGEL TANIMADILAR
Yürümekte zorluk çeken yaşlı seçmenlerle engelli kişiler vatandaşlık görevlerini yerine getirmek üzere sandığa gitti. Sağlık probleminden dolayı yürümekte zorluk çeken kişilere sandık görevlileri ve yakınları eşlik etti. Kimisi yakınlarından destek alarak merdivenleri çıktı, kimileriyse bastonla yürüyerek sandığa gitti.

Limontepe Seniye Hasan Saray İlkokulu'nda oy kullanan ve kilosundan dolayı yürümekte güçlük çeken Hatice Işık (60), üçüncü katta bulunan oy kabininde yerini alabilmek için oldukça çaba sarf etti. Güzelyalı Ortaokulu'na bastonla yürüyerek gelen Ali Metin Kaynardağ ise yakınlarının yardımıyla sandık başına giderek oyunu kullandı. Zorluklara rağmen vatandaşlık görevini yerine getirebilmek için yola koyulduğunu belirten Kaynardağ, "Herkesin aynı duyarlılığı göstermesini bekliyoruz. Güçlükle de olsa oy kullanabildiğim için çok mutluyum" dedi.

ÇOCUĞUYLA KABİNE GİRMEYE KALIKCA...
Bayraklı'ya bağlı Yamanlar Mahallesi'ndeki Petkim Latife Hanım İlkokulu'na, 2320 numaralı sandıkta oy kullanmak için gelen ve ismi öğrenilemeyen erkek seçmen, kabine çocuğuyla birlikte girmek isteyince sandık başkanı tarafından uyarıldı. Bunun üzerine ikili arasında sözlü tartışma başladı. Tartışma üzerine seçmen, çocuğunu alıp, sınıftan çıktı. Bir süre sonra çocuğunu dışarıda bırakıp, tekrar sınıfa gelen seçmen, oyunu kullandı. Bu anlar, cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. 

DİĞER İLLER
İzmir gibi büyükşehir olan Aydın, Denizli ve Manisa'nın yanı sıra Uşak'ta da oy verdi. Uşak'ta seçmenler büyükşehirlerden farklı olarak "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için de oy kullandı.

Aydın'da 820 bin 708, Denizli'de 754 bin 368, Manisa'da 1 milyon 52 bin 970 Uşak'ta ise 268 bin 275 seçmen sandık başına gitti. (AA, DHA)

 
Ot toplamaya gitti cesedi bulundu!
 
Türkiye sandık başında... Bunlara dikkat!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
43 yeni dokunulmazlık dosyası Meclis'te! İzmir'den 3 isim var
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ...
CHP’li Bakan’dan o gazeteler için açıklama: Bu işin peşini bırakmayacağız!
İzmir’de PTT aracılığıyla dağıtılan, içinde Millet İttifakı’nın Büyükşehir ...
Seçim günü alkol yasak, düğünlere saat ayarı!
Seçim günü saat 06.00'dan gece saat 24.00'e kadar, her ne suretle olursa ...
 
AK Parti Buca Adayı Arslan'dan belediyeye 'icra' salvosu!
Cumhur İttifakı Buca Belediye Başkan Adayı Mustafa Arslan, Buca’nın temizlik ...
AK Parti Adayı Aslan, 3 ayda 600 kilometre yol yaptı
Cumhur İttifakı AK Parti Bayraklı BelediyeBaşkan adayı Ali Aslan, seçim ...
MHP İl Başkanı Şahin: Zeybekci, İzmir'in umududur
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Veysel Şahin; “Önemli ...
 
AK Parti Adayı Eroğlu'ndan Konaklılara mektup var!
Seçim kampanyası sırasında renkli bir çalışmaya imza atarak Rap Reagge ...
CHP Karşıyaka Adayı Tugay’a ‘rap’ desteği
Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Karşıyaka Belediye Başkan Adayı Cemil ...
'Suriye meselesini sahada çözeceğiz'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kağıthane'de bir konuşma yaptı. Erdoğan, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva