HABERLER>SAĞLIK
22 Şubat 2023 Çarşamba - 11:44

Salgın riski 'İZCİ' ile anlık takip ediliyor

Sağlık Bakanlığı, deprem bölgelerinden salgın hastalık riskine karşı iletilen vaka bildirimleri ve analizleri erken uyarı sistemi "İZCİ" üzerinden anlık takip ediyor.

Salgın riski  İZCİ  ile anlık takip ediliyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin ardından 10 ilde halk sağlığını korumaya dönük önlemleri devreye alan Sağlık Bakanlığı, bulaşıcı hastalık tehdidi açısından ön plana çıkan bağırsak enfeksiyonları, bulaşıcı sarılık, ateşli döküntülü hastalıklar, solunum yolu enfeksiyonları gibi risklere karşı halkın yoğun yaşadığı alanlarda tedbirler uyguluyor.

Bu kapsamda, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü öncülüğünde çadır kentlerde birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, toplu alanların dezenfekte edilmesi, kemirgen ve haşerelere karşı ilaçlanması, köylerde sağlık taramalarının yapılmasının yanı sıra su kaynaklarına yoğun klor verilmesi, bölgede farklı noktalardan su örneklerinin toplanması, şüpheli ishal vakalarının düzenli takip edilmesi, bölgeye kuduz ve tetanos aşılarının dağıtılması gibi çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

Depremlerden etkilenen il ve ilçelerde saha epidemiyologlarından oluşan ekipler, salgın hastalık riskine karşı numune toplayıp düzenli analiz ediyor.

Analizler "İZCİ" sistemi üzerinden anlık takip ediliyor
Deprem bölgelerinden alınan bulaşıcı hastalık verileri ve yapılan analizler, Bakanlığın oluşabilecek salgınları izlemek amacıyla bir süre önce hayata geçirdiği bulaşıcı hastalık sürveyans ve erken uyarı sistemi "İZCİ" üzerinden anlık takip ediliyor.

Vaka bildirimlerinin elektronik ortamda anlık yüklenebildiği sistemle, bulaşıcı hastalıkların yayılımı takip edilerek tehdit oluşturan durumlarda gerekli koruma ve kontrol önlemlerinin alınması sağlanıyor.

Salgın hastalık saptanmadı
Bakanlık, ayrıca depremden en çok etkilenen bazı illerde elektrik kesintisi ve internet sorunları nedeniyle İZCİ'ye veri aktaramayan sağlık birimleri için de farklı bir izleme sistemi oluşturdu. Bu yolla da verilerin sisteme alınması sağlandı.

Bu kapsamda alınan veriler ve yapılan analizler sonucunda şu ana kadar herhangi bir bulaşıcı hastalık salgını saptanmadı.

Deprem bölgesindeki şebeke sularına yoğun klorlama
Uzmanlar sudan bulaşabilecek hastalıklara karşı 10 ilde şebeke sularını da sürekli takip ediyor. Şehirlerde suya yoğun klorlama yapılırken, farklı noktalardan düzenli alınan numunelerle bakiye klor ölçümleri ve mikrobiyolojik incelemeler yürütülüyor.

Afetlerden sonra görülebilecek bulaşıcı hastalıkları önlemek için kişisel hijyen, karbonmonoksit zehirlenmeleri, soğuğa karşı alınması gereken tedbirler, su dezenfeksiyonu, bit ve uyuz hastalığıyla ilgili broşürler hazırlanırken, şehirlerde uyuz tedavisi için de ilaç dağıtımı yapıldı.

Son verilere göre, 6-17 Şubat arasında deprem bölgesinde 8 bin 379 noktada bakiye klor ölçümü yapılırken bakiye klor yüzde 81,54 oranında uygun olarak saptandı. Mikrobiyolojik incelemelerde ise halk sağlığı laboratuvarlarında analizi tamamlanan 2 bin 632 su örneğinden yüzde 77'si "mikrobiyolojik olarak uygun" şeklinde raporlandı.

Olası risklere karşı çadır kentlerde içme suyu paketli olarak dağıtılırken, tankerle gelen kullanma suları da düzenli klorlanıyor. Bölgede döküntülü hastalık, akut bağırsak enfeksiyonları açısından salgın durumunun söz konusu olmadığı ifade ediliyor.

Bakanlık, depremden etkilenen illerde çadır kentler ve hastanelerde, çocukluk çağı aşılamalarına ilişkin de çalışmaları yürütüyor. (AA)

 
Uzmanı uyardı: Doğal afetlerde çocuklar için bunlara dikkat!
 
Altınordu'da kadro şişti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı uyardı: Doğal afetlerde çocuklar için bunlara dikkat!
Ege Üniversitesi Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Anabilim Dalı'ndan Prof. ...
TUS ve YDUS tarihleri ertelenecek!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıpta Uzmanlık Sınavı'nın (TUS) 15 Nisan'a, ...
Torbalı Kızılay'dan deprem seferberliği
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, asrın ...
 
Bakan Koca'dan Hatay'a içme suyu uyarısı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ...
Uzmanı uyardı: Deprem erken doğumu tetikleyebilir
 Deprem anını yaşayan anne adaylarının dikkatli olması gerektiği konusunda ...
Deprem sonrası akut stres bozukluğuna dikkat!
“Ülke olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte hepimiz aynı gemideyiz ...
 
'Bulaşıcı hastalık salgını saptanmamıştır'
Sağlık Bakanı Koca, Kahramanmaraş merkezli depremin etkili olduğu illerde ...
Bakan Koca'dan İzmir Büyükşehir'e teşekkür!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde yaralanan 21 bin 859 kişinin hastanelerde ...
Acıbadem Sağlık Grubu, Kent Sağlık Grubu'nu bünyesine kattı
Acıbadem Sağlık Grubu, İzmir’in önde gelen özel sağlık kuruluşlarından ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva