HABERLER>EKONOMİ
5 Kasım 2015 Perşembe - 09:37

‘S’ plaka tartışması büyüyor: EBSO’dan İTO’ya ‘popülist’ kontrası

İTO Başkanı Demirtaş’ın “Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkar Odası’nın önerisi ile muhammen bedel 236 bin lira belirlendi. Fahiş “S” Plaka’nın bedelini işçisini servisle taşıyan sanayici, çocuğunu servisle okula gönderen veli öder” çıkışına yanıt geldi. EBSO’nun açıklamasında “İzmir Ticaret Odası’nın 34 bin 500 liralık önerisinde ısrar yerine 160 bin liralık muhammen bedeli kabul edebileceğini belirtmesi ise her zamanki popülist yaklaşımın ve zihniyetin bir tezahürüdür” ifadelerine yer verildi.

‘S’ plaka tartışması büyüyor: EBSO’dan İTO’ya ‘popülist’ kontrası

EGEDESONSÖZ – İzmir’deki yeni ‘S’ plaka ihalesi Ege Bölgesi Sanayi Odası ile İzmir Ticaret Odası’nı karşı karşıya getirdi.

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 34 bin 500 TL’lik muhammen bedel tekliflerinin devre dışı kaldıklarını ifade ederek EBSO’nun komisyona 250 bin TL’lik muhammen bedel önermesini sert sözlerle eleştirdi. Demirtaş, ““Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Esnaf ve Sanatkar Odası’nın önerisi ile muhammen bedel 236 bin lira belirlendi. Fahiş “S” Plaka’nın bedelini işçisini servisle taşıyan sanayici, çocuğunu servisle okula gönderen veli öder” ifadelerini kullanırken “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız bizim 34.500 TL’lik fiyatımızın da dikkate alınıp ortalamaya dahil edilmesi ile muhammen bedelin 160 bin TL olabileceğini, konuyu tekrar değerlendireceğini ifade etti” diye ekledi.

EBSO’dan Demirtaş’a yazılı bir açıklamayla yanıt geldi. Sürecin anlatıldığı açıklamada “İzmir Ticaret Odası’nın 34 bin 500 liralık önerisinde ısrar yerine 160 bin liralık muhammen bedeli kabul edebileceğini belirtmesi ise her zamanki popülist yaklaşımın ve zihniyetin bir tezahürüdür” ifadelerine yer verildi.
 
İŞTE O AÇIKLAMA
Ülke, bölge ve kent konularının çözümünde uzlaşmayı esas alan ve kamunun menfaatlerini gözeten Ege Bölgesi Sanayi Odası ‘S’ plaka bedelleri konusunda da aynı duyarlılık ve özenle hareket etmiştir.
Bu noktayı vurguladıktan sonra ‘S’ plaka bedelleri ile çalışmanın kronolojik dökümü yapıldığında İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 2 Ekim 2015 günü gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı sonucunda oluşturulacak takdir komisyonunun çalışması sonucunda ‘S’ plaka bedellerinin tespit edilmesi kararlaştırılmıştır. Genel Kurul kararı uyarınca oluşturulan tespit komisyonundan gelen 12 Ekim 2015 tarihli yazıda ise İzmir Büyükşehir belediyesi sınırları içerisindeki ‘S’ plakalı servis araçlarının, sayılarının 300 adet artırılması ve ‘Muhammen Bedelin’ tespitine ilişkin 2 Ekim tarihli UKOME kararı paylaşılarak  ‘S’ plaka serbest piyasa tahmini bedelinin İzmir İcra Dairelerinden ‘S’ plaka satışı ile ilgili tespitler de yapılarak belirlenmesi ve sonuçtan bilgi verilmesi rica edilmiştir.
EBSO olarak yıllardır sanayicilerimiz üzerinde yük oluşturan, maliyetlerini katlayan konulara ilişkin girişimlerde bulunuyor, her platformda, Bakanlarımıza sunduğumuz her dosyada bu konulara yer vermeye çalışıyoruz.  ‘S’ plaka konusunda da benzeri yaklaşımı esas alarak Kurumumuzdan istenen teknik çalışma neticesini UKOME ile paylaştık. Daha açık bir ifade ile fiyat önerisini değil, fiyat oluşumuna veri oluşturabilecek tespitlerimizin sonucunu paylaştık.
Bu gerçekler gün gibi ortada ve kentimiz genelinde 5 binin üzerinde S plakalı araç hizmette iken 300 adetlik bir ihale için Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ‘S’ plakanın bir rant kapısı haline geldiği iddiası ile karşı karşıya getiren İzmir Ticaret Odası’nın 34 bin 500 liralık önerisinde ısrar yerine 160 bin liralık muhammen bedeli kabul edebileceğini belirtmesi ise her zamanki popülist yaklaşımın ve zihniyetin bir tezahürüdür.



BİR AÇIKLAMA DA İESOB’TAN
İTO’dan gelen eleştiri sonrası İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden de bir açıklama geldi. İESOB’tan yapılan açıklama fiyat belirleme süreci detaylı şekilde anlatıldı ve şu ifadelere yer verildi:
Büyükşehir Belediyesi’nin 300 adet “S” plakası ihalesinin muhammen bedel fiyatı hakkında basında çıkan haberlere ilişkin İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin görüşü aşağıdaki gibidir:
 
1- Rayiç bedel, ‘S’ plakasının piyasalardaki alım satım fiyatını ifade eder.  İzmir’de ‘S’ plakasının rayiç bedelini isteyen herkes, gazetelerdeki ‘S’ plaka satış ilanlarından, sahibinden .com gibi internet sitelerinden ya da icra dairelerinin ‘S’ plaka satış belgelerinden öğrenebilecektir.
2- Muhammen fiyat ise tahmini fiyat demek olup ihaledeki taban fiyatını ifade eder.
 
‘S’ plaka ihalesinin muhammen fiyat bedeli nasıl ve neye göre belirlenmektedir?
 
‘S’ plaka ihalesinin muhammen bedeli ne İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ne İzmir Şoförler Odası ne de İzmir Servisçiler Odası tarafından belirlenmektedir.
 
86/10553 sayılı Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı’nın 5. Maddesine göre, ‘S’ Plaka ihalesinin muhammen fiyat bedeli, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenmektedir.
 
Bu kapsamda İzmir Büyükşehir Belediyesi UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi),  2015’e 567 nolu genel kurul kararıyla muhammen bedelin tespiti için komisyon kurulmasına karar verilmiştir.
 
İESOB de UKOME’nin  kurduğu komisyonun bir üyesi olarak komisyonun talebi üzerine konu hakkında çalışma yapmış, icra dairelerinden alınan ‘S’ plaka satışına ilişkin belgeleri herhangi bir yorum katmaksızın komisyona sunmuştur.
 
Komisyon ise, ‘S’ plakası ihalesi muhammen bedelini bu belgeler ışığında 200 bin lira olarak belirlemiştir.

 
Hemoroid hastaları için ameliyat artık acısız
 
HDP’de değişim zamanı: Demirtaş devam edecek mi?
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
6 Kasım 2015 Cuma 08:04

İzmirde iş yokki bu servislere ihtiyaç olsun. Esnaf odasıda rant elde etmek için plakalar 200bin demiş. Yahu bu S plakalar ücretsiz olmalı. Ne 200bini???

Yorumu oyla      12      6  
esnaf 5 Kasım 2015 Perşembe 21:37

ekrem demirtaş başkanım, sizi izmir büyükşehir belediye başkanı görmek istiyoruz

Yorumu oyla      12      6  
hakan 5 Kasım 2015 Perşembe 12:55

S plakası ihalesi 236 bin tl ile başlarsa yarın öğrenci ve diğer taşıma ücretleri tavan yapar, yazık günah bu millete, bu rant niye neden,,,

Yorumu oyla      19      10  
adem 5 Kasım 2015 Perşembe 11:24

İki başkanda istifa etmeli izmirin önünde engel yatırımlar gelmiyor devamlı hükümetlere muhalif işsizlik hat safhada ticaret ölmüş izmirde

Yorumu oyla      16      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de balıklar tezgahlara sığmıyor!
Son günlerde yaşanan balık bolluğu İzmir'deki balıkçıların tezgahlarına da yansıdı.
İzmir’de liderlik sanatı anlattı: En büyükleri Atatürk ve Mandela
Doğu Avrupa'nın tanınmış 'yönetim' okullarından Slovenya IEDC Bled School ...
Zeybekci '1300 lira asgari ücret' için tarih verdi
Ekonomi Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, seçim ...
 
İTO’dan EBSO’ya ‘S’ plaka salvosu!
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 300 adet “S” ...
EBSO’da ‘Almanya’ zirvesi
Almanya Niedersachsen Eyaleti Ekonomi Bakanı Olaf Lies ve beraberindeki ...
Gıda sektörünün nabzı FOODEX'de atacak
Gıda ve Gıda Teknolojileri sektörü, gıdanın başkenti İzmir’de bir araya ...
 
Moody’s’ten Türkiye için karamsar tablo
Moody’s’ten yapılan açıklamada, “Türkiye dış kırılganlıklara büyük ölçüde ...
Alman işadamları Türkiye'de yatırım fırsatı arıyor
Almanya Aşağı Saksonya Ekonomi Çalışma ve Ulaştırma Bakanı Olaf Lies ve ...
Ali Babacan'dan asgari ücret açıklaması!
AK Parti Antep Milletvekili Ali Babacan, AK Parti’nin seçimlerde kullandığı ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ha’di, öldür beni!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kılıçdaroğlu’nun öfkesi ve yeni dengeler…
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva