HABERLER>EKONOMİ
11 Temmuz 2016 Pazartesi - 09:44

Rusya ile normalleşme çiftçiye umut oldu

Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından liderler arasında mektuplaşma ve telefonlaşma turizmde olumlu etkisini gösterirken, çiftçiyi de umutlandırdı. Ambargo nedeniyle kabus gibi bir 6 ay geçiren tarım kesimi, domates sezonunun da geldiği bu dönemde Rusya'dan 'Ambargo kalktı' haberini bekliyor.

Rusya ile normalleşme çiftçiye umut oldu

Uçak krizi sonrası durma noktasına gelen Türkiye- Rusya ticari ilişkileri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mektubunun ardından yeniden hareketlendi. Rus turistler güney sahillerine inerken, tarım kesimi de gözünü ve kulağını Rusya'ya çevirdi. 6 aydır Türkiye’den domates, salatalık, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, biber, nar, patlıcan, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, renkli lahana ithalatını yasaklayan Rusya'nın bu kararı sadece domateste 65 milyon dolar gelir kaybına neden oldu. Buna yaş sebze de eklendiğinde toplam kayıp 85 milyon dolar olarak hesaplandı.

'ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK'
Rusya'ya ihracat yüzde 85 azalırken, iki ülke arasında adılan siyasi adımlar umutları yeşertti. Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Rusya Tarım Bakanı ve Tarım Bakan Yardımcısı'nın açıklamalarından ambargo kalksa bile ihracatın eskisi gibi olmayacağının anlaşıldığını belirterek, şunları söyledi: "Rusya Tarım Bakanı ve yardımcısı, tarım ürünleriyle ilgili uygulamayı henüz değerlendirmediklerini ve ihracatın da eskisi gibi olmayacağını söyledi. 'Bizim ilk hedefimiz kendi üreticimizi korumak' dedi. Buradan anlıyoruz ki Türkiye'nin ihracatı eskisi gibi olmayacak. Rusya'ya biz yaş sebze meyve satıyorduk. Rusya'nın iklimi buna uygun değil ancak seracılıkla ilgili çalışmaları var. Ancak Türkiye'den hiç almayacak kadar üretimi artırmaları mümkün değil. Bunu kısa zamanda yapmaları imkansız. Türkiye'deki iyimser hava bu açıklamayla biraz bozuldu. Rusya'nın bir amacı da Türkiye'den daha kaliteli ve daha ucuza ürün almak."

'KIRILAN TESTİNİN YAPIŞTIRILMASI GİBİ'
Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ferdan Çiftçi de, üreticinin uçak krizinden ciddi yara aldığını belirterek, tarım politikasının günübirlik politikalar ve anlık kararlarla değiştirilmemesi gerektiğini söyledi. Üreticinin iki ülke arasındaki ilişkilerin yeniden başlaması umudunu taşıdığını vurgulayan Çiftçi şöyle konuştu: "Tarım kesimi Rusya ile krizde ambargonun yanı sıra, gelen turistlerin tüketeceği gıda bakımından da mağdur oldu. Rus turist gelmeyince tüketim de düştü. Pazarda ciddi daralma oldu. Çiftçi, yara aldı. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesini önemsiyoruz ve daha ileri bir seviyeye ulaşmasını diliyoruz. Umutlu olmak istiyoruz. Bu iyileşme tarım kesiminde bir heyecan yarattı. 'İhracata başlayabilecek miyiz' beklentisi arttı. Domates sezonu da geldi. Ambargonun kalkması şu dönemde yaraya ciddi merhem olur. Rusya yaş üzüm açısından çok ciddi ihracatımızın olduğu bir ülke. Rusya'dan gelecek kararı bekliyoruz. Ancak şunu da biliyoruz, eskiye dönmek artık çok zor. Bir güven kaybı oluştu. Bu ilişki, kırılan testinin yapıştırılması gibi olur." (dha)

 
Ege’de umut yolcuları ölümden döndü
 
İzmir Adliyesi’nde bomba paniği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sigaraya zam geldi: İşte yeni fiyatlar
Sigaralar, bugünden itibaren zamlı tarifeyle satılıyor. Sigaraya en son ...
Osmangazi'de ücretli geçişler başladı: İşte tarife!
Açılışı 30 Haziran'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Yıldırım tarafından ...
Bayram tatili bitti, Ege kıyıları boşaldı!
İzmir’in turizm cenneti Çeşme başta olmak üzere Ege Bölgesi'ndeki oteller ...
 
Trafik sigortasında 1 milyon kişiye para iadesi!
2014'ün haziran ayından 2015'in eylül ayına kadar geçen 15 aylık sürede, ...
Egeli ihracatçılar Selanik yolcusu
Ege İhracatçı Birlikleri bu yıl 10-18 Eylül 2016 tarihleri arasında düzenlenecek ...
Yaşar Üniversitesi’nden EGOD’a akademik destek
Ege Otomotiv Derneği(EGOD) ve Yaşar Üniversitesi arasında başarılı bir ...
 
Karşıyaka Belediyesi’nden 7 buçuk milyonluk satış!
Karşıyaka Belediyesi Mavişehir’de yer alan 12 daireyi toplam 7 buçuk milyon ...
85'ci İEF'den dev tanıtım: Gelecek İzmir'de buluşacak!
İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) bu yıl 85. kez kapılarını ziyaretçilere ...
Dünya'da bir ilk: Migros'tan 'deniz market'
Müşterilerinin ihtiyaçlarını en hızlı ve en iyi hizmetle karşılamak amacında ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva