HABERLER>GÜNCEL
26 Ocak 2024 Cuma - 09:32

Rezerv alanda ‘dükkan’ krizi!

30 Ekim depremi sonrası Bayraklı’da inşa edilen rezerv alanda bu kez de ‘dükkan’ krizi yaşanıyor. 250 dairenin KYK’ya satıldığı bloklarda TOKİ tarafından devri yapılan ancak yurt yapılan binaların altında kalması nedeniyle mülk sahiplerinin kullanmasına izin verilmedi. Mülk sahipleri yaşananlara isyan etti.

Rezerv alanda ‘dükkan’ krizi!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir’de 30 Ekim 2020 yılında Seferihisar açıklarında Samos fay hattında yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası 117 vatandaş hayatını kaybetmişti.

Bayraklı’nın üst kısımlarında yer alan ve depremzedeler için ‘ormanlık alan’ vasfından çıkartılarak konut alanına çevrilen rezerv alanda depremzedelere konut yapılması yer almıştı. Rezerv alanda birçok etabın çalışması tamamlanırken, anahtar teslimleri ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilmişti.

250 KONUT KYK’YA ÇEVRİLDİ
Gelinen süreçte özellikle orta ve az hasarlı birçok depremzede rezerv alanda fazla kalan konutların kendilerine verileceği sözün tutulmasını beklerken 8’inci etap 2’nci bölümde 3+1 ve 2+1 daire düzeninde olan 250 konut, Spor Bakanlığı’na satılarak  KYK yurdu yapılmış ve yaklaşık 3 bin 500 öğrencinin yurtlara yerleştirilmişti.

BU KEZ DE DÜKKAN KRİZİ YAŞANIYOR
Diğer yandan KYK olarak belirlenen binaların altında kalan 3 dükkan için ise çözümsüzlük sürecine girilmiş durumda. Haziran 2023’de TOKİ tarafından mülk sahiplerine teslim edilen 3 dükkan, Ağustos 2023’te KYK yurdunun yapılması ile birlikte mülk sahiplerinin kullanımına kapatıldı.

Yurt yapılmasından kaynaklı olarak sokağın iki taraflı giriş ve çıkışların kapatıldığı bölgede Gençlik ve Spor Bakanlığı ilk olarak yurtları kendisinin kiralayacağını mülk sahiplerine ilettiği iddia edildi. Yaklaşık 8 aydır kiraya verilemeyen  dükkanlar için dükkan sahipleri yüksek gelir kayıpları olduğunu belirtti. Mülk sahipleri istimlak işleminin uygulanacağını duyduklarını ve yargı yoluna başvuracaklarını belirtti.

DALYAN: DÜKKANLARIMIZA GİREMİYORUZ
Dükkan sahiplerinden Muzaffer Dalyan yaşadıkları mağduriyeti aktarırken, “Dükkan eşimin adına çıktı. Geçtiğimiz yıl Mart ayında TOKİ’den kura sonucunda daireyi teslim aldık. Elimizde yapı ruhsatı, kullanma izni hepsi mevcut. Sonraki süreçte ise Nisan, Mayıs ayı gibi ise alanda KYK yurdu yapılacağı söylentileri çıkmaya başladı. Haziran ayından itibaren de dükkanlarımıza erişimimiz kapatıldı. O günden itibaren de dükkanımıza ne girebiliyoruz ne de kiralayabiliyoruz” diye konuştu.

TEK BİR ADIM BİLE ATILMADI
Süreç içinde kendilerine kimsenin bilgi vermediğini belirten Dalyan ailesi, “Haziran 2023’ten bu güne kadar bize verilen en ufak bir bilgi bile yok. Öğrendiğimiz her şeyi kendi çabalarımız ile edindik. İlk olarak Gençlik Spor Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne gittik. Orada bize dükkanlarımızı onların kiralayacaklarını söylediler. Bizler de dilekçe verdik. O süreçten itibaren de kiralanmasını bekliyoruz.  Ancak edindiğimiz son bilgiye göre ise dükkanlarımızı kiralamaktan da vazgeçmiş durumdalar. Bizim tahminlerimiz ve bize söylenenler 3 dükkanın da kamulaştırılacağı yönünde oldu. İl Müdürlüğü ile görüştüğümüzde ise alanı kiralayacaklarını söylüyorlar ancak aylardır atılmış tek bir adım bile bulunmuyor” ifadelerini kullandı.

YARGI YOLUNA BAŞVURACAĞIZ
120 bin TL’ye yakın kira zararları olduğunun altını çizen Dalyan, “Mart 2023’te anahtar teslimi yapıldıktan sonra Haziran ayına kadar dükkanımıza girip çıkabiliyorduk. Bir gün bi gittik ki demir kapılarla sokağın girişi ve çıkışı kapatılmış. İlk olarak ne olduğunu anlayamadık, sonrasında yurt yapılınca biz mülk sahipleri olarak bile girip çıkmakta zorluklar çıkartıldı.Şimdi ise girmek istediğimizde izin alarak bekçi eşliğinde girebiliyoruz dükkanımıza. Ancak bize gönderilmiş hiçbir resmi yazı hala yok. Bunun adı tam olarak mülklerimizin üzerine çökmektir. Bizim devirli dükkanlarımızın üstüne çöktüler. Ne kiraya verebiliyoruz ne satabiliyoruz ne de bir işlem yapabiliyoruz. Şimdiye kadar 120 bin TL’den fazla bir kira kaybımız mevcut. Elimizde devir belgelerimiz var, dükkanımızın anahtarı var ancak kullanabileceğimiz bir dükkanımız yok! Görüşmeler bu şekilde olumsuz gider ve çözüm bulunamazsa mülk sahipleri olarak avukatlar aracılığı ile kanuni haklarımızı savunmak zorunda kalacağız” dedi.

MORKOÇ: DÜKKANIMIN KİLİDİNİ KIRMIŞLAR
Dükkan sahiplerinden Sezer Morkoç yaşanan sürecin kendilerinin bilgisi dahilinde olmadan olduğunu belirtirken “Biz orada 3 dükkan sahibiyiz. Bize hiçbir şekilde süreçle ilgili haber verilmedi. Sokağımızın iki taraftan yolları kapatıldı. Yani dükkanımıza kiracıya göstermeye gideceğiz, izin verilmedi. Hatta dükkanın içine biraz zarar verilmiş, kilidi kırılmış. Benim dükkan kilitliydi. Dükkanın kilidini kırmışlar, içine girmişler, içerisinde zayiat var. Güvenlik olmasına rağmen bunlar yapılmış. Hatta güvenliği sorduk, ‘neden oldu böyle diye?’ Ancak tabii ki iki taraftan da kapatılınca yol biz kiracı götüremedik. Biz bunu araştırdık. Bize ulaşması gereken Gençlik Spor'da Gürkan Bey varmış. Gürkan Bey bu işlerden sorumluymuş. Ancak bize ulaşmıyor. Biz 2 ay geç kalıp sonra Eylül'de Gürkan Bey'i buluyoruz. O da bize, ‘aa ben size ulaşacaktım’ diyor. Ya nereye bize ulaşacaktın! 1,5 - 2 aydır dükkanların yolu kapalı. Allah'tan komşumuz Muzaffer Bey gitmiş oraya da kızı sayesinde öğrenmiş. Öğrenmese belki biz hala kiracı bekleyeceğiz. Sonrasında tabii biz dilekçe hazırladık. Dilekçede ‘dükkanlarımızı biz mi kiralayacağız, kiralarken siz mi seçeceksiniz mesleği?’ diye sorduk. Çünkü dediler ki; bizim burada tost veya poğaça satan kantinimiz var, kantine izin vermeyiz. Ona da tamam dedik, neye izin veriyorsunuz diye sorduk? Bize, ‘yok, hiçbir şeye izin vermiyoruz, biz sizden kiralayacağız’ dendi. Bununla ilgili dilekçe hazırladılar. Bizden internetten emsal rayiç bedeli aldılar. Emlakçımızı çağırdılar. Gittiler diğer kiralık dükkanları gezdiler ve 3 ay önce bir belge hazırladılar. Belge Kasım ayının sonunda Gençlik ve Spor Bakanlığına gitti. Bu sefer bu belgeyi hazırlayıp bizi 4 ay oyaladılar. Bizde, ‘belgeyi sordurduk, sonuç olumsuz’ dendi. Bir evrak var mı diyoruz, bize ‘gelecek’ deniyor. Biz, ‘Bize kiraya da verdirtmiyorlar, bizden de kiralayan yok. Peki, ne olacak?’ diye sorduk” ifadelerini kullandı.

KENDİ DÜKKANIMIZA İZİNLE GİRİYORUZ!
Kendi mülklerine giremediklerinin altını çizen Morkoç, “Bize ‘Gençlik ve Spor Bakanlığının Özel Kalemi Abdullah Bey var, arayın bir gidin müdürle görüşün’ dediler. Muzaffer Bey önden aradı Abdullah Bey'i ama Abdullah Bey telefonları açmıyor. Abdullah Bey'e WhatsApp'tan yazdık. Ben dün de E-Devlet'ten isim isim hepsini şikayet ettim; ‘Telefonlar açılmıyor, bizi dolandırıyorlar, oyalıyorlar. Dükkanı gasp ediyorlar’ diye. Biz dükkanımızı giremiyoruz. Kendi dükkanımıza izinle giriyoruz. Şikayet ettikten ve bu dediklerimi yazdıktan sonra Özel Kalem Abdullah Bey telefonunu açıyor. Ama buna rağmen müdürle bize bir randevu ayarlamıyorlar. 3 tane koca adamı kendilerince oynatmaya çalışıyorlar. Ya ne demek ben kendi mülküme giremiyorum. Siz bu dükkanı gasp etmişsiniz. Bana bu dükkan bedava verilmedi ki! 3 küsür milyona bu dükkanlar bize satıldı. Ödeme planı önüme konacak, sen bunu önüme koymadığın için biz ödemeye başlamadık. Yani tüm devir belgelerimiz var, anahtarımız var ancak dükkanımız yok! Sürecin böyle devam etmesi halinde yargı yoluna başvuracağız” dedi.

3 DÜKKANIMIZ BOŞKEN ÇADIRDAN DÜKKAN YAPTILAR
Her türlü anlaşma yoluna açık olduklarını belirten Morkoç, “Ağustos ayından beri kira kaybımız var.Biz bir çok çözümle yaklaşmamıza rağmen bize sadece ‘kiralayamazsın’ diyor. Gerekçesi ne diyoruz ‘gerekçesi yok’ diyorlar.Biz onlara dedik ki sizin kantininiz varsa orada satılan hiçbir şeyi sattırmayalım pastanede, pastane ile de anlaştık. Ancak bunu da kabul etmediler. Kantin dediğimiz de 3 tane boşta dükkan varken eski Türk çadırlarına benzer bir çadır kurulmuş, içine kantin yapılmış ve o da birine kiraya verilmiş buranın yönetimi tarafından. Ancak tüm bunlara rağmen bizim 3 tane dükkanımız boş. Bunu nasıl açıklayabilirler?” ifadelerini kullandı.

ÖZKAN:BU KURAYLA VERİLEN MALIN ÜZERİNE ÇÖKMEKTİR
Konuyla ilgili konuşan İZDEDA Kurucu Başkanı Haydar Özkan, “Rezerv alanda gerçekleşen süreç bizim istediğimiz türden bir durum değildi. Benim dernek başkanı olduğum dönemde de sıklıkla dile getirdiğimiz konuda Rezerv alanda yapılan tüm yapıların depremzedelere verilmesi gerektiğini savunmuştuk. Zaten yaptığımız görüşmelerde eski Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım Bey'le bir görüşme yapmıştık ve bu konuyla ilgili  kendileri  açık bir şekilde niyetimizi belirttik. Onlar da bizi onaylamışlardı. Fakat bunun dışında gelişen bir olayla  daireler kız öğrenci yurdu olarak verilince biz de kız öğrenci yurdu olduğu için çok fazla sesimizi çıkartmadık. Ancak orada  üç tane dükkan var.  Dükkanlar KYK’nın içerisinde kaldı.  Dükkan sahipleriyle ilgili görüşlerimizi biz il başkanlığına, ilçe başkanlığına ilettik. Buradaki insanların mağdur olduklarıyla ilgili.  Bu konuyla ilgili Çözüm bulacaklarını söylediler. Kiraya alacaklarını söylediler. Fakat bunun üzerinden üç dört ay geçtikten sonra kiraya  verilmeyeceğini, oradaki  iş yerlerinin  istimlak edileceğiyle ilgili  bir bilgi geldi.  Buna kesinlikle karşıyız. Yani vatandaşın kurayla belirlenmiş malının üzerine çökmektir bu.  Biz bunu  kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu konuyla ilgili bir yanlış var.  Bu yanlışın düzeltileceğini düşünüyoruz. Daha önce yapılan  yanlışlarda geri adım atılıp düzeltilme yapıldı. Burada da düzeltilme yapılacağını düşünüyoruz.  İl Spor Müdürü  bu konuya eğilmesini istiyoruz. Yoksa   eski  Spor Bakanımızla  görüşüp bu konuyu kendisine arz edeceğiz. Biz buna karşıyız. Gerekirse orada  yurdun önünde yatar kalkarız, orayı kimseye vermeyiz” diye konuştu.

 
Japonya'daki yıkımın maliyeti ortaya çıktı
 
Aralarında İzmirli firmalar da var... Beyaz et devlerine soruşturma!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Naci Asal 26 Ocak 2024 Cuma 19:48

Rezerv alanında işyeri hak edişim var kaç yıl oldu Halla iş yerim yok çarşı yapmişlar afada bağlı yerler hazır Halla iş yerimi vermiyorlar satacaklar diye duydum

Yorumu oyla      1      1  
Şaka gibi 26 Ocak 2024 Cuma 11:34

Deprem konutu yaptık diye reklam yapıyorlar ama durum ortada.

Yorumu oyla      1      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in çatısı gelinliği giydi!
İzmir'in çatısı olarak bilinen Bozdağ'da bulunan Efeler Yolu'nda kar yağışı etkili oldu.
Ünlü manken evinde ölü bulundu
Mankenlik kariyerinin yanı sıra oyunculuk da yapan Masuimi Max'in yaşamını yitirdiği açıklandı.
İzmir'de Sibergöz baskınları
İzmir dahil 9 ilde internet üzerinden sanal ortamda “Nitelikli Dolandırıcılık” ...
 
Yardım kömürleri taş çıktı: Valilik yeniden dağıttı
Zonguldak’ta Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç ...
İsveç'e NATO vizesi: Katılım protokolü onaylandı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'nin ardından İsveç'in NATO'ya ...
Yolcu otobüsü devrildi: 6 kişi hayatını kaybetti
Kastamonu-Taşköprü karayolunda otobüs devrildi, ekipler olay yerine sevk ...
 
Kahramanmaraş'ta 3,8 büyüklüğünde deprem
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde 3,8 büyüklüğünde deprem oldu.
Mehmet KARABEL yazdı... Bir cinayet 31 yılda nasıl çözülemez?
Mehmet KARABEL yazdı... Bir cinayet 31 yılda nasıl çözülemez?
Kayıp Alzheimer hastasından iyi haber!
İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde kaybolan 80 yaşındaki Alzheimer hastası Hamdi ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva