HABERLER>İŞ DÜNYASI
9 Aralık 2022 Cuma - 08:18

Proje bakanlık önünde… Tarihi yola dinamit!

Aliağaların protesto ederek halkın katılım toplantısını yaptırmadığı orman ve mera alanında açılmak istenen andezit-bazalt ocağının projesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önünde. 1’inci derece arkeolojik SİT’e komşu ocak sahasında patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılması planlanıyor. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi proje ile ilgili olumsuz görüş bildirdi.

Proje bakanlık önünde… Tarihi yola dinamit!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Büyük sanayi kuruluşları ile çevrili İzmir’in Aliağa ilçesinin başı dertten kurtulmuyor. Bilimsel raporlara ‘İzmir’in en kirli havası’ olarak geçen ilçe bu sefer de cüruf tesisleri ve maden ocakları ile tehdidi altında.

Son olarak ilçenin Kapıkaya Mahallesi sınırları içerisinde açılmak istenen andezit-bazalt ocağı, kırma eleme ve plent tesisinin projesi ile ilgili proje ilgili gelişme yaşandı. M. Sezgin İnşaat’ın sahibi ve Genel Müdürü Muammer Sezgin tarafından yapılan başvuru Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’nda ele alınacak. 11 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşecek toplantıda projenin geleceği belirlenecek.



BARAJ KORUMA HAVZASINDA

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre; 9 hektarlık ÇED alanı 100 bin ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzeni Planı’nda ‘orman alanı’, ‘mera’ ve ‘sulak alan sürdürülebilir kullanım bölgesi sınırı’ içerisinde yer alıyor. Ocak alanında yılda 1 milyon 250 bin ton hammadde çıkarılması ve bu hammaddelerin kırma eleme tesisi ve asfalt plent tesisinde işlenmesi hedefleniyor.   Ocak alanı ayrıca DSİ tarafından yapılması planlanan Kunduz Barajı ‘İçme ve Kullanma Suyu Uzun Mesafeli Koruma Alanı'’ sınırları içinde de yer alıyor.



YILDA 48 PATLATMA

Proje sahasında ayda 4 yılda ise 48 patlatma yöntemiyle hammadde çıkarılması işlemi yapılması planlanıyor. Her bir patlatma işlemi sırasında 100 ayrı noktada dinamit ateşlenecek ve her defasında 4 tona yakın ANFO (patlayıcı madde), 97 kilogram dinamit kullanılacak. Ocak alanında saatte 30, gün içerisinde ise 240 kilograma yakın toz havaya karışacak. 4 milyon 228 bin TL yatırım bedeliyle kurulacak ocağın hazırlık aşamasında 10 personel, işletme aşamasında ise 25 personel istihdam edilmesi de planlar arasında.  Projenin halkın katılımı toplantısı ise herhangi bir kişinin katılmamasından kaynaklı yapılamamıştı. Toplantının yapılamadığı bakanlık yetkilileri tarafından tutulan tutanakla da kayıt altına alındı.



RUHSAT SAHASINDA TARİHİ YOL!

Yine proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere ruhsat sahası içerisinde kalan 148 ada 100 parsel ile 148 ada 154 parsel numaralı taşınmazlarda 1’inci derece arkeolojik SİT tescilli tarihi bir yol bulunuyor. Bu parseller ocak alanı dışarısında yer alsa da talep edilen ÇED alanına komşular.

BÜYÜKŞEHİR’DEN OLUMSUZ GÖRÜŞ!
Şirketin ilk başvurusunda ocak Güzelhisar Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı’nda kalıyordu ancak İzmir Büyükşehir ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün yazıları doğrultusunda ocak alanın bir kısmı bu bölgeden çıkarıldı. Ancak projenin son haline de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden olumsuz görüş geldi.

Büyükşehir’in yazısında “1/25000 olçekli Çevre Düzeni Plani, plan notları ve raporunda: Tarım alanlarının, orman alanlarının, makilik alanların, mera alanlarının ve tüm çevresel değerlerin korunması, ekolojik dengenin devamlılığının ve bu kaynakların gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması ana hedeflerden birisi olarak belirlenmiştir. Bu tür alanlarda proje faaliyeti süresince ağaç ve bitki dokusunun zarar görmesiyle birlikte doğal yapının bozulacağı, söz konusu alanların rehabilite edilecek dahi olsa tahribata maruz bırakılmamasının gerektiği düşünülmektedir. Bununla birlikte: söz konusu projenin ruhsat sahasının, Kapıkaya köy yerleşik alanına yaklaşık 500 metre. ÇED proje alanının ise 1200 metre mesafede yer aldığı tespit edilmiş olup, üretim sürecinde oluşacak hava kirliliğinin proje alanının çevresinde bulunan Kapıkaya yerleşimini olumsuz etkileyeceği düşünülmektedir.”

M.SEZGİN İNŞAAT HAKKINDA!
İzmir merkezli M. Sezgin İnşaat’ın aralarında Tüpraş İzmir, Toros Tarım ve Tekfen’e ait projelerin de olduğu olduğu pek çok sanayi tesisi, atık su arıtma tesisi, boru hattı drenaj ve riprap çalışmaları, rafineri ve terminal tesisleri inşaatı, konut, villa, yol inşaatları, ofis binaları, otel inşaatı çalışması bulunuyor.

 
Büyükşehir’den 'özel' planlara veto!
 
Cemaatten 'çocuk gelin' açıklaması: Gönül bağı var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlıktan teşvik almıştı… 350 milyonluk yeni yatırım!
Yakın zamanda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 32 milyonluk teşvik alan ...
İzmir'in akciğerleri için hayati karar!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın ‘kamu yararı’ kararı verdiği Kozak ...
Bakanlık beklenen rakamları açıkladı... Asgari ücrette kim/ne zam bekliyor?
Asgari ücret zammı için heyecanlı bekleyiş sürerken Asgari Ücret Tespit ...
 
İcradan satılık tarihi hamam!
Basmane’de bulunan tarihi hamamın hisselerinin bir kısmı İcra Müdürlüğü tarafından satışa çıkarıldı.
Milyonlar bekliyor... Asgari ücrette ilk toplantı bugün!
Asgari ücret maratonu bugün resmen başlıyor. Asgari ücret takvimine göre ...
Fiyat İstikrarı Komitesi'nden 'enflasyon' vurgusu!
Fiyat İstikrarı Komitesi'nin yedinci toplantısı Hazine ve Maliye Bakanı ...
 
Zincir marketler hakkında yeni düzenleme!
Ticaret Bakanlığınca, 'Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar ...
Asgari ücretli çalışan oranını açıkladı!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretli çalışan ...
Milletvekili Bostancı'dan İzmir'de iş insanlarına diyalog çağrısı!
İzmir’in Oda ve Borsa ile sivil toplum örgütleri yöneticileriyle bir araya ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva