HABERLER>GÜNCEL
8 Şubat 2023 Çarşamba - 08:37

Prof. Sözbilir, Maraş'tan seslendi: Can kaybını azaltma şansımız hala var!

Dün gece saat 22.00'de K.Maraş-Adana yolunun tıkandığını, yardımların ve yardım ekiplerinin deprem noktalarına ulaşımının geciktiğini anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yaşanan sıkıntıları ve izlenimlerini Egedesonsöz'e anlattı: "Ciddi miktarda yakıta, acilen iletişim ağlarının güçlendirilmesine ihtiyaç var. Tek vücut olmanın, kenetlenmenin tam zamanı. Enkaz altındaki insanları kurtarmak, can kaybını azaltmak için kritik son 24 saate girdik. Beynimizi doğru kullanabilirsek, can kaybını azaltma yolunda hala adım atma şansımız var."

Prof. Sözbilir, Maraş tan seslendi: Can kaybını azaltma şansımız hala var!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 4.17'de merkez üssü Pazarcık'ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depreminde birçok yerleşim merkezi yerle bir olurken, rakamlar da yaşanan felaketin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin hemen ardından gittiği Kahramanmaraş'ta incelemelerde bulunuyor. Prof. Sözbilir, gördüklerini, yaşadıklarını, tespitlerini Egedesonsöz'e anlattı.

HALKIN DESTEĞİ GEÇ GELDİ, ULUSLARARASI DESTEK ÇOK CILIZ
Bu depremin, son 100 yılda yaşadığımız depremlerden çok farklı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, hala can kaybını azaltma şansımızın olduğunu, bunun için kritik 72 saatlik sürecin son 24 saate girildiğini ifade etti. Çok geniş bir alana etki yapan depremin bu kadar yıkıcı olmasının temel sebebinin, kırılan fay parçalarının çeşitli ilçelerden geçmesi olduğunu, dolayısıyla 10 ilde yıkımlara yol açtığını bildirdi. Prof. Sözbilir, şu değerlendirmelerde bulundu:

"9 saat içinde iki büyük deprem ve bir orta şiddette deprem, toplam 3 ana şok ve yüzlerce artçı şok, Hatay ile Malatya arasındaki yerleşimleri yerle bir etti. Binlerce ev kullanılamaz halde. Enkaz altında binlerce kişi kaldı ve yine binlerce can kaybı yaşandı. Peki neden oldu bu? Faylar birbirini tetikledi. Üç fayın çalışması sonucunda 500 kilometre civarında yüzey kırığı gelişti. Böylesine büyük bir deprem Türkiye'de sık yaşanmıyor. Bu deprem, sadece devletin olanaklarıyla  üstesinden gelinebilecek bir deprem değil. Toplumun tüm katmanlarının uyum içinde çalışması gerekiyor. Benim gördüğüm kadarıyla halkın desteği geç geldi. Uluslararası destek çok cılız. Türkiye'deki güç sahibi para babaları ve Sabancı, Koç gibi büyük şirketler, bir futbolcuya milyonlarca Euro veren spor kulüpleri gereken destekte zayıf kaldı."

ENKAZ ALTINDAKİ İNSANLARIN YAŞAMDA KALMA SÜRESİ AZALDI
Depremin ilk 72 saatinde boş olması gereken ana ulaşım yollarının, büyük depremin üzerinden 48 saat geçtiği halde hala sivil araçlarla dolu olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Sözbilir, arama kurtarma ekipleri ve lojistik desteklerin bu nedenle geciktiğini dile getirdi. Prof. Sözbilir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yolların sivil araçlarla dolu olması nedeniyle yaşanan tıkanıklık, zamanında deprem bölgelerine ulaşması gereken arama kurtarma ekipleri ve lojistik desteklere en büyük darbeyi vurdu. İlk büyük deprem, uykuda yakaladı insanları. Deprem sonrası elektrik, doğalgaz kesintilerine, akaryakıt kuyruklarının uzamasına neden oldu. Buna ağır iklim koşulları da eklenince, enkaz altındaki insanların yaşamda kalma süresi azaldı. Elazığ, Sisam-İzmir ve Düzce depremlerini yeni yaşayan Türkiye böylesine büyük bir depreme hazır değildi. Salı gecesi saat 22.00'de Kahramanmaraş-Adana yolu yine kitlenmiş durumdaydı. Ama tehlike hala geçmiş değil. 7.7 ve 7.6'nın artçıları bile yıkıcı değer olan 6 büyüklüğünü geçebilir. Bu arada ulusal ve uluslararası düzeyde profesyonel yardıma ihtiyaç var. Ciddi miktarda yakıta ihtiyaç var. Acilen iletişim ağlarının düzelmesine ihtiyaç duyuluyor. Maddi kaynakları güçlü insanların, gönlü zengin insanlara yardım etme zamanı. Tek vücut olmanın, kenetlenmenin tam zamanı. Enkaz altındakileri kurtarmak adına kritik son 24 saat kaldı. Beynimizi doğru kullanabilirsek, can kaybını azaltma yolunda hala şansımız var."

 
52 saat sonra gelen mucize: Enkazdan sağ çıkarıldı!
 
Sel ve toprak kaymalarında 40 kişi öldü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
52 saat sonra gelen mucize: Enkazdan sağ çıkarıldı!
Kahramanmaraş'taki arama kurtarma çalışmaları 52. saatte devam ediyor. ...
Venezuela'dan 50 kişilik arama kurtarma ekibi
Venezuela, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun talimatıyla Kahramanmaraş ...
Mehmet KARABEL yazdı... 'Dün... Bugün... Ya yarın?'
Mehmet KARABAEL yazdı... 'Dün... Bugün... Ya yarın?'
 
Depremden kaçtılar, kazaya yakalandılar!
Kırıkkale'de depremin yıkıma yol açtığı Adıyaman'dan Kırıkkale'deki yakınlarının ...
Muhittin AKBEL yazdı... 'Yaşayın... Varolun... Çoğalın...'
Muhittin AKBEL yazdı... 'Yaşayın... Varolun... Çoğalın...'
49 saat sonra umut dolu gelişme!
Hatay'da yıkılan bir apartmanın enkazından öğretmen Mesude Akar, 49 saat ...
 
47'nci saat mucizesi... Baba, oğul'un kepçesiyle kurtuldu!
10 ili vuran deprem felaketinin merkezi Kahramanmaraş'ta enkaz altında ...
44 saat sonra anne ve kızı kurtarıldı
Hatay'ın İskenderun ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ...
AFAD deprem bölgesi için acil ihtiyaç listesi yayımladı
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva