HABERLER>GÜNCEL
9 Şubat 2021 Salı - 13:37

Peyzaj Mimarları Odası’ndan Kültürpark çağrısı: Mutabık olmak için geç değil!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin Kültürpark koruma amaçlı imar düzenlemesine onay verilmesine TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi’nden eleştiri geldi.

Peyzaj Mimarları Odası’ndan Kültürpark çağrısı: Mutabık olmak için geç değil!

TMMOB Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin onay verdiği Kültürpark koruma amaçlı imar düzenlemesi ile ilgili yazılı açıklamada bulundu. Açıklamada “Kültürpark’ın flora ve faunasına ilişkin ivedilikle rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı ve Kültürpark’a ekstra yük getiren tüm adımlardan hızlıca vazgeçilmelidir” denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“2016 yılından bu yana İzmir gündeminde yer alan ve tüm paydaşlarının her konuda yoğun çaba sarf ettiği Kültürpark’a ilişkin yürütülen Koruma Amaçlı İmar Planı çalışmalarında gelinen son nokta, eksik olarak değerlendirilebilecek bir çok başlığın tamamlanması için fırsat niteliğine sahiptir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, TMMOB’a bağlı ilgili meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yürütülen süreçte, Kültürpark’ın ekolojik değerlerinin korunarak geliştirilmesi ilkesinden hareketle yapılan bilimsel analizler ve kullanıcı talepleri ortaya koymuştur ki; Kültürpark’ın en çok ihtiyacı olan şey yapısal yüzeylerin azaltılması ve yeni inşaat faaliyetlerine ihtiyaç duyulacak işlevlerden mutlak suretle kaçınılmasıdır. Bahse konu Koruma Amaçlı İmar Planı toplantıları neticesinde bu hassasiyetler göz önünde bulundurularak tüm taraflarca yapısal yüzeylerin azaltılması konusunda hemfikir olunmuş, holler bölgesinde yapılması gündemde olan inşaat faaliyetleri konusunda ise fikir birliğine varılamamıştır.

Kent ve kentliler için mükemmel bir doğal, kültürel ve sanatsal belleğe sahip Kültürpark’ın, “kent parkı” niteliğinden uzaklaşmaması için atılması gereken adımlar tüm taraflarca açıkça ortaya koyulmuş ve etraflıca tartışılmıştır. Son 5 yıldır söylediğimiz gibi, korunması konusunda mutabık kalınan yapılar dışında, tüm yapıların alandan ivedilikle uzaklaştırılması ve Kültürpark’ın hassas ekolojik dengesine olumsuz etkide bulunacak tüm inşaat faaliyetlerinden kaçınılması hiçbir şekilde değişmeyecek olmazsa olmazımızdır. Bunun yıllar içerisinde defalarca ifade edilmesine karşın son toplantıda bu konu özelinde bir uzlaşmaya varılamayacağının anlaşılması bu sürecin tamamlanamamasına sebep olmuştur.

Kentin en önemli doğal ve kültürel hazinelerinden biri olan Kültürpark’ın korunması ve geliştirilmesi hedefine henüz tam olarak varılamamışken meydana gelen İzmir depremi de göstermiştir ki; park niteliğindeki açık ve yeşil alanlar, tüm canlılar için hayati öneme sahiptir. Bu alanların korunması, geliştirilmesi ve nitelikli bir şekilde arttırılmasının gereklilikleri gündemde iken, mücbir sebepler öne sürülerek hasarlı binalardaki birimlerin dışında diğer pek çok yerel yönetim birimlerinin gündem dışı ve aciliyet gerektirmeyen sebepler öne sürülerek kentin en önemli parkının her köşesinin tahsis edilmesi oldukça düşündürücüdür. Özellikle holler bölgesinin yeşil alana dönüştürülmesine yönelik tartışmaların ve çalışmaların yürütüldüğü bu süreçte, onlarca birim ve binlerce çalışanın bu bölgede konumlanması, Kültürpark’ın rehabilitasyon sürecini ciddi oranda ötelemekle beraber bu süre zarfında yarattığı insan ve araç trafiği sebebiyle korunmasını da güçleştirmektedir. Zaman Kültürpark aleyhine işlerken, bu sürecin daha da yıkıcı bir hale dönüştürülmesi kabul edilemez bir durumdur.

Kültürpark’ın taşıma kapasitesi, ekolojik eşikleri, flora ve fauna karakteri, hayvan popülasyonlarının yayılımı .vb analizler göstermiştir ki; Kültürpark kıymetli olduğu kadar yaşlı ve yorgun bir yapıya sahiptir. Alanın bir park niteliği taşıdığı gerçeğini tekrar ve tekrar vurgulayarak konunun ekolojik eksende değerlendirilmesi göz ardı edilemez. Bu sebeple Koruma Amaçlı İmar Planı ve revizyon projelerinin üretilme süreci ve bürokrasiden kaynaklı zaman kayıpları göz önünde bulundurulduğunda, Kültürpark’ın flora ve faunasına ilişkin ivedilikle rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı ve Kültürpark’a ekstra yük getiren tüm adımlardan hızlıca vazgeçilmelidir”

 
CHP Menemen’in acı günü
 
'Boğaziçi'nde sokak çatışmasına izin vermeyin'
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Beyin Bedava 9 Şubat 2021 Salı 16:59

Fuar imara mı açılsın?

Yorumu oyla      2      3  
Ankara 9 Şubat 2021 Salı 14:26

İzmir Fuari;Derhal İmara Acilarak; Toplu Konut Proje Sahasina Cevrilmeli. Ve de Kura Sistemi İle Bu Konutlar Maliyetine İzmir Halkina Satilmali. Mimarlar Vb Oda Yonetimi Sizlere Ne Oluyor! Siz Kentten Sorumlu Vali Misiniz; Odalari Yakinda Zaten Kapatacaklar; Bakalim O Zaman Sesiniz Cikacak Mi; Yapacak İsleri Yok Odalarin Kendilerine Macera Aramaktalar; Yok Şu Olmaz Yok Bu Olmaz! Sizene! Fuar İMAR''a Derhal ACİLMALİ!

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Kararların uygulanmaması anayasayı işlevsiz yapabilir'
AYM Başkanı Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmamasının ...
İzmir'de sel mağduru aileden yardım çığlığı!
İzmir'de geçen hafta yaşanan sel felaketinde evde boğulma tehlikesi geçiren ...
İzmir'de bir ilk: O bölge yapılaşmaya kapatıldı!
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) ...
 
Muhittin AKBEL yazdı... İnce, yine milyonları peşinden sürükler mi?
Muhittin AKBEL yazdı... İnce, yine milyonları peşinden sürükler mi?
Metal blok gizemli şekilde ortadan kayboldu
Şanlurfa'da, 5 gün önce kim tarafından dikildiği öğrenilemeyen 3 metre ...
İzmir yine sallandı!
Ege Denizi'nde, İzmir'in Urla ilçesi açıklarında 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
Aliağa’ya atık tesisine 'MÇK' vetosu!
Valiliğe bağlı İzmir Mahalli Çevre Kurulu toplantısında hava kirliliğinin ...
Çeşme'nin ünlü plajı barınağa döndü: Yüzlerce köpek var!
Çeşme'de siteler arasındaki sahipsiz köpeklerin belediye eliyle Ovacık ...
Trafik çok yoğun… İzmir kontak kapatma noktasına geldi!
Araç yoğunluğu sebebiyle İzmir'de trafik durma noktasına geldi. Toplu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva