HABERLER>EKONOMİ
18 Nisan 2011 Pazartesi - 17:01

PETKİM'de istihdam şöleni yaşandı

2010 yılını “Rekorlar Yılı” olarak geride bırakan Petkim, küresel krizin etkilerinin silinmeye devam ettiği 2011 yılında da istihdamını artırmayı sürdürüyor.

PETKİM de istihdam şöleni yaşandı

İZMİR - Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) ve Ege Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen “İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Programı”nın üçüncüsü tamamlandı. Petkim Kültür Merkezi’nde bugün düzenlenen törende, Petkim Ailesi’nin yeni fertleri işbaşı yaptı. Törene Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir, İzmir Vali Yardımcısı İsmail Gürsoy, Aliağa Kaymakamı  İbrahim Keklik, Aliağa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Saka, Petkim yöneticileri, çalışanlar ve aileleri katıldı.

Törenin ev sahipliğini yapan Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, Türkiye’nin 2008 krizini başarıyla yönetip, büyümede tüm dünyada gıpta ile bakılan rakamlara ulaştığını hatırlatarak, aynı başarının işsizlik ile mücadelede yaşanması için herkese görev düştüğünü söyledi. “İstihdam Garantili İşgücü Yetiştirme Programı”nin ilk ikisinde 440 mavi yakalı personeli kadrolarına dahil ettiklerini vurgulayan Öztürk, SOCAR & TURCAS Grubu’nun 2015 ve 2023 yılları için belirlediği vizyon ve hedeflere ulaşmak için yüksek nitelikli işgücüne büyük ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Yapılan çalışmanın, Devlet-Özel Sektör-Üniversite işbirliğinin en güzel örneklerinden birini oluşturduğuna dikkat çeken Hayati Öztürk, bilgi ve teknoloji yoğun özelliği ile petrokimya sektörünün nitelikli işgücüne gereksinim duyduğunu kaydetti.


Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, şöyle devam etti:  “2008 krizi ile birlikte dünya yeni bir şekil aldı. Tüm ülkeler üretim sektörlerini yeniden ayağa kaldırmak için büyük uğraş veriyorlar. Üretim altyapılarını güçlendirmek, kendi ülkelerinde istihdam yaratmak, katma değeri ülkelerinde tutmak adına ciddi politikalar geliştiriyorlar. Türkiye de bu yönde ciddi gayretler içinde. Önümüzdeki üç yıla baktığımızda Türkiye’nin büyümesi 5-5.5 düzeyinde olacak. Bu oran ülkemiz için yeterli bir düzey değil. Türkiye’nin verimlilik odaklı, rekabet gücünü iyileştiren ve gerçek istihdam yaratan bir yapıya kavuşması lazım.  Çünkü nüfusumuzun yarısı 29 yaşın altında. Bu insanlara iş yaratmak zorundayız. Sanayi olmadan sürdürülebilir istihdam yaratmak mümkün değil. Bugün için Türkiye’nin istihdamında sanayi sektörleri yüzde 19’luk bir paya sahip. Bu rakamı artırmak ve kompozisyonu sanayi lehine desteklemek zorundayız.  Rekabetçi bir yapıda verimlilik odaklı, katma değer yaratan ve gerçek istihdam sağlamamız için kimya sanayisine önemli bir rol düşüyor. Petkim ve SOCAR & TURCAS Grubu, belirlediği hedefleri gerçekleştirmek için büyük projeleri başlattı. Bu uzun bir yolculuk. Çünkü yatırım maliyetlerinin yüksek olduğu, sermaye ve teknolojinin yoğun olduğu bir sektör. Rafineri-Petrokimya-Lojistik-Enerji değer zincirinde insan kaynağının; konusunda uzman, yetkin ve kendini geliştiren bir yapıda olması kesin bir zorunluluk. Bugünün dünyasında rekabette pozisyonunuzu belirleyen olmazsa olmaz faktörlerinden biri de işgücünüz. Türkiye’nin nitelikli ve genç işgücünü çok iyi değerlendirerek, stratejik üstünlüğünü lehine kullanması gerekiyor.


Petrokimyanın, dünyanın en rekabetçi sektörlerinin başında geldiğini hatırlatan Genel Müdür Öztürk, “Küresel rekabet ortamında Petkim’in rakibi kim diyebilirsiniz. Dünyada bu sektörde üretim yapan her şirket ve her ülke bizim rakibimizdir. Ne üretiyorsanız üretin, mutlaka rekabetçi üretmek zorundasınız. Bunu yapamazsanız gelip sizin elinizden pazarınızı alırlar. Bunu sayısız örneği var.” değerlendirmesini yaptı.
 
SOCAR & TURCAS Grup Şirketleri Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da, Petkim’in kamu yönetim tarihinde çok önemli bir başarı öyküsünün yazarı olduğunu belirterek, 2008 yılında tamamlanan özelleştirme sonrasında şirketin 2040 yılına kadar süren bir vizyonun ilk adımlarını attığına işaret etti. Kamu iktisadi teşebbüsleri arasında bugün mezarlıkta olan çok şirket bulunduğunu kaydeden Yavuz, “Mezarlığa gidenlerin de, ayakta kalanların da akıbeti tesadüfi olmadı. Mezara gidenler neden gittiler, ayakta kalanlar neden kaldılar? Hepsinin altında olumlu ya da olumsuz gayretler var. Petkim kamu yönetimindeyken de, rekabetçi ve dünya ile yarışan bir anlayışa sahip olunabileceğini ispatladı” dedi.

Petkim’in 2015 yılına kadar 300 milyon Dolar tutarında yatırım yapacağını, SOCAR & TURCAS Grubu’nun ise Petkim sahasında 4 milyar dolar tutarında rafineri yatırımını 2015 yılına kadar tamamlayacağını ifade eden Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylesine riski ve teknolojisi yüksek yatırımları yapmak yürek ister. Rafinerimizi tamamladıktan ve hammadde kaynağımızı güvence altına aldıktan sonra yeni petrokimya kompleksine açılımı gerçekleştirmiş olacağız. Bugün işbaşı yapan genç arkadaşlarım emekli oluncaya kadar çalışacaklar. Ama bir şartla… Üretmek, işyeri disiplinine sahip çıkmak ve kendilerini geliştirerek yenilemek koşuluyla. Anadolu kültüründe bize emanet edileni, kendi malımızdan daha değerli bilir ve gözümüzden sakınırız. İşte Petkim bize böyle bir emanettir. Bugün yıllık 530 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Planladığımız yatırımlarla birlikte Petkim Yarımadası’nda 2023 yılında 5 milyar Dolar ihracat yapacağız. Bugün ailemize dahil olan çalışanlarımız, aynı zamanda bu büyük başarı öyküsünün tanıkları da olacaklar.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Teknokent Projesi için ‘yetki’ tamam
Urla’da 4 milyar dolarlık yatırımla kurulması planlanan teknokent çalışmalarının ...
Yatırım partneri EBSO oldu
Başbakanlık Yatırım Ajansı, İzmir’e yatırımcı çekebilmek için EBSO ile birlikte çalışacak.
Nakit alışverişler de izlenecek
Maliye Bakanlığı, kredi kartıyla yapılan alışverişlerden sonra nakit alışverişleri ...
 
FT: Türkiye ısınmış bir tepsi
Türkiye ekonomisini tehdit eden dengesizliklere dikkat çeken Financial ...
Altın rekora doymuyor
Uluslararası piyasalarda spot altın 1488,50 dolarla rekor kırdı.
Artık fatura geçerli değil
Bakan Ergün, iki önemli yönetmelikte değişiklik çalışması yaptıklarını, ...
 
Demirören AVM'nin raporunda şok sonuçlar
Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu, Demirören AVM’nin üçte birinin yıkılmasını, ...
EXPO 2020 İzmir’in mi?
Büyüşehir Meclisi’nde konuşan AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan ...
Bakan'dan emeklilere kötü haber
CHP İzmir Milletvekili Selçuk Ayhan’ın soru önergesini yanıtlayan Çalışma ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva