HABERLER>POLİTİKA
15 Mayıs 2024 Çarşamba - 23:34

Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…

CHP lider Özel, Türkiye'nin, yoğun şekilde Anayasa tartışmalarının içinde tutulmaya çalışıldığını belirterek, "Anayasa, makro bir tartışmadır ve maalesef gündeme sis etkisi yapmaktadır” dedi. Özel, yeni Anayasa yapmak için birinci şartın mevcut Anayasa’ya uymak olduğunu da belirtti.

Özel: Yeni Anayasa yapmanın birinci şartı…

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 80. Genel Kurulu kapsamında ATO Congresium'da düzenlenen akşam yemeğine katıldı.

Burada konuşan Özel, yemeğe katılan muhalefet partisi genel başkanlarının, usul ve zaman ekonomisi açısından sözü kendisine bıraktığını belirtti.

Siyasilerin TOBB Genel Kurulunda konuştuğunu anımsatan Özel, "Ancak 31 Mart'tan önceki Türkiye'nin şartlarında tüm siyasi partilerin genel başkanları maalesef Genel Kurula aynı anda davet edilemiyorlardı. Bu noktaya nasıl geldik, onu tartışmak bugünün işi değil. Ama 31 Mart'ın mesajı normalleşmedir" ifadelerini kullandı.

"MUHALEFET ETMEK BİZİM GÖREVİMİZ"

Özel, normalleşmenin gereğinin el sıkışmak olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Son seçimlerin birinci partisinin genel başkanıyla ikinci partisinin genel başkanı ya da son genel seçimlerin birinci partisinin genel başkanıyla ana muhalefetin genel başkanının el sıkışmadığı, konuşmadığı bir süreci Türkiye geride bırakmalıdır. Bu salonlarda birlikte toplantılara katılabilmeli, nezaket ölçüleri ve siyaset sınırları içinde farklı da olsa fikirler bu kürsülerde dile getirilebilmelidir. O yüzden akşamın bu saatindeki bu kürsüyü, normalleşme mesajından önceki alışkanlıklarla yapılmış son toplantı kabul ederek, gelecek sene normal saatinde, olmamız gereken yerde olacağımızı buradan sizlere müjdeliyorum.

Seçimlerde Türkiye'nin yüzde 65'inin, ekonominin yüzde 80'inin, toplanan verginin yüzde 87'sinin bulunduğu yerlerde yerel yönetimlerde sorumluluk almış başkanların genel başkanı, partinin genel başkanı olarak, hem yerel yönetimlerle ilgili hem de ülkeyi şu anda yönetmekte olan iktidar partisiyle ilgili, sizlerin, bizlerin, milletin beklentileri nelerse, ona uygun şekilde hem müzakere etmek hem de ana muhalefet sorumluluğuyla sorunları dile getirmek ve mücadele etmek, muhalefet etmek bizim görevimiz."

"ENFLASYON MUHASEBESİ UYGULAMADAN ÇIKARILMALI"

Özgür Özel, Türkiye'de asgari ücretin, alanlar için çok düşük, verenler için ise çok yüksek, döviz kurunun da ihracatçı için çok düşük, vatandaş için çok yüksek olduğunu söyledi.

Satrançta bir oyuncunun ustalığının oyunun sonunda değil başında belli olduğunu, oyunda doğru açılış yapılması gerektiğini ifade eden Özgür Özel, şöyle devam etti:

"Türkiye, bugün dünyanın yoksul ve ucuz iş gücü ülkeleriyle düşük asgari ücretle mücadele edemez. Bu, bu ülkeye yazıktır. O yüzden açılışı ve hamleleri doğru yapmış olsak, şu anda yüksek katma değerli üretim ve ihracatla, alan için tatminkar, veren için de uygun maliyetli bir asgari ücretimiz olabilirdi. İhracattaki döviz kuru açısından da durum farklı değildir. Enflasyonist bir ekonomide Türkiye Odalar Borsalar Birliğinin son dönemdeki en büyük haklı uğraşlarından bir tanesi enflasyon muhasebesine itiraz olmuştur. Çünkü enflasyon muhasebesi, mali tabloların düzeltilmesinden öte enflasyonun getirdiği yeni kıymeti kar gibi görüp vergileştirme sürecine girildiğinde büyük bir sıkıntı yaratacaktı."

Buna her çıktığı kürsüde, her bulduğu mikrofonda itiraz ettiğini aktaran Özel, "Bugünkü erteleme pansuman olarak doğrudur. Ama enflasyon muhasebesinin, peşin vergi üretmeyecek şekilde uygulamadan tüm dönemler için çıkarılması gerekmektedir." dedi.

ANAYASA TARTIŞMALARI

CHP Genel Başkanı Özel, bugün Türkiye'nin, yoğun bir şekilde Anayasa tartışmalarının içinde tutulmaya çalışıldığını ifade ederek, "Anayasa, makro bir tartışmadır ve maalesef gündeme sis etkisi yapmaktadır. Anayasa tartışmalarının istihdam sorunlarını, üreticinin sorunlarını, krediye ulaşma, geçim, emeklilerin sorununu örtüp görünmez kılacak bir gündem sisi etkisi yapmasına tamamen karşıyız" diye konuştu.

Yeni Anayasa'nın, "şartların oluşması ve olgunlaşması" durumunda yapılabileceğine işaret eden Özel, bunun birinci şartının, mevcut Anayasa'ya uymak olduğunu söyledi.

SİNAN ATEŞ DAVASI VE AYHAN BORA KAPLAN SORUŞTURMASI

Mevcut Anayasa'ya uymanın bir diğer kazanımının hukuk devletine dönüş olduğunu vurgulayan Özel, şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye'nin en yüksek iki tansiyonundan bir tanesi Sinan Ateş davası, bir diğeri Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıdır. Eğer hukuk devletine dönerseniz, bugün bu salondaki herkesin arasında, 'Ne oluyor? Nasıl okumak lazım?' sorusuna cevap aramayız. Hukuk devleti varsa, hukukçular vardır. Bizim adımıza, hepimiz adına gereğini yaparlar. Ben tüm hukukçulara, yüksek yargının çok değerli başkanlarının varlığında tekrar hukuk devletine dönüş için kuvvetli bir anayasal bilinç, hukuka güven, hukukçuya güvenin sağlandığı bir Türkiye'de hep birlikte el sıkışmanın, hep birlikte kucaklaşmanın özlemini duyduğumuzu hatırlatıyorum."

 
Filenin Sultanları 22 maç sonra kaybetti
 
Slovakya Başbakanı Fico'ya saldırıyı kınadı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Partili 16 Mayıs 2024 Perşembe 07:51

Uyumak istediğiniz bu anayasa sizin gibilerin ortaya çıkmasını sağladı isteyin bakalım çünkü tek adamlık,ön seçim olmadan delege sistemi rafa kaldırmak bolgesinde delege ve belediye başkanı seçilemeyenlerin genel başkan olduğu partiler hepsiburada devam ediniz saltanat sürüyorsunuz ben de olsam istemem sizler uydu dahi olamazsınız ama bu anayasa sizin gibiler ve baştakiler için idealdir on iki eylül mirasları devam ediniz...

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EMEP'ten Filistin halkı ile dayanışma çağrısı!
Nakba’nın 76’ncı yıldönümünde Filistin halkıyla dayanışma çağrısı yapan ...
İYİ Parti'de 1 vekil daha istifa etti!
İYİ Parti Adana Milletvekili Bilal Bilici, partisinden istifa etti. İYİ ...
Özdağ Özel'e yüklendi: Stratejik meselelerde cahil!
Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'e ...
 
Davutoğlu: Ankara'da soykırımcı diplomatlar istemiyoruz
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "Gazze'de soykırım sürerken ...
Erdoğan'dan 'yeşil pasaport' müjdesi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tasarruf tedbirlerine tüm kamu personeli uymak ...
'Kontrolsüz göçe karşı durmaya devam edeceğiz'
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde geçen hafta yanında çalışan Suriyeli ...
 
Erdoğan, Ali Yerlikaya'yı görüşmeye çağırdı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın TBMM’de katılacağı Güvenlik ve İstihbarat ...
Erdoğan: Bürokratik vesayete izin vermeyiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Çetin mücadeleler sonucu gerilettiğimiz ...
Bakan Tunç'tan iddialara yanıt: Yargımıza güvenelim
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili 'komplo' ...
 
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Cesur ve kararlı!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva