HABERLER>EKONOMİ
11 Eylül 2022 Pazar - 11:47

Okullarda çalan 'kriz' zilleri... 30 TL'ye dolan beslenme çantası, WC'den içilen su!

Okullarda yarın (12 Eylül Pazartesi) ders zilleri çalmaya başlayacak. İzmir’de ise krizden etkilenen ailelerin çocuklarını ise zorlu bir dönem bekliyor. Veli-Der İzmir 2 No'lu Şube Başkanı İzmir Şube Başkanı Turgut Aydın, gelen zamlarla birlikte bir beslenme çantasının 30-40 TL’ye dolduğunu, kantinden su alamayacak durumda olan öğrencilerin WC’den su içmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Okullarda çalan  kriz  zilleri... 30 TL ye dolan beslenme çantası, WC den içilen su!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Yeni eğitim-öğretim yılının başlayacağı 12 Eylül’de hem aileleri hem de çocukları heyecan sarmış durumda.

Aileler çocuklarının ihtiyaçlarını karşılama noktasında yoğun çaba sarf ediyor. Son günlerde yaşamı olumsuz etkileyen ekonomik kriz özellikle dar gelirli vatandaşları kara kara düşündürüyor. Kıt kanaat geçinen vatandaşlar çocuklarının eğitimlerinden, ihtiyaçlarından mahrum kalmaması için büyük bir özveri sarf ediyorlar.

AİLELERİN ARTIK ÇOCUKLARI OKULA GÖNDERMELERİ LÜKS
Veli-Der İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Turgut Aydın, dar gelirli aileleri ve çocukları zorlu bir dönem beklediğine işaret etti. Yaşanan yoksullaşmaya dikkat çeken Başkan Aydın, “Okullarda yıllardır çözülemeyen sorunların yanı sıra en büyük sorunlar; içme suyu, beslenme ve ulaşım… Aileler, okula yeni başlayan bir çocuğun giyimi, beslenmesi, ulaşım masrafları ile birlikte en az 2-3 bin TL harcamak zorunda. Krizle birlikte gelen derin yoksulluk çocukların sağlığını tehdit ediyor. Öğrenci servislerine gelen zamla beraber ulaşım ücreti bin 500 TL oldu.  Ülkenin yüzde 50’sinin asgari ücret ile geçinmek zorundayken bu ücret çok fazla aileler bunu nasıl karşılayacak? Ailelerin artık çocukları okula göndermeleri lüks. Eğitim zorunlu ise, devlet eğitim masraflarını da karşılamak zorunda. Ulaşım da bu eğitim hakkının bir parçası. Okulların yıllardır kronikleşmiş bir sorunu var, bu sorunlar derinleşmiş yoksulluk krizini de etkiliyor” dedi.

BESLENME ÇANTASI 40 TL’YE DOLAR, PARASI OLMAYAN WC’DEN SU İÇER
Çocukların yeterli beslenme konusunda sorunlar yaşayabileceğine dikkat çeken Başkan Aydın, “Çocukların beslenme eksikliğinde sağlık sorunları meydana geliyor. Kız çocuklarının yüzde 85’i, erkek çocuklarının ise yüzde 65’inde kansızlık görülüyor. Yetersiz beslenme sonucunda algılama güçlüğü çekiyorlar. Veliler beslenme çantalarına ekmek, yumurta, süt koyacaklar 1 paket küçük paket süt 10 TL. Beslenme çantası her gün 30-40 lira masrafla dolar. Asgari ücretle geçinen ailelerin bunu karşılaması çok güç. Aileler için zor bir dönem başladı. Veliler bu duruma hep birlikte tepki göstermeli. Bir diğer sorunsa çocuklar temiz içme suyuna ulaşamıyor. Kantinlerde satılan 0.50’lik bir şişe su 4,50 TL’den satılıyor. İzmir’in şebeke suyuna içilebilir dense de okula girildiği andan itibaren alt yapı sorunu dolayısıyla tuvaletlerden su içiyorlar” şeklinde konuştu.

İHTİYAÇ HARİTASI BELİRLENMELİ
Çocuk Pusulası Genel Koordinatörü Makbule Kurt ise ailelerin alım gücünün düşmesi ile bunun çocukların gelişimini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Kurt yaptığı açıklamada şunları belirtti:

“Ailelerin alım gücü azaldı. Pandemi dönemi ile beraber okullaşma oranında özellikle mülteci çocuklarda okula tekrar dönmeyen ve çalışan çocuk sayısı oldukça yüksek ve bu oran vatandaş çocuklara da sirayet edebilir.

Derinleşen kriz ile beraber okul öncesi eğitim alan çocuk sayısı gittikçe kalmaktadır. Okul çağı çocukları ise azami ihtiyaçları karşılanarak okul devamlılığı sağlamaktadır. Bunun dışında okul saatleri dışında sokakta çalışan çocuk sayısı artmaktadır.

Krizden etkilenen aileler yerel yönetimlerin destek sağladıklarını kırtasiye temin bürolarına başvurarak hizmet almaktadır. Aileler çocuklar için gıda, kırtasiye mevsim geçişlerinde de giyim için destek talebinde bulunmaktadır.

2022-2033 Eğitim Ve Öğretim yılı için ders zili çalmak üzere. İçinde bulunduğumuz yeni normal dönem ve ekonomik krizin etkileri önümüzdeki günlerde çocuklu aileler için daha da zorlayıcı noktalara gelebilir.  Uluslararası Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalamış bir ülke olarak “Gelişme hakları” kapsamında; çocuğun yeteneklerinin en üst düzeyde gelişmesi için gerekli olan eğitim hakkı ve temel yaşama hakkının kabulü ve çocuğun hayatta kalması ve gelişmesi için mümkün olan azami çabanın gösterilmesinin sözünü veriyor. Mevcut koşullar içerisinde ailelerin eğitim ve sağlıklı beslenme ihtiyaçlarını çocuklara sunması neredeyse olanaksız hale geliyor.

Okulların ailelerden talep ettiği eğitim öğretim listeleri bir bütçe oluştururken aynı zamanda çocukların okul beslenmesi ihtiyacı ev ekonomisinde yeni bir bütçe kalemi açmaktadır. Ekonomik kriz ile her şeyde olduğu gibi gıda ürünleri ve eğitim materyallerindeki artış çocukların en baştan sürece dezavantajlı başladığı bir okul hayatına işaret etmektedir.

Yeterli ve dengeli beslenme, yaşamın her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam temel koşul iken, büyüme ve gelişmenin hızlandığı, öğrenme ve kavrama işlevlerinin önem kazandığı okul çağında önemi daha da artmaktadır.

Okul çağı çocukları yaklaşık 20-30 kg arasındadır. Yedinci yaştan itibaren yılda ortalama 5-6 cm uzarlar. Bu dönemde ortalama günlük 1800-2200 kalori enerji almaları gerekir. Önerilen enerjinin altında alımı durumunda ise zayıflık ve büyüme geriliği görülür. Bu durumda olan çocuklarda fiziksel, biyolojik ve psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Okul Sağlığı, dünyada 1800’lü yıllarda zorunlu eğitim kanunun yürürlüğe girmesi ile önem kazanmıştır. Hafif düzeyde beslenme yetersizlikleri çok önemsenmese de, genellikle öğrenme bozukluklarıyla sonuçlanır. Gelişmekte olan ülkelerde çocukların %40’a yakınının büyüme geriliğinden etkilendiği tahmin edilmektedir. Bu çocukların mental gelişmeleri ve okul başarıları da yetersizdir. 

Çocukların eğitim süreci içinde temel ihtiyaçlarının karşılanmaması çocukların başarı düzeylerini olumsuz etkilerken, çocukların okul sonrası hayata katılımı uzun vadede toplumun geleceğini de şekillendirmektedir.  Çocukların karşılanması gereken ihtiyaçlarından tüm kurum kuruluş ve bireyler sorumludur. Bu sebeple genel tablonun analizinin yapılması ders zili öncesi ihtiyaç haritasının belirlenmesi, ihtiyaçların çocuklara ulaştırılması için harekete geçilmelidir.

Yerel yönetimlerin toplum sağlığı ile ilgili çalışmalarının arasına çocukların okul beslenmesini de alırken sivil toplum kuruluşlarının kampanyalar yaparak çocuklara ihtiyaçların uluşması için bağışçılarla paydaşlık yapması önemlidir.  Okul beslenmesi ve eğitim gereçlerine tüm çocukların erişimini sağlayarak “Eğitimde Fırsat Eşitliği” ilkesini de hayata geçirmemiz gerekiyor”

 
İzmir Ticaret Odası, Türkiye birincisi oldu
 
100. yıla özel 'İzmir Türküleri' albümü çıktı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Almanya kıskançlığından çatlıyor 12 Eylül 2022 Pazartesi 06:35

Bu haberi okula çocuk gönderen anlar..sarayperestler ve onların destekçileri ne diyecek merak ediyorum.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Ticaret Odası, Türkiye birincisi oldu
İzmir Ticaret Odası (İZTO), üyelerine kaliteli hizmet vermek için yaptığı ...
SİT derecesi düşürüldü… Yapılaşmaya mı açılıyor?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ...
THY dünyanın en büyük network taşıyıcısı oldu!
Türk Hava Yolları, temmuz ve ağustos aylarının her birinde uluslararası ...
 
Kur Korumalı Mevduat'ta yeni rakamlar açıklandı!
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kur Korumalı Mevduat uygulamasını ...
Bakan Nebati'den 'tahıl koridoru' açıklaması
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tahıl koridoru anlaşması hakkında ...
'Kayıt dışı ekonomi sorununu çözmeye kararlıyız'
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Haksız rekabete sebep olan kayıt ...
 
709 milyon liralık tarımsal destek hesaplara aktarılıyor
Çiftçilere tarımsal destek ödemeleri devam ediyor. Toplam 709 milyon liralık ...
3 haftanın zirvesini gördü... Euro'da hızlı yükseliş!
Euro güne 18.36, dolar ise 18.23 liradan başladı. Sabah saatlerinde Euro ...
Başkan Kayalar’ın görevden alınmasına yol açmıştı… Yıkım yok, teklif var!
Menderes’te Mustafa Kayalar’ın görevden alınmasına yol açan olayların ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva