HABERLER>GÜNCEL
12 Nisan 2021 Pazartesi - 09:23

Odalardan Alaçatı için çağrı: Derhal durdurulsun!

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin ortak yaptığı basın açıklamasında “Alaçatı sulak alanında (Alaçatı Port) devam eden inşaatlar, kanuna aykırıdır ve derhal durdurulmalıdır “ denildi.

Odalardan Alaçatı için çağrı: Derhal durdurulsun!

EGEDESONSÖZ- Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada Alaçatı’da devam eden inşaat faaliyetleri ile ilgi suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Yapılan çağrıda “söz konusu alanda yürütülen inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulmasının, ilgili idarelerin, Meslek odalarının ve tüm İzmirlilerin sorumluluğu olduğuna inanıyoruz” denildi.

Açıklamada şunlara yer verildi:

“İzmir’in Çeşme İlçesinde “Alaçatı Port”olarak bilinen alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenar çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler nedeniyle “Alaçatı Sulak Alanı” nın doğal yapısı olumsuz etkilenmektedir. Söz konusu alanı mevsimlere göre sayıları ve türleri değişen bir biçimde üreme ya da göç güzergahı üzerinde mola ve beslenme amaçlı olarak kullandığı tespit edilen 150’nin üzerindeki kuş türü; alana özgü olarak varlığı tespit edilen su yılanı ve yine bilimsel çalışmalarla tespiti yapılan endemik/endemik olmayan flora ve faunaya sahip alanın; toplum ve doğa yararı doğrultusunda değerlendirilmesi gerekirken sermayenin talepleri doğrultusunda müdahaleye uğraması hiçbir şekilde kabul edilemez.

Söz konusu alanda geçmiş tarihlerde kıyı kenar çizgisi belirleme işleminin, özel çıkarlar için yürürlükte bulunan mevzuat ve kamu yararına açıkça aykırılığı nedeniyle İzmir 3.İdare Mahkemesinin E.2012/2133, K.2015/357 sayılı kararıyla iptal edildiği ve sonrasında yeni bir kıyı kenar çizgisi belirlenmediği tespit edilmiştir. 16.02.2021 tarihinde meydana gelen şiddetli rüzgar, İzmir kent genelinde etkili olurken ayrıca “Alaçatı Sulak Alanı” ile çevresinde hortuma dönüşerek ciddi hasara neden olmuştur. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubeleri olarak yaptığımız inceleme sonucunda; “Alaçatı Port”olarak bilinen alanda onaylanan imar planları ve kıyı kenarı çizgisi değişikliği sonucunda yapılan fiziki müdahaleler nedeniyle “Alaçatı Sulak Alanı”nın doğal yapısının olumsuz etkilendiği, ayrıca bu durumun şiddetli rüzgarın bölgede yarattığı hasar boyutunun yüksek olmasına neden olduğu tespit edilmiştir.

Süreç bu aşamada iken, “Alaçatı Sulak Alanı”nın bulunduğu bölgede “kıyı kenar çizgisi” tespiti yapılmadan inşaat faaliyetlerine başlandığı, kıyı çizgisine müdahalelerde bulunulduğu ve su kotunun derinleştirilerek kanal açıldığı tarafımızca 11.04.2021 tarihinde öğrenilmiştir. Yapılan bu müdahalenin hukuksal dayanağının bulunmadığı ve alanın koruma/kullanma dengesinin geri dönülmesi mümkün olmayacak şekilde bozulmasına neden olacağı açıktır.

Söz konusu alanda “kıyı kenar çizgisi” belirlenmeden yapılacak her türlü uygulama, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliğine aykırıdır ve suç unsuru taşımaktadır. Öte yandan bahse konu alandaki işlem için Valilikten herhangi bir izin alınıp alınmadığı bilinmemektedir.

Güncel durumda; Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 5.maddesinde düzenlenen “Kıyılardan kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılarda kıyıyı değiştirecek boyutta ve kıyının doğal yapısını bozacak nitelikte kazı yapılamaz. Valilikçe uygun görülmesi ve yazılı izin verilmesi halinde Valilik denetiminde kıyının doğal yapısını değiştirmeyecek boyut ve nitelikte yapılacak kazı işlemi izin şartlarına bağlıdır. İzin şartlarına aykırı işlem yapılması halinde verilen izin iptal edilir ve Yönetmeliğin 21 inci maddesine göre cezai işlem yapılır.” hükmü uyarınca, kıyının doğal yapısında geri dönülmesi mümkün olmayan zarara neden olacak işlemlerin hukuka uygunluğundan bahsedilemeyeceği açıktır. Bu nedenle, söz konusu alanda yürütülen inşaat faaliyetlerinin derhal durdurulmasının, ilgili idarelerin, Meslek odalarının ve tüm  İzmirlilerin sorumluluğu olduğuna inanıyoruz. Söz konusu alanda hukuka aykırı yürütülen inşaat faaliyeti hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı, kamuoyunun bilgisine sunarız”

 
Ramazan önlemleri için kritik hafta: Hedef 10 bin
 
Selçuk’ta 2020 yılı ‘dayanışma yılı’ ilan edildi
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ewine artık 14 Nisan 2021 Çarşamba 01:49

İnanırmısınız misgibi ormanlarımız tarlamız vardır alaçatı ta her yer inşaat lütfen artık bu inşaatlarda son verilsin çeşme alaçatı biti düzeni kalmadı kötüye gdiyo hayat biti lütfen buna çare bulunsun ağaçları katlediyorlar oksijen alamıyor artık arsa satışları durdurulsun rica edypm

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 12 Nisan 2021 Pazartesi 21:33

Belediye ve port alaçatı firması ortaktır, belediyenin %10 ortaklığı vardır kimi kime şikayet ediyorsunuz? Adam zamanında portun sahip olduğu parseli diğer parsellerle birleştirip izalei şuyu davasıyla alaçatılıya ait olan araziler çok büyük parsellere birleştirilerek şirkete peşkeş çekilmiştir. Ne yazık ki bunu yapan da CHP li bir belediye başkanıdır ve CHP den tek itiraz çıkmamıştır. İsteyen araştırabilir. Ben boşuna CHP akplileşti demiyorum buyurun her şey gözünüzün önünde. Gerçi siyasi partilerin hiçbiri beş para etmez millet uyanmadıkça bu tür haberler de bitmez çektiğimiz çileler de.

Yorumu oyla      5      3  
Güzin öngör 12 Nisan 2021 Pazartesi 16:59

Hemen müdahale edilmesini talep ediyorum rant uğruna doğayı mahvettiler aynı zaman da karşı tarafta gece klübü yapılmakta sörf merkezini mahvediyorlar yetkililer lütfen ilgilenin daha önce de yazdım kimse aldırış etmiyor

Yorumu oyla      6      3  
Çeşme kaçak inşaat cenneti oldu. 12 Nisan 2021 Pazartesi 12:17

Bu günlerde Çeşme'de heryer kaçak inşaat doldu. Kime sorsan, "bizim bina imar barışına girdi." Benim bildiğim imar barışı 2 yıl önce bitti. Ben Dalyan bölgesinde oturuyorum. Heryerde mantar gibi kaçak inşaat var. Ama soran eden yok.

Yorumu oyla      11      4  
KSKLİ 12 Nisan 2021 Pazartesi 11:56

Bu yıkıldığı gibi çoğu gecekondu tarla üzeri villalarda yıkılsın hiçbirinin imar planı yok ama villalar dizili.

Yorumu oyla      7      4  
yeşim dağlı 12 Nisan 2021 Pazartesi 10:38

İnanılmaz, belediyeden gelip bakan bile yok. Ekrem başkan nerede?

Yorumu oyla      8      5  
semih 12 Nisan 2021 Pazartesi 10:36

Göz göre göre doğa kıyımı. Bu inşaatlar böyle mi olur?

Yorumu oyla      10      4  
ahmet şenocak 12 Nisan 2021 Pazartesi 10:35

Ne flamingo kaldı, ne de yavru balık.Çevre faciası.

Yorumu oyla      9      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ramazan önlemleri için kritik hafta: Hedef 10 bin
Türkiye'de Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yeni virüs tedbirleri ...
5 günlük hava raporu... İzmir'de bahar günleri
Hafta sonundan itibaren hava sıcaklıklarının yükselişe geçtiği İzmir'de ...
İzmir için sahur vakti: Ne zaman kalkılacak?
Diyanet İşleri Başkanlığı 81 ilin imsakiyesini yayınladı. Buna göre İzmir’deki ...
 
3'üncü katından atlayan hırsızlık şüphelisi öldü
Zonguldak Alaplı'da, sağlık kontrolü için götürüldüğü hastanede kaçmak ...
İzmir'de boş yolda kaza: Araç alev topuna döndü!
İzmir'in Narlıdere ilçesinde, otoyolda seyir halindeki otomobil, aynı ...
Otomobille TIR çarpıştı: 2 ölü, 2 yaralı
Antalya-Korkuteli karayolu Söğütcük mevkisinde otomobil ile TIR çarpıştı. ...
 
Savcılık'tan Tolunay Sekin'e tebrik mesajı
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 16 Yaş Altı Milli Futbol Takımı'nın hazırlık ...
Güneşli Pazar günü İzmir sessizliğe büründü
Güneşli Pazar günü İzmir sessizliğe büründü
Kalenin altında kaldı: Aile şikayetçi oldu
Adana'da okul bahçesinde üzerine kale devrildiği için yaralanan çocuk ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva