HABERLER>GÜNCEL
14 Mayıs 2016 Cumartesi - 09:18

Nobel gururu: İzmir Aziz Sancar’ı ağırladı

DEÜ tarafından Nobelli bilim adamı Aziz Sancar adına düzenlenen “Onur Günü” etkinliğine katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Umutluyuz. Çünkü gençlerimizin önünde, Aziz Sancar gibi bir başarı abidesi var” diye konuştu.

Nobel gururu: İzmir Aziz Sancar’ı ağırladı

DNA onarımı mekanizmaları konusunda çığır açan çalışmalarıyla Nobel Kimya Ödülü kazanan Prof.Dr. Aziz Sancar, Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından adına düzenlenen Onur Günü etkinliğine katıldı. DEÜ Tıp Fakültesi bünyesinde oluşturulan İzmir Uluslararası Biyotıp ve GENOM Enstisüsü (IBG) evsahipliğinde gerçekleştirilen programa, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da katıldı.

IBG Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, merkezdeki oditoryuma Aziz Sancar adını verdiklerini belirterek, “Bundan böyle bu binadaki her toplantıda onun adını hatırlayacağız, hatırlatacağız” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Füzün ise “Türk bilim insanlarına bu onuru yaşattığı, özgüvenleri artırdığı ve moral-motivasyon verdiği için Aziz Sancar’la onur duyuyoruz. Sayın Sancar’ın IBG Danışma Kurulu Üyesi olması da bizim için ayrıca gurur vermektedir.”

Gençlere Başkan tavsiyesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Dünyada her şey için, uygarlık için, yaşam için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir, fendir. İlim ve fen haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir” sözüne dikkat çekerek, “Bu öyle bir söz ki, bugün bile hala yolunu bulamayan, yüzünü aydınlığa dönmemekte direnen kitlelere söylenebilecek en anlamlı ifade olarak güncelliğini koruyor” dedi.

92 yaşındaki Türkiye Cumhuriyeti’nin, Atatürk’ün gösterdiği hedeften sapmadan ilerlemesinin, her şeye rağmen düşünen, araştıran, sorgulayan, üreten ve fark yaratan gençler sayesinde olacağını vurgulayan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Umutluyuz. Çünkü gençlerimizin önünde, Aziz Sancar gibi bir başarı abidesi var. Neden gençlerimiz tüm dünyanın kaderini değiştirecek yeni büyük buluşlara imza atmasın? Neden Aziz Sancar’ların sayısını artırmayalım? Ben o günlerin geleceğine tüm benliğimle inanıyorum.”

Konuşmasında gençlere tavsiyelerde de bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Sizin başarınız; Türkiye’nin başarısı, Türkiye’nin mutluluğu ve Türkiye’nin refahı anlamını taşımaktadır. Ve başarılı olmak için çok çalışmak, fark yaratmak ve risk almak zorunda olduğunuzu unutmayın. Kendinizi sürekli yenileyin. Daha da önemlisi, kendinize güvenin.

Biz, sizden aldığımız güç ve enerji ile daha çok motive oluyoruz. Size olan inancımız nedeniyle, geleceğe güven ve umutla bakıyoruz. Bu inancımızı daha da pekiştiren Aziz Sancar Hocamıza, bir kez daha şükranlarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Nobelli Sancar’a çeşitli kurum ve kuruluşların ödül takdiminin ardından, Prof.Dr. Aziz Sancar Oditoryumu’nun kurdelası kesildi.

BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
NOBEL Kimya ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, kuruluşuna bilimsel destek verdiği İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü'nde onur ödülü aldıktan sonra Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda, Nobel sunumu yaptı. Akademisyenlerin ve öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği sunum öncesinde enstitüde görevli hocalardan kurulu grup müzik dinletisi sundu. Çok kalabalık olduğu için havasız kalan salonda, zaman zaman dinleyiciler, dinletiyi bitirmeleri için gruba alkışlarıyla mesaj vermeye çalıştı. Bu gelişme üzerine grupta “Mardin kapı şen olur" türküsüyle, dinletiyi bitirdi. Ardından söz alan Enstitü müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, esprili bir yaklaşımla, “Elimde beş sayfalık bir konuşma metni var, ama arkadaki korsan gösterilerden dolayı bunu yapmayacağım" diyerek kısa bir konuşma yaptı, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın hayatını anlattı.

YABANCI KONUKLAR İÇİN AÇIKLAMA
Konferansta daha sonra Nobel sunumunu yapmak için Prof. Dr. Aziz Sancar, kürsüye geldi. İngilizce konuşan Aziz Sancar'ın açıklamalarını, Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Türkçe'ye çevirdi. Konuşmasının hemen başında Aziz Sancar, "Benim Türkçem, Türkiye'ye geldikten üç dört hafta sonra açılır. Buraya geleli bir hafta olduğu için konuşmamı, İngilizce yapacağım" diyerek izleyicileri güldürdü.

Milliyetçi değerlere bağlı olduğunu da ifade eden Aziz Sancar, "Ben Türk milliyetçisiyim ama bu başka milletlere karşı değilim. İkinci Dünya Savaşı sırasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri yeni atıldığı zaman üniversitelerde Nazi Almanya'sından kaçan Yahudi bilim insanları başta olmak üzere bilim insanları geldi. Türkiye bilimi, bu bilim insanlarından öğrendi. Bunlar katkı yaptılar" dedi.

Yaklaşık 1.5 saat süren Nobel ödül günü sunumundan sonra, Prof Dr. Aziz Sancar, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.

 
MHP’de muhaliflerden kongre duyurusu!
 
AK Kadınlar’dan fotoğraf yarışması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fenerbahçe amigosunun ölüm nedeni belli oldu
Savcılığa ulaşan Adli Tıp Kurumu raporunda Kalya'nın kokain zehirlenmesi ...
Büyükşehir Belediyesi önünde para yağmuru!
Balçovalı Arsa Mağdurları yine farklı bir eyleme imza atarak 4 milyar ...
Can Dündar’a saldırıda flaş karar!
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'a adliye önünde silahlı ...
 
Şanlıurfa'da çatışma: 3 terörist öldürüldü
Şanlıurfa'da "dur" ihtarına uymayan motosikletteki teröristlerle güvenlik ...
Hakaretten yargılanırken hakaretten gözaltına alındı!
Cumhurbaşkanı'na hakaret suçundan yargılandığı davadan çıkan İhsan Ö., ...
Polis Can Dündar’a saldırı ‘organize’ dedi
Polis, olay öncesinde ve sonrasında yaşanan yoğun telefon trafiği incelediğinde ...
 
İzmir Adliyesi’nde dehşet: Jiletle eşini doğradı
İzmir'de, tutuklu bulunan bir iş adamı, kendisi gibi tutuklu bulunan ve ...
Benglaşdeş’teki idama İzmir’den tepki
İzmir’de Anadolu Gençlik Derneği İzmir Şubesi, Bengaldeş'te muhalefetteki ...
Şok: Katilinden Abdi İpekçi Caddesi'nde...
Gazeteci yazar Abdi İpekçi'nin katili Mehmet Ali Ağca'nın bugün, İstanbul ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP’nin ‘sancak gemisi’ bunları neden yaşıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onun adı artık: İklim Cehennemi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eteklerimizde biriken güneş rengi bir yığın yaprak…'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva