HABERLER>GÜNCEL
11 Mayıs 2023 Perşembe - 14:27

NATO’da grev kapıya dayandı!

TİS görüşmelerinin tıkandığı NATO’nun İzmir Karargahı’nın önünde açıklama yapan Harb-İş üyesi işçiler sürecin tıkanmasının tek sorumlusunun masanın işveren ayağının olduğunu ifade ettiler. Zam taleplerinin kabul edilmemesi halinde işçiler greve çıkmaktan çekinmeyeceklerini dile getirdiler. 

NATO’da grev kapıya dayandı!

EGEDESONSÖZ - NATO Müttefik Kara Komutanlığı Karargahı’nın İzmir Buca ilçesindeki Orgeneral Vecihi Akın KışlasIı’nda çalışan işçiler arasında örgütlü Türk-İş’e bağlı Harb-İş ile NATO temsilcileri arasında devam eden 30’uncu dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanmıştı.  

YÜZDE 10'A KARŞILIK YÜZDE 1
Arabulucu görüşmelerinde  de anlaşma sağlanamaması üzerine  sendika önümüzdeki günlerde 60 günlük grev sürecini başlatacak.  Öte yandan sendika ilk yıl için yüzde 10 ve ikinci yıl için de yüzde 10 zam talebinde bulunurken NATO tarafından ilk yıl için yüzde 1, ikinci yıl için de yüzde 2 zam önerisi geldi.

KIŞLA ÖNÜNDE AÇIKLAMA
İşçiler bugün üyeleri olduğu Harb-İş Sendikası ile birlikte kışla önünde açıklama yaptı. Buca’daki NATO Müttefik Kara Komutanlığı – Org. Vecihi Akın Kışlası önünde yapılan açıklamaya Türk-İş 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, Türk-İş'e bağlı sendikaların şube yöneticileri ile Emek Partisi Buca İlçe Başkanı Gürkan Emreoğlu da katıldı. 

'NATO UZLAŞMAYA YANAŞMIYOR!'
TÜRK- İŞ İzmir 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, grup adına yaptığı açıklamada, işveren tarafın uzlaşmaya yanaşmadığını öne sürdü.

Enflasyon oranında artış istediklerini belirten Çakmak, "Bizler müzakereye açığız. Eğer benden arabuluculuk yapmam isteniyorsa onu da seve seve yaparım. Değerli komutana sesleniyorum; NATO'ya yakışır bir şekilde masada oturalım." ifadelerini kullandı.

NATO’DA SENDİKALI İŞÇİ İSTENMİYOR
Başın açıklamasında konuşan Türk Harb-İş İzmir Şube Başkanı Selim Ulusoy, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde işveren tarafının olumsuz tutumları nedeniyle grev aşamasına doğru geldiğini belirterek, eylem ve etkinliklerle tepkilerini dile getireceklerini söyledi. 

Açıklamanın tamamı şu şekilde:
Bugün burada yine emeğin ve emekçinin yanında olacağımızın, arkasında duracağımızın, hak bildiğimiz bir mücadeleden bir adım dahi geri atmayacağımızın altını çizmek için toplanmış bulunmaktayız.  

Türk Harb-İş Sendikası olarak yaklaşık 70 yıldır örgütlü bulunduğumuz işyerlerinde nitelikli işgücünün öznesi olan işçi kardeşlerimizin emeğinin ve alın terinin yılmaz savunucuları olarak her daim bu değerleri el üstünde tuttuk. Bilinmesini isteriz ki var olduğumuz sürece kutsal bildiğimiz bu mücadeleden bir an olsun vazgeçmeyeceğiz. 

Sendikamız ile NATO Müttefik Kara Komutanlığı ve bağlısı işyerlerinde çalışan üyelerimiz adına görüşmelerini yürüttüğümüz 30. Dönem İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nde Sendikamızın tüm iyi niyetli çabalarına rağmen ne yazık ki süreç bir kez daha tıkanmış ve grev aşamasına gelinmiştir.

İşveren tarafı ile görüşmelere başladığımız ilk günden bu yana, işveren ve toplu sözleşme heyeti üyelerinden bazı kimseler tarafından işyerinde özveriyle çalışan üyelerimize karşı anlam veremediğimiz bir tavır takınılmıştır. Bu işyerinde 58 yıllık sözleşme geçmişi olan Sendikamızın bugüne kadar edindiği bilgi ve tecrübe ile görüşmeleri yürüten Yöneticimiz ve Uzmanlarımızın gerek sözleşme görüşmelerinde karşılaştığı tutum ve davranışlar sonucu edindiği izlenimler gerekse Sendikamıza sunulan işveren teklifleri ile bu tekliflere ilişkin akla izana uymayan açıklamaları, 30. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine katılan işveren tarafının toplu sözleşmeyi masada bağıtlamak istemediğini, daha doğrusu işyerinde sendikayı ve sendikalı işçiyi istemediğini açıkça ortaya koymuştur. 

İşveren tarafını temsil eden heyetin işçilerin kazanılmış haklarını geriye götürmeye yönelik bu tutumuna rağmen, Sendikamızca üyelerimizin hak ve kazanımlarının korunması ve geliştirilmesi adına görüşülen tüm konular gerekçeleriyle anlatılmışsa da işveren tarafının katı tutumu hiçbir şekilde aşılamamıştır. 

İşveren tarafı; bütün süreç boyunca uzlaşmaya bir an olsun yanaşmamış, Sendikamızın iyi niyetli ve dürüst yaklaşımına karşın yapıcı olmak bir yana son derece yıkıcı bir tutum sergilemiştir. İşveren tarafından NATO işçisinin hakkı olan maddi ve manevi hak ve kazanımları hiçe sayılmakta, bu hak ve kazanımları geliştirmek yönündeki tekliflerimize karşılık vermek şöyle dursun, işçinin elinde avucunda ne varsa onları geri almaya yönelik bir tavır ortaya konulmuştur. 

Ne yazık ki; toplamda 30 kişi olan NATO işçisini hakir gören, 100 kişinin yapabileceği işi bu 30 işçiye yaptıran, buna rağmen işçilerin ücretlerinin Türkiye şartlarına göre yüksek olduğunu düşünen, kıyaslama yaparken NATO’nun diğer ülkelerde bulunan işyerlerinde aynı işi yapan işçilere verdiği ücreti görmezden gelen, işyerinde nick unvanıyla çalışan beyaz yakalılara verdikleri değer kadar işçilere değer vermeyen yaklaşımları ile akla izana uymayan ve yaklaşık 60 yıllık mücadele sonrasında kazanılmış haklarımızı geriye götürmeye yönelik teklifleri ve bu tekliflerini kırmızı çizgileri olarak görmeleri ve hatta karşılıklı olarak iki tarafın da teklifinin bulunmadığı maddeler üzerinde dahi anlaşmaya yaklaşmamaları nedeni ile toplu sözleşme sürecimiz çıkmaza girmiştir. Bu çıkmazın tek sorumlusu da işveren tarafıdır.

Türk Harb-İş Sendikası olarak, NATO işçisine reva görülmek istenen bu art niyetli yaklaşımın kabul edilemez olduğunu ve buna müsaade etmeyeceğimizi, haklı mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi sizlerin huzurunda bir kez daha tekrarlıyor, kanunların bize verdiği her türlü yasal hakkımızı sonuna kadar kullanacağımızı buradan ilan ediyoruz.

Bu nedenle, arabulucu raporu sendikamıza tebliğ edildikten sonra işveren tarafının toplu sözleşme sürecindeki uzlaşmaya yanaşmayan, işi yokuşa süren ve demokratik toplumun bir gereği olan sendikal anlayışı yok etmeyi amaçlayan tavrını sonlandırmak için Yönetim Kurulumuzca; NATO Müttefik Kara Komutanlığı ve bağlısı işyerlerinde grev kararı alınacak olup, diğer sivil toplum kuruluşları ve sendikaların da sürece dahil olmalarını sağlayarak, NATO Müttefik Kara Komutanlığı ve bağlısı işyerlerinde eylem sürecini başlatacağız. 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 
Pehlivan: Yürüyecek uzun bir yolumuz var
 
Kiliseden kaçırılan 25 kişiden 11'i serbest
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayı saldırısında 20 koyun telef oldu
Artvin'in Şavşat ilçesinde köye inen ayı, tel örgüleri parçalayıp ağıla ...
İzmir Kültür Sanat Fabrikası'na büyük ilgi
Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından ...
Avrupalı öğrenciler Kemalpaşa'da bisiklet turuna katıldı
İzmir’in Kemalpaşa ilçesine uluslararası eğitim projesi kapsamında gelen ...
 
Bakanlık duyurdu: 2 terörist etkisiz hale getirildi
İçişleri Bakanlığı, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 579 personelin katılımıyla ...
RTÜK açıkladı: Ağır yaptırımlar uygulanacak
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 14 Mayıs'taki Cumhurbaşkanı ve 28. ...
Eren Huzur ilkbahar operasyonu başladı
Eren Huzur İlkbahar-Yaz-1 kapsamında 579 personelin katılımıyla Lice kırsalında ...
 
Terör operasyonlarında 12 şüpheliye gözaltı!
İstanbul'da, terör örgütleri DEAŞ ve El Kaide'ye yönelik operasyonda yabancı ...
Yunanistan'a geçmeye çalışan 3'ü FETÖ'cü 5 kişi yakalandı
Türkiye'den Yunanistan’a yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 3'ü FETÖ mensubu 5 kişi yakalandı.
Okul öncesi eğitim ücretleri kaldırıldı
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Okul öncesi eğitim ile ilgili valilikler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva