HABERLER>POLİTİKA
10 Mart 2017 Cuma - 15:02

Moskova'daki kritik zirvede önemli kararlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Putin'le Kremlin Sarayı'nda buluştu. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin basın toplantısı düzenledi. Putin, Türk firmalarına uygulanan iş vizesi yasağının kaldırılacağını açıkladı.

Moskova daki kritik zirvede önemli kararlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesi sona erdi. Liderlerin görüşmesi 2 saat 30 dakika kadar sürdü.

Görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Putin'in başkanlık edeceği Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısına geçildi.

Toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin basın toplantısı düzenledi. 

İŞ VİZESİ YASAĞI KALDIRILACAK, ORTAK YATIRIM FON KURULACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, Irak ve Suriye'nin parçalanmasına tahammülleri olmadığını vurguladı.

Basın toplantısında ilk olarak konuşan Putin konuştu, "Geleceğe dönük hedefler, planlar belirlediklerini" ifade etti.

"Türkiye en önemli partnerlerimizden bir tanesi. Rusya ve Türkiye çok yönlü ortaklık yoluna geri döndü. Rusya Türkiye'yi en önemli ortaklarından biri olarak görüyor ve siyasal diyalogu en üst düzeyde geliştirmek istiyor," diyen Putin, yeni ortak yatırım fonu kurulduğunu söyledi.

Akkuyu projesi devam ettiğini belirten Putin ayrıca, iki ülke ticaretin milli para birimlerinin kullanılması konusunu görüştüklerini belirtti. Gelecek ÜDİK toplantısını İstanbul'da yapacaklarını söyleyen Rusya Devlet Başkanı, davet için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise iki ülke arasında komşuluk ilişkilerini geliştirmeyi amaçladıklarını, yeni işbirliği alanları tesis ederek münasebetleri geliştirdiklerini belirtti. "Köklü ve özel ilişkilerimizi geliştirmede kararlıyız. Maalesef 2015 yılı sonunda bizler derinden yaralayan bir hadise sebebiyle çok zaman kaybedildiğini" ifade eden Erdoğan, iki ülke ilişkilerini normalleştirme konusunda önemli aşamalar kaydettiklerini vurguladı.

100 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HEDEFİ
"Ancak bu şekilde 100 milyar dolarlık hedefe ulaşabiliriz. Son olaylardan sonra 17 milyar dolara kadar. Turizm alanında rekora imza atmak istiyoruz" diyen Erdoğan, Rus turistleri Türkiye'ye davet etti.

"Milli paralarla ticaretin artırılmasına büyük önem veriyoruz" diyen Erdoğan, Rus vatandaşlarının Türkiye'de rubleyle, Türkler'in de Rusya'da Türk lirasıyla ticaret yapabilmesinin hedeflendiğini belirtti.

Erdoğan açıklamalarına şöyle devam etti: "Bugün imzaladığımız anlaşmalarla güçlü bir irade ortaya koyduk. Türk- Rus Ortak Yatırım Fonu'nun 1 milyar dolar sermaye ile kurulması atılmış ciddi bir adımdır. Suriye konusu üzerinden hassasiyetle durduk. Karadeniz Ekonomik İşbirliği üzerinde hassasiyetle durduk. Karabağ konusu üzerinde durduk."



"ASTANA SÜRECİ BAŞARILI GEÇTİ"
Suriye'de ateşkesin sağlanmasını Astana'da sağladıklarını belirten Erdoğan, Astana sürecinin başarılı geçtiğini ifade etti.

"Bütün konularda hemfikir olmasak da iletişim kanallarını açık tuttuk, tutmaya devam edeceğiz," diyen Erdoğan "Terör örgütlerinin ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermeyeceğiz. Her konuda hemfikir olmasak da, iletişim kanallarını açık tuttuk, tutmaya devam edeceğiz," şeklinde konuştu.

"MENBİÇ İÇİN KOALİSYONLA İŞBİRLİĞİ İSTİYORUZ"
Türkiye ve Rusya'nın Suriye için istihbarat paylaşımıyla ilgili soruyu yanıtlayan Putin, bu paylaşım sayesinde ateşkesin sağlandığını belirtti ve "İstihbarat birimlerinin işbirliğini takdir ediyoruz" dedi. 

Türkiye'nin Irak ve Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduğunun altını çizen Erdoğan, "Irak ve Suriye'nin parçalanmasına tahammülleri olmadığını vurguladı. Fırat Kalkanı Harekatı'nda El Bab'dan sonraki hedef olan Menbiç'le ilgili de konuşan Erdoğan, bu konuda "Koalisyon güçleriyle işbirliği istiyoruz" dedi.

PUTİN: İŞ VİZESİ YASAĞI KALKACAK
Putin, Türk vatandaşlarına iş vizesi kısıtlamanın kaldırılması yönünde karar aldıklarını açıklayarak, "Rusya'da inşaat sektöründe Türklerin çalışması için getirilen yasak, yakın zamanda kaldırılacak" dedi.

 
‘Kayyum madeni’nde kritik tarih: Kapasite artışı İDK’da!
 
Kılıçdaroğlu: Anayasa değişikliği toplumu ikiye bölüyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genel Sekreter Sındır'dan Seferihisar mesaisi
Referandum öncesi çalışmalarını sürdüren Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır, ...
Bakan Eroğlu 3 ilçede sertifika dağıtım mesaisi yapacak
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, İzmir programı kapsamında Tire, Bayındır ve Selçuk’ta ...
Şentop’tan İzmir’de referandum mesajları: Gelişmiş ülkelerde son sözü…
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, “Dünyadaki en gelişmiş ülkelerde ...
 
Flaş! 'Hayırcı' 4 isim MHP'den ihraç edildi
MHP'de, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, ...
Böke Narlıdere'de anlattı: Neden 'hayır' diyoruz!
Narlıderelilerin yoğun ilgi gösterdiği CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın ...
MHP İzmir’den ‘Edebiyat Birliği’ projesi
MHP İzmir Atatürk, Kemal Tahir, Atsız, Atilla İlhan ve Peyami Safa gibi ...
 
Kılıçdaroğlu: İlk 3 madde fiilen değişmiş olacak
CHP lideri Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı hükümet sistemiyle anayasanın ilk ...
BBP referandum kararını resmen açıkladı
BBP'den son dakika açıklaması geldi. BBP Genel Başkanı Destici, 16 Nisan'daki ...
CHP Çeşme'nin 'hayır üssü' törenle açılıyor
16 Nisan’da yapılacak Anayasa Değişikliği Referandum’u öncesinde propaganda ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva