HABERLER>SAĞLIK
6 Aralık 2021 Pazartesi - 15:44

Meslek hastalığı can alıyor... Değer mi hiç?

İnsanlar rahatça gülebilsin, yemek yiyebilsin ve sohbet edebilsin diye gece gündüz çalışan diş teksniyenleri 6 Aralık Diş Teknisyenleri Günü’ne iş güvenliği önlemlerinin alınmamasından kaynaklı maruz kaldıkları başta slikozis olmak üzere meslek hastalıkları riski ile giriyor. Slikozis hastalığına yakalanan diş teknisyenlerinden biri de Mahsun Kocağa. 10 yıl önce tanı konan Kocaağa hem yaşam savaşı hem de hukuk savaşı veriyor.

Meslek hastalığı can alıyor... Değer mi hiç?

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Pek çok sektörde hammadde olarak kullanılan, silika (granit taş-kum tozu) adı verilen maddenin uzun süre solunması akciğerde slikozis hastalığına neden oluyor. Türkiye silikozisi merdiven altı çalıştırılan kot kumlama işçilerinin yaşamını yitirmesiyle duydu. Çalışma ortamının sağlıksız oluşu ve hastalığa yakalananların kurtulamaması nedeniyle kot kumlama 2009'da yasaklandı. Slikozisin en yoğun olarak kullanıldığı alanların başında diş laboratuarları geliyor. Slika taşı, protez dişin üretiminde yer alan ana hammadde olarak kullanılıyor. 

Ankara Diş Tekniyenleri Odası’nın yayınladığı raporda çeşitli nedenlerle hastanelere başvuran 451 diş teknisyeninden 197’sinde meslek hastalığına rastlandığı bilgisi verildi. 2017’de yayınlanan raporda “Yeterli bir araştırma yapılmamakla birlikte her 100 diş teknisyeninden 10’unda da silikozis hastalığı bulundu. Genellikle 40 yaş sonrası belirtilerini kesin olarak gösterebilen silikozis hastalığı birçok ülkenin sağlık konuları arasında ilk sıralarda yer alıyor. ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) yetkilileri salgın bir hastalık gibi hızla yayılan silikosizin şu an ki durumunun iç açıcı olmadığını belirtti” denildi.

Sektörün en yoğun olduğu kentlerden biri de İzmir. İzmir’de iki yüzün üzerinde irili-ufaklı laboratuvarda binlerce diş teknisyeni ve teknikeri çalışıyor. Slikozise yakalanan diş teknisyenlerinden biri de Mahsun Kocaağa. Mesleğe yirmi yıl önce başlayan Kocaağa’ya 10 yıl Dokuz Eylül Hastanesi’nde slikozis tanısı kondu. 



‘MASKELER YETERSİZDİ’
Egedesonsöz’e konuşan Mahsun Kocaağa çalışma koşullarını şu sözlerle açıkladı:
 “5 metre kare alanda 5-6 kişi tozun içinde çalışıyorduk. Havalandırma sadece denetim olduğu zaman çalışıyordu, göstermelikti. Ses oluyor diye çalıştırılmıyordu. Verilen maskeler de yetersizdi. Ağzımız, burnumuz toz doluyordu. Çalışan azlığından kaynaklı iş yükümüz de ağırdı. Bu da çalışma saatlerini uzatıyordu.”

‘TANI KONDUKTAN SONRA KOVULDUM’
Açtığı davanın devam ettiğinin dile getiren Kocaağa “Tanı sonrasında işten çıkardılar. Ben de hem tedavimin sürmesi hem de ailemin geçimi için çalışmayı sürdürdüm ama hastalığım daha da ilerledi. Şu anda akciğer nakli bekliyorum. Patrona karşı meslek hastalığı ile ilgili açtığım tazminat davası sürüyor. Normalde emekli olabilmeliydim Şu an sadece iş göremezlik parası olarak 850 TL alıyorum. O da son birkaç aydır 710’a düştü kesintilerden dolayı. Herhangi bir işte düzenli çalışamıyorum ve kiramı bile bile ödeyemiyorum” dedi. 

‘ANA SEBEP İHALE’
İzmir Diş Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Başkanı Cihan Köseoğlu da meslek hastalıklarına neden olan çalışma koşullarının ana nedeninin ihale sistemi olduğunu kaydetti. Köseoğlu “Diş teknisyenlerinde silikozis hastalığının sıklıkla görülmesinin nedeninin, diş protezlerinin ihaleye çıkarılmasından kaynaklı yaşanıyor. Çok düşük ücrete ihale alan laboratuvarlarda havalandırma, maske gibi gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmaması ve uzun çalışma süreleri hastalığa davetiye çıkartıyor. Geçtiğimiz yıllarda çok sayıda diş teknisyeni bu hastalıktan dolayı yaşamını yitirdi, yine çok sayıda diş teknisyeni de meslek hastalıklarına karşı yaşam savaşı veriyor. Tanı konan işçiler meslek hastalıklarından doğan hakları elde edebilmek için kimi zaman uzun yıllar hak arama mücadelesi vermek zorunda kalıyor ve sektörde iş bulmakta zorlanıyor” ifadelerini kullandı.

Silikozis, KOAH ve pnömokonyoz gibi meslek hastalıkları ile yaşamaya mahkum edildiklerini ifade eden Köseoğlu şunları söyledi:

 “Meslek hastalıkları SGK kayıtlarına bile geçmiyor. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığının denetimlerinin ve yaptırımlarının yetersizliğinden kaynaklı işçi sağlığı ve iş güvenliğini maliyet unsuru olarak gören patronların keyfiyetine ve vicdanına terk ediliyor. Meslek hastalıkları teşhisi konulan meslektaşlarımızın iş akitlerinin feshediliyor, sağlık güvenceleri olmadan kendi imkanları ile tedavi süreçlerini yürütmek zorunda kalıyorlar.”

DİŞ TEKNİSYENLERİNİN TALEPLERİ
Köseoğlu, bir an önce hayata geçirilmesi gereken taleplerini  "7 saatlik çalışma süresinin bir an önce hayata geçirilmesini, resmi ve bayram tatillerinin, yıllık izin haklarının kanunlarda belirtildiği biçimde kullanılmasını, işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin sıkı bir şekilde yapılmasını, meslek hastalığına karşı önleyici tedbirlerin alınmasını, taşeron ihale sisteminin yasaklanmasını, tedavi süreçlerinin ücretsiz bir şekilde yapılmasını ve diş teknisyenliği meslek grubuna yıpranma payının ve erken emeklilik hakkının verilmesini istiyoruz” diyerek dillendirdi.

 
İzmir’de ekmeğe zam mı geliyor? Şimdilik beklemede ama…
 
İzmir Tarihi Liman Kenti çalıştayı düzenlendi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fatih nizamoglu 6 Aralık 2021 Pazartesi 20:02

Allah yardımcımız olsun

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sonraki pandemiler daha ölümcül olacak'
Dünyada en yaygın kullanılan corona virüs aşısını geliştiren Oxford Üniversitesi ...
İnsülin ihtiyacı için yeni bir yöntem geliştirildi
Kanada’da gerçekleştirilen tıbbi bir çalışma, kök hücre temelli bir tedavi ...
300 bin dolarlık ilacı SGK ödeyecek
Anadolu 18. İş Mahkemesi, 'Kistik Fibrozis' tanısı konulan bir çocuğun ...
 
Uzmanından korona uyarısı... Aileler dikkat!
İzmir'de Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı ...
O ilaçların satışı arttı... Sağlıkta 'kırmızı' alarm!
Son 5 yılda kırmızı reçeteyle satılan uyuşturucu niteliğindeki ilaçları ...
Salgında günün bilançosu: Vaka sayısı 20 binin altında!
Türkiye'nin 5 Aralık 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı.
 
Bilim Kurulu Üyesi Şener'den 'omicron' açıklaması: Korona mevsimsel hastalığa dönebilir
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, ...
Haftalık vaka haritası açıklandı: İzmir yükselişte!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı üzerinden haftalık vaka ...
'Omicron' varyantının kaynağı fareler mi?
Corona virüsü salgınının mutasyona uğramış varyantı Omicron ile ilgili ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva