HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
5 Ekim 2023 Perşembe - 20:34

Menemen’e tarihi bütçe!

Menemen Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan yönetiminde gerçekleşti. Mecliste 2024 yılı bütçesi görüşüldü. Menemen Belediyesi yeni bir rekora imza atarak, 4 milyar 892 milyon 126 bin TL bütçeyi oy çokluğu ile geçirdi. CHP Grubu bütçe gelirlerinin çokluğunun arsa satışlarından olmasından ötürü bu dönemin bütçesinin arsa satışı ile ayakta kalabileceğini söyledi.

Menemen’e tarihi bütçe!

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Menemen Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı ikinci oturumu gerçekleştirildi. Meclisi Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan yönetti.

Mecliste ilk olarak Menemen Belediyesi 2024 Yılı Performans Programı Taslağı görüşüldü.

Taslağa dair görüşlerini CHP Grup Başkan Vekili Ali Yılmaz grubu adına konuştu. Yılmaz, müdürlüklerin bütçesini tek tek ele aldı.

‘SÜREKLİ BATTI ÇIKTI İÇİN BÜTÇE VERİYORUZ AMA YAPMIYORUZ’
Yılmaz, Fen İşleri Müdürlüğü hakkında, “Garaj bölgesinde battı çıktıdan söz ediliyor. Nisan ayında ek bütçeyi yaparken battı çıktı yapılacağı öne sürülmüştü. İkinci kez tekrar ek bütçe yapılırken yine battı çıktı yapılacağı söylenmişti. 2024 yılının performans ve bütçesinde yine battı çıktıdan bahsediliyor. Sürekli battı çıktıyı öne sürerek ek bütçe yapıyoruz, sürekli gerekçe olarak ödenek ayırıyoruz. Ben bunu dikkatinize sunmak istiyorum. Kent 2 Kafeterya yapımı deniyor burada. O kafeterya çok sağlam ve işe yarar bir hizmet binası. Bu kafeteryanın neden yıkıldığını ve yerine neden yenisinin yapıldığını merak ediyoruz. Cadde ve sokak yapımı işinden de bahsedilmiş burada. Bu yıl başladığımız cadde ve sokak yenilenmesinden dolayı bize ulaşan şikayetler ve bizim yaptığımız gözlemlere göre ihtiyaç olan cadde ve sokakların yapılmadığı sağlıklı cadde ve sokakların kaldırımlarıyla beraber bozulduğunu ve tekrar yapıldığını görüyoruz. Bozularak yapılmasını değil de ihtiyaç olan yerlerde yapılması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ELİNİZDE GÖRSEL VARSA GETİRİN’
Yılmaz’ın Fen İşleri Müdürlüğü hakkındaki eleştiriler hakkında Başkan Vekili Pehlivan, “Gündeme getiriyorsunuz. Bir görsel varsa elinizde getirin bize gösterin. Biz bütün yollarımızı ihtiyaçlarına göre resimlerini alıyoruz. Bahsettiğiniz gibi yol veya sokak yok. Örnek veremezsiniz. Genel tabirler ile konuşmak yanıltıcı olur. Bu konuda Fen İşleri ekibimize de haksızlık yapıyorsunuz. Bütün ihtiyaçlar esnafla da istişare ederek düzenleniyor. Bununla ilgili bildiğiniz noktaları bizlerle paylaşın lütfen” dedi.

‘HUZUREVİNE İHTİYAÇ VAR’
CHP’li Yılmaz, kentin huzurevi ihtiyacı olduğunu belirterek, “Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bütçesine gelince; burada bazı yapılacak faaliyetler belirtilmiş. Genelde olumlu buluyoruz. Menemen’in acil olarak huzurevine ihtiyacı var. Sosyal yaşam alanları ile yaşlılarımıza hizmet edecek sosyal yaşam merkezine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘ÖZEL BİR KURULUŞ GİRİŞİMDE BULUNACAK’
Başkan Vekili Pehlivan ise bunun için özel bir kuruluşun başvurduğunu belirterek, “Seyrek’te özel bir kuruluş bunun için bize bir başvuruda bulundu. Bundan mütevellit almadık ama mutlaka önümüzdeki süreçlerde yapacağız. Menemen’in eksiğidir, size katılıyorum. Özel bir kuruluş girişimde bulunacak. Projelerini çizdirdiklerini beyan ettiler. Doluluk oranına göre gündeme alacağız yeniden” açıklamasında bulundu.

‘KONTEYNERLER NEDEN DEPOLARDA?’
Yılmaz, kentte bulunan konteynerlerin neden depolandığını ifade ederek, “Temizlik İşleri Müdürlüğüne baktığımızda rutin hizmetlerden bahsediliyor. Belediyeye ait bazı tesislerde hem yeni hem kullanılmış çöp konteynerlerinin depolandığını tespit ettik. Bu konteynerler niye bu şekilde bu alanlarda depolanıyor?” sorularını yöneltti.

Konteynerlere dair Başkan Vekili Pehlivan, “Toplam 8 bin adet çöp konteyneri ihalesi yaptık. Menemen genelinde bütün çöp konteynerlerimizi yeniliyoruz. Bunun tamamını yenileceğiz. İşe yarar vaziyetteki çöp konteynerlerimizin bakım ve onarımlarını yapacağız. Tekerleklerini de değiştireceğiz. Önümüzdeki süreçte uzun süre yeni çöp konteynerine ihtiyaç duymayacağız. 8 bin adet konteynerimiz değişecek” açıklamasında bulundu.

CHP’li Yılmaz, müdürlüklere dair grubun görüşlerini tek tek şöyle sıraladı:

Emlak ve istimlak müdürlüğünün performans ve bütçesinde yapılacak faaliyetler açıklanmış. Emlak ve istimlak deyince Cumhuriyet Meydanı’nda köşede olan tarihi yapı var. Bu tarihi eserin etrafındaki özel mülkiyete konu yapıların istimlak edilerek bölgenin temizlenmesi ve meydanın daha albenisinin yüksek hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Kültür ve sosyal işleri müdürlüğünün performans ve bütçesine bakınca birçok belediyede olmayan dershane projeniz var. Bu projenin devam etmesini kapsamının genişlemesini düşünüyoruz.

Ruhsat ve denetim işleri müdürlüğünün performans ve bütçesine bakınca burada ilavem olacak. Tarım alanlarına dolgu malzeme dökülerek bu tarım alanlarının depo ve işyeri haline getirildiği konusunda Menemen’de yaygın bir şikayet var. Sizlerden ricamız bu tarım alanlarına dolgu yapılmasının önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Menemen tarımını tehdit eden bir olay. Tarım alanları sürekli azalmakta, geleceğimiz açısından bir tehlike olarak görüyorum.

Park ve bahçeler müdürlüğüne bakınca olumlu görüşlerimiz var ancak biz bu konuyla bir iki negatif hususu dile getirmek istiyorum. Bazı yerlerde çocuk oyun grupları yapılmış ve olumlu buluyoruz ancak bu grupların bazılarının depolarda çürümeye terk edildiğini gördük. Neden çürümeye terk edildi? İhtiyaç olarak alındığı düşünülen ağaçlar ve çiçeklere bakınca stoklanmış olanlar var. Stoklandığı yerlerde kurumaya terk edilmiş. İsraf olarak düşünüyoruz. Plansız bir alışveriş mi yapıldı?

Yılmaz’ın Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne dair görüşlerine karşılık veren Pehlivan, “Bunların tamamı bizim ekim dikim aşamalarındayken beğenmediğimiz ürünlerin firmaya iadesi. Her bir ağacımız garantilidir. Kurumasına yüz tutan ve beğenmediğimiz ağaçların iadesi söz konusudur. Burada firmanın iadeleri ile ilgili sürecini geciktirmesidir. Onların bizim para ödeyerek almış olduğumuz bitki veya ağaçlar değildir” açıklamasında bulundu.

‘SATIŞLA AYAKTA KALMAYA ÇALIŞAN BİR BELEDİYE VAR’
CHP’li Yılmaz, son olarak bütçeye dair genel değerlendirme yaparak, “Bütçenin tamamına dair genel bir değerlendirme yapmak istiyorum. Bütçenin toplamı 4 milyar 892 milyon 126 bin TL. Gelir bütçesi içerisinde taşınmaz satış gelirleri var. 2024 yılı tahmini bütçesinde 2 milyar 131 milyon 686 bin TL taşınmaz satışı var. Gider bütçesine bakınca sermaye giderleri var. Sermaye giderleri 1 milyar 913 milyon 989 bin TL. Sermaye giderleri kullanımı bir yıldan uzun süren yatırımları ifade ediyor. Sanki satışla ayakta durmaya çalışan bir bütçe görüntüsü veriyor. Satışı buradan kaldırınca gider tarafında bir şeylerden fedakarlık etmemiz gerekiyor. Belediye taşınmaz satışı yapamadığı zaman tesis ve bina yapamayacak anlamına geliyor. Satışa dayalı olmasını olumlu bulmuyoruz ve her sene için taşınmaz satışı hedeflenmesini yanlış buluyoruz. CHP olarak hem performans hem de bütçe raporlarına ret oyu vereceğiz” dedi.

‘İHALEDE 72 ARSA SATILDI, TABLODA 77 ARSA AZALMIŞ’
Yılmaz’ın ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Nursel Katipoğlu, arsa satışlarına rağmen bütçede yer alan arsa sayı uyuşmazlığına dair olarak, “Tablolara bakınca fiziki kaynaklar bölümünde belediyemize ait olan taşınmazların dağılımı yer alıyor. Özellikle satışlar çok olduğu için dikkatimi çeken; bu sene 474 adet arsamız var ancak geçen sene dağıtılan kitapçığa bakınca 551 adet arsamız bulunuyordu. Aradaki farka bakınca 77 arsamız azalmış. İhalelere bakınca toplam 72 adet arsa satıldı. Aradaki 5 adet arsa nerede? Araç envanterine bakınca geçen sene 178 araç faal durumdaymış şimdi ise 211 araç faal durumda. Tek tek bakınca 58 tane yeni araç alınmış geçen seneden bu zamana. Siz 151 araç aldık diyorsunuz. Bu fark nereden kaynaklanıyor?” sorularını sordu.

‘SEYREK ARSALARININ TAKİBİNİ YAPMAKTAN BUNLARI BİLMİYORSUNUZ’
Katipoğlu’nun sorularına yanıt olarak AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Demircioğlu, “5 arsa nerede dedi, aslında belediyeciliği kısmi olsa da ince detaylarıyla biliyorlar. Belediyemizin küçük arsa payları oluyor. O arsa sahipleri mülkiyeti içerisindeki belediye arsalarını almaya çalışıyorlar. Bu gibi satışlar da gerçekleşebiliyor. Siz sadece Seyrek arsalarının takibini yaptığınız için bunları bilmiyorsunuz. Yeni araçlar envantere giriyor. Envantere girdikten sonra orada işlenebiliyor. Bu araçlar yeni alındı. Bir önceki grup başkan vekiliniz araçlar çok fazla diye eleştiriyordu şimdi siz araçlar nerede diyorsunuz. Envantere işlendikten sonra oraya sayı işlenecek. Performansa AK Parti olarak kabul oyu kullanacağız” yanıtını verdi.

İYİ PARTİ NEDEN RET VERDİ?
Bütçeye neden ret oy verdiklerine dair İYİ Parti Grup Başkan Vekili Halil Akbulut, Akbulut “Gelir bütçesine baktım. Gelir bütçemizin yüzde 44’ü arsa satışlarından elde edilecek. Gelirlerden oluşturulmuş. Bu kaygı verici. 2024 yılında kim olur kim kalır bilinmez, bu son dönem konmamalıydı. Daha makul bir bütçe yapılabilirdi. Siyaset yapacak herkes bu konuyla ilgili arsa satışları ile ilgili. Bütçe Mart 31’de tükenecek diyecekler, ek bütçeler olacak. Hangi parti olursa olsun bir sıkıntı gelecek. Performans programı ve bütçeye ret oyu vereceğimizi söylüyorum” dedi.

Menemen Belediyesi 2024 Yılı Performans Programı Taslağı için AK Parti ve MHP Grubu ile bağımsız belediye meclis üyeleri Ali Aydın, Yiğit Özge, Hasan Ünal ve Noyan Özkan dahil 16 kabul oyu kullanıldı. CHP, İYİ Parti ve bağımsız meclis üyesi Seval’in ret oylarına karşılık olarak rapor oy çokluğu ile kabul edildi. Menemen Belediyesi bütçesi 2024 yılı için 4 milyar 892 milyon 126 bin TL oldu.

Plan bütçe komisyonlarından gelen raporlar komisyonlardan geldiği şekliyle oy çokluğu ile kabul edildi.

Menemen’de ikamet eden İlköğretim-Ortaöğretim ve Lise öğrencilerine 2023- 2024 Eğitim-Ögretim yılı için eğitim süreçlerine teşvik ve destek amaçlı katkı sağlamak üzere Sosyal Yardım niteliğinde nakdi yardım yapılması komisyonda oy çokluğu ile kabul edildi. Meclise gelen komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi.

CHP’li Yılmaz, yardımın herkese yapılmaması gerektiğini belirterek, “Önümüze gelen önergede ucu açık belirtilmiş yardım konusu. Yardımın herkese değil de desteğe muhtaç ailelere verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ucu açık sunulan bu önergeye ret oyu verdik. Herkese verilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.

Pehlivan ise aile ayrıştıramayacaklarını belirterek, “Bizler kurumlar olarak eşitlik ilkesine göre hareket etmek zorundayız. Kamu kurumları eşitlik sürecini işletmekle mecburi kurumlardır. Burada ihtiyaç duyacak her ailemizi biz ayrıştıramayız. Standart uygulama yaptık talep eden bütün veliler bu haklardan yararlanacak” dedi.

Komisyondan gelen “ITTM Tarım Teknolojileri Girişim A.Ş. tarafından yeni çıkartılacak olan paylar üzerinden şirkete hisse payı karşılığında sermaye katılımı ile iştirak (ortaklık) sağlanması ve Belediyemizi temsilen bir yetkilinin belirlenmesi” maddesi komisyonlardan geldiği şekliyle meclise sunuldu. Mecliste oy çokluğu ile kabul edildi.

 
Buca'da dev bütçeye onay!
 
Bayraklı’da milyarlık bütçeye meclisten onay!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa şimşek 8 Ekim 2023 Pazar 01:42

Sayın başkanımız ve diğer tüm belediye çalışanları ellerinize emeğinize yüreğinize sağlık. Sayın Yılmaz şöyle dedi böyle dedi şu yok bu lazım sayın başkanımız Aydın Pehlivan gelene kadar Menemen belediyesi CHP bin idaresindeydi. Bu güne kadar aklınız neredeydi saygılarla iyi günler

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'da dev bütçeye onay!
Buca Belediyesi 2024 mali yılı bütçesini 2 milyar 700 milyon lira olarak ...
Başkan Çerçioğlu Germencik’te vatandaşlarla bir araya geldi
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu; CHP Aydın Milletvekili ...
Başkan Eriş'ten Lider'e ziyaret
Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı ...
 
Alaçatı Wind Fest heyecanı başladı!
Bu yıl 4-8 Ekim tarihleri arasında Çeşme Belediyesi destekleriyle gerçekleşen ...
Başkan Soyer'den çocuk çalışmaları raporu: Kapı kapı beslenme çantası!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 4. Uluslararası Çocuk Koruma ...
İZSU Bakanlığı uyardı… Sanayi tesislerini denetle!
Çok sayıda sanayi kuruluşunun yer aldığı Çiğli Atatürk Organize Sanayi ...
 
Sandal’dan Sosyal Etkinlik Merkezi’nde çifte müjde
Bayraklı Belediyesi, Sosyal Etkinlik Merkezinde eğitim alarak, çeşitli ...
İZSU'dan Yarımada mesaisi... İçme suyu sorununa neşter!
İzmir’in her hanesine sağlıklı ve kesintisiz içme suyu ulaştırma hedefine ...
Dayanışma noktalarında Cumhuriyet coşkusu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentin dört bir yanında hizmete aldığı ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Mekanlara / kurumlara isim verme özensizliği!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
CHP ‘iktidar’ olamazsa giderim diyen tek lider!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Eskiçağ İnançlarında ve Ritüellerinde Şarap
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Paradigma çökmesi bir gerçek
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Amma velakin, bir şey yapmalı!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Milletin cebi
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Birleşik Krallık ve ahlaki çöküntü
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva