HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Aralık 2020 Çarşamba - 09:16

Mecliste 'alkol' tartışması... Başkan Tugay: Karşıyaka içmeyi bilen bir kent!

Karşıyaka Meclisi'nde Kent A.Ş.'ye bağlı iki işletmeye alkollü satış ruhsatı verilmesi tartışma konusu oldu. Konu ile ilgili konuşan Cemil Tugay, " Ben 20 yıldır Karşıyaka’da yaşıyorum, içmeyi bilen bir kent burası, aşırılığa taşkınlığa gitmeyen bir kent burası... Bir kültür olarak yaşanıyor burada" dedi. AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran ise Karşıyakalıların alkol tüketimi ile ilgili bir sıkıntılarının olmadığını belirtti.

Mecliste  alkol  tartışması... Başkan Tugay: Karşıyaka içmeyi bilen bir kent!

Karşıyaka Belediyesi'nin Aralık ayı olağan meclisinin birinci oturumu tamamlandı. Zübeyde Hanım Nikah Evi'nde gerçekleştirilen oturuma Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay başkanlık yaptı.

Menduha Ceylan'ın haberine göre, meclis gündemine Kent A.Ş'ye bağlı iki işletmeye alkol rusatı verilmesi damga vurdu. Ayrıca ilçedeki deprem ve kentsel dönüşüm konusu da masaya yatırıldı.

"İÇKİDEN BİR KORKUMUZ YOK BİZİM"
CHP Meclis Üyesi Yaşar Özcan, KENT A.Ş.'de alkollü satış yapılmasına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Özcan, "Burası Karşıyaka, bunun bir yönetmeliği var, kendi yerimiz olsun başka yer olsun içkiden bir korkumuz yok bizim. Bu içki meselesinin neden korku aracı olarak gösterilmesini anlamıyoruz. Burayla ilgili polis ve zabıtanın görüşü alındı. Belediyemizin buraya içki ruhsatı verilmesi de ahlaken ve hukuken hiçbir sakıncası yok. Müdürlük görüşlerine baktım yerlerin yakınlarında eğitim kurumları var. Kaymakamla herhangi bir görüş olmamış. TOKİ’nin sattığı yerle alakalı biz şiddetli bir şekilde karşı çıktık, burayı halk kullansın dedik. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? Kendi içimizde çelişkiye düşünüyoruz" dedi.

"DİYEBİLİRLER Kİ BİZ İÇKİYE KARŞIYIZ"
Tartışmaya dahil olan CHP Meclis Üyesi Murat Aydın, "İnsanlar bazı konularda fikirlerini net bir şekilde ortaya koyabilirler. Diyebilirler ki biz içkiye karşıyız. İçkinin yayılmasına ve tüketilmesine karşıyız. İçkili yerler ruhsatlarını kategorik olarak reddediyoruz diyebilirler ama bunu böyle demek yerine farklı şekilde ifade ediyorlar. Buna gerek yok. TOKİ’nin sattığı yerin halk tarafından kullanılmasını biz söyledik, siz değil. TOKİ’nin sattığı yer rekreasyon alanı olarak seçilen bir yer. Koşullara uygun değilse bahsettikleri yer, dava yoluyla herkesin önü açık. Merkezi hükümetin buradaki temsilcileri burada bir sıkıntı varsa eğer. Biz bunun olmasını istemiyoruz diyebilirler ama bunu bu şekilde hamaset üzerinden kullanmaya; vicdan ahlak, cesaret üzerinden yapmaya gerek yok. Bu partinin tüm üyeleri vicdanlı, ahlaklı ve cesaretlidir" dedi.

TUGAY: 20 YILDIR KARŞIYAKA'DA YAŞIYORUM, İÇMEYİ BİLEN BİR KENT BURASI
Yeniden söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise alkol konusuna ilişkin olarak kapsamlı açıklama yaptı. Tugay, "Bu meclis ortamında adaleti dürüstlüğü içtenliği çok önemsiyorum. Net bir duruş sergilemek istiyorum. Bugün sabah erken saatlerde uyandım pandemiyle ilgili; alkolün vücut direncini düşüren bir şey olduğunu okudum. Bunu zaten genel sağlık bilgimden biliyordum. Biz burada alkolü savunmuyoruz. Ben meclise bu konunun çok geldiğini bilmiyorum. 3’cü kez geldi üçü de belediye tesisi. Diğer başvuruların hepsi de komisyonlardan reddedildi; vatandaşların görüşlerine başvurarak. İlla bir yerlere alkol ruhsatı vereceğiz diye yola çıkmıyoruz. Ben 20 yıldır Karşıyaka’da yaşıyorum, içmeyi bilen bir kent burası, aşırılığa taşkınlığa gitmeyen bir kent burası... Bir kültür olarak yaşanıyor burada. Biz belediye olarak 2 şey gözetiyoruz. Birisi sosyal ihtiyacı karşılamak için tesis işletmek, bazı zamanlarda da şirketlerin hem istihdam yaratması ve belediye bütçesine katkıda bulunması. İki anlayışla bakıyoruz. Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki örnek kötü bir örnek oldu. Binanın güçlendirme ihtiyacı olması ve çok yüksek masraflı olmasından kaynaklı oldukça avantajlı bir yer işletmek istedi. Güvenilir bir konum olduğuna inandık. Pandemiden dolayı kapanana kadar olumsuz bir düşünce bana gelmedi. Biz her zaman kamuya ait alanların doğru şekilde kullanılmasına titizlik duyuyoruz. Satış ofisine hak tanınmış bir alan ve belediyeye teslim edilecek sonrasında. Kamu bazen bu tür işbirliklerine gidiyor. Yap işlet devret modeli bu yapılan yer. Mavişehir’de tesis işletme alternatifi imkanı var en karlı şekilde işletme amacı güdüyoruz. O bölge genel olarak alkollü mekanların olduğu bir yer. Dolayısıyla kritik toplum aleyhine bir karar olduğunu düşünmüyorum. Şirket işletmesi olarak işletilecek bir yer. Diğer yerle ilgili zaten park ve otoparkların içinde bu tür büfe ve tesis yapma imkanı var. Küçük bir yer" diye konuştu.

AK PARTİLİ BARAN: BİR BAŞKASININ HAYATINA MÜDAHALE ETMEK HADDİMİZE DEĞİL
AK Parti Meclis Üyesi Ahmet Uğur Baran ise Karşıyakalıların alkoll tüketimi ile ilgili bir sıkıntılarının olmadığını belirterek, "Biz ruhsatlandırmaya karşı değiliz, bunun doğuracağı sonuçlara karşı elimizde Bostanlı örneği var. Bostanlı’da yaşadığımız sıkıntıyı orada yaşamayalım. Kent  AŞ’nin başarısızlığını orada yaşamayalım. Bu konuda başarısızlığı biliyoruz. Alkollü alanlarla bir karşı duruşumuz yok. Karşıyaka için yanlış gördüğümüz şeyi dile getireceğiz. Konu bizim alkole karşı olup olmamız değil. Alkollü alan olarak ilan edildikten sonra yine geçmişteki olumsuzluklar mı yaşanacak? Sormak istediğimiz bu. Durduğumuz bir karşı duruş yok, bir başkasının hayatına müdahale etmek bizim haddimiz değil. ya sonrası ne olacak diyoruz" dedi.

“KARŞIYAKA DEPREMİN ŞİDDETİNİ BAYRAKLI’DAN ÇOK HİSSETTİ”
Sisam adasının açıklarında oluşan bir fay kırığının İzmir’e olan etkisi, İzmir’de sismik ölçümler yapan birimler olduğunu söyleyen Başkan Tugay, “Karşıyaka’da deprem Bayraklı'dan daha şiddetli hissedilmiş aslında. Çok büyük bir fark yoksa da Karşıyaka daha şiddetli hissetmiş. Kendi fayımızda olsaydı, bu depremin büyüklüğü 5 şiddetinde bir depreme eşittir diyor. Her 100 yılda bir İzmir’de yerel fay kaynaklarından kaynaklanan 6 şiddetinden büyük deprem yaşanıyor. Bunları bilip, böyle bir tehlikeyle yaşadığımızı fark etmemiz lazım. Kentsel dönüşüm gerekliliğinin olduğu çok açık. Büyükşehirle ve çevre şehircilik bakanlığımızla bu planlamaları yapmamızda lütfen sizde yardımcı olun. Kendimizde problemleri olan çok bina var. Tam rakam şu anda söyleyemiyoruz ama en az 10 bin binanın yenilenmesi gerekiyor. Arkadaşlarımızın hasar tespitleri bitti. Bin civarı binanın hasar aldığını tespit ettik. 5 bin 600 başvuru oldu, bir noktadan sonra çevre şehirciliğe yönlendirdik. Bize yapılan başvurularda bin binanın hasarlı olduğu tespit edildi. 170 tanesi orta ve ağır hasarlı binamız var ilçemizde tespitlerimize göre. Etkili bir kentsel dönüşüm çalışması kaçınılmaz bir ihtiyaç. İnsanlarımızı kötü bina ve zeminlerle bırakamayız. Ne zaman olacağı belli olmayan depremin önlemlerini almalıyız. Vatandaşlarımızın haklarını sonuna kadar gözeteceğiz ama vatandaşlarımızın da bize yardımcı olması gerekiyor, uzlaşmacı olması gerekiyor. Bireylerin olumsuz tavırları onlarca binlerce insanın hayatına mal olabilir” dedi.

Tugay ayrıca, bir araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre Karşıyaka Belediyesi’nin 2020 yılında en iyi belediye olarak seçildiğini açıklayarak, “Sağlık, spor, politika gibi kriterler arasında Karşıyaka birinci sırada. Bu bize onur ve gurur verdi. Daha da iyi seviyelere gitmek için çalışıyoruz. Kadınlarımızın başarılarına örnek gösterilebilecek bir başarıyı Avrupa ritmik şampiyonasında birinci olan ekibimiz gösterdi, onları kutluyorum. Bu ayın güzel günlere vesile olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ ÖZCAN: "BELEDİYEMİZİN VATANDAŞTA GÜVEN OLUŞTURDUĞUNU GÖRÜYORUZ"
Söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Grup Sözcüsü Yaşar Özcan ise belediyelerin vatandaşlarda güven oluşturduğunu belirtti. Özcan, “Koronavirüsle mücadele ve depremle ilgili belediyemizin çalışmalarını destekliyoruz. İzmir ve Karşıyaka dayanışma ve yardımlaşma konusunda güçlü olduğunu gösterdi. belediyemizin vatandaşta güven oluşturduğunu görüyoruz. Depremle ilgili konularda kentsel dönüşüm müdürlüğünün kurulması konusunda çalışmalar yapılıyor. Mevcut planlarımız 85 yılından geliyor, planların yenilenmesine ihtiyaç var. Kentsel dönüşüm için en az ada bazında planların yapılması gerekiyor. Depremin akabinde nasıl bir arada olduysak kentsel dönüşüm konusunda birlikte çalışacağımıza inanıyoruz. Yasal düzenlemeler ve plan çalışmaları yapılması gerekiyor" dedi.

AK PARTİLİ ÖZTÜRK'TEN: HUKUKİ HİÇBİR SORUN YOK AMA AHLAKİ SORUN VAR
Konuşma yapan AK Parti Meclis üyesi Adem Öztürk ise yapılaşma konusunda hukuki sorunlardan ziyade ahlaki sorunların olduğunu söyledi. Öztürk, "30 Ekim depremi ve pandeminin zirve yapması zor zamanlara sebebiyet verdi. Karşıyaka belediyesi bir ilke imza attı kentsel dönüşüm müdürlüğüne imza attı. Depremin akabinde iki yerin içkili alana dahil edilmesi hakkında görüş geldi. Bu iki maddenin neden ret verdiğimizi açıklamak istiyorum. Bu iki yer Mavibahçe alışveriş merkezinin yanındaki otopark alanı olarak geçen yer ve satış ofisi bu iki yeri Kent A.Ş’ye aktardık. Yapılaşma koşulları hiçe sayılarak, ticari işletmeye verildi. Hukuki hiçbir sorun yok ama ahlaki sorun var. Kamunun kullanma hakkı olan yer ticari bir sektöre verilince kimler faydalanıyor? Cumhuriyet Mahallesindeki halkımız oradaki tesisten faydalanabiliyor mu? Mümkün değil. Bu iki tane yer de mi aynı olacak? Halkçı ve sosyal belediyecilik anlayışı bu mu? Buralarda faydalanması gereken halkımızın, burada parası olanların yararlanması ne kadar doğru. Vicdani noktada CHP’li arkadaşlarımızın katılmadığını görüyorum. Lütfen reddedin, bizler reddettik" dedi.

TUGAY'DAN PANDEMİ MESAJI: DİKKAT ETMEK ZORUNDAYIZ
Salgın ile ilgili uyarılarda bulunan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Pandemiyle ilgili öncelikle sağlık kuruluşlarımız ve sağlık çalışanlarımız, kamu görevlerimizin tamamı ellerinden geleni yapıyor. Her birimizin özen göstermesi gerekiyor. Denetlemelerle bir yere kadar gidilebilir, bilinçli insanlarla bunun önüne geçilebilir ancak. Sokaktaki insanların asemptomatik bir şekilde bulaştırıcı olabilirler. 4 kişiden birinin taşıyıcı olduğu söyleniyor. Bu riski hiçbir zaman unutmadan dikkat etmek zorundayız. Aramıza mesafeyi mutlaka koymalıyız, maskeleri usulen değil gerçekten kullanmalıyız. Evimizin dışında hijyenimize dikkat etmeliyiz. Hepimizin çok bilinçli olduğuna inanıyorum, hatırlatma yapmak istedim. Bu günleri mutlaka aşacağız. Bilimle akılla, biraz milli birlik ve beraberlik duygusuyla hepsini aşacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 
İYİ Parti İl Başkanı Kırkpınar'dan Menemen iddialarına yanıt: İYİ Parti'de fire olmaz!
 
Bornova'da güçlendirme raporu krizi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Semih 2 Aralık 2020 Çarşamba 13:47

Başkan bey lütfen özel kalem müdürünüzü değiştirin artık, kendisi gerçekten size zarar veriyor, hanım efendi herkesi azarlıyor, maşallah sanki başkan o,liyakat yok, eğitim yok şimdi ne diye o makamı işgal eder anlamadım, birde başkanım Hülya Ortaç denilen çaycılık yapan bu bayan sırf ilçe delegesi diye ise gelmeden maaş aldığı doğrumu ve bunun gibi insanların olduğu doğrumu, sizi bu konular yıpratıyor, başkanım hem zabıta müdürü, hemde temizlik müdürü ikisi aynı anda ölümü, zabıta müdürlüğü yapamıyor başarısız neden hala o makamda tutuyorsunuz, destek hizmetleri müdürü lütfen araştırın başarısız işi eli yüzüne bulaştırıyor, çok tepki alıyor ve siz hala daha inadına onu yerinde tutuyorsunuz, gerçi ben söylenilen rahatsızlikları ilettim, dinlerseniz siz kazanırsınız, dinlemeseizde canınız sağolsun. Ben bir dostun sizi seven sizin zarar görmemenizi isteyen bir partiliyim.

Yorumu oyla      5      3  
Komedi 2 Aralık 2020 Çarşamba 10:45

Karşı değiliz ama red veriyoruz. Diğer şehirlerde bu tür mekanların şehir dışına taşınma örnekleri var.

Yorumu oyla      7      4  
2 Aralık 2020 Çarşamba 10:08

Sayın meclis üyesi. Böyle bir sıkıntın varsa burada durma zaten. Yallah Arabistana

Yorumu oyla      10      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayraklı meclisinde deprem gündemden düşmedi... Kentsel dönüşüm hız kazanıyor!
Bayraklı Belediyesi Aralık ayı birinci oturumunda konuşan Bayraklı Belediye ...
Çiğli'de gündem 'İstanbul Sözleşmesi'
Kadınlara karşı gerçekleştirilen şiddeti kınadığını belirten Başkanvekili ...
Karabağlar Meclisi'nde gündem deprem!
Karabağlar Belediye Meclisi’nin aralık ayı toplantısı, ana hizmet binasındaki ...
 
Konak'ta gündem Gültepe planları... 'Kaybedecek 1 dakikamız bile yok!'
Gültepe planları ile ilgili açıklama yapan Konak Belediye Başkanı Abdül ...
Sokağa çıkma kısıtlaması için ulaşım düzenlemesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı toplu ulaşım kurum ve kuruluşları, ...
Güngören Caddesi, Narlıdere’nin çekim merkezi olacak
Narlıdere’nin en işlek merkezlerinden olan Güngören Caddesi’nde yenileme ...
 
Konak'ta yeni korona kararları: Pazara gelene HES kodu sorulacak
Konak Belediyesi’, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi doğrultusunda pazaryerlerinde ...
Bornova'da sekiz metruk bina yıkılıyor
İzmir'in Bornova ilçesinde, 30 Ekim'de meydana gelen merkez üssü Seferihisar ...
Büyükşehir Belediyesi genel sanat yönetmeni arıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, şehir tiyatroları için genel sanat yönetmeni ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva