HABERLER>İŞ DÜNYASI
27 Aralık 2023 Çarşamba - 16:59

MEB-tarikat protokolüne Özgener'den eleştiri!

MEB Bakanı Yusuf Tekin’in TBMM görüşmelerinde bazı tarikatlarla bağlantılı dernek ve vakıflarla protokol yapmaya devam edeceklerini söylemesi tepki görmüştü. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener Aralık ayı meclis toplantısında açıklamayı eleştirerek “Çocuklarımıza ve gençlerimize, değer ve bilgi kazandıracaksak bunu yapacak olanlar aileleri ve yüzbinlerce aydın Cumhuriyet öğretmenleri ile üniversite öğretim üyeleridir” dedi

MEB-tarikat protokolüne Özgener den eleştiri!

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban’ın katılımıyla İzmir Ticaret Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNÜ LANETLİYORUZ
Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkan Özgener, geçtiğimiz günlerde Pençe Kilit Harekatı’nda şehit olan askerler için başsağlığı dileklerinde bulunarak, “Son günlerde ne yazık ki yüreğimizi dağlayan şehit haberleriyle sarsıldık. Öncelikle, vatanımızın birliği ve dirliği uğruna canını ortaya koyan evlatlarımıza Allah’tan rahmet, acılı ailelerine sabır diliyorum. Nurlar içinde yatsınlar, aziz milletimizin başı sağ olsun. Bu vatan toprağının bölünmez bütünlüğünü, ailelerimizle güven içinde yaşamamızı Kahraman Mehmetçiğimizin fedakârlıklarına borçluyuz. Ancak ne yazık ki uzun yıllardır, analarının babalarının göz bebeği, ülkemizin geleceği, yürekleri vatan sevgisiyle dolu pırıl pırıl evlatlarımızı teröre kurban veriyoruz. Evlatlarımızla hem gurur duyduğumuzu hem de bu acıyı milletçe yüreğimizde paylaştığımızı bilmenizi isterim. Bu anlamda, terörün her türlüsünü lanetliyor, vatanımızın her karış toprağına birliğin ve huzurun hâkim olmasını canı gönülden diliyorum” dedi.

ÇAĞDAŞ BİLİMLER TEK REFERANS NOKTASIDIR
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin 2024 bütçe görüşmelerinde Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bazı dernek ve vakıflarla protokol yapmaya devam edeceklerini söylemesi üzerine  Özgener eleştirilerde bulunarak, “Bir süredir medyada yer alan ve toplumda büyük kaygı uyandıran haberlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın sivil toplum kuruluşu olarak tanımladığı bazı vakıf ve dernek niteliğindeki kuruluşlarla, bu kuruluşların bağımsız eğitim ve öğretim faaliyetleri yapabilmelerine imkân tanıyan protokoller imzaladığı bilgileri yer almaktadır. Anayasamızın eğitim ve öğretim hakkını ve ödevini belirleyen 42. Maddesi şöyle der: “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz”.Buradaki “Atatürk ilkeleri” ve “çağdaş bilim ve eğitim esasları” kavramlarına özellikle dikkat çekmek isterim. Bu kavramların temsil ettiği değerler bizlerin tek referans noktasıdır ve bu, Hiçbir şekilde değişmez, değiştirilemez.Eğer bu çocuklarımıza ve gençlerimize, bu değerleri ve bilgileri kazandıracaksak bunu yapacak olanlar aileleri ve yüzbinlerce aydın Cumhuriyet öğretmenleri ile üniversite öğretim üyeleridir” dedi.

İŞ DÜNYASINI ZORLU BİR DÖNEM BEKLİYOR
Özgener ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulunarak enflasyon düşürülmeden büyümenin mümkün olamayacağını vurgulayarak, “2023 yılında, bütün dünyaya paralel olarak ülkemizin ana gündemini de enflasyon ve faiz artışları oluşturdu. Bu yönde, ekonomik programımızın ana hedefi, enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamak olarak ortaya konuldu. Enflasyonu düşürmeden, ülkemizde sürdürülebilir yüksek büyüme ve kalıcı refahın sağlanamayacağını düşünüyoruz.Bu amaçla parasal sıkılaştırma süreci devam ediyor. 21 Aralık’taki Para Politikası Kurulu kararları sonrasında, 2,5 puanlık bir artış daha yaşanma ihtimali olduğunu görüyoruz. Diğer yandan; Merkez Bankası’nın dezenflasyon için gerekli parasal sıkılık düzeyine yaklaştığını düşündüğünü de anlıyoruz.Bu kararla birlikte Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihalelerine de başladı.Depo alım ihalesi ile piyasadan TL çekilerek mevduat faizlerinin daha da yukarı çekilmesi ve kurun dengelenmesi amaçlanıyor.  Özellikle KKM’den dönüşlerin TL mevduata yönlenmesi konusunda politikalar üretilmeye çalışıldığını anlıyoruz.Yıl içerisinde 700 seviyelerine ulaşan CDS’in bugün itibariyle 279’a gerilemesi başta olmak üzere uygulanan ekonomi politikaları, Merkez Bankası’nın kredibilitesini artırırken özellikle yabancı yatırımcıların ülkemiz piyasalarına olan ilgisini de artırmış görünüyor. Bu ilginin devamı için 2024 yılı içerisinde kararlı makro ekonomik politikaların sürdürülmesinin kaçınılmaz olduğunu görüyoruz.Bu bağlamda, 2024 yılına TL varlıklara olan pozitif beklenti ile girerken, diğer yandan yüksek faizler sonucunda ekonomide yavaşlama beklentileri de, yeni yıla taşınıyor.Temmuz 2023’deki %9,49 ve Ağustos 2023’deki aylık %9,09 enflasyon oranlarının baz etkisiyle yenilenmesiyle, enflasyonu indirmede ciddi bir mesafeyi geride bırakmış olacağız. Eğer enflasyonu düşürmede parasal ve mali politikalar kararlılıkla uygulanmaya devam ederse, bu dönemden itibaren faiz indirimi için uygun ortamın oluşmaya başlayacağını düşünüyorum. Tüm bu gelişmeler yeni yılda iş dünyamızı zorlu bir dönemin beklediğini ortaya koyuyor. Önümüzdeki dönemde düşük talep ve artan maliyetlerin yanı sıra kurun seyri ve finansman giderlerindeki artışlar şirket karlılıklarını yakından etkileyecek.Bu gelişmeler ve sıkı para politikasının devamı neticesinde büyüme rakamlarının bugünküne göre daha düşük bir seviyede oluştuğunu göreceğiz. Bu durum, işletme yıllık bilançolarının yapılacağı bugünlerde olası bir düşük büyüme sürecini de hesaba katmamız gerektiğini ortaya koyuyor.  Bu şartlar altında, seçici kredi politikasının süreceği ve sınırlı bir kredi büyümesi yaşanacağı görülüyor. Ayrıca nakit akışının devamı da, firmalarımız için yaşamsal önem taşıyacak. Son dönemde, ticari kredilerde talep eden firmalara kredi imkanı sağlanıyor. Tabi şu anda kredi maliyetlerinin oldukça pahalı olduğunu da görüyoruz” şeklinde konuştu.

HASAR RAPORLARI İLETENLERE DESTEK SAĞLANDI
Geçtiğimiz ay , deniz taşmasının yol açtığı su baskınlarının ardından pek çok üyeninmaddi hasarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Özgener, hasar raporlarına göre destek sağlandığını kaydetti. Özgener, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz, üyelerimizin deniz taşmasının yol açtığı su baskınları sebebiyle yaşadığı hasarların karşılanmasında kullanılmak üzere TOBB kaynaklarından Odamıza 10 Milyon Türk Lirası yardım sağladı. Buna ilaveten Yönetim Kurulumuz Odamız hesaplarından 5 Milyon Türk Lirasının deniz taşmasının yol açtığı su baskınlarından zarar gören üyelerimiz için oluşturduğumuz yardım fonunda kullanılmasına karar verdi. Böylece; TOBB’dan gelen yardımla birlikte toplamda 15 Milyon Türk Liralık bir fon oluşturduk. Odamız bünyesinde kurduğumuz Afet Yardım Komisyonu ivedilikle çalışmalara başladı ve zarar gören üyelerimize çok kısa zamanda ödemeleri yapıldı. Hasar raporlarını ileten üye iş yerlerinden hafif hasar görenlere 25 bin TL, orta hasar görenlere 50 bin TL, ağır hasar görenlere ise 75 bin TL destek sağlandı” diye konuştu.

ÇOK SAYIDA YENİ PROJE HAYATA GEÇİRİLECEK
Özgener, 2024 yılında yeni projelerin hayata geçirileceğini kaydederek, “2023; kardeş Oda, Borsa ve Sivil Toplum Kuruluşlarımızla ortak akıl ve sinerjiyle projeler ürettiğimiz, bu projeleri uyumlu bir koordinasyonla yürüttüğümüz, meclis ve komite üyelerimizin üst düzey katkılarıyla ilerlediğimiz ve birlikte aktif çalıştığımız bir yıl oldu.  Farklı komitelerimizin katılımıyla kurduğumuz Çalışma Komitelerimizin fikir ve önerileriyle kentimiz ekonomisine yeni değerler kattık.Bunların başında yeni fuarlarımız geliyor. Temiz Enerji Çalışma Komitemizin önerdiği WEnergy Temiz Teknolojileri Fuarı, Çevre Komitemizin isteğiyle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri WeCycle Fuarı, 20. Kozmetik ve 21. Kişisel Bakım, Kuaför, Güzellik Salonları ve Kuru Temizleme Meslek Komitelerimizin önerdiği Start Beauty İzmir Estetik, Kozmetik, Güzellik Fuarı ve 32. Gözlükçüler Komitemizin talebiyle Optik World Optik, Gözlük, Oftalmoloji ve Teknolojileri Fuarlarını şehrimize kazandırdık. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda başlattığımız Kemalpaşa Lojistik Merkezi, Dikili ve Kınık Tarımsal OSB’ler ve Torbalı Karma ve Mobilya OSB projelerimizin yatırım süreci de hızla devam ediyor.2024 yılında İzmir ekonomisinin dünya ölçeğinde tanıtımının sağlanması ve bağlantılarının güçlendirilmesi, yanı sıra sektörlerin gelişimi için siz değerli Meclis Üyelerimizden gelen talepleri de dikkate alarak çok sayıda yeni projemizi de hayata geçireceğiz” ifadelerine yer verdi.

 
Başkan Engin'den yıl sonu raporu... Yapılan projeleri anlattı
 
CHP'li Kılıç’tan 2023’ün son meclis konuşması: Sizi unutmaya ömrümüz yeter mi?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ismet 28 Aralık 2023 Perşembe 10:22

İzmir çocuğu Mahmut Özgener

Yorumu oyla      1      1  
Alen doğu gencer 27 Aralık 2023 Çarşamba 19:11

Sayın Özgener bakan ve tarikat eleştirisi yaptığına göre . AKP büyük şehir adaylığını tamamen rafa kaldırdığını söyleyebiliriz.Bence kendisine yakışanda böyle aydın bir açıklamadır. tebrik ediyorum.

Yorumu oyla      5      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ege mobilyasına 'Fas' ilgisi!
Ege Bölgesi’ndeki katma değerli mobilya ihracatını artırmak için Ticaret ...
Doğan Holding, Gama Recycle'ı satın alıyor
Doğan Şirketler Grubu, Gama Recycle'ın yüzde 70'ine denk gelen paylarının ...
Türk tarımı gençlerle büyüyecek
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Türk tarımının gençlerle büyüyeceğine ...
 
Kestelli'den faiz mesajı: Oranlar büyümeyi yavaşlatıyor
İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Enflasyonla mücadele amacıyla ...
DTO'dan vize muafiyeti yorumu: Karşılıklı olmalı
Aralık ayı meclis toplantısında konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir ...
İzmir’de 2 tekerlekli isyan: Trafikte biz de varız!
İzmir’de dün bir moto kurye daha kırmızı ışıkta geçen aracın çarpması ...
 
Yalçın Ata'dan 2024 mesajı: Esnafa destek sürmeli!
2023 Yılının değerlendirmesini yapan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ...
'Zehir' gemisine 1 kala!
50 ile 100 ton arasında asbest yüklü olduğu bildirilen Raymond Croze isimli ...
309 işletmeye 24 milyonluk 'fiyat' cezası
Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Hepsi yaşasın anne aşkıyla!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Katılımcı değil, kayırmacı belediyecilik...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Tüketim cehenneminde gündelik hayat
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Maymunlar Cehennemi ve Cujo
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva