HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Şubat 2013 Pazar - 13:59

Mavişehir’i endişelendiren karar: Sel korkusu geri döndü!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Karşıyaka ve Çiğli arasında açılışını yaptığı yol, köprü ve çeşitli altyapı yatırım töreninde söylediği fakat ayrıntısını vermediği Mavişehir’de yaşayan vatandaşlar ile toplantı konusunun ayrıntıları belli oldu. Kocaoğlu’nu halka iknaya götüren ve krize neden olan olayın deniz kenarına yapılan su pompa istasyonlarına açılan davanın olduğu ortaya çıktı. Mavişehir’de yaşayan Oktay Yar isimli vatandaşın açtığı dava sonrası idare mahkemesi “su pompa merkezi, beton set ve yapıyı kaldırın” derken Danıştay da kararı onayladı. Belediyenin milyonlarca liraya mal ederek yaptığı su basmasını önleyen set yıkılacak. Yeni formül aranacak.

Mavişehir’i endişelendiren karar: Sel korkusu geri döndü!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Aşırı yağışlarda altyapı yetersizlikleri nedeniyle İzmir’in birçok yerini su basarken belediyeler de çıkış yolu aramaya devam ediyor. Yıllardır su baskınları ile boğuştuktan sonra geliştirilen bir proje ile sorunu giderilen Karşıyaka Mavişehir’deki konutlar yeni bir kriz ile karşı karşıya kaldı. TOKİ ile belediye arasında özel protokol hazırlanarak yapılan ve belediyeye yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olan “Mavişehir II. Etap Yağmursuyu Kanalı ve Terfi İstasyonu Projesi’nin en önemli bölümü olan pompa istasyonu ve su baskınlarına karşı yapılan setlerin kesin olarak kaldırılmasına karar verildi.

 
ÜÇ YIL SONRA DANIŞTAY ONAYI
Su baskınlarının yaşandığı, lodos ve fırtınalı havalarda araçların su içinde kaldığı Mavişehir’de denize yakın olan villalarda oturan Oktay Yar isimli vatandaş, İZSU'nun yaptığı 1,5 metre yüksekliğindeki duvarın deniz ile insan ilişkisini yok ettiği, görsel bağlantıyı engellediği ve bölge sakinlerinin ve kendisinin denizden yararlanma hakkını elinden aldığı gerekçesiyle 2. İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Yapılaşmanın aynı zamanda villaların değerini de düşürdüğünü ifade eden Yar, yöredeki med-cezir yüksekliğinin en fazla yarım metre olduğunu, inşa edilen setin ise gereğinden fazla yükseklikte yapıldığını belirtmişti. Aynı zamanda ruhsatsız ve imar planlarına işlenmeden yapılan bu inşaatlar mahkemeden döndü. 2010 yılında alınan kararı belediye iptal için bölge idareye, oradan da olumsuz görüş gelmesi üzerine Danıştay’a taşıdı. Danıştay’ın da idare mahkemesinin verdiği kararlar doğrultusunda geçtiğimiz günlerde kesin kararı verdiği ve belediyenin yaptığı tüm yapıların yıkılmasına karar verdiği belirlendi.
 
BİLİRKİŞİ OLUMLU RAPORUNA RAĞMEN
Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğr. Gör. Levent Ünverdi, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof, Dr. Hikmet Çatal ve Doç. Dr. Selçuk Türkel’den oluşan bilirkişi heyeti yaptığı incelemede olumlu konuyla ilgili rapor hazırlamıştı. Bilirkişi heyeti İZSU tarafından yapılan projenin yoğun yağış nedeniyle oluşan suları tahliye etmek için kurulduğunu, deniz kabarması sonucu oluşacak baskınların önlenmesi için yapılan setlerin teknik açıdan uygun yerde inşa edildiğini ifade etti. Ayrıca, İZSU da konuyla ilgili savunma yaptı. İZSU, yapılan setlerin Mavişehir'deki su baskınlarına engel olduğunu ifade etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bisiklet yolunun aynı zamanda set üzerinden geçtiği belirtilirken, kaldırılmasının deniz kabarması sonrasında su baskınlarına neden olabileceği dile getirildi. Bilirkişi olumlu rapor verirken imar planının olmaması ve ruhsat alınmamasına da vurgu yapmıştı. Mavişehir’de davayı açan vatandaş Yar’ın ısrarlı takibi İZSU’nun başını ağrıttı. Bu kez yapıların ruhsatsız olduğu, belediye tarafından kayıt altına alınmadığı ve imar planının bulunmadığı belirtildi. Bu kez İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin ‘iptal’ kararı verdiği konu Danıştay’dan da onay almış oldu.


 
İŞTE DANIŞTAY’IN ONAYI
Bilirkişi raporuna rağmen mahkeme ruhsatsızlık konusuna vurgu yaptı. 3621 Sayılı Kıyı Kanunu'nun 6. Maddesi gereği kıyıda yapılacak iskele, liman, yanaşma yeri, rıhtım, dalgakıran, köprü, istinat duvarı, fener, tasfiye ve pompa istasyonları gibi yapıların uygulama imar planlarında bulunması gerektiğini ifade eden mahkeme yapılan set başta olmak üzere projenin tamamının planlarda yer almadığını vurguladı. Mahkeme, aşırı yağışlarda su tahliyesini sağalayan pompalar ve denizin kabarmasından sonra iç bölgelere su gelmemesi için inşa adilen 1.5 metre yüksekliğindeki bentlerin kaldırılmasına karar verirken planlama yapılmadan inşa edilen sistemin mevzuata ve kanuna uyarlılık bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verdi. İdare Mahkemesi ve Danıştay’ın kararında da bu ifadeler yer aldı.
 
KOCAOĞLU TOPLANTI YAPACAK
Başkan Kocaoğlu’nun Karşıyaka ve Çiğli arasında yapılan projelerin açılış töreninde konuyu gündeme getirmesi ortamı hareketlendirdi. Kocaoğlu yargı süreci ile ilgili bilgi vermezken “Mavişehir’de yaşayanlarla toplantı yapacağız” açıklamasını yaptı. Egedesonsöz’ün ulaştığı yargı kararı sonrasında belediye bürokratlarının hummalı çalışma içine girdikleri öğrenildi. Kocaoğlu, yapacağı toplantıda önce dava açan kişiyi ve kişilerin yaptıklarının yanlış olduğuna vurgu yapacak. Ardından yıllardın duran set ve pompa merkezinin önemine değinecek. Mahkeme kararı olduğu için yeni inşaat için ekiplere talimat veren Kocaoğlu, bölge ile ilgili rapor istedi. Buna göre belediye son ihtimal olarak yapılan tüm tesisleri yıkacak. Yüksekliği daha az olan 1 metre boyutunda yeni seti daha geriye çekerek inşa edecek. Böylede bölgenin su basmasının önüne geçilmiş olacak. Kıyı Kenar Kanunu gereği belirlenen sınır çizgi ile özel mülk arazisi arasında kalan bölgeye tartışma yaratmayacak yükseklikte yeni set çekilecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zafer=> Yurttaş isimli arkadaşa 3 18 Şubat 2013 Pazartesi 13:04

Yaptıkları her şeyi en düzgün, en engellenemeyecek şekilde yapmalı lazım. Bizim yaptığımız fedakarlığın karşılığını misli ile vermeleri lazım. Ama öyle mi? Ellerini attıkları hangi işi düzgün becerebiliyorlar? Hani metro, hani caddelerin hali, hani verilip de bir daha adı bile geçmeyen sözler??? İşte bunlara kızacaksınız. Ben bu adamlara oy verdim, şimdi de bu beceriksizliklerine kızıyorum. Mavişehir'de servet peşinde koşan adama kızsam ne faydası var???

Yorumu oyla      11      7  
Zafer=> Yurttaş isimli arkadaşa 1 18 Şubat 2013 Pazartesi 12:57

Evet dostum belediyeye kızacağız. Adamın derdi isterse hiç yoktan servet yapmak olsun, bunu mümkün kılan kim? Bizim belediye "her şeye dava açılıyor" diye şikayet edip durmuyor mu zaten? E madem sen dava açılacağını biliyorsun, o zaman niye imar planını yapmıyorsun, ruhsatını almıyorsun? İşlerini düzgün yapmış olsalardı o adam davayı nasıl kazanacaktı? Şimdi 2 milyon TL.kaybı kim ödeyecek?

Yorumu oyla      11      6  
18 Şubat 2013 Pazartesi 09:26

klasik mavişehirli tavrı: "benim keyfim kaçmasın da gerisi ne olursa olsun"

Yorumu oyla      12      5  
Yurttaş 18 Şubat 2013 Pazartesi 08:06

Belediyeye mi kızacağız? Ya bu kadar abuk subuk bir yorum yapılabilir mi? Adamın derdi 1 TL'lik villasını 5 TL'ye satmak. Bunu anlayamadın mı?

Yorumu oyla      13      7  
Zafer 17 Şubat 2013 Pazar 19:07

Dava açan vatandaşa neden kızıyorsunuz? İşgüzarlık etmiş, saçmalamış, dava açmış. Ama kızacağınız kişi vatandaş değil. 2 milyon Tl'lik yatırım yaparken imar planını yapmayan, ruhsat almayan güzide belediyemize kızacaksınız! Bu nasıl anlayıştır, hem "dava açılıyor" diyorlar, hem de bunu bile bile eksik iş yapıyorlar. Paralarımızı kim çar çur etmiş oluyor şimdi? İşgüzar vatandaş mı iş bilmez belediye mi?

Yorumu oyla      13      9  
baksenşuişe 17 Şubat 2013 Pazar 15:00

mantıklı bir davranış mı acaba vatandaşın açıp kazandığı dava?

Yorumu oyla      17      5  
bülent ışık 17 Şubat 2013 Pazar 09:35

Osman Yar isimli vatandaş herhalde balkonuna tekne bağlamak için itiraz etmiş.Emlak konut arazilerine inşaat yapılınca bakalım ne yapacak.

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Oğuz ünlü ressamı ağırladı
Ünlü ressam Yaşar Çallı Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz’u ziyaret etti.
Güzelbahçeli kadınlar Mikrop’la stres attı
Güzelbahçe Belediyesi'ne bağlı spor okullarında kursa gelen kadınlar, ...
Konaklı kadınlar Osmanlı takılarını öğreniyor
Konak Belediyesi Halk Üniversitesi öğrencileri doludizgin çalışıyor, üretiyor. ...
 
Kocaoğlu’ndan ‘Diyarbakır-İzmir’ barış köprüsü açıklaması
Küçük Millet Meclisi’nin davetlisi olarak kente gelecek Diyarbakır Belediye ...
İZBAN Türkiye’nin ‘ray’ doktoru!
İZBAN'ın Çiğli'deki 77 bin metrekarelik bakım atölyesinin, bir süre sonra ...
Kocaoğlu’ndan stat çıkışı: Örnekköy'ü verin biz yapalım!
İzmir’in tartışmalı konuları arasında yer alan stat projeleri ile ilgili ...
 
Başkan Kürüm ‘Kaiser’ gibi: Kırık kolla sahada!
Geçtiğimiz günlerde geçirdiği kaza sonrası, köprücük kemiğinde çatlak ...
Bornova’da kış ortasında yüzme keyfi
Bornova Belediyesi’nin Işıkkent’te hizmete açtığı yarı olimpik yüzme havuzu, ...
Avrupa’dan Karşıyaka’nın projelerine tam not
Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa Sağlıklı Kentler Birliği Alt Ağı üyesi ...
 
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva