HABERLER>GÜNCEL
2 Ağustos 2022 Salı - 13:31

Maden şirketlerinin hedefindeydi... Kartal Dağı'na SİT müjdesi!

Maden şirketlerinin hedefinde olan Tire’nin Kartal Dağı mevkiinde bulunan bir parsel, içerdiği kültürel varlıklardan dolayı arkeolojik sit alanı ilan edildi.

Maden şirketlerinin hedefindeydi... Kartal Dağı na SİT müjdesi!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ – İzmir’in Tire ilçesi Büyükkale Mahallesi Yayla mevkiinde bulunan kültürel varlıklar için inceleme başlatan İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararını açıkladı. Özel mülkiyete ait tapunun 174 ada 14 parselde bulunan Roma, Geç Roma ve Bizans dönemi kalıntılarına ilişkin sebebiyle bölge 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan edildi.

SİT kararı tapuya şerh olarak düşecekken bölgenin koruma amaçlı planları hazırlanacak. İlan edilen arkeolojik sit alanı, Emerald Maden Şirketi tarafından açılmak istenen mermer ocağı proje sahası içerisinde kalıyor. İlan edilen 3’üncü derece arkeolojik sit alanında ise çalışma yapılmadan önce Koruma Bölge Kurulu’ndan karar izin alınması istendi. Geçtiğimiz aylarda da bu bölgede bir parsel 1’inci derece arkeolojik SİT ilan edilmişti. Ayrıca 5-6 nokta ile ilgili de benzer SİT kararlarının verilmesi bekleniyor. Bu alanların dosyaları da kurul önünde.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

"İzmir İli, Tire İlçesi, Büyükkale Mahallesi, Yayla Mevkiinde bulunan 174 ada 14 parsel numarasıyla kayıtlı özel mülkiyete ait taşınmaz ile orman mülkiyetindeki taşınmazın, karar eki koordinatlı paftada gösterilen kısmının, alanda tespit edilen Roma, Geç Roma ve Bizans dönemlerine ilişkin buluntular sebebiyle "3. derece arkeolojik sit" olarak tescil edilmesine, karar eki koordinatlı paftasının ve sit fişinin onaylanmasına, taşınmazların tapu kaydına "3. derece arkeolojik sit" şerhinin konmasına, 2863 sayılı yasanın 17. maddesi gereğince Koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak iletilmesine"

ÇED İPTAL EDİLMİŞTİ!
İzmir'in Tire ilçesindeki Büyükkale ve Küçükkale köylerine kurulmak istenen mermer ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olumsuz görüş bildirmiş ve ocak alanının etrafındaki zeytinlikleri gerekçe göstererek ÇED sürecini durdurmuştu. ÇED sürecinin iptal edilmesinin ardından harekete geçen Tireliler ruhsatın iptal edilmesini istediler. Kartal Dağı’na kurulmak istenen mermer ocağının ruhsatının iptal edilmesi için Tire Belediyesi ve 98 yöre köylüsü dava açmıştı. Şimdi gözler idare mahkemesinin vereceği kararda.

TOPLANTI YAPTIRILMADI
Geçtiğimiz yıl Küçükkale’de yapılması planlanan halkın katılımı toplantısı, bölge halkının ve çevre örgütlerinin tepkisinden dolayı gerçekleşememiş ve tutanak tutulmuştu. Küçükkaleliler köy girişine “Madencilerin köyümüze girişi yasaktır” ifadeleri yer alan pankart asmıştı.

Kartal Dağı’nın eteklerinde yer alan ve orman sahası içinde kalan 194,60 hektarlık ruhsat alanında 6 adet mermer ocağı açılması planlanıyordu. Bölge halkı ocakların ormana, zeytinliklere, tarım arazilerine, içme suyu kaynaklarına ve yaşam alanlarına zarar vereceğini belirterek karşı çıkıyordu.

Bölge halkı başka bir başvuru süreci işletilmemesi için alanın acilen milli park ve doğal SİT alanı ilan edilmesini istiyor.

 
DEÜ'nün gündüz tedavi merkezi yenilendi!
 
Kadir Şeker'in tahliyesine itiraz reddedildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DEÜ'nün gündüz tedavi merkezi yenilendi!
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) gündüz tedavi merkezi kemoterapi ...
Kübra Ece'nin ölümünde şok gelişme!
Bir televizyon programı ile ünlenen Kübra Ece'nin ölümüne ilişkin soruşturma, ...
DEAŞ operasyonunda 15 gözaltı
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda, yabancı uyruklu 15 şüpheli gözaltına alındı.
 
Anayasa Mahkemesi'nden eski başkana ret
Anayasa Mahkemesi (AYM), sözde "öz yönetim" ilanı yapılan basın açıklamasına ...
Araç kazasında yaralanan asker şehit oldu
Hatay hududunda araç kazası sonucu yaralanarak hastaneye sevk edilen Piyade ...
Enişte katiline beraat!
İzmir'in Buca ilçesinde sokakta kendisine saldıran eski eniştesi Ferzende ...
 
F-16 müzakerelerinde gözler 15 Ağustos'a çevrildi
ABD'den F-16 alımı ve modernizasyonu ile ilgili süreç hızlandı. Türk ve ...
Sızma girişimi engellendi... 5 terörist etkisiz!
Fırat Kalkanı bölgesine saldırı girişiminde bulunan 5 PKK/YPG’li terörist ...
Kansere karşı aşk ile savaş!
İzmir'de, kız arkadaşı Güneş Özkaya'nın (43) ısrarıyla yaptırdığı check-up'ta ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva