HABERLER>SAĞLIK
24 Aralık 2020 Perşembe - 11:04

Liseli gençlerden yerli insülin pompası

İzmir'de lise öğrencileri Eray Ocak (16) ve Berkay Bağcı (17), vücuda monte edilebilen yerli insülin pompası ile hastaların iğne kullanmalarına gerek kalmadan kesintisiz insülin ihtiyacını karşılamarını sağlayacak proje hazırladı. Depark Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş.'in mentörlüğünde prototipi hazırlanan insülin pompasının klinik testlerine başlanacağı bildirildi.

Liseli gençlerden yerli insülin pompası

İzmir Atatürk Lisesi 10'uncu sınıf öğrencisi Eray Ocak ve 12'nci sınıf öğrencisi Berkay Bağcı, geçen eylül ayında diyabet hastalarının yaşamını kolaylaştıracak yerli insülin pompası projesi için çalışma başlattı. Proje, hastaların iğne kullanmalarına gerek kalmadan kesintisiz insülin ihtiyacını karşılayacak. Üretilen yerli insülin direnci pompası ile diyabet hastalarına yaşam konforu sunulacak ve onları büyük bir maliyetten kurtaracak. Depark Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Teknoloji Geliştirme A.Ş., Eray Ocak ve Berkay Bağcı'nın hazırladığı yerli insülin pompası projesine destek verdi. Öğrenciler, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar ile bir araya geldi ve projenin detaylarını anlattı.

KARIN YA DA KOL BÖLGESİNE MONTE EDİLİYOR
Yurt dışından ithal edilen ve tanesi yaklaşık 20 bin lira olan insülin pompasının özellikle insüline bağımlı Tip 1 diyabet hastaları için büyük kolaylık getireceğini söyleyen Eray Ocak, vücuda insülin pompalayan mekanizmaların çok pahalı olduğunu belirtti. Dünyada ilk defa iğnesi değiştirilebilen tek parça insülin pompası üretildiğini kaydeden Ocak, maliyeti de çok düşük tutarak tüm hastalara ulaşabilecek bir sistem tasarladıklarını anlattı. Pompanın karın ya da kol bölgesine monte edilebildiğini dile getiren Ocak, "İnsülin otomatik olarak enjekte ediliyor. Ekstra bir cihaza ihtiyaç duymadan doğrudan cep telefonunuzla, doktorunuzun belirlediği insülin miktarlarını girerek pompalama işlemini başlatıyorsunuz. Daha sonra cihazınız kesintisiz şekilde insülin ihtiyacını karşılıyor. Tip 1 hastalarının sürekli insülin ihtiyacı var. Bu sürekli vücudunuzda duruyor. İğnesi vücutta kalmak koşuluyla yalnızca duş alırken çıkarabilirsiniz. Günde 4 kez iğne vurmamak için sürekli vücudunuza insülin aktarımı sağlanıyor. Günlük yaşamınızda varlığını hissetmiyorsunuz. içindeki pompalama mekanizması rezervuardan aldığı insülini hastaya pompalıyor" dedi.

PROTOTİP HAZIR, KLİNİK TESTLERE BAŞLANACAK
Okul kulübünde farklı mühendislik çalışmaları yaptıklarını anlatan Berkay Bağcı ise, "Aynı ailede hem baba hem de çocuklar insülin hastası olabiliyor. Baba çocuğuna alabilmek için kendisine insülin pompası alamıyor ve iğneye devam ediyor. Biz bu sorunu çözmek için yeni birşeyler geliştirmek istedik. Dünyada ilk kez böyle bir insülin pompası oldu. Projeye geçen eylül ayında başladık. Prototip hazır. Bundan sonra, insan vücuduna girdiği için klinik testler yapılacak. En çok istediğim şey bu ürünü herkese ulaştırmak. Çünkü çok hasta var. Herkese ulaşıp pazarı genişletmek istiyorum" diye konuştu.

GENÇLERE KAPIMIZ AÇIK
Diyabetin hem dünyada hem de Türkiye'de sürekli arttığına dikkat çeken DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, hayat boyu süren tedavinin ciddi bir maliyet gerektirdiğini dile getirdi. Hastalara düşük maliyetli insülin pompası geliştiren gençlerle gurur duyduklarını ifade eden Hotar, Depark Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş. olarak projeye destek olduklarını söyledi. Hotar, "Laboratuvarlarımızı gençlerin kullanımına açacağız. DEÜ olarak bu ürünleri en kısa sürede üretime döndürmelerine vesile olacağız. Dünyada hem kullanım kolaylığı hem kullanım ömrü hem de maliyetiyle bir ilk olacak. Bunun gururunu hep beraber yaşıyoruz. Tüm gençlere kapımız açık. Her yaş grubu ve okuldan bu icatlar için kapımızı açıyoruz. Gençleri ve hocaları yürekten bir kez daha tebrik ediyoruz. Öğrencilerimize başlangıçta mentörlük desteği verdik. Laboratuvarlarımızı kullanıma açacağız, daha sonra da neye ihtiyaçları varsa onu vereceğiz" dedi. (DHA)

 
CHP’li Polat ‘belge’ ile seslendi: Pergolacı Fahrettin dersine iyi çalış!
 
Esnafa yapılacak desteğin detayları belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya genelinde vaka sayısı 79 milyonu geçti!
Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline ...
Mutasyona uğrayan koronavirüs Türkiye'de var mı?
Mutasyona uğrayan koronavirüs Türkiye'de var mı?
Tire Devlet Hastanesi'nde mobbing iddiası!
İzmir Tire Devlet Hastanesi’nde çalışan 3 doktor, başhekimin kendilerine ...
 
Lama antikorları Covid-19 tedavisinde kullanılacak
ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüsü’ndeki araştırmacılar, Covid-19 tedavisinde ...
Çin aşısında sonuçlar ertelendi!
Brezilyalı araştırmacılar, Çin'in Sinovac şirketi tarafından geliştirilen ...
DSÖ'den mutasyon açıklaması: Büyük ölçüde daha bulaşıcı
Dünya Sağlık Örgütü, mutasyona uğrayan yeni virüsün "büyük ölçüde" daha ...
 
DSÖ: 2022’ye kadar sürü bağışıklığı sağlanamaz
DSÖ’nün ilk koronavirüs vakasını açıklamasının üzerinden yaklaşık bir ...
'Virüsün canlı kalma süresi 10 dakikaya çıktı'
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, kış ...
Koronayı nerede ve kimden kapıyoruz?
Koronayı nerede ve kimden kapıyoruz?
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva