HABERLER>İŞ DÜNYASI
7 Kasım 2023 Salı - 08:50

Latmos'a dinamit!

Doğal yapısı ve tarih öncesi kaya resimleriyle ünlü Latmos’taki taş ocaklarına bir yenisi daha ekleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bir taş ocağı için daha izin verdi. Hammaddenin çıkarılması için dinamit kullanılacak.

Latmos a dinamit!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yükselen, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nın taş ocağı her geçen gün daha da büyüyor. Latmos’un yanı başında yer alan ve kapladıkları alan gittikçe artan ocaklar bölgenin tarihine, kültürüne,  jeolojik yapısına ve canlı yaşamına geri dönülmez zararlar veriyor.

8 bin 500 yıllık kaya resimlerinin bulunduğu dünyadaki ender jeolojik yapılardan birisine sahip Latmos’un eteklerindeki taş ocaklarına bir yenisi daha yolda. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Aydın’ın Söke ilçesinde Dinçler Grup bünyesindeki Dinçler Madencilik’in tarafından açılmak istenen ocakla ilgili 'ÇED Gerekli Değildir' kararı verdiğini duyurdu.

Yeşilköy Mahallesi sınırlarındaki 8,17 hektarlık ÇED sahasında patlatma yöntemiyle yılda 100 bin ton feldspat çıkarılması planlanıyor. ÇED alanı, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planının “Orman Alanı” olarak kayıtlı iken parsel sorgulama uygulamasında saha “Zeytinlik Ve Makilik Ve Fundalık” olarak kayıtlı.



ZEYTİNLER TEHLİKEDE
3573 Sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’na göre söz konusu projeye izin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın izin verilmemesi gerekiyor. Kanunun 20 maddesinde “Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevî atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.” ifadeleri yer alıyor.

Proje hayata geçerse 8 hektarlık alandaki binlerce zeytinlik kesilme tehdidi ile karşı karşıya kalacak. Çevredeki zeytinler de madencilik faaliyetinden olumsuz etkilenecek. Ayrıca hammaddenin çıkarılması için dinamit kullanılacak. 



LATMOS (BEŞPARMAK) DAĞLARI HAKKINDA
Proje sahası Aydın ve Muğla sınırları içerisinde yükselen, antik çağdaki adı Latmos olan Beşparmak Dağları’nda yer alıyor.

Arkeolojik olarak çok önemli olan dağ, Neolitik dönemden Osmanlılara kadar izler taşır. Yakın zamandaki önemli prehistorik keşiflerden olan kaya resimleri M.Ö 6.000-5.000 yıllarına tarihlenmektedir. Tespit edilen 170 resimde av ve hayvanlar yerine, çoğunlukla insan çizilmiştir. İnsanlar tek tek değil, aileyi anımsatacak şekilde çizilmiştir. Bu kaya resimleri resim dili ve konusu açısından dünya kaya resimleri arasında önemli bir yere sahiptir.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 18.10.2012 tarih ve 1029 Sayılı Kararı ile toplam 9 adet kaya resmi ve kutsal alandan oluşan korunması gerekli kültür varlığını, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında tescil ederek, çevreleri 5 ayrı alansal bölgeye ayrılarak I. Derece Arkeolojik Sit ilan etti.

Söke İlçesine bağlı Karakaya Köyü bölgesinde; Göktepe Kutsal Alanı ve Kaya Resmi, Karadere Kutsal Alanı ve Prehistorik kaya resimleri, Kavalan, Kovanalan ve Bozalan prehistorik kaya resimleri tescil edilerek, 1. Derece Arkeolojik Sit ilan edilerek koruma altına alındı.

 
Acil servis ringe döndü... 3 kişi tutuklandı!
 
Egeli tekstilcilerden rekor ihracat!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mylasa 7 Kasım 2023 Salı 17:32

Tanrı belanızı versin

Yorumu oyla      2      3  
izmirli 7 Kasım 2023 Salı 12:16

allah b.... versin. amin.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Beşli Çete’ kitabında adı geçiyordu… Proje halkın kantarında!
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır’ın kaleme aldığı "Beşli Çete" ...
İzmir'de 'fıstık boykotu' hazırlığı!
İzmir Şekerciler ve Pastacılar Odası Başkanı İhsan Esen, geçtiğimiz yıl ...
Baharatçılardan kalıntıya karşı güçbirliği
Kalıntısız üretim ve ihracatın sürdürülebilirliği için Avrupa’nın dört ...
 
Sokakta boykot, borsada rekor!
Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler sonrası özellikle Türkiye'de yere dökülerek ...
Ayakkabı ihracatında büyük artış... 9 ayda 931 milyon dolar!
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği’nin (TASD) ev sahipliğinde gerçekleştirilecek ...
Bankacılık işlemlerine yeni düzenleme!
Hazine ve Maliye Bakanlığının Mali Suçları Araştırma Kurulu Genel Tebliğinde ...
 
Üzümün başkentinin canına okuyacak karar!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, zararı bilimsel makalelere ...
İTOB'da Faruk Uğurlu donemi
İTOB Organize Sanayi Bölgesi bugün olağanüstü genel kurula gitti. Mevcut ...
Egeli ihracatçılardan yeşil seferberlik!
Türk ihracatçısının en büyük dış ticaret partneri Avrupa Birliği’nin ortaya ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Vasatlar Baharı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Devlet baba nasıl yıkılır 33 yıl önce anlatmıştı
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Değinmeler: Çin, Asgari ücret ve Mourinho…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
5 Haziran Dünya Yeşil Yıkama Günü!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Alevi köylerine cami yapmak…
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Tolkien’in Oxford’u ve yüzüklerin efendisi
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Güneşli günler
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Zoraya ter Beek’in ötanazi kararı üstüne
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
'Bitti' sanmayın; gelecek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva