HABERLER>EKONOMİ
20 Ağustos 2016 Cumartesi - 13:01

Kuru üzümde üreticiye güven mesajı: Bakanlık zirvesi!

Çekirdeksiz kuru üzümde üreticinin isyanına EİB Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Başkanı Birol Celep’ten güven mesajı geldi. Egedesonsöz’e konuşan Celep, üreticiye “Paniğe gerek yok” mesajı verirken Ekonomi Bakanı Zeybekci ile sorunun çözümü için zirve gerçekleşeceğini açıkladı.

Kuru üzümde üreticiye güven mesajı: Bakanlık zirvesi!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  Ege Bölgesi’nde geçtiğimiz sezon kayıpla kapatılan çekirdeksiz kuru üzümde bu sene rekolte tahminlerinin yüksek olması tartışmaların önüne geçemedi.

Geçtiğimiz sezon don olayları gibi olumsuz hava şartlarının etkisiyle üretimin düşük olması ve Rusya krizinin piyasaları olumsuz etkilemesi nedeniyle sancılı bir dönem geride bırakılmıştı.

ÜRETİCİDEN CENAZE NAMAZI PROTESTOSU

Çekirdeksiz kuru üzümde 2016 – 2017 sezonu için yapılan 313 bin tonluk rekolte tahmini yüzleri güldürse de tartışmaların önüne geçemedi. İhracatçılar tarafından olumlu bakılan sezona karşın Manisalı üreticiler geçtiğimiz günlerde üzümün temsili cenaze namazını kılarak İzmir Ticaret Borsası ve Ege İhracatçı Birlikleri önderliğinde açıklanan rekolte tahminini fiyatları düşürmeye yönelik algı operasyonu yapmakla suçlamıştı.

TABLO 10 GÜN İÇİNDE NETLEŞECEK

Tartışmalı sürecin ardından Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Birol Celep yaşananları ve yeni sezonun yol haritasını Egedesonsöz’e değerlendirdi.

Mevcut durum içerisinde hem üreticinin hem de ihracatçının rehavete kapıldığını ifade eden Birol Celep, ”Serbest ekonomi içinde biz yaşanan olaylara bir bütün olarak bakıyoruz. Biz tüm paydaşlar olarak üreticiden, son nihai tüketiciye kadar global bir şekilde baktığımızda hem ihracatçının hem de üreticinin bir rehavet içinde olduğunu görüyoruz. Bugün yapılan yorumların hepsi bir varsayım. Önümüzdeki 10 gün içinde tablo netleşmeye başlayacak” diye konuştu. 

BAKAN ZEYBEKCİ’YLE ÜZÜM ZİRVESİ

Üretici kanalından gelen tepkileri ve ihracatçıların sorunlarını önceki gün İzmir’e gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile paylaştıklarını söyleyen Celep, sorunu bir bütün olarak çözmek için çalışmaların yapılacağını ifade etti. Sektörün tüm paydaşlarının çözüm için bir araya geleceğini ifade eden Celep, ”Yaşanan bu sorunu biz birlik olarak Sayın Ekonomi Bakanımızla yaptığımız görüşmede özel olarak ilettik. Yaptığımız görüşmede sayın bakan, konunun ayaküstü konuşulamayacak bir konu olduğunu ifade etti. Biz de birlik olarak rekabet kurumuna ters gelmeyecek şekilde Türkiye ihracat gündem maddesi oluşturduk. Bu konuyu teknik elemanlarla, ticarileriler, rekabet kurumu, ticaret kurumu ve tüm paydaşlarıyla birlikte Ekonomi Bakanlığı gündeminde görüşeceğiz. Olması gereken de budur” dedi.

PANİĞE GEREK YOK

Sektörde endişe içinde olan üreticilere güven mesajı veren Celep, “Biz kuru meyve ihracatçıları olarak bazı enstrümanlar olarak bizim de çalışmamız var. Burada üretime, üreticiye verilecek desteğe, katkıya karşı değiliz. Sonuçta bu bir arz talep dengesiyle entegre bir iş. Taze üzümün yurtdışında talebinin olmaması nedeniyle üretici panik oluyor. Burada panik yapılacak bir şey yok. Sağlam durmamız lazım.  Biz birlik içinde durduğumuz sürece Türk üzümünün yurtdışında bu kadar ucuz satılmayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 
CHP’li Altıok’tan 75.madde çıkışı!
 
Başbakan'ın 'Esad sözleri'ne açıklama geldi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren haber: Vergi affı hakkında her şey!
Milyonlarca kişinin borcunun yapılandırılmasına yönelik düzenleme yürürlükte! İşte tüm detaylar…
Ve Fitch Türkiye'nin kredi notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin ...
SGK borçlarına 36 taksit imkanı!
2016 Haziran ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını kapsayan yapılandırmayla, ...
 
Kerkük-Ceyhan hattı 5 ay sonra yeniden aktif!
Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki ...
İkinci el araç satışına sınırlama geldi!
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılacak düzenlemeye göre vatandaşlar ...
Yiyecek yardımı yönetmeliğinde değişiklik
Devlet memurlarının yiyecek yardımı yönetmeliğinde değişikliğe gidildi.
 
Flaş: BDDK'da 29 denetçi gözaltında
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında, ...
Ev almak isteyenlere devlet desteği geliyor!
Konut satın almak için tasarruf yapmak isteyenleri teşvik etmek amacıyla ...
Tariş’ten zeytinyağı fiyatlarına ilişkin önemli açıklama!
Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, sezonun son günlerinde, henüz gelecek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva