HABERLER>YAŞAM
7 Aralık 2021 Salı - 12:04

Küresel ısınma albatrosların yuvasını yıkıyor

İlişkileri bitiren çok fazla neden vardır. Genelde heyecanın kaybolması, sevginin azalması ya da anlaşamamazlıklar ayrılmak için neden olabilir. Peki ya iklim değişikliği ayrılıklara sebep olabilir mi? Yapılan yeni bir araştırma, dünyadaki en sadık canlılardan olan albatrosların iklim krizi sebebiyle daha fazla boşandığını söylüyor. Uzmanlar, albatrosların romantik aşk hayatlarını, iklim krizine bağlı boşanma nedenlerini ve popülasyonlarının nasıl tehlike altında olduğunu anlatıyor

Küresel ısınma albatrosların yuvasını yıkıyor

Albatrosların dünyanın en sadık tek eşli canlılarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Sadık albatrosların romantik ilişkileri ‘Küresel Isınma’ engeli ile karşı karşıya…

Küresel ısınma ve kuşların ilişkileri arasındaki bağlantı kulağa oldukça uzak geliyor değil mi? Ancak gerçekler hiç de sandığımız gibi birbiri ile alakasız değil.

Bilim yayını Royal Society Journal'da yayımlanan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin ve buna bağlı olarak ısınan suların, albatrosların ‘yuvalarının dağılmasını’ oldukça arttırdığını söylüyor.

Albatrosların boşanması, insanlardaki aldatma gibi, eşlerden birinin bir başka albatrosla çiftleşmesiyle gerçekleşiyor. Albatroslar tipik bir eş seçtikten sonra çoğunlukla ayrılmıyor, birbirlerine sadık kalıyorlar. Bu türün yalnızca yüzde 1 başka bir eş bulduğu için ayrılıyor.

Araştırmacılar, 15 yıl boyunca Falkland Adaları'ndaki 15.500 Albatros çiftini inceledi. Bu süre zarfında su sıcaklıkları arttıkça albatrosların ayrılma oranları da sürekli olarak artmaya başladı.

Normalde albatroslardaki boşanma, üreyememe ile tetikleniyor. Bu yüzden bir sonraki çiftleşme mevsiminde yeni bir eş buluyorlar. Ancak araştırmada, başarılı bir şekilde yavru sahibi olan çiftlerin de boşandıkları görüldü.

SULAR ISINIYOR, EVLİLİKLER BİTİYOR

Gördüğünüz üzere albatroslarda evlilik kurumu en az insanlar kadar önemli. Bazı uzmanlar tarafından ‘insanlardan bile daha sadık canlılar’ olarak adlandırılan albatroslar, ne oldu da boşanmaya başladı?

Araştırmalar, deniz kuşları için suların ısınmasının daha az balık, daha az yiyecek, daha sert bir çevre yani çok daha çetin hayat koşulları anlamına geldiğini söylüyor. Bu hayat koşullarında ise albatros yavrularının çok daha azı hayatta kalıyor. Kuşların stres hormonları yükseliyor ve avlanmak için uzaklara göç etmek zorunda kalıyorlar.

Lizbon Üniversitesi'nde araştırmacı ve Royal Society çalışmasının ortak yazarı Francesco Ventura, daha sıcak suların albatros çiftlerinin ayrılma oranlarını arttırdığını öğrendiklerinde çok şaşırdıklarını söylüyor.

Ventura, albatrosların genelde üreyemedikleri zaman boşandığından bahsediyor, “Bu kuşların üreyemediklerinde ayrılma risklerinin daha yüksek olduğunu biliyorduk. Ancak sıcak sular bu durumun dahi önüne geçti. Üreyememe durumu boşanmalarda hala önemli bir etken olsa da, suların ısınmasının çok daha büyük bir etkiye sahip olduğunu keşfettik. Öyle ki, çiftler üreme başarılı olduğunda bile ayrılmaya başladılar” diyor.

STRES, AZ YİYECEK, KULUÇKA BAŞARISIZLIĞI VE BOŞANMA

Yaban Hayvan Biyoloğu Ergün Bacak da yaptığı açıklamalar ile araştırma sonuçlarını destekliyor. Bacak, “Araştırmalar, küresel iklim değişikliğinin sonucunda okyanus sularının sıcaklığının artması, albatrosların yiyecek bulmak için daha fazla seyahat etmesine ve daha stresli hale gelmesine neden olduğunu gösteriyor. Daha stresli olmaları da eşler arasındaki ilişkiye zarar veriyor. Ayrıca yiyeceğe ulaşmaktaki zorluk eşlerin boşanmasındaki en önemli faktör olan kuluçka başarısızlığını arttırıyor” dedi. (Hürriyet)

 
Ödül alması tepki çekti!
 
AK Parti'den 'metro ihalesi' çıkışı: Nerede şeffaflık?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nazlı, kardeş kanıyla hayata tutundu!
Aydın'da bir öğretmenin sahiplendiği sokak kedisi, kan kaybı nedeniyle ...
Eski Bakan Akşit yaşamını yitirdi
Eski Devlet Bakanı, AK Parti kurucu üyesi Güldal Akşit 61 yaşında hayatını ...
Muhittin AKBEL yazdı... Alkışlarda yaşayacaklar
Muhittin AKBEL yazdı... Alkışlarda yaşayacaklar
 
Geleneği sürdürmek istedi... Atla binaya girdi!
İzmir'in Bergama ilçesinde düğünlerde cirit oynatılması ve atlıların hediyelerini ...
Mehmet KARABEL yazdı... Kanseri yendi, kitabını yazdı!
Mehmet KARABEL yazdı... Kanseri yendi, kitabını yazdı!
İzmir depremi onları buluşturmuştu... İyilikten vazgeçmediler!
İzmir'de geçen yıl ekim ayında yaşanan depremin ardından tanışan yaklaşık ...
 
Ebru Şallı'nın babası hayatını kaybetti!
Yaklaşık 3 yıl boyunca mücadele ettiği lenfoma hastalığı nedeniyle oğlu ...
Menajerinden Zerrin Özer'in durumu hakkında açıklama geldi
Geçtiğimiz gün Zerrin Özer hakkında çıkan haberler gündeme bomba gibi ...
'Bisikletçi Anne' 30 yıldır evini tamircilikle geçindiriyor
Konya'da bisiklet tamirciliği yaprak geçimini sağlayan ve "Bisikletçi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva