HABERLER>GÜNCEL
18 Kasım 2022 Cuma - 09:49

Kuraklık göçmen kuşları da vurdu... Yaşam alanları daraldı

Van Gölü'nde su seviyesini düşüren kuraklık; daha önce göl suları altındaki yüzlerce dönüm arazinin gün yüzüne çıkmasına neden olurken, yaban kuşlarının konaklama alanı olan sazlıkları da kurutuyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, göldeki çekilmeyle tarım alanına dönüştürülen bölgelerle ilgili uyarılarda bulunurken, yaşam alanları daralan yaban kuşlarının ise yer değiştireceğini söyledi.

Kuraklık göçmen kuşları da vurdu... Yaşam alanları daraldı

'Dünyanın en büyük sodalı gölü' olan 3 bin 712 kilometrekarelik Van Gölü'nde, kuraklık nedeniyle çekilme sürerken, daha önce göl suları altında kalan birçok alan da gün yüzüne çıktı. En belirgin çekilme ise su derinliğinin diğer kıyılara oranla daha az olduğu Erciş ilçesinin sahillerinde gözleniyor. 1841 yılında gölün yükselmesiyle bir bölümü su altında kalan Urartular dönemine ait Erciş Kalesi 8 yıl önce karaya çıkarken, daha önce göl suları altında olan yüzlerce dönüm arazi de yine bu nedenle gün yüzüne çıktı ve birçok kişi, bu bölgeleri tarım alanı olarak kullanmaya başladı. Bölgede etkili olan kuraklık, yaban kuşların konaklama alanları olan birçok sazlığı da etkilemeye ve kurak alanlar haline dönüşmesine neden oldu. Dikkat çeken çekilmelerden biri de ilçenin Gölağzı Mahallesi'nde yaşanıyor. Daha önce 232 kuş türüne ev sahipliği yapan sazlık kuruyunca burada yaşayan yerel kuş türleri yer değiştirdi. Konaklamak için gelen flamingolar ise şimdilik daha açıkları tercih etmeye başladı.

'YABAN HAYATINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK'
Van YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, hem tarım alanına dönüştürülen bölgeler hem de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan sazlık alanlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Aslan, sulak alanların kurumasının yaban hayatını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Konaklama alanlarının daralması ile yaban kuşlarının yer değiştireceğini belirten Aslan, "İklim etkisi, nüfus veya tarım baskısıyla sulak alanlar ne yazık ki kurumaktadır. Bahar aylarında göçmen ve yerel kuşların yüzde 90'ının ürediği genellikle Van Gölü havzasındaki bu sulak alanlardır. Bu alanlarda üremelerinin sebebi ise güvenlik ve besin halkasıdır. Eğer bu sulak alanlar kuruyup, yok olursa yaban hayvanlarının buraya gelmesi azalır ve yaban hayatı büyük tehlike altına girer. Sadece yaban kuşları olarak düşünmemek lazım. Sulak alanlar yok olması durumunda, besin zinciri kesileceği için yaban hayatında görmek istediğimiz birçok tür başka yerlere göç etmek zorunda kalacak ve buradaki biyoçeşitlilik azalacaktır" diye konuştu. 

Prof. Dr. Aslan, göl sularının çekilmesiyle tarım alanına dönüştürülen bölgelerle ilgili de uyarılarda bulundu. Bu alanlarda tarım yapılmaması gerektiğini kaydeden Aslan, "Yaz aylarında kuruyan sulak alanlar insanlar tarafından ne yazık ki işgal edilmektedir. Bu alanlar, göçmen kuşların geldiği yerler olmaktan çıkmasıyla yaban hayatı bundan etkilenecektir ve sulak alanların kuruması ise türlerin yok olmasına sebep olacaktır" dedi. 

Doğa fotoğrafçısı Tamer Altaş ise daha önce 232 kuş türüne ev sahipliği yapan Gölağzı Mahallesi'ndeki sazlık alanların kuruduğunu görünce büyük üzüntü yaşadığını söyleyerek, "Her yıl binlerce flamingonun göç edip geldiği Gölağzı'ndaki sazlık alanlar, Van Gölü'nün çekilmesiyle kurumuş. Ben 20 yıldır doğa fotoğrafları çekip sosyal medya hesaplarımdan paylaşıp, bölgenin turizmine katkı sunmaya çalışıyorum. Bu yıl merak edip fotoğrafçı arkadaşlarımla yine buraya geldik ancak bölgenin durumu bize büyük üzüntü ve tedirginlik yaşattı" diye konuştu. (DHA)

 
Başkan İduğ'dan saha mesajı: En hızlı çözüm kentsel dönüşüm!
 
MİT'ten Gara'da operasyon: 5 terörist etkisiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akıl almaz olay... Hayat kurtaran rüya!
Eskişehir'de motosikletiyle trafik kazası geçiren 22 yaşındaki Aslı Ece ...
Marmara denizinde tahıl gemisi karaya oturdu
Sudan'dan İstanbul'a ilerleyen tahıl gemisi  Balıkçı Adası açıklarında karaya oturdu.
Teröristin ifadesi: Talimatı Hacı'dan aldım!
İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin ölümüne sebep olan bombalı saldırıyı gerçekleştiren ...
 
'Beni kocamdan boşayın': Ayda bir yıkanıyor, bilgisayar bağımlısı!
G.F., iki çocuğunun babası H.F.’nin sürekli bilgisayar oyunları ile vakit ...
Ekmek Üreticileri Sendikası Başkanı tahliye oldu!
Katıldığı bir televizyon programında söylediği sözler nedeniyle tutuklanan ...
Markete silahlı saldırı: İki kişi yaralandı
Mersin'in Tarsus ilçesinde A.I.'nın (26) av tüfeğiyle bir markete ateş ...
 
İzmir'de 16'lık kaza... Bir çocuk can verdi!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde, ehliyetsiz genç sürücünün kullandığı otomobil, ...
Mehmet KARABEL yazdı... 'Melekler şehri!'
Mehmet KARABEL yazdı... 'Melekler şehri!'
İzmir gece yarısı sallandı!
İzmir'de 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkez üssü Gaziemir ilçesi ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva