HABERLER>GÜNCEL
9 Ocak 2021 Cumartesi - 16:12

Kültürpark Planı netleşti: İşte yıkılacak ve yeniden yapılacak yerler!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeni hazırladığı Kültürpark Planı’nın ayrıntıları netleşti. Belediye ihtisas komisyonlarının gündemine gelen koruma amaçlı revizyon planına meslek odaları da görüşlerini sundu. Yeni planda birçok yapıda değişiklik öngörülürken bazı binaların ve tesislerin yıkılması, küçültülmesi öngörülüyor. Planda, “Tescilli yapılar ile korunması önerilen yapılar hariç olmak üzere emsal 0.05‘tir. Yeni yapılacak yapılardan fuar hollerinin taban alanı 12 bin, Celal Atik Spor Salonu’nun taban alanı ise 6 bin metrekareyi geçemez” ifadelerine yer verildi.

Kültürpark Planı netleşti: İşte yıkılacak ve yeniden yapılacak yerler!

EGEDESONSÖZ- (Özel Haber) İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “arama konferansları ve farklı yapıların da görüşünü almak” gerekçesiyle Koruma Kurulu’ndan geri çektiği “Kültürpark Planı’”nın son şekli netleşti. Başta üniversitelerden alınan raporlar olmak üzere TMMOB’a bağlı odaların da görüş verdiği planlama süreci tamamlandı. Ayrıntıları uzun süre kentte tartışmalara neden olan ve başta Kültürpark Platformu olmak üzere bazı STK’ların da tepkisini çeken yeni planlar belediye meclisinden geçtikten sonra ihtisas komisyonlarının gündemine geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili komisyonlarında görücüye çıkan yeni “koruma amaçlı imar planı” katılımcılara anlatıldı.

Egedesonsöz’ün ayrıntılarına ulaştığı yeni planda, “Fuar-Kültürpark alanının kullanımı ve geleceğine yönelik 17.06.2019 tarihinde arama konferansı düzenlenmesi üzerine Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne iletilen 21.06.2019 tarih, 144148 sayılı ve 11.09.2019 tarih, 214053 sayılı yazıların” ardından yeni bir sürecin başlatıldığına vurgu yapıldı.

Başkan Tunç Soyer dönemin ilişkin yapılan son çalışmaların yer aldığı kültürpark planında en dikkat çeken yer ise daha önce “kaldırılsın” denilen fuarların yapıldığı hollerin durumu netleşti. Planda, Y1 olarak çizilen hollerin en büyüğünün taban alanının 12 bin metrekareyi geçemeyeceği ifade edildi. Bu alanda yeni bir yapının inşa edileceği dile getirilirken fonksiyonu ve ne yapılacağına ilişkin bir düzenleme yer almadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak’taki ana hizmet binasının deprem sonrasında yıkılması yönündeki raporun ardından belediye birimleri hollere taşınmıştı. Yeni planda ayrıca Y2 olarak tanımlanan Celal Atik Spor Salonu’nun olduğu bölgenin de düzenleneceği ifade edildi. Bu alanda yapılacak yeni yapının ne olacağı açıklanmazken taban alanının 6 bin metrekareyi geçemeyeceği vurgulandı.  İki büyük yapı “yıkılıp yeniden yapılacak” yerler arasında tanımlandı.

YIKILACAK YERLER!
Planda Kültürpark,  “korunacak tescilli yapılar, korunacak yapılar, yıkılacak yapılar, yıkılıp yeniden yapılacak yapılar ve ekosistem koruma planı paftası” olarak kademelere ayrıldı. Buna göre “idari işlevli binalar” olarak tanımlanan İzmir Emniyet Müdürlüğü Kültürpark Asayiş Binası, Küçük Hayvan Polikliği yıkılacak.  Yine müze girişi de yeni planda ortadan kaldırılacak.  Eski pavyon binalarından olan;  Eski Atlas Pavyonu Binası da yeni planda olmayacak. Kültürpark’ta uzun yıllardın yeme-içme-eğlence işlevi gören Kübana Restoran Binası Golf Restoran Binası da ortadan kaldırılacak.

LUNAPARK GİDİYOR
Koruma amaçlı imar planında ve hazırlanan son çalışmada üzerinde uzun süre tartışılan Kültürpark’ın ve fuarların simgesi Lunapark’ın durumu da belli oldu. Bir ara “küçültüleceği ve alanının daraltılacağı” söylenilen lunapark ve idare binasının tamamen kaldırılmasına karar verildi. Yeni planda artık lunapark alanı olmadığı için burası da yıkılacak.

 KESİN MADDELER TANIMLANDI

Koruma amaçlı uygulama imar planında şu ifadelere yer verildi:

*Özel projesine göre uygulama yapılacaktır.

*Yeşil alan kullanımının yanı sıra kültür, sanat, spor, dinlence, eğlence, sosyal tesis, Enternasyonal Fuar sergileme alanı fonksiyonları yer alacaktır.

*Tescilli yapılar ile korunması önerilen yapılar hariç olmak üzere E:0.05‘tir. Yeni yapılacak yapılardan Y1‘in Taban Alanı:12.000m2’yi, Y2’nin Taban Alanı:6000m2’yi geçemez.

*Alanın flora ve faunasının korunarak rehabilite edilmesi esas olup, süreç içinde değişkenlik gösterebilecek olan özel ve acil müdahale alanları, alanın yönetim ve işletme sürecinde dikkate alınacaktır.

*Projelendirme ve uygulama aşamasında plana veri teşkil eden ve Plan Raporu ekinde yer alan "Kültürpark'ın Taşıma Kapasitesinin Değerlendirilmesi Raporu"nda belirtilen hususlara uyulacaktır.

*Afet Toplanma Alanının konumu, Plan Raporu eki Korunacak Yapı/Görsel ve Çevresel Değerler paftasında yer almaktadır.

*Alanın flora ve fauna özellikleri dikkate alınarak Kültürpark içindeki etkinlikler ve alınacak önlemlerde Yönetim/İşletim Planındaki esaslara uyulacaktır.

*Hazırlanacak Kentsel Tasarım/Peyzaj Projesinde bisiklet yolu belirlenecektir.

*Plana ilişkin İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 30.10.2018 tarihinde onaylanan imar planına esas jeolojik-jeoteknik etüt raporuna uyulması zorunludur. İmar planına esas bu jeolojik-jeoteknik etüt raporu, zemin etüt raporu yerine kullanılamaz.

*Plan onama sınırları dışındaki alanlarda imar planı bilgisi mer'i imar planından bilgi amaçlı olarak aktarılmıştır. Aktarma suretiyle paftalara işlenilen imar planı bilgisine göre herhangi bir işlem yapılamaz.

*Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne uyulacaktır.

*Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği’ne uyulacaktır.

 
Bagajda taşınan köpeğin kafası sıkıştı
 
Endonezya'da yolcu uçağı düştü!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cenk 20 Mart 2022 Pazar 22:52

Eger lunapark kapanir ve fuar iyice biterse izmirliler bunun bedelini agir odetir

Yorumu oyla      2      3  
Mehmet Altun 10 Ocak 2021 Pazar 15:28

Kültürpark, koruyup gelecek nesillere bırakabileceğimiz merkezi konumda bulunan tek alandır.O nedenle eski garaj alanını da içine alacak şekilde genişletilerek,yeşili bol,betonlaşması en az olacak şekilde bir daha dokunulmayacak hale getirilmeli ve kamuya kazandırılmalıdır. Uygar bir kente yakışan değerli yöneticilerimizin bu duruma dikkat edeceklerine inanmak istiyorum ve bunu gelecek kuşaklar adına onlardan bekliyorum. Selam ve saygıyla.

Yorumu oyla      2      3  
Serap Kozdereli. 10 Ocak 2021 Pazar 14:15

Hiç tatmin olmadım hiç. Yeniden yapılaşma niyeeee?

Yorumu oyla      3      3  
EGELİ 9 Ocak 2021 Cumartesi 23:14

Borsada mağdur 90000 EGS GRUBU MAĞDURLARININ SESİNİ DUYUN. TMSF GRUBUN ÖNÜNÜ AÇSIN.EGS BANK GRUBA GERİ VERİLSİN.

Yorumu oyla      2      3  
EGELİ 9 Ocak 2021 Cumartesi 23:11

EGS HOLDİNGİN ARSASI HAYIRLI OLSUN.90.000 KÜÇÜK YATIRIMCININ EMEĞİ ALINTERİ İNŞALLAH FAYDASI OLUR.EGS YATIRIMCISI OLARAK PROJEYİ YAPALIM.20 SENELİK MAĞDURİYETLER BİTSİN.BORSADAKİ EGS YATIMCIARININ SESENİ DUYUN..

Yorumu oyla      2      3  
İzmirli 9 Ocak 2021 Cumartesi 21:10

Lunaparkın kaldırılma kararı doğru olmuş

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 'arama motoru' baskını: 10 tutuklama!
İzmir'de bazı firmaları, internet üzerindeki bilgilerinin güncelleneceği ...
İşkenceci kocasını öldürdü, tutuklandı
Antalya'da çıplak halde ve elleri kelepçeli bir şekilde kocasının işkencesine ...
Ellerini ayaklarını bağladılar! Sonrası korkunç!
Antalya'da evde yalnız yaşayan Hatice Aykut'un (87),ellerini ve ayaklarını ...
 
YouTube'tan yeni politika: O kanallar kapatılacak
YouTube, telif ihlalleri konusundaki kurallarını katılaştırdı. Yeni karara ...
Medyuma hayvan besleme yasağı
Ankara'da medyum olarak tanınan Sadiye Servet G.'nin evine düzenlenen ...
Soylu, Aybüke öğretmenin ailesi ile görüştü
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Batman’ın Kozluk ilçesinde PKK'lı teröristlerin ...
 
Sevgilisi bıçaklamıştı! Dehşeti anlattı!
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, eski erkek arkadaşı Ufuk Ö.'nün (40) bıçaklayıp ...
Yargıtay'dan kaynanalara kötü haber!
Yargıtay, kayınvalide ve aileyle ilgili dikkat çeken bir karara imza attı.
Eylem hazırlığındaki DEAŞ'lı teröristler yakalandı
Terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyon kapsamında Suriye'nin Deyrizor bölgesinde ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva