HABERLER>EKONOMİ
8 Eylül 2022 Perşembe - 09:00

Krizin ‘sınav’ hali! Gözü yaşlı öğrenciler, çaresiz öğretmenler...

Krizin ağır koşulları altında zor günler geçiren ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan dar gelirli ailelerin çocukları stres altında yaşıyor. Aile içerisinde yaşanan maddi sıkıntılardan dolayı stresi ve baskıyı kaldıramayan öğrenciler ise öğretmenlerine rehberlik öğretmenlerinin yanından alıyor. Çaresiz rehber öğretmenlerinin ise öğrencileri ile yapacağı tek şey kalıyor: Ağlamak…

Krizin ‘sınav’ hali! Gözü yaşlı öğrenciler, çaresiz öğretmenler...

Ahmet Can KARATAŞ – Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ – Ekonomik krizin yarattığı ağır şartlar hayatın tüm kesimlerini etkiliyor. Krizin en çok etkilediği kesimlerin başında da öğrenciler geliyor. YKS sınavı sonrası şehir dışında eğitim almak yerine öğrenciler kendi şehirlerindeki üniversitelere tercih ettikleri görüldü.

Eylül ayının başlaması ile birlikte ise YKS’ye hazırlanan öğrenciler de dershanelerde kayıt yaptırmaya başladılar. İzmir’de kayıt ücretleri ise bölgelere göre farklılıklar gösteriyor. Özellikle dar gelirli ailelerin çocukları bir yandan ekonomik stres bir yandan da sınav stresi ile dönemi başlatmış oldular.

Öğrencilerle birebir temas halinde olan rehberlik servisi çalışanları, öğrencilere krizin yansımasını anlattı.

‘ÖĞRENCİLER KİMSEDE PARA OLMADIĞI İÇİN BUNU DAHA RAHAT İFADE EDEBİLİYORLAR’
Orta sınıfa hitap eden bir eğitim kurumunda rehberlik ve psikoloji servisinde çalışan Ayşin Yılmaz, maddi olarak öğrencilerin en çok zorluk çektiği dönem içerisinde olduğunu belirterek, “Yaz mevsiminde garsonluk yapıp kayıtların yapan çok sayıda öğrencimiz var. Eskiden param yok derken arkadaşlarından çekinirdi gençler. Tedirgin olurlardı. Şimdi gençler ‘bende 20 TL para var ona göre harcayacağım’ diyebiliyor. Bence Z kuşağı kendini bu anlamda ifade etmekte çok daha iyi bize göre. Bunun nedeni ekonominin daha fazla bozulması olabilir. Herkeste para olmadığı için daha rahatça söyleyebiliyorlar” gözlemlerinden bahsetti.

 ‘ÇALIŞMAKTAN EĞİTİMİNE DEVAM EDEMİYORLAR’
Öğrencilerin part-time iş bulma konusunda zorlandığını ve bu süreçte zorluklardan dolayı derslere gelemediklerini anlatan Yılmaz, “Ben daha önce de farklı kurumlarda çalıştım. Açıköğretimde bile kayıtlarda daralma oldu. Eskiden öğrencilerimiz part time olarak çalışıp bize gelirdi. Bu ekonomik durum bir süreç oldu. Dünden bugüne gelmedi. İzmir’de sektörel olarak part time işler azaldı. İş bulma imkanı öğrenciyken daha da zorlaşmaya başladı. Çalışma koşulları zorlaştı. Haftanın 6 günü çalışmalarını istiyorlar. Öğrenci arkadaşlarımız bu süreçte okula da gidemiyor” diyerek acıya tabloyu ortaya serdi.

‘ONLİNE EĞİTİME OLAN TALEP ARTTI’
Kurumların bu süreçte öğrenci kaybı yaşadığını ve öğrencilerin daha ucuz olduğu için online eğitimleri tercih ettiğini anlatan Yılmaz, “Şu anda baktığımızda öğrenci daralmasını bütün kurumlar yaşamaya başladı. Yaşamıyoruz diyen kurum yoktur, öyle derlerse yalan söylemiş olurlar. Bunun sebebi yüz yüze eğitim ücretleri arttı. Bizim de giderlerimiz arttığı için, bunun içerisinde bina kiralarımız, elektrik, su, A4 kağıda bile geldi zam. Verdiğimiz yayın ücretlerimiz de arttı. Bizim de ücretlerimiz artıyor. Öğrencilerde şunu gördük, daha ucuz olduğu için online eğitime tercihler arttı. Online eğitim ücretleri daha düşük. Bütün kurumlar öğrenci kaybetti” dedi.

‘AİLEDEKİ MADDİ SIKINTI DOLAYISIYLA ÖĞRENCİLERİMLE KARŞILIKLI OLARAK AĞLADIM’
Uğur Eğitim Kurumları’nın Çankaya Şubesi’nde rehberlik ve psikoloji eğitmenliği yapan Yılmaz Kaplan, aile içinde yaşanan ekonomik sıkıntıdan dolayı öğrencilerin psikolojik olarak baskı yaşadığını ifade ederken “Ortalama bir dershane masrafı aylık 2 bin TL. Asgari ücretin yarısı dershaneye gidiyor. Bu da öğrencilerde çok büyük bir baskıya sebep oluyor. En az 4-5 tane öğrencimle karşılıklı ağladığımı biliyorum bu sebeplerde. Her seferinde bu sayı artıyor. Öğrenciler çok baskı altına giriyor. Aile çocuk duymasını istemese de ya da sinir altında ‘buradan kısıyorum buraya veriyorum’ gibi sözler söylüyor. Bu baskıdan ne olacak diyorlar ama verimi yüzde 50-60 düşürüyor bu durum” dedi.

‘PANDEMİDE VELİLER ÇOK ZORLANDILAR’
Ailelerdeki maddi sorunlardan dolayı dershane ücretlerini ödemekte zorlandıklarını belirten Kaplan, “Çok sıkıntı yaşayan öğrencilere iltimas sağlanmaya çalışılıyor. Pandemi sonrasında velilerde bu durum çok oldu. Pandemide insanlar bir şekilde işten çıkartıldı. O dönemde çok zorlanan veliler oldu. 2-3 ay sonra ödeyin denilen durumlar oldu. Alacağından feragat eden kurumlar oldu. Kurumlar da art niyet olmadığının ve kötü bir durumun olduğunun farkında” dedi.

‘AİLELER KENDİLERİNİ ZORLAYIP ÖĞRENCİLERİ DERSHANEYE YOLLUYOR’
Ailelerin ekonomik olarak ne kadar zorlansa da çocuklarını eğitim kurumlarına yollamaya çalıştığını belirten Kaplan, “Güzelbahçe, Karşıyaka gibi yerlerde ortalama dershane fiyatları 30 bin TL’den başlar. Oranın da bir kitlesi var. Daha ucuz olan semtler de var. Alt kesime hitap eden yerler de var. Veliler mutlaka vermek istiyor, onun için de Çankaya’ya seviyesi yeten yani ortalama 20 bin TL verebilen buraya geliyor. Aile bir şekilde ne yapayım ne edeyim yollayayım diyor” dedi.

 
BM’den dikkat çeken rapor: Türkiye 48. sırada!
 
CHPli Kılıç: İzmir kurtuluş savaşını bitiren şehirdir!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Gevrek!
Mehmet KARABEL yazdı... Gevrek!
Kırtasiyecilerden 'zincir market' tepkisi!
Ankara'da kırtasiyeciler, yeni eğitim öğretim yılı öncesi zincir marketlerde ...
ESİAD’da yeni dönem… Karabağlı gitti, Sibel Zorlu geldi
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanlığına adaylığını açıklayan Ege Sanayicileri ...
 
Ailelere eğitim destek yardımı geliyor!
Enerjiden eğitime kadar halen devam eden birçok sosyal yardım kaleminin ...
Sezon açıldı, balık fiyatları düştü!
Denizlerde av yasağının sona ermesiyle İzmir'de balık fiyatlarında gerileme ...
Oda başkanı 'zararına satıyoruz' dedi... Gevrek ya küçülecek ya 5 lira olacak!
7 Haziran’da 3,5 liradan 4 liraya çıkarılan bir gevreğe yeniden zam yapmak ...
 
Yeni düzenleme: Tamamlayıcı emeklilik!
2023-2025 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’a (OVP)göre 6.5 milyon ...
Hazine destekli kefalet paketi yolda
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KOBİ’ler için yeni bir hazine ...
Yabancı yatırımcının gözdesi Görece
Yabancı yatırımcıların yeni adresi İzmir’in parlayan yıldızı “Görece” ...
 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva