HABERLER>EKONOMİ
6 Eylül 2022 Salı - 10:04

Krizin icra hali… Tebligatlarla taşan muhtarlıklar!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine sonrası verdiği müjde ile birlikte gözler tekrar icra dosyalarına çevrildi. Bir buçuk milyon üzerinde icra dosyasının işlemde bulunduğu İzmir’de muhtarlar artık tebligatlarla başa çıkamıyor. Eylül ayında yürürlüğe girecek düzenleme ile birlikte on binlerce İzmirli bir nebze de olsa rahat nefes alacak.

Krizin icra hali… Tebligatlarla taşan muhtarlıklar!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünkü Kabine Toplantısı'nın ardından icra takibine düşmüş dosyası bulunan vatandaşlarla ilgili açıklama yapmış ve 2 bin lira ve altındaki borçlarını tasfiye edileceğini duyurmuştu. Düzenleme ile birlikte 10 milyon dosya ve yaklaşık 5,5 milyon vatandaş, icra takibinden kurtulması bekleniyor.

İzmir’de ise ağırlaşan ekonomik kriz ortamında temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta güçlük çeken ve gelir kaybına uğrayan vatandaşlar çözümü ihtiyaç kredilerinde ve kredi kartlarında aramaya çalışıyor. Kredi kartlarına ve kredilere sığınan vatandaşlar ise borç yükünün altında eziliyor. Kişi başına ortalama bireysel kredi riski en yüksek iller ise sıralamasında İzmir, birinci sırada yer aldı. İzmir’in kişi başına ortalama kredi riski miktarı ise 30 bin 115 TL. Bireysel kredi kartı riski en yüksek iller arasında 3’üncü sırada yer alan İzmir’de vatandaşların 16,4 milyar TL borcu bulunuyor.

İCRALAR YÜZDE 40 ARTTI
Krizden dolayı Türkiye'de borçlu sayısının artmasıyla birlikte adliyelerdeki icra takip dosyaları da yetişilemez bir hale geldi. İzmir’de geçtiğimiz yıl 58 bin 224 ilamlı ve 432 bin 168 ilamsız icra dosyası açıldı. 2020’de 352 bin 866 icra dosyası açılmasına karşın bu sayı 2021’de 490 bin 422’ye kadar çıktı. Yüzde 40’lık artış yaşanmış durumda. İzmir’deki icra dairelerinde 2022’ye 1 milyon 428 bin 695 dosya devrederken sadece 225 bin 379 icra dosyası sonuçlandırıldı.

Artan icra dosyaları vatandaşların yaşadığı ekonomik krizlerin en yakından tanığı olan muhtarlıklara da yansımış durumda. Evde olmayan ya da tebligatı kabul etmeyen vatandaşlardan dolayı muhtarlıklarda yığınla tebligat birikmiş durumda. Postacılar özellikle yoksulluğun yoğun olarak yaşandığı mahallelerde her gün onlarca icra tebligatı muhtarlıklara bırakmak zorunda kalıyor.

‘ATATÜRK BÜSTLERİ ÇALINDI’
Biz de kentin en yoksul semtlerinde yer alan muhtarlarla krizde yaşadıklarını konuştuk. Gültepe’de yer alan 9 bin nüfuslu Murat Mahallesi’nin muhtarı Eşref Topkaya, krizle birlikte işsizliğin arttığını belirterek “İnsanlar kahve köşelerinde oturuyor. Hırsızlık olayı çok arttı. Emniyet de biliyor, merdivenli dik sokaklara yaşlılar rahat çıkabilsin diye korkuluk demirleri yaptırmıştık, çoğunu çaldılar. Yıkılan bir lisenin demirlerini çaldılar. Defalarca internet kablolarını çaldılar. İki okul ve parkta Atatürk büstleri de çaldılar” dedi

‘YARDIM İSTEYENLERİN SAYISI ARTTI’
Günde 15-20 tane tebligatın geldiğini ifade eden Muhtar Topkaya “Yardım isteyenleri de sayısında da artış var. Kaymakamlıklara ve büyükşehire yönlendiriyorum. Günde 15-20 tane tebligat geliyor, evdekiler almazsa, taşınmışsa ya da evde kimse yoksa bana getiriyorlar. Büyük bir kısmı icra dairelerinden ve aile mahkemelerinden. Ben 3 ay saklıyorum, sonrasında imha ediyorum. Tebligatlar başımıza dert. Kriz milleti etkiledi. İnsanlar bir şeyler alıyor taksitle, sonrasında ödeyemiyor, icraya düşüyor. Yine kredi ve kredi kartlarında da çoğunluk var. Suriyeliler de başladı. Onlara da icradan tebligatlar geliyor artık. Belediye senede birkaç defa gıda veriyor ama yeterli olmuyor” diye konuştu.

‘KRİZ ETKİSİNİ DAHA FAZLA GÖSTERDİ’
Basmane semtinde yer alan 4 bin nüfuslu Kubilay Mahallesi Muhtarı Ünal Kalfa da mahallesindeki çoğu insan seyyar işlerde ya da inşaat gibi günübirlik işlerde çalıştığını belirterek “Seyyar satıcılar 3 yerine 1 satmaya başladı. İnşaat maliyetleri arttıkça çalışanların sayısı azaldı. Bu nedenle bizimkisi gibi mahallelerde kriz daha fazla etkisini gösterir oldu. Herkes bir şekilde ama çorbasını kaynatmaya çalışıyor. Yakın zamanda muhtarlıktan yardım talep edenlerin sayısı arttı. İnsanlar gelip eşinin çalışmadığını, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadığını belirterek yardım talep ediyor. Gelenleri kamu kurumlarına yönlendiriyoruz ama bireysel gelen yardımlar da bıçak gibi kesildi. Eskisi kadar yardım da gelmiyor. Yardım dağıtanlar da krize girmiş gibi” dedi.

‘GÜNDE 10’DAN 25’LERE’
Pandemi öncesinde gelen 10 tebligatın kriz süreci ile birlikte 20-25’lere kadar çıktığını dile getiren Muhtar Kalfa “Çoğu icra… Büyük bir kısmı da kredi kartı, telefon borçları. Çoğu tebligatını almıyor. İşsizliğe bağlı olarak mahalle içinde hırsızlık olayları da çok fazla arttı. Bir Şeyh Camisi’nin kapısını çaldılar. Selahhatinoğlu Cami’sinin de amfisini ve hoparlörlerini çaldılar. Elektrik kabloları, su sayaçlarını çaldılar.. Emniyetin bir yere kadar gücü yetiyor. Bunu engellenme şansı olmuyor. Bölgede 600-800 lira iken siyahilerin gelmesinden sonra kiralar da arttı. 2 bin 500, 3 bin liraya kadar çıktı.” ifadelerini kullandı. 

 
Başkan Tekin, Zabıta Haftası’nı kutladı!
 
Boris Johnson 10 Numara'ya veda etti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'in tatil cennetinde denize sıfır özelleştirmeler!
Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı,  İzmir'in ...
İcralık borç düzenlemesinin detayları belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından yaptığı konuşmada, ...
Yürürlüğe girdi... Besicilere destek ödemesi!
Sözleşmeli besicilik desteklemeleri kapsamında, Et ve Süt Kurumu tarafından ...
 
Tek haneli enflasyon için yol haritası!
Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyonla mücadele için neler yapılacağı ...
Kordon'da işletmelerden 'Tarkan' tarifesi... Kişi başı 1000 TL!
İzmir'in Kurtuluş Günü 9 Eylül etkinlikleri kapsamında Kordon'da düzenlenecek ...
Bakan Nebati: Enflasyon daha da hız kesecek
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Önümüzdeki aylarda enflasyonun ...
 
Enflasyon rakamları belli oldu... İzmir'de suya bir zam daha!
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Ekim ayı itibari ile uygulanacak ...
Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklandı
Tüketici Fiyat Endeksi ağustosta yüzde 1,46 artarken, yıllık bazda yüzde 80,21 oldu.
Euro, 20 yılın en düşük seviyesinde
Rus gazının kesilmesinin kış öncesinde doğal gaz depolarının doldurulması ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva