HABERLER>GÜNCEL
12 Ağustos 2022 Cuma - 11:56

Krizin ‘evsizlik’ hali... İzmir'in göbeğinde bir aile daha sokakta!

Fahiş oranda artan kiralar dezavantajlı grupları evsiz bırakma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıyor. İzmir’de sosyal uyum yardımı dışında bir geliri olmayan 4 çocuklu Suriyeli mülteci aile ev sahibi kirayı 3 katına çıkarmak isteyince evsiz kaldı. Bir haftadır sokakta yaşayan aile yeni ev tutabilmek için 3 hafta sonra yatacak yardım parasının gelmesini bekliyor.

Krizin ‘evsizlik’ hali... İzmir in göbeğinde bir aile daha sokakta!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Derinleşen ekonomik krizle hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Özellikle yaşanan emlak sektöründe yaşanan dalgalanma kira artışlarına ve kiracıların da zor durumda kalmasına yol açıyor. Ev sahiplerinin 2-3 kata varan oranlarda kira arttırma talepleri, kiracıların evden çıkmasına ve kiraların daha düşük olduğu mahallelere taşınmasına neden oluyor.

BARINMA SORUNU ORTAYA ÇIKTI
Artan kiralar beraberinde ise barınma sorununu ortaya çıkardı. Güvencesiz, sabit geliri olmayan aileler evsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu ailelerin başından en dezavantajlı gruplar arsaında yer alan Suriyeli mülteci aileler geliyor. Kira artışlarının evsiz bıraktığı ailelerden biri de İzmir’de yaşayan 4 çocuklu Suriyeli Rua Musa ve Nasır Muhammed Abbas ailesi…

FAHİŞ ARTIŞ EVSİZ BIRAKTI
Konak Gürçeşme Semti’nde yaşayan Suriyeli aile ev sahibinin kirayı fahiş oranda arttırması ile bilrikte evsiz kaldı. Hikayelerini dinlemek için Konak Pier karşısında ‘zorunlu’ ikamet eden ailenin yanına gittik. 27 yaşındaki Rua Musa ile 34 yaşındaki Nasır Muhammed Abbas’ın yaşları 8 ile 3 arasında değişen 4 kız çocukları var.

KÖR MERMİ HAYATINI KARARTTI
Aile 6 yıl önce Halep’ten kaçarak İzmir’e yerleşmiş. Ayakkabı ustası olan Nasır Muhammed Abbas saya atölyelerinde çalışarak geçimini sağlıyormuş. 4 yıl önce mahallede çıkan bir kavga esnasında ateşlenen silahtan çıkan kör mermi Abbas’ın hayatını karartmış. Kafatasını isabet eden mermi Abbas’ı sakat bırakmış.

YARI FELÇLİ HALDE!
15 gün yoğun bakımda kalan Abbas bir yıl yatalak yaşamış. Abbas’ı yaşamını alt üst eden mermiyle ilgili de başlatılan soruşturma sonuçlandırılamamış ve sorumluları cezasını çekmemiş. Abbas şu anda yarı felçli durumda. Sağ elini ve ayağını kullanamayan Abbas ancak baston yardımı ile yürüyebiliyor.

TEK GEÇİM KAYNAĞI KIZILAY YARDIMI
Abbas haliyle de çalışamıyor. Eşi Rua Musa da hem yarı felçli eşinin hem de çocuklarının ihtiyaçları yüzünden iş aramıyor. Ailenin tek geçim kaynağı da Kızılay aracılığı ile Avrupa Birliği fonlarından verilen sosyal uyum yardımı. O da 6 kişi için 2 bin 100 lira. Aile ellerindeki yüzde 76 engelli raporu ile engelli maaşı almak için çaldıkları kapılar ise yüzlerine kapanmış. Gerekçe olarak Suriyeli olmaları gösterilmiş.

350 LİRADAN BİN LİRAYA
4 yıldır aynı evde ikamet eden ailenin ev sahibi biten sözleşme dönemini fırsata çevirmeye çalışarak 350 lira kirayı bin liraya çıkarmak istemiş. Aile tek gelir kaynaklarını gerek göstererek bu parayı ödeyemeyeceğini belirtse de ev sahibi ayak diretmiş ve zaman tanımadan evden çıkarmış.

‘PARA DEĞİL EV İSTİYORUZ’
Bir haftadır sokaklarda yaşayan aile yeni ev arayışına girmiş ancak ellerinde hali hazırda bir para olmadığı için ev tutamıyorlar. Yaşadıklarını anlatan Rua Musa “Eski ev sahibi bizi evden çıkardıktan sonra hemen başkasına kirayı vermiş. Biz 4 yıldır aynı evde kalıyoruz ve hiç bir sorun çıkartmadık. Yine Gürçeşme’de bir ev için ev sahibi ile 600 liraya anlaştık ancak bizim paramız ay başında yatacak. Ev sahibinden zaman tanımasını istedik ancak kabul etmedi. 600 lira da depozito istiyor. Gidecek bir yerimiz yok. Çevreden geçen insanlar yiyecek getirdi. Yardım ettiler. Ben hem çocuklara hem de eşime bakıyorum. Çalışmak istesem de mümkün değil. Nereye bırakacağım çocukları. Bir yakınımız da yok burada. Biz para istemiyoruz. Sadece başımızı sokacak bir ev ve eşimin tedavinin devam edebilmesini istiyoruz” dedi. 

 
Altınordu sezonu Başkent'te açıyor!
 
Tarımsal destek ödemeleri yatıyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
sezarın hakkı sezara 12 Ağustos 2022 Cuma 16:12

Evsiz kalan aile suriyeli ise ülkesine dönecek. Türk ise devlet sahip çıkacak . bukadar basit bir iş bu!!!

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pençe-Kilit'te 3 terörist etkisizleştirildi!
Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada Pençe-Kilit Operasyonu ...
DEAŞ operasyonu: 12 şüpheliye gözaltı!
İstanbul'da 6 ilçede 12 adrese yapılan operasyonda çatışma bölgelerindeki ...
Krizin 'tercih' hali... İzmirli üniversite adaylarının yıkılan hayalleri!
Gittikçe derinleşen ekonomik kriz üniversiteye gidecek üniversite adaylarının ...
 
Güzelbahçe Belediyesi’nin acı günü
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, belediye bünyesinde yer alan ...
Vuruldu, bacağını kaybetti... Mahkeme kocayı 'yok' saydı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde eşi Manolya Akman'ı (33) pompalı tüfekle ...
İzmir'in kalbinde tarihi ihale... İmparatorluk salonu kimin olacak?
İzmir'in kalbi Konak'ta geçmişte Kaplan Mustafa Paşa Vakfı Çarşısı olarak ...
 
13 ilin emniyet müdürü değişti!
Resmi Gazete'de yayımlanan Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi ile ...
İsveç o ismi Türkiye'ye iade edecek!
İsveç'in dolandırıcılık suçundan Türkiye'ye iade etmeye hazırlandığı kişinin ...
Dolunay İzmir semalarını süsledi!
Dolunay İzmir semalarını süsledi!
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva