HABERLER>GÜNCEL
18 Haziran 2023 Pazar - 08:34

Korumasız kaldılar… Akdeniz fokları rahatsız!

Seferihisar’da Teos Antik Kenti’ne de komşu Ekmeksiz Tabiat Parkı’nı da içine alan genişçe bir bölgenin doğal alanların SİT derecesinin düşürülmesi yargıya taşındı. Dava dilekçesinde bölgenin Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğu da dikkat çekildi.

Korumasız kaldılar… Akdeniz fokları rahatsız!

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 11 Eylül’de Resmi Gazetede yer alan ilanla Seferihisar Sığacık’ta, bir bölgenin yine Sit derecesi düşürüldü.

Yeni haritaya göre Sığacık Körfezi’nin de içine alan ‘36. Grup Sığacık-Hıdırlık Mahalleleri Doğal SİT alanı’ “Doğal Sit-Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve ‘‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’’ olarak tescil edilme kararı alınmıştı. 1995 yılında birinci derece doğal SİT alanı olarak ilan edilen bölgenin yeni haritasında bakanlığın yeni derecelendirmesine göre birinci derece doğal SİT’e denk gelen ‘kesin korunacak hassas alan’ bölgesi bulunmuyor.

TEOS ANTİK KENTİ’NE KOMŞU
Ekmeksiz Tabiat Parkı’nın da bulunduğu bölgenin büyük kısmı yeşil alanlardan oluşuyor. TEOS Antik Kenti’ne de komşu olan bölgede doğal alanların yanı sıra tarihi yapılarda risk altına girdi. Değişiklikle birlikte bu bölgede düşük yoğunluklu turizm ve konut yatırımlarının önü açılmış oldu.

BİLİRKİŞİ İNCELEME YAPACAK
Bakanlığın kararı EGEÇEP ve bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından yargıya taşınarak iptali istendi.  Mahkeme tarafından atanan bilirkişi heyeti 20 Haziran 2023 Salı günü saat SİT bölgesinde incelemede bulunacak. Bilirkişi heyetinin hazırlayacağı mahkemenin vereceği karar ve bu karar da bölgenin geleceğini etiketleyecek. 

Dava dilekçesinde iptal talebi ile ilgili şu gerekçeler yer aldı

-          Dava konusu işlemin dayanağı bilimsel raporların hazırlanmasında Yönetmelikte ve Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslarda öngörülen süreçler izlenerek Literatür ve ön-saha keşif çalışmaları için en az bir yılı kapsayacak şekilde çalışma yapılmadığı, Yönetmelik ve Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslara aykırı işlem tesis edildiği, dava konusu işlemin bu yönden hukuka aykırı olduğu açıktır.

-          Dava konusu alanda; Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Listesi’nde 2 bitki EN, 5 kuş VU,1 balık CR, 2 Balık EN, 4 Balık VU, 1 sürüngen VU, 1 memeli EN, 5 memeli VU, 2 omurgasız VU kategorisinde olmak üzere 23 taksonun, nesli küresel ölçekte tehlike altındadır. 2 bitki VU,16 kuş CR, 47 kuş EN, 65 kuş VU, 1 balık CR, 2 balık EN, 4 balık VU, 1 omurgasız VU, 2 memeli CR, 5 memeli VU kategorisinde olmak üzere 145 taksonun, nesli ulusal ölçekte tehlike altındadır. 3 bitki dar, 22 bitki bölgesel, 5 bitki geniş, 4 kuş dar, 2 kuş bölgesel, 121 kuş geniş, 1 memeli dar, 5 memeli bölgesel olmak üzere 163 takson küresel ölçekte kritik yayılışa sahiptir. 12 bitki dar, 12 bitki bölgesel, 23 bitki geniş, 1 kuş dar, 7 kuş bölgesel, 120 kuş geniş, 1 memeli dar, 5 memeli bölgesel, 1 memeli geniş olmak üzere 182 takson ulusal ölçekte kritik yayılışa sahiptir.

-          Doğal sit alanında toplam 453 bitki taksonu belirlenmiştir. Bunlardan, IUCN Kırmızı Listesinde küresel ölçekte EN (tehlikede) kategorisinde yer alan 2 takson bulunmaktadır. Bunlar: Yozayakotu (Carex illegitima Ces.); Teltırfıl) (Pilularia minuta Durieu ex A.Br.) Ulusal ölçekte VU (duyarlı) kategorisinde ise 2 takson bulunmaktadır. Bunlar pamukluk (Cistus monspeliensis L.) ve yedidüğme (P, Centaurea polyclada)’dir. Ayrıca, küresel ölçekte dar yayılımlı 3 tür, bölgesel yayılımlı 22 tür ile ulusal ölçekte dar yayılımlı 12 tür bulunmaktadır. Alanda 6 dar yayılımlı, 2 bölgesel yayılımlı, 1 geniş yayılımlı endemik tür bulunmaktadır.

-          Yarımada, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan 12 canlı türünden biri olan, ulusal ve uluslararası sözleşmeler ile korunan Akdeniz foklarının üreme ve yaşama alanıdır. Akdeniz fokları, insan aktivitelerinden uzak veya kısmen uzak, insanlar tarafından ulaşımı zor, tercihen üreme ve/veya barınmaya uygun mağara ve kovukları bünyesinde barındıran sakin ve doğal kıyı alanlarında yaşamaktadır İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin tespitlerine göre; Alaçatı Halici’nin doğusundan Sığacık’a kadar uzanan kıyılar, Akdeniz fokunun (Monachusmonachus) üreme ve yaşama alanıdır. Bölgenin turizme açılması Akdeniz foku popülasyonunu tehlikeye düşürecektir.

-          Dava konusu işlem, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanuna, Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik hükümlerine, Korunan alanlara ilişkin genel ilkeler, Doğal sitlerin tespit ilke ve kriterlerine, İlke kararlarına, Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar dokümanına aykırıdır. Dava konusu işlem Yönetmelikte sayılan ilkelere göre yeniden değerlendirme gerektirmediği halde doğal sit alanına turizm tesisleri yapılabilmesi için Yönetmelikteki ilke ve esaslar, Tabiat Varlıkları Koruma Merkez Komisyonu 56 sayılı ilke kararı, Doğal Sit Alanlarının Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar ihlal edilerek alanın koruma değerleri ortadan kaldırılmıştır

 
Anadolu Ateşi çocukları Cumhuriyetin 100'üncü yılını kutladı
 
EURO 2024 Elemeleri'nde gecenin sonuçları
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
19 Haziran 2023 Pazartesi 08:55

akepenin Türkiyeye zerre miktar faydası yok.

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Anadolu Ateşi çocukları Cumhuriyetin 100'üncü yılını kutladı
İzmir'de, Anadolu Ateşi dans topluluğu sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, ...
Araç baraj gölüne düştü: 1 kişi öldü
Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde baraj gölüne aracıyla düşen kişi hayatını kaybetti.
Öğretmenlere 'hizmet affı' Resmi Gazete'de
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlere zorunlu hizmet affı getirilen ...
 
Göç İdaresi duyurdu: 2 bin 253 kişi sınır dışı edildi
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı, 9-15 Haziran tarihlerinde ülke ...
Ölüm tarlada yakaladı... Üzerinde yıldırım düştü!
Bursa'da yıldırım isabet eden tarladaki işçilerden biri hayatını kaybetti.
Otomobiller çarpıştı: 2 kişi can verdi!
Mersin'in Erdemli ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Ata'nın önünde tetiği çekti ve...
Mehmet KARABEL yazdı... Ata'nın önünde tetiği çekti ve...
Eşinin döverek ağır yaraladığı kadın hastane yolunda hayatını kaybetti
Antalya'da eşinin sopa ve yumruklarla döverek ağır yaraladığı kadın ambulansla ...
Şehir Hastanesi'ndeki eylemde mutlu son!
İzmir’de birçok kez açılış tarihi değişen Bayraklı Şehir Hastanesi şantiyesinde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Ondan sonra kral gelmedi!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Takkiye
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva