HABERLER>GÜNCEL
6 Haziran 2021 Pazar - 10:19

Körfezde olta balıkçılığı arttı… Tutulan balıklar ne kadar güvenilir?

Koronavirüs pandemisiyle beraber kapalı alanlardan uzak duran insanlar, temiz hava almak için İzmir sahillerine akın ediyor. İnsan yoğunluğunun giderek arttığı sahil kesiminde ise olta balıkçılığındaki artış gözlerden kaçmadı. Bununla birlikte vatandaşlarda “İzmir Körfezi’nde tutulan balığı yemek bir tehlike barındırıyor mu?” şeklinde, endişe barındıran sorular meydana geldi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga da konuyla ilgili vatandaşlara kararında tüketilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Körfezde olta balıkçılığı arttı… Tutulan balıklar ne kadar güvenilir?

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- İzmir Körfezi’nin iç kesimlerinde koronavirüs pandemisinin etkisiyle beraber olta balıkçılığı artmış durumda. Kısıtlamanın olmadığı günlerde soluğu sahilde alarak balık tutan vatandaşları görenler de ise körfezden tutulan balığı yeme konusunda endişeler mevcut.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yurga, İzmir Körfezi’nin iç kesimlerinde giderek artan olta balıkçılığı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Özellikle kıyı sularında ağır metal içeriğinin fazla olmasının, orada tutulan balıktan kilolarca yenmediği takdirde bir sakınca oluşturmayacağına dikkat çeken Dr. Yurga, olta balıkçılığı arttıkça açık denizdeki avcılıktan kaçarak büyük balıkların beslenmek için kıyılara geldiği belirterek konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“İzmir Körfezi’nin iç kısımları çok sığ ve olta balıkçılığıyla beraber besin yoğunluğu fazla olduğu için büyük balıklar geliyor. Açık denizde bulamadığı besin için kıyıya geliyor büyük balıklar… Fakat çok eski zamanlardan beri var olan ağır metaller hala mevcut kıyıda. Körfez yavaş yavaş temizleniyor ancak bu ağır metallerin temizlenmesi uzun yıllar alıyor. Balık kıyıdaki o ağır metalleri, midyede olduğu gibi biriktiriyor. Eskisine göre daha az körfezde bu ağır metaller çünkü arıtma tesisleri mevcut…  Ancak biz o balığı yediğimiz zaman her türlü ağır metali alıyoruz ama eskisine göre daha az alıyoruz. Yani körfezin iç kesiminde tutulan balıktan 4-5 kilo yemek lazım ki hasta olalım. 1-2 tane yemekle bir şey olmaz. 1 tepsi midyeyi yersen hasta olursun, tek seferde 4-5 kilo balığı yemek mümkün değil zaten... 4-5 kilo yenmediği takdirde bir sıkıntı oluşturmaz.”

Dr. Yurga, büyük balıkların açık denizlerden, gırgır avcılığı ve büyük ağlarla yapılan avcılıktan; yaşamak, üremek ve besin bulmak kıyıya kaçtıklarını söyledi. Dr. Yurga, “Normal şartlarda açık denizlerde, 100-150 metrelerde yakalanabilecek balık, bir bakıyorsun kıyıda. Şaşırıyor insanlar tabi ama balık ağlara yakalanmamak için kaçmış, besin olduğu için de kıyıya gelmiş...” diye konuştu.

 
DEVA İzmir'de iki ilçenin daha yönetimi belirlendi
 
LGS kapsamındaki merkezi sınav başladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Alen35 6 Haziran 2021 Pazar 12:21

Levent beyin söylediklerine ek olsun . Körfez de ağ atmak yasak arkadaşlar. Granyoz ve çipura gibi balıklar yumurtlamak için doğdukları bölge yani körfeze nisan ayın da giriş yapmaya başlarlar. körfez de ağ atımı,troll,gırgır vs. yasak oldugu için körfezin balıkları toplu şekilde yakalanmıyor. zaten ağ atmak yasak olmasa körfez de ne 3-4 kiloluk takoz çipura ları, nede 10kg lık granyoz leri çok zor görürsünüz. Ancak bugün 40 yaşında olan ve 15 yaşından beri izmir körfezin ve çevresinde avlanan biri olarak körfez balıklarını hiç bir şekilde tüketmemenizi tavsiye ederim. Balıklarımız da civa oranı hala yüksek ve bu özellikle çipuralarımız da hayvanların derisine kadar yansımış bulunmakta.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran'da 5.2 büyüklüğünde deprem
İran'ın batısındaki İylam eyaletinde 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Havai fişek zeytinlikte yangın çıkardı
Kahramanmaraş'ta, havai fişekten çıkan kıvılcımlar nedeniyle zeytinlikte ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ölüm döşeğine düşmüştü artık!
Mehmet KARABEL yazdı... Ölüm döşeğine düşmüştü artık!
 
Kayıtları sildiren sildirene… Çanlar özel okullar için çalıyor
Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, yurt genelindeki 12 ...
G7 ülkelerinden çok uluslu şirketlere vergi kararı
G7 ülkeleri, çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları her ülkede ...
Türkiye'de kadın profesör ünvanı Avrupa'yı solladı
Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) verilerine göre, Türkiye'deki yüzde 32,5 ...
 
10 yaşındaki çocuk inşaat havuzunda boğuldu!
Kağıthane'de bir inşaat sahasındaki su dolu alana giren ve boğulma tehlikesi ...
Salda Gölü suyu analiz sonuçları açıklandı
Çevre ve Şehircilik Burdur İl Müdürü Murat Alacatlı, Yeşilova ilçesindeki ...
16 gün önce intihar etmişti: Kardeşleri yaralı halde bulundu!
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 16 gün önce intihar eden Mizgin Şimşek'in ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva