HABERLER>GÜNCEL
6 Haziran 2021 Pazar - 08:41

Kayıtları sildiren sildirene… Çanlar özel okullar için çalıyor

Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, yurt genelindeki 12 bin özel okuldan 1000'inin faaliyetini sonlandırdığını açıkladı, "Sektör yandı, bitti, demek istemiyorum. Keşke gelişmiş ülkelerde olduğu gibi eğitim kurumlarımız açık olsaydı" dedi. Sevil Doğru ise İzmir'de faaliyet gösteren 900 özel okulun bir kısmının kapandığını, bir kısmının el değiştirdiğini belirtirken, eğitimdeki belirsizliğin sürmesi halinde eylüle kadar daha çok okulun kapanmasından endişe duyduklarını bildirdi.

Kayıtları sildiren sildirene… Çanlar özel okullar için çalıyor

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - 2020 Mart'ında başlayan covid 19 pandemisi, eğitim sektörünü de vurdu. Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, yurt genelinde faaliyet gösteren 12 bin özel okuldan yaklaşık 1000'inin kapandığını açıkladı. Buna karşın İzmir'de son dört yılda, okul öncesi eğitim kurumları da dahil olmak üzere  900'e ulaşan özel okuldan 70'inin kapandığı öğrenildi. Ekonomik olarak dip yapan eğitim kurumlarının, önümüzdeki sürece de karamsar girdiği, devletten ciddi destek beklediği ifade edildi.

350 BİN ÖĞRENCİ KAYDINI SİLDİRDİ
Pandemi başladığında özel okulların 1 milyon 400 bin civarında öğrencisi olduğunu belirten Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Zafer Öztürk, "Şu anda 1 milyon 50 bin civarında öğrencimizin olduğunu tahmin ediyoruz. Kesin rakamlar yıl sonunda netleşiyor. 350 bin civarındaki öğrenci kaybının yüzde 70'i, okul öncesi gruplara ait. İlk büyük reaksiyon, okul öncesinde oldu" bilgisini verdi. 27 bin civarında öğretmenin, kapanma nedeniyle işsiz kaldığına vurgu yapan Başkan Öztürk, şunları söyledi:

"Sektörümüz yandı, bitti, demek istemiyorum. Sektörün zorlukları, daralmaları var. Keşke gelişmiş ülkelerde olduğu gibi eğitim kurumlarımız açık olsaydı. Okulları en uzun süre kapalı olan ülkeler arasında ikinci sıradayız. Kaybımız, sadece maddi kayıp değil. Okul, sadece matematiğin, Türkçe'nin öğretildiği bir yer değildir; çocuğun toplumsallaştığı bir yerdir. Okullarda yüz yüze eğitim başlarsa, kısa zamanda telafi ederiz diye düşünüyoruz. Bize dediler ki, ilkokul öğretmenleri aşılanacak, okullar açılacak. İlkokul öğretmenlerimiz aşılandı, ilkokullar niye açılmadı. 5, 6, 7, 9, 10, 11. sınıflar hiç okula gitmediler. Bunların da artık açılması lazım. Eğer yüz yüze eğitim başlarsa, 2 Temmuz'a kadar çocuklarımızın sosyalleşmelerini sağlayacağız, eylül ayına hazırlayacağız onları. Eylül ayında tüm okulların açılacağına olan ümidimiz var."

DOĞRU: ÖZEL OKULLARIN DESTEKLENMESİ LAZIM
İzmir'de faaliyet gösteren 900 özel okuldan 50 kadarının kapanmış olması da dikkat çekici. Doğru Statü Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Sevil Doğru, İzmir'deki özel okul sahiplerinin yaşadığı sıkıntıları anlatırken, "Hem öğrenci kaybı, hem de istihdam kaybı yaşandı. Devletin ciddi desteğine ihtiyacımız var" dedi ve yaşananları şu sözlerle dile getirdi:

"Özel okullar, pandemi başlayınca içerideki öğrencileri tutamadı; öğrenciler kayıt sildirdi. Kalanlar da, para peşin alınmadıysa, ödeme yapmadı. Uzaktan eğitim veriyorsunuz, iş mi yapıyorsunuz, dediler. Yemekten para kazanıyorduk, servisten para kazanıyorduk, hepsi bitti. Fakat kadro aynı, masraflar aynı kaldı. Milli Eğitim Müdürlüğü'ne, her eğitim yılının başında verdiğimiz taahhüdü yerine getiriyoruz. Fakat bu yaz herhangi bir düzelme olmazsa, özel okulların yarıya yakını kapanır. Çünkü bir buçuk yıllık ekonomik sıkıntıların sonuçları ortaya çıkacak. Aynı süreçte ciddi sayıda istihdam kaybı oldu. Dijital dünyanın organizasyonunda uyum sağlayamayıp sınıfta kalan okullar oldu. Uzaktan eğitimde özel okullar eğer sistemini kurabilmişse iyi işler çıkardı. Eğitim öğretim uzaktan eğitim alabilenlerde bile şu an yüzde 30 kayıptan söz ediliyor. Çok iyi programlar yaparak çocuklarımızın eğitim öğretim eksiklerini giderme programları yapacağız. Bu iş ve işlemleri yapmak için kurumlara destek verilmeli. Çünkü MEB, yükünün bir kısmını özel okullarla paylaşıyordu, şimdi en ağır yük MEB sırtında. Özel okuldan kaydını sildiren devlet okuluna gitti. Eğitim öğretimden tasarruf yapılmaz; yapılırsa geleceğimiz zarar görür. Bunu yapan veliler çok oldu maalesef.  Kapanmaya ramak kala stopaj, sigorta primi gibi ödemeler,  vergi borçları altında kurum sahipleri ezildi.. Devlet KDV oranını % 8’den % 1’e indirdi. Özel kurumlar bu  süreçte veliye erken kayıt ve veli destek paketi gibi imkânlar sunsa da özel okulların desteklenmesine yönelik somut adımlar atılmadı.Bu çalışmaların yapılması için ve geleceğe güvenle bakmak için bütün okullarımızı güçlendirip destek verilmesi lazım."

 
Tekstil fabrikasında büyük yangın!
 
Mehmet KARABEL yazdı... Ölüm döşeğine düşmüştü artık!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ayla 7 Haziran 2021 Pazartesi 10:31

Merhaba kapatılması evetüzücü ama okulların ne kadar ücret talep ettiklerini açıklayın ve çok katılar pandemiden önce %40 zamlar vardı şimdi bir farkı yokbence rakamları konuşmak lazım...

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
G7 ülkelerinden çok uluslu şirketlere vergi kararı
G7 ülkeleri, çok uluslu şirketlerin faaliyette bulundukları her ülkede ...
Türkiye'de kadın profesör ünvanı Avrupa'yı solladı
Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) verilerine göre, Türkiye'deki yüzde 32,5 ...
10 yaşındaki çocuk inşaat havuzunda boğuldu!
Kağıthane'de bir inşaat sahasındaki su dolu alana giren ve boğulma tehlikesi ...
 
Salda Gölü suyu analiz sonuçları açıklandı
Çevre ve Şehircilik Burdur İl Müdürü Murat Alacatlı, Yeşilova ilçesindeki ...
16 gün önce intihar etmişti: Kardeşleri yaralı halde bulundu!
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 16 gün önce intihar eden Mizgin Şimşek'in ...
İzmir Türkiye’nin arıtma lideri oldu
TÜİK belediyelerin atık su arıtma verilerini açıkladı. İzmir, ileri biyolojik ...
 
Türkiye genelinde sokağa çıkma kısıtlaması başladı
Yeni tip Corona virüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında ülke genelinde ...
İzmir'de 52 bin öğrenci sınava giriyor!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla ...
Göçük altına kalan işçi hayatını kaybetti!
Kahramanmaraş'ta, millet bahçesi inşaatında toprak kayması sonucu meydana ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva