HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Mayıs 2024 Salı - 18:25

Konak Meclisi'nde gündem kesin hesap: Gelirin yüzde 72'si personele!

Konak Belediyesi'nin gelirinin yüzde 72'sinin personel maaşlarına gittiğini söyleyen AK Partili Meclis üyesi Hakan Yıldız "Her geçen gün bütçe makası açıldı. Bu yıl biraz toparlanma yaşamış. Umarım sizin oluşturacağınız bütçede de bir denk bütçe oluşur. Gelir gider oranımızda ciddi bir problemimiz var. Topladığımızda gelirlerimizin yüzde 72’lerde bir bölümü maaşlara gidiyor. Hizmet etme oranı azalıyor. Yeni ekibiniz ile çözeceğinizi düşünüyoruz" dedi.

Konak Meclisi nde gündem kesin hesap: Gelirin yüzde 72 si personele!

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Konak Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısının ikinci oturumu Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu başkanlığında yapıldı. Toplantı, Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

İdare Taşınır Mal Yönetim Hesabı İcmal Cetvellerini de kapsayan 2023 Mali Yılı İdare ve Kesin Hesap Cetvellerinin tetkik edilmesinin Plan ve Bütçe Komisyonu raporu okundu.

Raporda yer alan bilgilerde şunlar yer aldı:
Personel 291 milyon 911 258,43 TL SGK’den devreden prim 28 milyon 472 235,46 TL, mal hizmet 882 milyon 120 bin 869,01 TL, faiz 34 milyon 896 bin 212, 82 TL , cari transferler 31 milyon 482 bin 698,78 TL , sermaye giderleri 94 milyon 365 bin 273, 14 TL, sermaye transferleri 1 milyon 947 bin 903,30 TL olarak görülmüştür. Gider kesin hesabı toplam 1 milyar 365 milyon 196 bin 451,03 TL olarak hesaplanmıştır.

Gelir kesim hesabı yıl sonu 6 kalemden oluşmaktadır. Vergi gelirleri 412 milyon 169 bin 524,02 TL , teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 47 milyon 930 bin 204, 14 TL , alacak olunan bağışlar ve özel gelirler 6 milyon 747 bin 646, 65 TL, diğer gelirler 616 milyon 143 bin 339,09 TL, sermaye gelirleri 34 milyon 881 bin 235,82 TL olduğu görülmüştür.

Toplam gelir ise, 1 milyar 117 milyon 871 bin 949,72 TL tahsilat gerçekleşmiştir. 

Belediyenin 2023 yılında gerçekleştirdiği mali tablo ise şöyle:
2023 yılı tahmin edilen gelir tutarı 1 milyar  435 milyon 500 bin tl olup tahakkuk eden 2 milyar 103 milyon 880 bin 682,31 TL olarak gerçekleşmiştir. 

2023 yılı tahakkuk edilen vergi tutarının tahsil edilen 1 milyar 117 milyon 871 bin 942, 72 TL. Tahsil edilen gelir tutarının tahakkuk eden gelir tutarına oranı yüzde 53,13 olarak gerçekleşmiştir.

Kira gelirlerinden bütçe ile tahmin edilen tutar, 8 milyon 190 bin TL olarak kayıtlarda geçmiş dönemlerden devir eden kira alacağı 3 milyon 646 bin 234 63 TL Dönem içi kira gelir tahakkuk 1 milyon  580 bin 9972,80 TL, toplamda  5 milyon 227 bin 207,43 TL.

UMDULAR: YAŞANANLAR YÜZDE 69’LUK ENFLASYON ORTAMINDA YAŞANDI
CHP’li Meclis Üyesi Kazım Umdular mali tablo ile ilgili konuşarak, “2023 yılı gerçekleşen tabloya baktığımızda tahmini gelir ve gider bütçesinin ne koşullarda yapıldığına da bakmak gerekiyor. Denk bütçeyi de sorguluyorsanız önce tahmini gelir ve gider bütçesinin denk olarak kurgulanmasına işaret ediyor. Nisan ayınının ikinci birleşiminde de anlattığım gibi yaşanan süreçler normal şartlarda yaşanmadı. TÜİK verilerine göre yüzde 69 olan bir enflasyon ortamında yaşandı. Giderlerin artmış olması kaçınılmaz bir gerçekliktir. Tahmini gelir bütçesi 1 milyar 245 milyon olarak öngörülmüş 1 milyar 117 milyon 871 bin 972 TL olarak gerçekleşmiştir. Gerçekleşme oranı yüzde 89,20. Böyle bir enflasyon ortamında başarılı bir orandır. En büyük sapma kalemi, alınan bağış ve yardımlar ve özel gelirler kalemi. Yüzde 97 oranında sapmış. Yıkılan binamızın bulunduğu arsa ile ilgili Büyükşehir’den gelecek olan gelirlerin hak edişlere bağlı düzenlenmesi ve  o sürecin de gerçekleşmemesinden dolayı yüksek oranda gerçekleşmiştir. İster istemez ana gelir bütçesinde yüzde 11’lik sapmaya neden olmuştur. Sadece tek bir kalemde gerçekleşmiştir. Bu gerçekliği dikkate aldığımızda gelir bütçesinde takipsizlik söz konusu değildir Kesin hesabın plan ve bütçe komisyonundan geldiği şekliyle oylanmasına sunuyorum” dedi. 

ÖZEN: BÜTÇEYİ EŞİTLEMEK İÇİN ORAYA İSTEDİĞİNİZ RAKAMI YAZARSINIZ
AK Parti Grup Sözcüsü İsmail Özen, mali tablo sonucunu eleştirerek şunları söyledi: 

 “Tahmini bağışlar adı üstünde ‘tahmini’. Nereden geleceği, nasıl gideceği, ne kadar geleceği belli değildir. Bütçeyi eşitleyebilmek için oraya istediğiniz rakamı yazarsınız. Bütçe eşitlenmiş olur. Büyükşehir belediyesinin ödemeleri yapamaması CHP’li Konak ve CHP’li Büyükşehir arasındaki durumdan kaynaklanıyor. Arsa devirleri ile ilgili de sıkıntılarımızı söylemiştik. Tahsilatların ve ödemelerin yapılmaması bu açığı meydana getirmez.
Enflasyondan bahsedilirken, daha önceki dönemlerde de söylemiştik. Dolar bazında hesap yaptığımız  zaman 2023’te 76 bin 600 dolar civarında bütçemiz oluşuyor. Önceki yıllara göre oldukça yüksek. Dolar bazında düşünürsek gelirimizi giderimizi eşitlemiş oluyoruz. Gelir bütçesi, gider bütçesi birbirini karşılamaz. Şu kadar borç almamız gerekir. Genel giderleri karşılayabiliriz demiştik. Borçlanma yapılmış, krediler çekilmiş ama ortada Konak’a yapılan hiçbir hizmet olmadığı gibi sadece masrafların giderlerin karşılandığı bir durum var ortada. Biz de grup olarak oyumuzu ret olarak kullanacağız.”

İdare Taşınır Mal Yönetim Hesabı İcmal Cetvellerini de kapsayan 2023 Mali Yılı İdare ve Kesin Hesap Cetvellerinin tetkik edilmesi maddesi, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geldiği şekliyle 25 olumlu, 10 olumsuz oy ile kabul edildi.

YILDIZ: 100 TL'LİK GELİRİN 72 TL'Sİ PERSONELE GİDİYOR
Mecliste, CHP’li meclis üyeleri ve AK Partili meclis üyeleri arasında belediye otoparkından ücret alınması ve meclis salonu tartışması yaşandı.

AK Partili Meclis Üyesi Hakan Yıldız, meclis salonu üzerinden eleştirilerini yönelterek “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde, faaliyet raporu ile ilgili eleştirilerimizi de ifade ettik. Tepecik’teki pazaryerinin büyükşehire verildi. Alınan kararlar içeriside oranın planı ile ilgili ortaya koyduğumuz tavırlar vardı. Alsancak’ta limanın oradaki binaya belediye meclisi yapılacak umudu ile gelmiştik. Ancak geçen sene yönetim kararıyla sergi salonu oldu meclis salonu olmak yerine. Bu zikzaklar umarım biter. Konak’ın İzmir'in merkezi ve Konak’a bunlar yakışmıyor. Bu kentin dinamikleri içerisinde en ufak yerde verdiğiniz kartların da bir hükmü olmadığı noktasında uyarımızı tekrar yapalım. Geçen dönem ortaya koyduğumuz anlayışımız, Konak’ı yönetenlerden daha fazla savunduk. Merkezi hükümetten beklenen tüm karşılıkları yerine getirdik. Maalesef ilk kez yüzde 82’ye yakın gerçekleşme fark oranımız. Her geçen gün bütçe makası açıldı. Bu yıl biraz toparlanma yaşamış. Umarım sizin oluşturacağnız bütçede de bir denk bütçe oluşur. Gelir gider oranımızda ciddi bir problemimiz var. Topladığımızda gelirlerimizin yüzde 72’lerde bir bölümü maaşlara gidiyor. Hizmet etme oranı azalıyor. Yeni ekibiniz ile çözeceğinizi düşünüyoruz. Çözmediğiniz takdirde eleştirmeye devam edeceğiz. Konak’ın temel sorunları, doğal gaz gibi, otopark gibi…Varyant otoparkta ikinci sıraya dönmüş artık muazzam bir otopark sorunu yaşıyoruz. Büyükşehir ne yapacak, siz ne yapacaksınız? Sorunlar dağ gibi büyüyor. Daha yeni başladınız, bu ikinci meclisiniz. Faaliyet Raporlarında görmeye başlayacağız” şeklinde konuştu.

 
Zehir tacirlerine baskın: 13 şüpheliye gözaltı!
 
Nikahtaki dua krizine Başkan Ünsal’dan açıklama: İletişim kazası!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
8 Mayıs 2024 Çarşamba 14:08

Muhalefette tükenmiş bir zihniyetin beled.lerde yetki verirsen neyin daha iyi olmasını beklersiniz? Anlaşılır gibi değil.

Yorumu oyla      1      0  
Ercan 8 Mayıs 2024 Çarşamba 12:46

Bugün Marmara belediyeler birliğinde yapılan bir konuşmada Turkiyedeki belediyelerin yüzde sekseninin çalışanlarının ucretini zamaninda ödeyemediği söylendi.Durum vahim.Bir de yapılan açıklamada toplanan vergilerin yüzde oniki payı belediyelere verilirken merkezi yönetim tarafından bu pay yüzde altıya düşürülerek belediyelerde büyük skıntlara yok açtığı belirtildi. Tabi bir de büyüksehir yasasını unutmamak gerek Bu yasa ilçe belediyelerinin yetkilerini ve gelirlerini baya etkiledi.Zamaninda çok itirazlar edildi bu yasaya ama malum neyi dinlediler ki.Zamaninda söylenenlere kulak tıkanmasaydı ülke ekonmik bakımından bu hale gelmezdi.

Yorumu oyla      0      0  
8 Mayıs 2024 Çarşamba 10:47

Vaatler ne oldu vaatler? Atıp tutmak kolay tabi. Chp chp ye enkaz devretmiş 40 yıldır bir şehir zihniyeti çürümüş kokuşmuş.

Yorumu oyla      1      0  
8 Mayıs 2024 Çarşamba 09:38

Boyle bir gelir-gider rasyosu olamaz! Toplanan gelirin %72'si personel maasina gitmesi demek, vatandasin verdigi tum verginin, belediyenin ucretli tum hizmetlerinin maas odemeye gitmesi demek. Karsiliginda ne var peki Konak'ta? Ben soyleyeyim; hicbir sey.

Yorumu oyla      4      0  
ismail 8 Mayıs 2024 Çarşamba 00:04

konusma iş yap geldigindne beri sureklı eskı yonetımı otuluyorsun madem beceremeyeceksın neden aday oldun

Yorumu oyla      0      0  
7 Mayıs 2024 Salı 19:08

Geri kalanla da hiçbir şey yapmazsanız

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bornova'da 'kesin hesap' vakti: Her 100 TL'nin 66 TL'si işçilere!
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, belediyenin her 100 TL’lik harcamasının ...
ESHOT’ta kadro revizyonu: Genel müdür yardımcıları değişti
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT’ta Genel Müdürlüğü Turgay Bozoğlu’nun ...
40 işçi işten çıkarıldı... Sendika İZSU'yu bastı!
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi’nde (İZSU) 40 işçinin işten çıkarılması ...
 
Konak-Bornova 10 dakikaya inecek: Yüzde 70 tamam!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Buca ile Bornova’yı ...
Büyükşehir’de gündem işten çıkarma: Sendika masaya yumruğunu vurdu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan işçi krizi devam ederken kente ...
Çınarlar saz çaldı, Başkan Işık türkü söyledi
Ata Evi Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde düzenlenen Türkü Dinletisi’ne katılan ...
 
Emiralem çileği, on binleri buluşturacak
Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen 14’üncü kez gerçekleştirilecek ...
MAST İzmir Boat Show’u binler ağırladı!
Bu yıl ikinci kez düzenlenen MAST İzmir Boat Show - Tekne, Tekne Ekipmanları ...
Tugay'dan İtalya'ya işbirliği daveti!
İtalya’nın İzmir Konsolosu Daniele Bianchi’yi misafir eden İzmir Büyükşehir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva