HABERLER>GÜNCEL
14 Mayıs 2012 Pazartesi - 09:47

“Kocaoğlu tutuklanmaz çünkü…”

Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak Büyükşehir davasına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunurken Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tutuklanma ihtimaline açıklık getirdi.

“Kocaoğlu tutuklanmaz çünkü…”

İZMİR – Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak Egeli Sabah Gazetesi’ne konuk olarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır'da görev yaparken faili meçhul cinayetler, KCK ve Habur gibi soruşturmalarla tanınan Kavak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan operasyonla ilgili konuştu.

Kavak, "Dürüst bürokrat korkmasın. İşini yapsın. Gayri meşru işlere bulaşanlar, şahsi menfaat peşinde koşanlar korksun. Bazıları başarısızlığının gerekçesi olarak davamızı gösteriyor. 'Ne yapalım her işimize soruşturma açılıyor. Çalışamıyoruz' diyorlar. Bu doğru değil. Yargı görevini yapıyor" şeklinde konuştu.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu "397 yıl hapsim isteniyor. Fakat ben dışarıdayım. 6 yıl ya da 12 yıl hapsi istenenler cezaevinde. Ben vicdanen rahatsızım" dedi. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Vicdanen rahatsız olabilir. Doğaldır. Ama Aziz Kocaoğlu ile ilgili düşüncem tutuklanmasının doğru olmayacağı yönünde. Çünkü operasyon yapıldığında yurt dışından kendisi geldi. Dolayısıyla da kaçma şüphesi olmayan bir insan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı. İzmir halkının sevgisin kazanmış bir insan. Bu tabii ki benim kişisel görüşüm. Bu sebeple Aziz Kocaoğlu'nun tutuklanmaması gerektiğini düşündüğüm için en başta gözaltına alınmasını uygun bulmadım. Gözaltına alınmadı ve tutuklanmadı. Çok açık ve net söylüyorum. Daha önce de söyledim. Kendi iç dünyasında bundan rahatsızlık duyuyor olabilir. Ona bir şey diyemem. Fakat biz böyle düşünüyoruz.

Aziz Kocaoğlu'nun bu durumu yargıya güvensizliği getirmiyor mu?
Tam aksine..Aziz Kocaoğlu'nun tutuklanmamış olmasının İzmir kamuoyunda olumlu yönde etki yaptığını düşünüyorum. 'Adalet istiyoruz' diyenler belli kesimler. Bunların çoğu sanık yakınları ya da sanıkla bir şekilde irtibatı olan insanlar. Bir de şu var. Tutuklanan insanların ocağına bir ateş düşüyor. O kızgınlıkla öfkeyle slogan atıyorlar. Bu manada onları da yadırgamıyorum. Demokratik bir anlayışla karşılıyorum. Bu sebeple yargıya olan güvene olumsuz etki yapacağını düşünmüyorum. Tam tersi yönde etki yapacağını düşünüyorum.
 
Büyükşehir Belediyesi'ne düzenlenen operasyonun ardından bürokratlar arasında 'Tutuklanırım' korkusu başladı. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?
Biz durup dururken hiç kimseye soruşturma açmıyoruz. Kamu davası açmaya yetecek kadar delil bulduk. Biz iddia sahibiyiz. Şimdi mahkeme bu iddiamızla bir yargılama yapıyor. Şüpheli taraflar da savunmalarını ortaya koyacak ve mahkeme bir karar verecek. Bizim iddiamız ne kadar gerçek ne kadar değil ortaya çıkacak. Bunu zamanla göreceğiz. Genel olarak söylüyorum. İzmir'de 30 tane belediye var. Kaç tane belediye bizde yargılanıyor? Çok azı. Belediyelerde onlarca çalışan var. Müdürler var. Kaç tanesi bizde yargılanıyor? Çok azı bizde yargılanıyor. Kamunun menfaatine çalışan insan hakkında soruşturma açmayız. Şunu demeye çalışıyorum. Dürüst bürokrat korkmasın. İşini yapsınlar. Dürüst olmayan korksun. Gayri meşru işlere bulaşanlar, şahsi menfaat peşinde koşanlar korksun. Ben Başsavcıyım. Meslek hayatım boyunca ben de 20-30 kez şikayet edildim. Bir kamu görevlisi hiç şikayet edilmeden işini yapıyorsa orda işler iyi gitmiyor demektir. Hiç şikayet edilmeyenler, inisiyatif almayan dürüst ama tembel bürokrat tipidir. Ben belediye başkanlığı yapacağım ve hiç şikayet edilmeyeceğim. Kusura bakmayın orada işler düzgün gitmiyordur. Bazıları başarısızlığının gerekçesi olarak davamızı gösteriyor. 'Napalım her işimize soruşturma açılıyor. Çalışamıyoruz' diyorlar. Doğru değil. Yargı görevini yapıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi denetimleri kapsamında 85 milyonluk harcamalar ve işler nedeniyle Sayıştay tarafından ifadeleri alınan 95 bürokrat suçsuz bulundu. Bu konudaki düşünceniz nedir?
Ne güzel. Biraz önce dediğim gibi dürüst çalışanlar korkmasın. Mutlu oldum. Bugün imar müdürü bir sürü işleme imza atıyor. Fen müdürü de aynı şekilde. İmza attığı tüm işlemlerden yargılanmaz ama 2-3 tanesinden yargılanır. Sayıştay gelir bütün işlemlere bakar. Orada aklanır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi dışında da bazı ilçe belediyelerine yönelik şimdilik kamuoyuna açıklanmayan soruşturmalar sürdürüldüğüne dair bir söylem var. Bu Doğru mu?
Aynen öyle var. Soruşturmalarımız sadece belediye bazlı değil. Diğer kurumlarla da ilgili çalışmalarımız var.
 
Yeni düzenlemeler tutukluluk sürelerini azalmasını sağlayacak mı?
Ben yeni düzenlemelerle tutukluluk sürelerinin azalmasına çok katkı sağlayacağını düşünmüyorum. Çünkü şu anda var olan tutukluluk sürelerinin uzunluğu konusundaki eleştiriler yargının işleyişiyle doğrudan ilgili. Yani şimdi düşünün. İzmir Adliyesi'ne yılda 130 bin iş geliyor. Bu işlerin bitmesi için de 200 tane Cumhuriyet Savcısının olması gerekiyor. Bunun nasıl çözersiniz? Ya 200 tane Cumhuriyet Savcısı getirirsiniz, ya da 130 bin dosyanın en az 50-60 binine farklı alternatif çözüm yöntemleri bulursunuz. Şu anda yapılan çalışmalar bu ikisiyle de alakalı. İzmir'de 186 hakim var. Siz bunu 300'e çıkarın, mahkeme sayısını arttırın. Dosyalar ortalama bir yılda bitiyorsa, bunu 6 aya çekin. Otomatik olarak tutukluluk süreleri de 6 aya iner. Tutukluluk sürelerinin uzunluğu, davaların uzun sürmesi, kararlardaki isabet oranımızın istenilen seviyede olmayışı bunların hemen hemen tamamı hakim ve savcı sayısının yetersizliğinden kaynaklanıyor.
 
Diyarbakır'da faile meçhul cinayetleri sorgularken müdahaleyle karşılaştınız mı? Dönemin Kayseri Jandarma Albay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün tutuklanmasının ardından baskı gördünüz mü? Size ‘Temizöz'ü bırakın’ dendi mi?
Ben 21 yıldır savcıyım. Geçtiğimiz yıllarda herhangi bir kolluk görevlisi veya bir kamu görevlisi hakkında soruşturma açtığınızda hemen o kişinin amiri size gelirdi. 'Sayın savcım işte şöyle de böyle de falan da' diye kendince müdahale etmeye çalışırdı. Bunu nazikçe yapardı. Doğrudan tehdit içeren cümlelerle yapmazdı. Bu basında yer alan konu da hakikaten vahim bir örnek. Çünkü işini yapmaya çalışan bir başsavcıya 'Niye böyle bir şey yapıyorsun?' diye müdahale ediyorlar. Bu vahim bir şey. Ama maalesef yaşadık. Şu anda geldiğimiz nokta itibariyle çok iyi bir yerdeyiz. Zaten bu noktada en önemlisi zihniyet değişikliğidir. Hukukun üstünlüğüne inanan, bağımsız insanların, tamamen ve sadece görevlerini en iyi şekilde yapmaları, yasaları uygulamaları gerekir.
 
Mustafa Balbay milletvekili seçildi. Demokrasi açısından milletvekili olanların dışarıda olması gerekmez mi?
Bu yargının değil siyasetin sorunu. Biz milletvekili iken tutuklamadık, milletvekili olmadan önce tutuklandı. Haklarında tutuklanmalarına yetecek kadar delil vardı demek ki meslektaşlarımız tutukladı. Bence tutuklanacak kadar hakkında şüphe olan bir kimsenin milletvekili yapılması doğru değil. Yanlış orada başladı. O sebeple hoşunuza gidecek sözü tekrarlayalım, 'Bence bırakın adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun!'
 
Selçuk'ta bir kadın cinayeti daha işlendi. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için neler yapılması gerekiyor?
Bunların hepsi içimizi yaralıyor. Biliyorsunuz, tıpta bir koruyucu hekimlik vardır. Bireyleri hastalık öncesi bilinçlendirmeyi konu alan hekimlik türü... Bir de klinik hekimliği var. Hastalandıktan sonra hastalığın tedavisiyle uğraşan hekimlik türü… Şimdi adli olaylar da öyle. Biz işin klinik tarafıyız. Adliyenin görevi de şahıslar da toplumsal manada hasta olduklarında başlar. Bu kadarıyla biz ancak çözüme katkı olabiliriz. Bundan dolayı bütün olaylarda suç işlenmeden önceki dönemde bireylerin suçu işlemesini önleyici mekanizmaları geliştirmemiz lazım. Toplumun kültürel ve eğitim seviyesini yükseltmediğiniz sürece hiçbir şeyi çözemezsiniz. Ne kadına, ne öğretmene, ne de sağlık çalışanlarına olan şiddeti çözersiniz.
 
İzmir'de en çok nereyi seviyorsunuz?

Gittiğimde huzur bulduğum, oturup keyif aldığım yer Foça. Orayı seviyorum. Sıkıldığım zaman oraya gidiyorum ve çay içiyorum. Hiç kimse yok. Sivil olarak. Beni kimse tanımaz zaten. Öyle yaşamayı daha çok seviyorum. Mesaiden sonra koruma olmadan geziyorum. Onun keyfi daha başka çünkü. Bazen karşılaştığımızda 'Başsavcım' diyorlar. Hemen susun diyorum. (Egeli Sabah)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 19 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
illallah cehepe 19 Mayıs 2012 Cumartesi 02:39

tüyü bitmemiş yetim hakkı yiyenler izmiri bitirdiniz. bizde seçimde sizi bitirecez. hizmeti izmire getirtecez...

Yorumu oyla      11      5  
xy:) 15 Mayıs 2012 Salı 02:09

bu kATILMIYORUMLARA OY VEREN İNSANLAR AKP Lİ SANIRIM ÇOK BARİZ BELLİ EDİYORLAR KENDİLERİNİ Bİ GOCUNMALARI VAR SANIRIM İZMİR AZİZSR AZİZ KALACAK İZMİR İ ALAMAYACAKSINIZ........

Yorumu oyla      15      6  
izmirliler isimli kardeşime 14 Mayıs 2012 Pazartesi 23:13

CHP hep doğu ve güneydoğu illerinden sıfır çeker açıklamsıda hep, kürtlere uzak, sosyal demokrat değil tutucu bir partidir diye yorumlanır. AKP uludereye gider Türkiye'nin her yerinden takdir görür alkış alır. Uzun lafın kısası iki parti de benzer konularda aynı refleksi ve davranışı gösterir AKP ilerici, demokrat, chp bölücülerle işbirliği yaptı olur. Kurusa bakmayın ya siz CHP'li değilsiniz yada yüzde 20 bize yeter diyenlendenseniz. Yüzde yüze saf Türk egeli biriyim ülkede barış istiyorum

Yorumu oyla      13      28  
turgut 14 Mayıs 2012 Pazartesi 22:46

Burada tek doğru yorum sn;izmirli rumuz ;gerçekten bilgisayar başında katılmıyorumu tıkla kıtası varki doğrulara bile katılmıyorlar.Ayıptır ayıp kişileri bilmeden karalama yorumları yazmayın;ayıbın yanında günahdırda.

Yorumu oyla      35      5  
Sinan 14 Mayıs 2012 Pazartesi 20:54

Kimi kutluyorsuz başlıkla yorum yapan arkadaş.O cümlelerde ki ironiyi anlamamışsınız.Sayın sav

Yorumu oyla      83      6  
cevap bekliyenler 14 Mayıs 2012 Pazartesi 20:33

sayın başkan madem çok dürüstsünüz neden başbakanı mahkemeye vermezsiniz genel başkanınız ne dedi verin mahkemeye siz ne yaptınız vermediniz başbakan ne demişti chp li beledyeler pkk ya yardım ediyor neyi bekliyorsunuz seçim zamanı nasıl çıkçanız halkın karşısına bir izmirli olarak sizden bunun cevabını bekliycem ve mahkemeye vermenizi

Yorumu oyla      85      12  
izmirliler 14 Mayıs 2012 Pazartesi 19:23

zaten tutuklanmasın kahramanmı yapcanız adamı başımıza tekrar gelmesin izmir azizdir aziz kalacak dürüst başkan ne olur yorumların altına katılıyorum basın arkadaşlar sevinsinler zaten gün güne eriyor chp hapse gitmesin aziz kahraman olur tekrar gösterirler SAYİ SELVİYE KILIÇDAROĞLUNUN NE İŞİ VAR ULUDEREDE ONLAR ŞEHİTMİ ANALAR GÜNÜNÜ ORDA GEÇİRDİ PEKİ BENİM TÜRK ASKERİMİN ANASI NE SAYILIYOR NE GİTMEZLER ONLARA YAZIKTIR YAHU BU PARTİ BİTMİŞ KILAVUZU BDP Lİ SEZGİN TANRIKULU OLMUŞ OY MOY YOK

Yorumu oyla      129      17  
akp yorumcuları 14 Mayıs 2012 Pazartesi 17:09

AKP YORUMCULAR YÜZLERİ TUTUP BİR ŞEY YAZAMAYINCA, YAZACAK BİR ŞEYLERİ OLMAYINCA. SADECE YORUMLARA KATILIYORUM KATILMIYORUM TUŞLARIYLA OYNAMAK KALDI ONLARA :)))

Yorumu oyla      25      135  
Kimi kutluyorsunuz? 14 Mayıs 2012 Pazartesi 17:00

Mahkeme tutuklu bürokratların mal varlığını araştırmaya gerek duymamışken siz nasıl haksız edindikleri malları yurtdışında yiyecekelrdi dersiniz? Allah korkunuz olsun biraz, hangisini tanıyosunuz ki tutuklu insanların böyle konuşuyorsunuz? yazık çok yazık sizee ....

Yorumu oyla      27      135  
izmirli 14 Mayıs 2012 Pazartesi 15:25

burada yazılanlara anlaşılan bindirilmiş kıtalar parayla katılmıyorum oyu kullanmış şu yazılanlara katılmıyorum işaretini tıklayanların insanlığından şüphe duyarım!

Yorumu oyla      22      134  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Eskort ajan’ operasyonunda 20 tutuklama
İzmir ile birlikte 9 ilde, eskort kızları kullanarak şantajla gizli askeri ...
Devlet protokolünde büyük değişim
Devlet protokol listesinde köklü değişiklik yapılıyor. Tuğgeneraller listeden ...
PKK'lılar AK Parti’li Başkanı kaçırdı!
Diyarbakır'da yol kesen PKK’lı bir grup, AK Parti'nin Kulp İlçe Başkanı Veysel Çelik'i kaçırdı.
 
Can: Artık yargıya Kemalist giremez!
Anayasa Mahkemesi’nin eski raportörü Doç. Dr. Osman Can, geçmişte yargıda ...
Vali Mutlu: Biber gazı kullanmak daha doğruydu!
Vali Hüseyin Avni Mutlu, G.Saray’ın şampiyon olmasından sonra Şükrü Saracoğlu ...
'Amerikan'lı gençler Athena ile coştu
Özel İzmir Amerikan Koleji'nin kampüsünde gerçekleşen Bazaar Day'de gençler Athena ile coştular.
 
Büyükçiğlili öğrencilerinden huzurevi ziyareti
Büyükçiğli İlköğretim Okulu öğrencileri, Bilinçli Gençlik Projesi kapsamında ...
Köylülerden kapatılamayan taş ocağı için eylem!
Urla İlçesi'ne bağlı Yağcılar Köyü sakinleri, köy sınırları içerisinde ...
Depremzedeler Van’a dönmeye başladı
Van'da meydana gelen depremler sonrası İzmir Gençlik Spor İl Müdürlüğü'nün ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva