HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Mart 2017 Cuma - 22:06

Kocaoğlu ‘İzmir modeli’ni anlattı ve o soruyu sordu: Muhalif belediye olmak ne demektir?

Kocaoğlu görevde olduğu dönemde gerçekleşen yatırımları özetlerken, hükümete gönderme yaptı: Türkiye’de hele hele AKP iktidarı döneminde muhalif belediye olmak ne demektir? Muhalif belediye ne zorluklarla uğraşır? Bütün bu zorlukların içinden kentini nasıl kalkındırır? Soru bu…

Kocaoğlu ‘İzmir modeli’ni anlattı ve o soruyu sordu: Muhalif belediye olmak ne demektir?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Çiğli Belediyesi tarafından konferans salonunda düzenlenen ‘2004'ten 2016'ya Yerel Kalkınmada İzmir Modeli’ toplantısına katıldı.

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın ev sahipliği yaptığı buluşmaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Buğra Gökçe, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Örgütü’nün yöneticileri, CHP Çiğli İlçe Başkan Zeynel Mertoğlu, CHP Çiğli Örgütü’nün ilçe yöneticileri, CHP İzmir İl eski Başkanı Alaattin Yüksel, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve dernek temsilcileri katıldı.

Başkan Aziz Kocaoğlu, konuşmasında finansal yapı, turizm ile hizmet sektörü, kültür ve sanat, sanayi, tarım, hayvancılık, çevre, alt yapı ve ulaşım politikalarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

Yerelde kalkınmanın formülünü anlatan Başkan Kocaoğlu, 13 yıllık dönemde gerçekleştirilen yatırımları özetledi.

BELEDİYE BAŞKANLARI TEK DERECELİ SEÇİLİR!
Kocaoğlu, “Belediye başkanları tek dereceli seçilir ve başkana oy verilir, muhtarlarımızda olduğu gibi. Bir kentin bir tane belediye başkanı vardır. Çiğli’de Hasan Başkan’ı tercih ettiler, Büyükşehir’de bizi tercih ettiler. Belediye başkanı mensup olduğu partinin gücüyle seçilir. Tek başına İzmir gibi yerde seçilecek başkan bir gün çıkar mı çıkmaz mı bilemem. Hepimiz partimiz, örgütümüz desteklediği için seçiliriz. Ama ondan sonra adil, tarafsız olmak zorundayız. Herkese eşit davranmak, herkesin işini yapmak durumundayız” dedi. 

DAVAYI ÖRNEK GÖSTERDİ!
Başkan Kocaoğlu yapılan yatırımlardan örnek verdiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Bir belediye başkanı, siyasinin en büyük zırhı, güvencesi adaletidir. Adil ve eşit davranan belediye başkanını halk ve hemşerileri korur. Başımızdan bir olay geçti ve 6 yıl sonra beraat ettik. Bu müddet içinde hiçbir ayrım gözetmeden tüm İzmirli hemşerilerimiz bizim arkadaşlarımızla beraber dürüstlüğüme inandırlar ve sonuna kadar destek verdiler. İşlerimizi eleştirebilirler, bu bir siyasi için söylenecek en normal eleştirilerdir. Ama bu davada kimse İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin suçu var demedi. Bu İzmirli hemşerilerimizin şeffaf bakışına, insana yaklaşımına, insan tanımasına, kentiyle ilgilenmesine varıncaya kadar İzmir’in aydınlık insanları sayesinde 6 seneyi atlatabileceğimiz kadar sorunsuz atlattık. Yaşadığımız sürece İzmirlilere minnettar kalacağız.

ULAŞIMDAKİ TASARRUFU ANLATTI
Bir belediye başkanı belediye hizmetlerini yapmak zorundadır. Bunları öncelik sıralarını belirleyerek, aklın ve ilimin rehberliğinde uygulamak durumundadır. Biz de 13 senedir böyle yapmaya çalışıyoruz. Kaynakları doğru kullanmak, tasarruf etmek zorundasınız.   Göreve geldik sınırlarımız 5 kat büyüdü, şimdi de başlangıçtan bugüne 12 kat büyüdü. O gün de sorunlarımız vardır bugün de var. Köy köy dolaşıyoruz. Tabi ki sıkıntıları var. Biten ihtiyaçların yerine daha iyilerini koymak istiyoruz. İzmir’de belediye hizmetleri açısından belirli bir mesafe aldık. Bunu kaynak yaratarak, sahip çıkarak, doğru kullanarak, şeffaf ihale yapacaksınız. Alıcıları yurt içinden ve yurt dışından yarıştıracaksınız. Kim ihaleye girerse girsin ‘bu süreçte benim hakkım yenmeyecek, olmayacak işler olmayacak, işimi aldıktan hak edişimi yaptıktan sonra paramı da gün be gün, gecikmeden alacağım’ diyecek. Bunu sağlıyorsanız çok büyük tasarruf sağlıyorsunuz.  Biz metro için iki defa tren aldık. Bir firma 93 milyon Euro fiyat verdi. Bir firma da 35 milyon Euro fiyat verdi. 58 milyon Euro arada fark var. Bizi aldı bir telaş acaba bunlar yapar mı, trenler doğru düzgün çalışır mı diye düşünüyoruz. Güvendiğimiz arkadaşlarımızı her gün imalatı kontrol ettirmeye gönderdik. O trenler geldi kullanıyoruz. Şeffaf ihale yaptığımız, yarıştırdığımız için 58 milyon Euro yani 240 milyon Türk Lirası tasarruf ettik.  İkinci ihale 180 milyon Euro. 11 firma yarıştı ve 76 milyon Euro’ya ihale ettik. Orada da arkadaşlarımızı gönderdik kontrol ettik. Hepsi geldi tıkır tıkır çalışıyor. 111 milyon Euro aldığın işte 162 milyon Euro tasarruf etmiş oldun. Bu güven vermenin, ödeme ahlakının sonucu olarak başarıldı. Herkes bir çeker alırken biz iki buçuk çeker almış olduk. Herkes bir kilometre metro yol yaparken biz iki buçuk kilometre metro yapar olduk. Bizim işlerimizde başarı buradan geliyor.

2-4-8 DİYE GİDİYORUZ!
İzmirlilerin ödediği vergiye bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütçesinin bize vermesi gereken bedelden, hakkımızdan başka bir kuruş destek görmedik. Kendi yağımızla kavrulduk, tasarruf ettik, öz kaynaklarımızı doğru yönettik ve yatırım yapmaya başladık.  İlk dönemimizde 2 milyar lira yatırım yapmış. 2009- 2014 4 buçuk milyar, üçüncü dönemde şu an 5 milyarlık yatırım yaptık. Aynı trendde gidersek 8 buçuk milyarlık yatırım yapmış olacağız. 2-4-8 olarak gidiyoruz ve bu güce sahip olduk. İnsan hafızası unutuyor. 13 sene önce Çiğli’ye, İzmir’e, Bayındır’a ve diğer ilçelere baktığımızda bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda ne yaptığımızı görebiliriz. Büyükşehir belediyesinin en çok para tutan yatırımı ulaşımla ilgili. Körfez bir tane eski vapur kalmadı.  Alınan vapurlar 600 milyondur. İZBAN 80 km, belediyemizin harcadığı para750 milyondur. Tramvay yapıyoruz, şu an 400 milyonu aşmış durumdayız. 14 kilometre raylı sistem devraldık şu an 130 kilometre… Raylı sistem çalıştırıyoruz. Bu yılın sonuna doğru 26 kilometre İZBAN Selçuk’a ulaşacak. Karşıyaka ve Konak tramvaylarını saydığımızda 50 kilometre ilave olacak. Yıl sonunda çalışan raylı sistem 180 kilometreyi bulacak. Narlıdere ve Buca metrosuyla beraber 20 km daha yapacağız. Aliağa-Bergama raylı sisteminin yapımına başlayacağız. 2019 yerel seçimi geldiğinde 250 kilometre raylı sistem inşaatının büyük bölümünü bitirmiş olacağız.

İSTANBUL’UN FERSAH FERSAH ÖNÜNDEYİZ!
Bugün Türkiye’de bütün raylı sistemlerde en fazla sistem yapan iliz. İstanbul’un fersah fersah önündeyiz. Ankara’nın zaten çok fazla önündeyiz. Biz bunu kendi öz kaynaklarımızla yaptık. Ne ulaştırma bakanlığı ne hazineden hiçbir kaynak almadık. Kredi kullanabilmeniz için finans yapınız çok sağlam olması gerekmektedir. 2-3 yılın sonundan sonra finans yapımızı çok güçlendirdik. Dünyadaki kredilendirme kuruluşlarının verdiği raporlara göre size kredi veriyorlar ve faizini ayarlıyorlar. Şu an bize Türkiye’de kredibilitesi en yüksek devlet kurumuyuz. Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin aldığı nottan 9 basamak daha fazlayız. Bu sıkışık işte hangi işi yaparsanız yapın, parayı bulmak için kamulaştırma yapacaksınız. Kamulaştırma yapmadan adım atmak mümkün değil. Biz bugüne kadar 2 milyarlık kamulaştırma yaptık. Türkiye tarihinde görülmüş bir kamulaştırma değildir. Arıtmada Türkiye rekorunu kırdık. Bir belediye başkanın en büyük görevi kentin havasını, toprağını, suyunu temiz tutmak. Kirlendiyse onu da iyileştirmek. Biz belediye olarak çevre yatırımında Türkiye’ye örneğiz. Şu an Dikili, Kınık, Kiraz ve Beydağ kaldı. Bunları da yaptığımızda bu konuda dünyada en gelişmiş Almanya, Belçika gibi ülkelerle yarışacak duruma geliyoruz.

MUTLAKA HEDEF KOYMALIYIZ DEDİK!
Sanayi, bilim, turizm, fuarcılık, sağlık aklınıza ne gelirse gelsin büyümek gelişmek istiyorsanız, nitelikli bir ziyaretçi ve turisti almak istiyorsanız mutlaka sağlıklı bir çevreyi yaratmanız gerekmektedir. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Çiğli’de 47 kavşak ve yol düzenlemesi yaptık. Türkiye’nin en büyük çamur çürütmeyi, 4’üncü fazı burada yaptık. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz, temel görevimiz. Bunları yapmazsak aziz belediye başkanlığı yaptı demez. Yol yapacaksınız, otobüsleri yenileyeceksiniz, birçok konuyu halledeceksiniz. Ben geldiğimde bir tane klimalı otobüs yoktu. Öğrencileri taşımak için 120 otobüse klima takılması için ihale yapılmıştı. Bugün a’dan z’ye otobüslerimiz yenilendi, engelli tabanına uygun hale getirildi. Metro çekerlerinde klima yoktu, şimdi klimasız olan yok. Bunlar yapmamız gereken işler… Ne kadar fazla yaparsak o kadar vatandaşın hayatını kolaylaştırırız.  Türkiye’de ilk defa bizim başlattığımız, Bornova seçimlerine hazırlanırken, önümüze bir hedef koyduk. Biz belediye başkanı olacaksak, CHP belediye başkanlığını alacaksa Bornova’da 2004 ve öncesi, için söylüyorum. Mutlaka bir hedef koymalıyız. Bornova’yı nasıl kalkındırırız? Bornova’daki insanlarımızın yaşam standardını nasıl yükseltiriz? Ne yapmamız lazım? Bornova’ya nasıl bir kimlik gerekiyor diye düşündük. Bunu yaptık ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne geldiğimizde İzmir’in kalkınmasını hedef koyduk. Bunun da adına yerelde kalkınma dedik. Model tutunca da yerel kalkınmada İzmir modeli diye bir iş çıktı ortaya. Ülkedeki bilim insanları, sanıyorum 2018’in baharında bugüne kadar uyguladığımız modeli dünyada ve Türkiye’de belediyecilik tarihinde örnek olarak kitap haline getireceğiz. Çıkış felsefemizi, doğaya, kente bakışımızı tarihe not düşmek üzere yayınlayacağız.

AKP İKTİDARI DÖNEMİNDE MUHALİF BELEDİYE BAŞKANI OLMAK…

Türkiye’de hele hele AKP iktidarı döneminde muhalif belediye olmak ne demektir? Muhalif belediye ne zorluklarla uğraşır? Bütün bu zorlukların içinden kentini nasıl kalkındırır? Soru bu… Hedef de bu, yapmamız gereken de bu… Tarihe not düşen bir belediye başkanlığı yapacaksak bunu öğrenmemiz gerekiyor. Bu düsturla yola çıktık.  Tarımda ve kırsalda yaptığımız işler Birlemiş Milletler ölçeğinde öne çıktı. Türkiye uzunca yıllardır sanayi eşittir kalkınma diye bir yürüyüşle, toprağı, tarımı, hayvancılığı göz ardı etmiş, ikinci, üçüncü plana itmiş, onun büyümesini sağlayamamış. Bizim yaptığımız her dokunuş ve çiftçiden aldığımız her geri dönüş çok büyük bir duyuruyla her tarafta ilan edildi. Biz bunu olabildiğince başarılı yaptık.  Tire Süt Kooperatifi BM’den en iyi kalkınma proje ödülünü aldı. Bademli Fidancılık Kooperatifi aynı ödülü aldı. İzmir tarım potansiyelini büyüterek kullanmalıdır. İnsanlık tarihi boyunca bu coğrafyada tarım yapılmaktadır.  Sanayi İzmir için vazgeçilmezdir. Büyük bir katma değer üretiyoruz. KOBİ düzeyine çok çeşitli sektörlerde dağılmış bir sanayimiz var. OSB’lerin her türlü yatırımına öncü oluyoruz.  İzmir bir ticaret kenti… Böyle bir kent olma deneyimini Ege Bölgesi’nin tarım ürünleri ihracatından öğrenmiş. Sanayi ürünlerinden, İzmir Limanı’yla Avrupa ve Akdeniz’e açmış. Ticaret erbaplarının önünü açmak, tanıtımını yapmak görevimiz.  Körfezin büyütülmesi, lojistik sektörünün büyümesi projesidir. Körfez ve liman projesinin ÇED raporu alındı, çalışmaya başlandı. Geri dönüşüm projesidir. Biz bu liman yolunu başardığımızda İzmir 80 sene kirlettiği denizi 15 yıl içinde tekrar geri kazanmış ve çevre projesini gerçekleştirmiş olarak literatüre geçecektir.

SIÇRAMA İÇİN TURİZM VE HİZMET SEKTÖRÜNÜ ADRES GÖSTERDİ
Peki bu kent kalkınmada sıçramayı neyle ve hangi sektörle sağlar? Tarihine, denizine, ören yerlerine, üniversitelerine baktığımız zaman, bu kentin hizmet sektörü ve turizm sektörünü çeşitlendirerek kalkınacağını gördük. Teknoparkları, bilimi katmak kaydıyla… İnciraltı’nın sağlık kampüsü olarak planlanması İzmir’e çok büyük katkı sağlayacaktır. Üniversitelerin teknoparklarında mutlaka tuzumuz vardır.  Biz geldiğimizde Mövenpick, Swiss Otel kapalıydı. Bugün Basmane ve çevresi otellerle doldu ve doluluk oranı yüksek. Bir fuar yaptık Fuar İzmir diye… Dünyada ilk defa bir belediye başkanı kolları paçaları sıvadı Türkiye’nin en büyük ve nitelikli fuarını yaptı. Arazinin kamulaştırmasından inşaatın tamamına kadar kendi öz kaynaklarıyla yapıldı. Bugün Türkiye’ye turist gelmiyor, İzmir’e de gelmiyor. Kruvaziyer gelmiyor. Terör belasından dolayı insanlar ülkemize gelmeye çekiniyor. Buna rağmen İZFAŞ’la gösterdiğimiz çabalar sayesinde her hafta yaptığımız fuar etkinliğiyle hizmet ve turizm sektörüyle ayakta tutuyoruz. Fuar etkinliklerini dışarı atın hizmet ve turizm çok büyük sıkıntı ve dar boğaz yaşayacaktır. Biz belediye olarak bu kurumları ayakta tutmaya çalışıyoruz. İzmir dünyanın en hızlı büyüyen 6’ıncı kenti oldu. Dünyadaki ilk 130 metropol kent içindeyiz. Tarımdan sanayiye Türkiye’de en hızlı büyüyen kenttir. Biz kentimizi kalkındırdık, bunu başardık.

ÇİĞLİ’YE MÜJDE: TRAMVAY UZATILACAKTIR!
Tramvay, İZBAN çevre yolundan itibaren Atasanayi’ni toplayarak Çiğli Hastanesi ve Katip Çelebi Üniversitesi’ne kadar uzatılacaktır. Karşıyaka Tramvayı aynı zamanda Karşıyaka ve Çiğli’nin deniz yoluna ulaşımını da sağlayacaktır. 1-2 yıl içinde bitirir hizmetinize sunarız.

ARSLAN’DAN KOCAOĞLU’NA: ELLERİNİZDEN ÖPER!
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, “Bizim ilk göreve başladığımız zaman Atatürk kapalı spor salonunda destek verdi, bitirdik 2 yıldır çiğli halkı kullanıyor. Pelikan kafe benden önce başlamıştı, katkılarını koydu. Cumhuriyet Parkı da hizmete açılacak. Ahmet Taner Kışlalı Parkı’mızın yapımız başladı, yalnızca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle devam etmektedir. Bizim de yeni yeni projelerimiz var. Başkanımın sözü var, ‘siz yer bulun ikinci bir spor salonu için destek vereceğim’ dedi. Egekent’te bir yer var, parasını verdik. Bu yeri de yarı olimpik yüzme havuzu olacak şekilde onun görev süresinde hayata geçecek. Büyük bir sosyal tesisimiz olsun istiyoruz. Sayın başkanım elinizden öper… Çiğli size her zaman minnettardır. Egekent pazar yerini de bize tahsis ettiniz teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

 
Bakan Çavuşoğlu'na Hollandalılardan sürpriz
 
HSYK 202 hakim ve savcıyı meslekten ihraç etti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KSK 18 Mart 2017 Cumartesi 13:31

durmak yok hizmete devam bu hizmetler yapılırken izmirli olarak ufak tefek aksamalara lütfen tahammüllü olalım.zaten izmirimizi sevmeyenler yeteri kadar eleştiri yapıyorlar.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'ta 15 Temmuz Parkı için sona gelindi
Selçuk Belediyesi tarafından çarşı içerisine kazandırılacak 15 Temmuz ...
Genel Sekreter Gökçe'den Başkan Uğurlu’ya ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Kemalpaşa ...
Başkan’dan ESHOT’a operasyon: Kimler gitti, yerlerine kimler getirildi?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun onayıyla ulaşım hizmetleri ...
 
Büyükşehir’de anlamlı buluşma: Dimdik ayaktayız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 18 Mart Şehitleri Anma ...
Başkan Bakıcı: Sizin için yapılan her şey kutsaldır
Selçuk Şehit Aileleri ve Gaziler Yardımlaşma Derneği Başkanı Fahrettin ...
Bornova Belediyesi’ne ‘3 altın ödül’ birden!
Şehircilik alanında en önemli organizasyonlardan olan Altın Şehirler Platformu’ndan ...
 
Kocaoğlu'ndan o avukatlara: İzmir için bir jest bekliyorum!
Başkan Kocaoğlu, katı atık bertaraf tesisinden kuş yemci İzzet Amca’ya ...
Karşıyaka'da üreticiden tüketiciye 'köy' bereketi
Karşıyaka Belediyesi tarafından hem üretici kooperatiflerini desteklemek ...
Konak'ta 'yeni bina' dönüşümü tetikleyecek
Vatandaşları evinde ziyaret eden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Yenişehir ...
 
Filiz SEZER
Filiz SEZER
Etkili fedakârlık ve kayıp milyarlar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva